Υπό κράτηση ο υποψήφιος για Όσκαρ Εμάντ Μπουρνάτ

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 11:55
Los Angeles Times

Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Εμάντ Μπουρνάτ.

A- A A+

Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Εμάντ Μπουρνάτ, υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, τέθηκε υπό κράτηση κατά την άφιξή του στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ.

Η εταιρεία παραγωγής του ντοκιμαντέρ «5 Broken Cameras» επιβεβαίωσε ότι o συν-σκηνοθέτης Εμάντ Μπουρνάτ κρατήθηκε και ανακρίθηκε μαζί με την οικογένειά του, την Τρίτη το βράδυ. Ο Μουρ είπε ότι ο Μπουρνάτ απελευθερώθηκε μετά από 90λεπτη κράτηση.

«Προφανώς, οι αξιωματικοί του τμήματος Μετανάστευσης δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ένας Παλαιστίνιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για Όσκαρ. Ο Εμάντ, η σύζυγός του και ο 8χρονος γιος τους τοποθετήθηκαν σε ένα χώρο αναμονής και τους είπαν ότι δεν έχουν την κατάλληλη πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής των Όσκαρ» έγραψε στο twitter ο Μάικλ Μουρ.

REUTERS
Ο ίδιος ο Μπουρνάτ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο δρόμο μου από την Τουρκία προς το Λος Άντζελες, η οικογένειά μου και εγώ κρατηθήκαμε στο γραφείο μετανάστευσης των ΗΠΑ για περίπου μία ώρα και ανακριθήκαμε σχετικά με το σκοπό της επίσκεψής μας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αξιωματικοί του Μεταναστευτικού μου ζήτησαν να αποδείξω ότι ήμουν υποψήφιος για Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ “5 Broken Cameras” και μου είπαν ότι αν δεν μπορούσα να αποδείξω το λόγο της επίσκεψής μου, η γυναίκα μου Σοράγια, ο γιος μου Τζιμπρίλ κι εγώ θα πρέπει να επιστρέψουμε στην Τουρκία την ίδια ημέρα. Έπειτα από 40 λεπτά ερωτήσεων και απαντήσεων, ο Τζιμπρίλ με ρώτησε γιατί περιμένουμε σε αυτό το μικρό δωμάτιο κι εγώ απλά του είπα την αλήθεια. Ίσως θα πρέπει να πάμε πίσω. Ένιωσα την απογοήτευσή του.

Αν και ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία, αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο για τους Παλαιστίνιους, κάθε μέρα που περνά, σε όλη τη Δυτική Όχθη. Υπάρχουν περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου του Ισραήλ, οδοφράγματα, και άλλα εμπόδια στην κυκλοφορία σε όλη τη γη μας, και κανένας από εμάς δεν έχει γλιτώσει την εμπειρία που η οικογένειά μου κι εγώ ζήσαμε. Αυτό που συνέβη σε μας ήταν ένα πολύ μικρό παράδειγμα, του τι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα οι Παλαιστίνιοι».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ο Εμάντ Μπουρνάτ είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος που προτάθηκε για Όσκαρ. Το ντοκιμαντέρ του παρουσιάζει την αντίσταση ενός παλαιστινιακού χωριού στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Προτεινόμενα για εσάς