Σε πρόωρες εκλογές οδεύει η Βουλγαρία

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 09:48
Reuters/STRINGER

Ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλάει στο κοινοβούλιο στη Σόφια. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας παραιτήθηκε την Τετάρτη υπό το βάρος των διαδηλώσεων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα για τα μέτρα λιτότητας. 

A- A A+

Σήμερα διεξάγεται στο βουλγαρικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία επί της παραίτησης της κυβέρνησης Μπορίσοφ.Θα προηγηθεί συζήτηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες. 

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τόσο το κυβερνών κόμμα GERB όσο και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την απόφαση του Μπόικο Μπορίσοφ. 

Σε περίπτωση που εγκριθεί η παραίτηση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με σειρά δυναμικότητας. Ωστόσο, όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να κάνουν χρήση της εντολής, γεγονός που σημαίνει ότι θα οριστεί προσωρινή κυβέρνηση και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μετά την έντονη κοινωνική κατακραυγή, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και κυρίως την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 13%. Λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως δε θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που η αστυνομία χτυπά τους πολίτες.

Εξω από το κοινοβούλιο αναμένεται να οργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του Μπόικο Μπορίσοφ. Χθες περίπου 500 υποστηρικτές του GERB εξέφρασαν σε διαδήλωση έξω από τη βουλή την αντίθεσή τους στην παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ  δημιουργήθηκε και σχετική σελίδα στο facebook υπέρ της παραιτηθείσας κυβέρνησης. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή