Τυνησία: Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για το νέο πρωθυπουργό

Συζητείται η παραμονή του μετριοπαθούς ισλαμιστή Χαμάντι Τζεμπάλι
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 20:48
REUTERS/LOUAFI LARBI

Ο ηγέτης του ισλαμιστικού Κόμματος της Αναγέννησης (Ενχάντα), Ρασίντ Γκανουσί (φωτό) συζήτησε το θέμα της εξεύρεσης λύσης για την πρωθυπουργία με τον πρόεδρο της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι.

A- A A+

Δεν ευοδώθηκαν τελικώς οι σημερινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Τυνησίας και το ισλαμιστικό κόμμα Ενχάντα για την εξεύρεση υποψηφίου για την πρωθυπουργία της χώρας.

Οι διαβουλεύσεις ακολούθησαν την χθεσινή παραίτηση του Χαμάντι Τζεμπάλι, μετά την αποτυχία του να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

REUTERS
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμάντι Τζεμπαλί, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ο κ. Τζεμπαλί είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί εάν το ισλαμιστικό του κόμμα Ενάχντα δεν στήριζε την πρωτοβουλία του για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο όνομα», δήλωσε έπειτα από συνάντηση του με τον πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι ο επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα, Ρασίντ Γανούσι.

Το Ενχάντα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην τυνησιακή πολιτική σκηνή και στην ηγεσία του εναπόκειται η επιλογή υποψηφίου για την πρωθυπουργία, καθώς το κόμμα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Ο Γανούσι παραδέχθηκε ότι έχει συνομιλίες με τον κ. Τζεμπάλι, για να αποδεχθεί να ηγηθεί της μελλοντικής κυβέρνησης παρά την χθεσινή παραίτησή του.

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Άντναν Μάνσερ, σημείωσε από την πλευρά του ότι η υπόθεση βρίσκεται «στα χέρια των ισλαμιστών».

Αν και πολλοί πιθανοί υποψήφιοι αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, όπως ο υπουργός Υγείας Αμπντελατίφ Μέκι, μια επιστροφή του Τζεμπάλι είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να αποκλειστεί.

Δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν σήμερα, έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον τυνήσιο πρόεδρο, ότι τάσσονται υπέρ του σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών, της οποίας θα ηγείται ο κ. Τζεμπάλι.

Ο επικεφαλής του Αλ Μάσαρ, Σαμίρ Μπετάγεμπ, δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον μετριοπαθή ισλαμιστη πρωθυπουργό. «Τον υποστηρίζουμε γιατί απέκτησε αξιοπιστία», σημείωσε και ο Ίσαμ Σέμπι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο κ. Τζεμπάλι υπογράμμισε στην χθεσινή του ομιλία, κατά την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του, ότι δεν θα πάρει μέρος σε καμία πρωτοβουλία που δεν θα καθορίζει την ημερομηνία των προσεχών εκλογών και που δεν θα προστατεύεται «από πολιτικούς διασυρμούς».

Η τυνησιακή πολιτική ζωή έχει παραλύσει εδώ και μήνες από την ανικανότητα της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης να ολοκληρώσει την σύνταξη του Συντάγματος και ως εκ τούτου να ορίσει ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Η κρίση αυτή εντάθηκε από την δολοφονία του στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ, οι δράστες της οποίας παραμένουν ασύλληπτοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή