Αρνητικό «ρεκόρ» νεκρών αρκούδων το 2012

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 15:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
A- A A+

Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα προκάλεσαν τον θάνατο 11 αρκούδων το 2012. Έτσι την περασμένη χρονιά έσπασε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των οκτώ νεκρών αρκούδων του 2009.

«Με λίγα λόγια η ασφάλεια των άγριων ζώων αλλά και των οδηγών στο εθνικό οδικό δίκτυο έχει γυρίσει τέσσερα χρόνια πίσω», σχολιάζει η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «Αρκτούρος».

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου κατέγραψε συνολικά 10 τροχαία στα οποία σκοτώθηκαν 11 αρκούδες, ενώ υπήρξαν ακόμη τέσσερα επιβεβαιωμένα ατυχήματα στα οποία τα ζώα κατόρθωσαν να φύγουν από τον τόπο του συμβάντος.

Από τα συνολικά 11 θύματα του 2012 τα έξι ήταν μικρά αρκουδάκια περσινής γέννας.

Έξι από τα 10 θανατηφόρα τροχαία έγιναν στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής και σύμφωνα με τον Αρκτούρο, ατυχήματα καταγράφονται και σε όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προτείνει τα ακόλουθα: 

  • Θα πρέπει να εγκατασταθεί άμεσα ο κατάλληλος αποτρεπτικός φράκτης και να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των περασμάτων τόσο σε επίμαχα τμήματα της Εγνατίας Οδού, όσο και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα - Καστοριά.
  • Τοποθέτηση σήμανσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στις κύριες περιοχές κατανομής της αρκούδας, τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων και ενημέρωση του κοινού και των διερχόμενων οδηγών.
     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή