«Φωνές» τη νύχτα του φόνου στο σπίτι του Πιστόριους

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 13:10
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Ο Όσκαρ Πιστόριους στο δικαστήριο της Πρετόρια.

 

A- A A+

«Φωνές χωρίς σταματημό» είχε ακούσει μάρτυρας τη νύχτα του φόνου της συντρόφου του Όσκαρ Πιστόριους, Ρίβα Στέενκαμπ, από το σπίτι του παραολυμπιονίκη, όπως κατέθεσε η κατηγορούσα αρχή στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ερευνών της αστυνομίας και πρώτος που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος, Χίλτον Μπόθα, δήλωσε ότι άλλος μάρτυρας είχε ακούσεις φωνές και πυροβολισμούς.

«'Εχουμε την κατάθεση ενός ατόμου που είπε ότι αφού άκουσε πυροβολισμούς, πήγε στο μπαλκόνι του και είδε τοφως αναμμένο. Στη συνέχεια άκουσε μία γυναίκα να φωνάζει δυο-τρεις φορές και μετά περισσότερους πυροβολισμούς», δήλωσε ο κ. Μπόθα.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η αστυνομία εντόπισε δύο κουτιά με τεστοστερόνη και βελόνες στο υπνοδωμάτιο του κ. Πιστόριους. Στο σπίτι επίσης βρέθηκε ένα 38άρι πιστόλι χωρίς να έχει τη σχετική άδεια.

Ο κ. Μπόθα ανέφερε ακόμα ότι η Στέενκαμπ δέχτηκε τρεις σφαίρες, μία στο κεφάλι, μία στον αγκώνα και μία στη λεκάνη. Επεσήμανε ακόμα ότι η γωνία από την οποία εκτοξεύτηκαν οι σφαίρες στη Στέενκαμπ, που βρισκόταν στην τουαλέτα δίπλα στην κρεβατοκάμαρα, δείχνει ότι ο δράστης, που βρισκόταν στο υπνοδωμάτιο, είχε σκοπό να χτυπήσει κάποιον στη τουαλέτα.

REUTERS
Έχασε την πρώτη μάχη στο δικαστήριο ο Πιστόριους

Η υπεράσπιση του Όσκαρ Πιστόριους έχασε χθες τον πρώτο γύρο κατά την ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση του φόνου της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ στο δικαστήριο της Πρετόρια, με το δικαστή Ντέσμοντ Νέιρ να ανακοινώνει ότι ο παραολυμπιονίκης κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ή όχι.

Ο κατηγορούμενος ξανά σήμερα ξέσπασε σε κλάματα την ώρα της κατάθεσης του κ. Μπόθα.

Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε από τον δικαστή λίγο πριν από τις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για αύριο Πέμπτη στις 11:00.Το δικαστήριο της Πρετόρια θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν ο κ. Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ή όχι.

REUTERS
«Ασταμάτητες φωνές» από το σπίτι του Πιστόριους

«Ασταμάτητες φωνές» είχε ακούσει μάρτυρας τη νύχτα του φόνου της συντρόφου του Όσκαρ Πιστόριους, Ρίβα Στέενκαμπ, από το σπίτι του παραολυμπιονίκη, όπως κατέθεσε η κατηγορούσα αρχή στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ερευνών της αστυνομίας και πρώτος που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος, Χίλτον Μπόθα, δήλωσε ότι άλλος μάρτυρας είχε ακούσεις φωνές και πυροβολισμούς.

Παλαιότερη σύλληψη για επίθεση στο σπίτι του

Στην κατάθεσή του, ο κ. Μπόθα είπε επίσης πως ο κ. Πιστόριους είχε ήδη συλληφθεί στο παρελθόν επειδή είχε επιτεθεί σε κάποιο πρόσωπο μέσα στο σπίτι του.

«Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, αλλά είχε υπάρξει ένα επεισόδιο στην κατοικία του, κατά το οποίο είχε συλληφθεί για επίθεση, νομίζω» δήλωσε.

«Πήγα επιτόπου», αφηγήθηκε ο αστυνομικός. «Είδα τι συνέβη. Η εκδοχή που μου είπε ο κατηγορούμενος και αυτό που είδα μου έδειξαν ότι δεν μπορούσε να αποδειχθεί η επίθεση», συνέχισε .

Μετά το θάνατο της Στέενκαμπ, γείτονες του Πιστόριους έκαναν λόγο για επανειλημμένους καβγάδες του αθλητή με διαδοχικές φιλενάδες του. Ο κ. Πιστόριους είχε περάσει μια νύχτα στη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2009 κατηγορούμενος για άσκηση βίας εναντίον νεαρής γυναίκας, αλλά η εισαγγελία είχε σταματήσει τη δίωξη.

Ο κ. Πιστόριους είχε στη συνέχεια καταθέσει ανεπιτυχώς μηνύσεις εναντίον της γυναίκας για ψευδή κατάθεση και εναντίον του υπουργού Αστυνομίας για παράνομη σύλληψη, ζητώντας σημαντικά ποσά ως αποζημίωση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία την Τρίτη, οι δικηγόροι του υποστήριξαν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο πελάτης τους πυροβόλησε επειδή νόμισε πως επρόκειτο για διαρρήκτη.

Όπως είπαν, ο κ. Πιστόριους ξύπνησε από κάποιο θόρυβο και θεωρώντας ότι κάποιος είχε εισβάλει στο σπίτι του, πυροβόλησε πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

Όταν συνειδητοποίησε ότι μέσα στο μπάνιο ήταν η φίλη του έσπασε την πόρτα με ένα μπαστούνι του κρίκετ και την πήρε στα χέρια του προσπαθώντας να την κρατήσει στη ζωή.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος κοιμόταν μέχρι λίγα λεπτά πριν τον φόνο και ότι δεν είχε υπάρξει διαπληκτισμός ανάμεσα στο ζευγάρι.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή