Formula 1: Η νέα FW35 της Williams

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 07:00
Williams F1

Το οδηγικό δίδυμο της ομάδας, Παστόρ Μαλντονάτο (αριστερά) και Βάλτερι Μπότας.

A- A A+

Η Williams ολοκλήρωσε τον κύκλο των παρουσιάσεων με την αποκάλυψη του νέου της μονοθέσιου στην πίστα της Βαρκελώνης, λίγο πριν την έναρξη των δεύτερων χειμερινών δοκιμών.

Σε μία σύντομη εκδήλωση, το φετινό οδηγικό δίδυμο της ομάδας του Γκρόουβ, Παστόρ Μαλντονάτο και Βάλτερι Μπότας, σήκωσαν το σεντόνι και αποκάλυψαν την FW35. Το νέο μονοθέσιο αποτελεί συνέχεια της προκατόχου του (FW34), αλλά όπως αναφέρθηκε από τη Williams, είναι κατά 80% κανούργιο.

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει από μπροστά μέχρι πίσω. Εχει διαφοροποιηθεί η εμπρός πτέρυγα με το «σκαλοπάτι» στο ρύγχος να έχει εξαληφθεί πλήρως ενώ και το πίσω μέρος του μονοθεσίου είναι πιο «σφιχτό». Έχουν ανασχεδιαστεί τα sidepods, υπάρχει νέα πίσω ανάρτηση, νέο πάτωμα, νέα ψυγεία και χρησιμοποιείται νέο κιβώτιο ταχυτήτων. Το συγκεκριμένο δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της χειμερινής ανάπαυλας για περισσότερα από 3.200 χλμ. στο δυναμόμετρο και σε συνθήκες πέντε συνεχόμενων GP.

WILLIAMS F1

H νέα Williams χρησιμοποιεί τις εξατμίσεις τύπου Coanda σε συνεργασία με τη Renault, μία επιλογή, που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, όπως ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μάικ Γκούχλαν.

Η αεροδυναμική εξέλιξη του νέου μονοθεσίου θα συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς με το πρώτο πακέτο να είναι έτοιμο στην Αυστραλία, τον εναρκτήριο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η Williams δούλεψε εντατικά στην προσπάθεια μείωσης του συνολικού βάρους της FW35. To νέο δημιούργημα της ομάδας του Γκρόουβ είναι το αποτέλεσμα εντατικής εργασίας ενός περίπου χρόνου.

YOUTUBE/WILLIAMSF1TV

Για τον ιδρυτή της ομάδας, σερ Φρανκ Γουΐλιαμς, η νέα FW35, είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την προκάτοχό της.
«Μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων με φαντασία και πολύ κουράγιο δούλεψαν μαζί για να κατασκευάσουν την FW35. Χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι την Αυστραλία για να δούμε τι πραγματικά έχουμε, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το περυσινό μονοθέσιο, το οποίο ήταν πολυ ανταγωνιστικό. Ο Παστόρ είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος αλλά αποφασιστικός πιλότος ενώ ο Βάλτερι είναι πιο ήσυχος, αλλά έχει υψηλούς στόχους και είναι χαρισματικός οδηγός.

WILLIAMS F1

Η Williams έχει βρεθεί στην κορυφή αρκετές φορές μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια. Είναι στη φύση του αθλήματος να υπάρχουν αυτά τα πάνω και τα κάτω. Ακόμη όμως κι όταν ήμασταν κάτω, παλεύαμε για να ανέβουμε. Ελπίζω ότι με αυτή την ομάδα που έχουμε, τη νέα FW35, το συνδυασμό του ταλέντου των Παστόρ, Βάλτερι και της Σούζι αλλά και τη συνεχιζόμενη υποστήριη των συνεργατών μας, να είμαστε σε θέση να παλαίψουμε για το καλύτερο».

Ο Παστόρ Μαλντονάτο που διανύει αισίως την τρίτη του χρονιά στη Williams ευχήθηκε η ομάδα να είναι φέτος ακόμη πιο ανταγωνιστική. «Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να εξελίξουμε το μονοθέσιο και να βελτιώσουμε την απόδοσή μας. Πέρυσι κερδίσαμε έναν αγώνα και ήμασταν ανταγωνιστικοί. Φέτος όμως χρειάζεται να είμαστε περισσότερο, κάτι που πιστεύω ότι είναι εφικτό. Η σταθερότητα θα είναι ο στόχος μας για να μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση από τις ομάδες στην κορυφή».

Ο «ρούκι» της ομάδας Βάλτερι Μπότας δήλωσε ότι είναι μεγάλο βήμα για αυτόν η προαγωγή του σε βασικό πιλότο. Μην ξεχνάμε ότι ο νεαρός ήταν τρίτος οδηγός της Williams.

Η περυσινή χρονιά χαρακτηρίζεται θετική για την ομάδα του Γκρόουβ έπειτα από το καταστροφικό 2011, όπου είχε κερδίσει μόλις πέντε βαθμούς. Το 2012, μετά από επτά «άχρωμα» χρόνια, η Williams επέστρεψε έστω και μια φορά, στο βάθρο των νικητών και μάλιστα στο υψηλότερο σκαλί του. Στόχος για εφέτος είναι η ομάδα να μη μείνει στη μία νίκη, αλλά να πετύχει κι άλλες και να τερματίσει σε θέση υψηλότερη από την περυσινή όγδοη.

Το στοίχημα αυτό θα κληθούν να το κερδίσουν στις πίστες ο Παστόρ Μαλντονάτο, ο οποίος θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη, τις απερισκεψίες και να δείξει περισσότερη σταθερότητα. Παράλληλα, ο Μπότας χρειάζεται να βγάλει από πάνω του τη ταμπέλα του «ρούκι» και να δείξει ένα δείγμα της ταχύτητάς του, έχοντας καλά πλασαρίσματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις