Ευ. Βενιζέλος: «Όχι» σε νέα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα

Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 14:38
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το εθνικό σχέδιο  Ανασυγκρότησης. Στη συνέντευξη παρέστησαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος και της ΚΕΔΕ.

A- A A+

Μήνυμα προς την τρόικα, που αναμένεται σύντομα στην Αθήνα, να μην διαταράξει το αποκατασταθέν διεθνές κλίμα για την Ελλάδα έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας σε παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας είναι απαραίτητη, στο πλαίσιο, πάντα, των ειλημμένων αποφάσεων. Εκτίμησε επίσης ότι η βιωσιμότητα είναι διασφαλισμένη πολιτικά, αλλά, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για μια νέα πολιτική παρέμβαση. Έθεσε παράλληλα θέμα σχετικά με τα λάθη που έγιναν στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και ζήτησε από τους εταίρους να αφομοιώσουν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμπεράσματα από αυτά τα λάθη.

Επανέλαβε εν συνεχεία ότι οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού και εισοδηματικού χαρακτήρα, καθώς «δεν τα αντέχει η Βουλή, η κοινωνία και η πραγματική οικονομία». Ζήτησε ακόμη από τους εταίρους να δώσουν στη χώρα ευέλικτη και αντιγραφειοκρατική στήριξη στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αλλά και να βοηθήσουν στην γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων του υπάρχοντος ΕΣΠΑ, στη διάσωση των μεγάλων παραγωγικών κλάδων και στη διαφύλαξη της κοινωνικής προστασίας, με τη λήψη μέτρων υπέρ των ανέργων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις «εσωτερικές προϋποθέσεις» της ανάκαμψης, στις οποίες κορυφαία θέση κατέχει η κυβερνητική σταθερότητα.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε, εγγυάται τη σταθερότητα της κυβέρνησης και δεν μπορεί να αναθέσει την ευθύνη εφαρμογής του δικού του προγράμματος, στο οποίο προσχώρησαν ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, σε κανέναν άλλο.

Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ και ότι οι υπουργοί της δεν εφαρμόζουν την πολιτική της ΝΔ, αλλά λειτουργούν στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι στόχος για να εξασφαλιστεί ο ορίζοντας τετραετίας της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας αυτής.

Στις «εσωτερικές προϋποθέσεις», όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνονται και η επιδίωξη μεγάλων πολιτικών και θεσμικών συναινέσεων με την αντιπολίτευση, με την επισήμανση ότι η ιστορία δεν αποδέχεται τυφλές συγκρούσεις σε όλα τα θέματα. Περιλαμβάνονται επίσης πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όσο και η ανάγκη για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου σε κρίσιμα θέματα, για τα οποία χρειάζεται πολιτική βούληση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στην πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αναβιώσει το σχέδιο Ολυμπιακής Προετοιμασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι ίδιες διαδικασίες π.χ. στην εκτέλεση των διαφόρων έργων, ενώ, ιδιαίτερη σημασία έδωσε στη «διαθεσμική συμφωνία με τη Δικαιοσύνη», η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης.

Μια σημαντική εσωτερική προϋπόθεση, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι η διατήρηση των προϋποθέσεων εξωτερικής ασφάλειας της χώρας, για την οποία δεν γίνεται λόγος τελευταία, καθώς η οικονομική κρίση έχει ρίξει παντού το πέπλο της.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος είναι η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως και η θέσπιση πάγιων και όχι μεταβατικών ρυθμίσεων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πρέπει, πρόσθεσε, να διευκολύνουμε τους πολίτες να γίνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ανέφερε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι δυνατό να συζητείται ως «αντάλλαγμα» στο «λάθος» του ΔΝΤ και ότι πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

Μεταξύ των αναπτυξιακών προϋποθέσεων ο κ. Βενιζέλος περιέλαβε και την πολιτική στήριξη, όπως και τη δημιουργία ενός ΕΣΠΑ κρίσης. Μια από τις μεγάλες παραμέτρους του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης είναι, όπως είπε τέλος η απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν 500.000 θέσεις εργασίας που απειλούνται και να δημιουργηθούν άλλες 700.000, περίπου, θέσεις απασχόλησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή