Αποζημίωση 1,4 εκατ. δολ. καλείται να καταβάλει η ΟΑ για θάνατο επιβάτη

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 10:56
A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει προσφυγή της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τον θάνατο το 1998 ενός Aμερικανού επιβάτη από οξύ άσθμα λόγω παθητικού καπνίσματος στη διάρκεια πτήσης από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τον γιατρό Εϊμπιντ Χάνσον από την Καλιφόρνια που υπέφερε από οξύ άσθμα και απεβίωσε στη διάρκεια της πτήσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι συγγενείς του 52χρονου Χάνσον κατέφυγαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας που έκρινε ότι η αιτία του θανάτου του επιβάτη οφειλόταν στην έκθεσή του στον καπνό. Το δικαστήριο επιδίκασε στην οικογένεια του Χάνσον αποζημίωση από την Ολυμπιακή ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Την απόφαση αυτή ενέκρινε και το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο.

Οι συγγενείς του Χάνσον υποστήριξαν ότι στη διάρκεια της πτήσης ανακάλυψαν ότι η θέση ήταν μεν στην περιοχή των μη καπνιστών αλλά μόλις τρεις σειρές μπροστά από τις θέσεις όπου επτρεπόταν το κάπνισμα. Η κόρη του Χάνσον ζήτησε από τις αεροσυνοδούς τουλάχιστον τρεις φορές να του αλλάξουν θέση επειδή ήταν αλλεργικός στον καπνό,αλλά-σύμφωνα με τους συγγενείς τους γιατρούς-το πλήρωμα αρνήθηκε να κάνει την αλλαγή γιατί το αεροσκάφος ήταν πλήρες. Η κόρη του Χάνσον υποστήριξε πάντως ότι υπήρχαν 11 κενές θέσεις.

Μετά τον θάνατο του Χάνσον η οικογένειά του έκανε μήνυση στην Ολυμπιακή Αεροπορία υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από οξύ άσθμα λόγω της έκθεσής του στον καπνό.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξεταστεί η υπόθεση. Στην προσφυγή της -σύμφωνα με το Reuters-η Ολυμπιακή Αεροπορία υποστηρίζει ότι η απόφαση ήταν εσφαλμένη και ο θάνατος του επιβάτη οφείλεται «σε εσωτερική αντίδρασή του υπό φυσιολογικές συνθήκες πτήσης».

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει την υπόθεση τον προσεχή Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή