Έκκληση εταιρειών για διάσωση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 10:37
Shutterstock
A- A A+

Με φόντο την «ελεύθερη πτώση» της αξίας των δικαιωμάτων άνθρακα και εν μέσω ανησυχίας ότι μπορεί να φθάσουν ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη του χρηματιστηρίου άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεκάδες επενδυτές και μεγάλες εταιρείες απηύθυναν έκκληση για μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη διάσωσή του.

Περισσότερες από 30 εταιρείες και επενδυτικοί οργανισμοί, ανάμεσά τους η General Electric, η Shell, η EDF, η Statoil, η E.ON και η Unilever υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, στην οποία καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει, αύριο, υπέρ ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα αυξήσει τις τιμές του άνθρακα αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS). Όπως γράφουν, με τον τρόπο αυτό, «το ETS θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια.»

Η βαριά βιομηχανία και ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πολωνία, αντιτίθενται στο σχέδιο, το οποίο αποτελεί το προοίμιο δραστικότερων μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης στην αγορά.

Τον Ιανουάριο, η αξία των δικαιωμάτων άνθρακα κατακρημνίστηκε σε κάτω από 3 ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα στα χρονικά, όταν η μέση τιμή ξεπερνούσε τα 30 ευρώ, τα τελευταία χρόνια. Την Τετάρτη κατεγράφη μικρή ανάκαμψη, της τάξεως των 2 ευρώ, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ψηφοφορία θα έχει θετική έκβαση.

Βάσει του συστήματος, οι βιομηχανίες και οι παραγωγοί ενέργειας χρειάζονται άδειες για να καλύπτουν κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Όταν, όμως, οι τιμές κυμαίνονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι εταιρείες έχουν μηδαμινά κίνητρα να περιορίσουν τις εκπομπές τους ή να επενδύσουν σε καθαρότερες τεχνολογίες.

«Η αποτελεσματικότητα του ETS της ΕΕ έχει υπονομευτεί εξαιτίας ενός πλεονάσματος δικαιωμάτων. Η τρέχουσα τιμή του άνθρακα δεν τονώνει τις επενδύσεις ή την καινοτομία», αναφέρουν στην επιστολή τους οι όμιλοι. «Χωρίς μια συμφωνία για μείωση του πλεονάσματος, η τιμή θα πέσει πολύ περισσότερο απειλώντας τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του ETS», προειδοποιούν.

Έκκληση για μια συμφωνία απηύθυναν επίσης η Διεθνής Ομάδα Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή και η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Κόνι Χέντεγκαρντ, η οποία σε μήνυμά της στο twitter προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή