Η κρίση «χτυπά» και τις πωλήσεις όπλων

Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI)
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 06:46
REUTERS/TIM WIMBORNE

Οι αποχωρήσεις των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη έπαιξαν ρόλο στην πτωτική τάση των  πωλήσεων των όπλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνές Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη.

A- A A+

Μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις όπλων το 2011, για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του '90, ενώ υποχώρησε και η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού καθώς μειώθηκαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI).

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις το 2011 για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως ανήλθαν σε 410 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 5%, ανάλογα και με τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Οι αντίστοιχες πωλήσεις το 2010 ήταν 411 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ινστιτούτο που καταρτίζει το σχετικό κατάλογο από το 1989, δεν περιλαμβάνει στη λίστα του, τις κινεζικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων.

«Οι πολιτικές λιτότητας και οι προτεινόμενες πραγματικές μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες, καθώς και οι αναβολές προγραμμάτων προμήθειας όπλων επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις όπλων στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωση του το SIPRI.

«Οι αποχωρήσεις των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη έπαιξαν επίσης ρόλο στην πτωτική τάση», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ' 90, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ερευνητής στο SIPRI.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα, η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη, η Βoeing προσπέρασε τη βρετανική BAE Systems στη δεύτερη θέση, ενώ και η General Dynamics βρέθηκε μια θέση υψηλότερα προσπερνώντας τη Northrop Grumman, στη θέση τέσσερα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, κατά την περίοδο 2002-2011, οι πωλήσεις όπλων από τις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 51%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή