Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας θέλει ο Μπαράκ Ομπάμα

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 20:36
REUTERS/JASON REED

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

A- A A+

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να δημιουργήσει ένα Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο θα προικοδοτηθεί με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, από ομοσπονδιακά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Αυτή η επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων θα υποστηρίξει τις έρευνες πάνω σε μια ποικιλία αποδοτικών τεχνολογιών, π.χ. προηγμένα οχήματα που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, εγχώρια βιοκαύσιμα και φυσικό αέριο», αναφέρει υπόμνημα του Λευκού Οίκου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η κλιματική αλλαγή και η στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας ήταν ένα από τα ζητήματα, στα οποία επικεντρώθηκε η ετήσια ομιλία του αμερικανού προέδρου για την κατάσταση του έθνους.

EPA

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να δημιουργήσει ένα Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη φωτογραφία, το Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη θωράκιση των μεγαλουπόλεων έναντι της κλιματικής αλλαγής. Όπως άλλωστε προειδοποίησε ο ίδιος στην ομιλία του, «εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει σύντομα για να προστατεύσει τις επόμενες γενιές, θα το κάνω εγώ».

«Θα κατευθύνω την κυβέρνησή μου να εκπονήσει σχέδιο με δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε, τώρα και στο μέλλον, για να περιορίσουμε τη ρύπανση, να προετοιμάσουμε τις κοινότητές μας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για να επισπεύσουμε τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας», προανήγγειλε ο κ. Ομπάμα.

Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσαν, χθες, δύο γερουσιαστές από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων: βάσει αυτού, αρκετές χιλιάδες παραγωγοί άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καλούνται να πληρώσουν φόρο άνθρακα, που θα διαμορφώνεται στα 20 δολάρια ανά τόνο και θα αυξάνεται κατά 5,6% το χρόνο.

Ακόμη όμως κι αν η Γερουσία εγκρίνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, θεωρείται αβέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του, π.χ. διευρύνοντας τα δύο διατάγματα που υπέγραψε κατά την πρώτη θητεία του και τα οποία αφορούν τις εκπομπές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των κτηρίων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, περίπου δύο στους τρεις Αμερικανούς υποστηρίζουν την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή από τον πρόεδρό τους. Οι περισσότεροι θεωρούν την κλιματική αλλαγή «απτή απειλή», ενώ το 61% των ερωτηθέντων είπαν ότι ήδη επηρεάζονται από αυτήν ή περιμένουν ότι θα επηρεαστούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή