Αντ. Σαμαράς: Τα χρήματα του ΕΣΠΑ πρέπει να πιάσουν τόπο

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 17:16
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Συναντήσεις με τους υπουργούς θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός. «Θέλω να έλθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε», τους είπε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

A- A A+

Την ανάγκη ορθής διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα», σημείωσε.

Μάλιστα για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργείται θέση υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα την διαχείριση των κονδυλίων που θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Την θέση θα πάρει ο βουλευτής Χανίων Κυριάκος Βιρβδιδάκης ο οποίος ορκίζεται αύριο.

«Έχουμε σημάνει συναγερμό», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και πρόσθεσε ότι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και της ύφεσης. 

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα απέδωσε, ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή στο ευρώ και και τώρα προέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ πρόσθεσε πως δημιουργούνται προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να ενημερώνουν και τους κυβερνητικούς εταίρους για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα υπάρξουν περιορισμοί. «Καλύψαμε τεράστια απόσταση, τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκολλήσουμε τη χώρα από το τέλμα» τόνισε ζητώντας άμεσα λύσεις. «Θέλω λύσεις τώρα, όλοι να τρέξουμε, οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση όπου μοιράστηκαν περισσότερα σε λιγότερους και ότι τα επόμενα εννέα χρόνια η Ελλάδα θα πάρει 44 δισ. ευρώ ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η χώρα μας να λάβει και άλλα κονδύλια από προγράμματα χωρίς εθνική κατανομή.

«Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας, πρέπει να ζητάτε τη γνώμη των περιφερειαρχών, χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική. Ο "ξερολισμός" είναι εχθρός μας», τόνισε.

Τέλος έδωσε έμφαση στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και επεσήμανε το γεγονός ότι τον Μάιο του 2014 θα πραγματοποιηθούν και οι ευρωεκλογές και τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι, όπως είπε, στραμμένα πάνω μας.

ΚΚΕ: Μόνοι ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το όφελος, που δήθεν θα προκύψει για το λαό, από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν, σχολίασε το ΚΚΕ. Όπως υποστηρίζει, «ο λαός γνωρίζει ότι, από τα κοινοτικά κονδύλια και την ανάκαμψη, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις και φτηνούς εργαζόμενους, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το λαό τον περιμένουν νέα βάρη, περικοπές και φόροι, «γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός αναγορεύει σε βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιστέκονται σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή