«Έτοιμη για νέες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές» η Βόρεια Κορέα

Ενημέρωσε την Κίνα, αναφέρει πηγή του πρακτορείου Reuters
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 16:02
REUTERS/KCNA

Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας σε εορτασμούς για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της χώρας στην πλατεία Kim Il-Sung της Πιονγιάγκ.

A- A A+

Έτοιμη για μία ή και δύο ακόμη πυρηνικές δοκιμές είναι η Βόρεια Κορέα, όπως ενημέρωσε τη βασική σύμμαχό της Κίνα, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για προσπάθεια της Πιονγιάγκ, αν τελικώς επιβεβαιωθεί, να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες μαζί της.

Οι νέες πυρηνικές δοκιμές, σύμφωνα με την πηγή του Reuters, η οποία διατηρεί προσβάσεις τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Πιονγιάγκ, πιθανόν να συνοδευτούν, μέσα στο 2013, και από νέα πυραυλική δοκιμή.

REUTERS
Οι Βορειοκορεάτες «γιορτάζουν» τη δοκιμή

Χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Κορέας κατέκλυσαν το κέντρο της Πιονγκγιάνγκ την Πέμπτη για να γιορτάσουν την «επιτυχημένη» πυρηνική δοκιμή. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο  KCNA.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε την Τρίτη στην τρίτη κατά σειρά πυρηνική του δοκιμή από το 2006, γεγονός το οποίο προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη των μεγάλων δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η τέταρτη πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς και θα ισούται με έκρηξη 10 κιλοτόνων της ουσίας TNT.

Η Πιονγιάγκ, πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναστείλει τις νέες δοκιμές εάν οι ΗΠΑ δεχτούν διμερείς συνομιλίες και εγκαταλείψουν την πολιτική την οποία η Βόρεια Κορέα θεωρεί ως προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος της.

Η Βόρεια Κορέα επαναβεβαιώνει, σύμφωνα με το Reuters, τη διάθεσή της να υπογράψει μόνιμη συνθήκη ειρήνης με τις ΗΠΑ και να αποκατασταθούν οι  διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

REUTERS
Πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για νέα δοκιμή. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με ασφαλή και επιτυχή τρόπο, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια μικρή πυρηνική συσκευή, η ισχύς της οποίας ήταν μεγαλύτερη των προηγούμενων δοκιμών.

Παρά τη λήξη των εχθροπραξιών στον πόλεμο της Κορέας το 1953, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση πολέμου τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Νότια Κορέα, μολονότι έχει υπογραφεί ανακωχή.

Η τρίτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή προκάλεσε προειδοποιήσεις από πλευράς Ουάσιγκτον κατά της Πιονγιάγκ για βαρύτερες κυρώσεις.

Μόλις το Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε επιβάλει νέα μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας, λόγω της τελευταίας πυραυλικής δοκιμής του καθεστώτος.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απαγορεύσει στην Πιονγιάγκ την ανάπτυξη πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας, μετά τις πυρηνικές δοκιμές του 2006 και του 2009.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή