Κόντρα Γ. Στουρνάρα - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το «λάθος» του ΔΝΤ
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 10:51
ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντά στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί «λάθους» στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

A- A A+

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Στουρνάρα να υπεραμύνεται των χειρισμών της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα του «λάθους» του ΔΝΤ, αλλά και γενικότερα στο πεδίο της οικονομίας, και τον κ. Τσίπρα να τον κατηγορεί ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ομολογία στελεχών του Ταμείου για το «λάθος», ο κ. Τσίπρας εκτόξευσε βολές κατά του υπουργού Οικονομικών για τη στάση που τήρησε στο πρόσφατο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι όχι μόνο δεν έθεσε το ζήτημα αλλά είπε ότι η συζήτηση αυτή είναι ακαδημαϊκή. «Το απότελεσμα είναι», επισήμανε «ότι την επόμενη μέρα βγήκε ο Ολι Ρεν και είπε ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το λάθος».

«Το ότι μίλησαν για λάθος είναι ένα σήμα μιας παραδοχής ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει. Ήταν μία σημαντική μία μοναδική ευκαιρία για να κάνετε πράξη τις ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης», ανέφερε σε άλλο σημείο και ρώτησε τον κ. Στουρνάρα: «Συμφωνείτε με την άποψη του Όλι Ρεν; Συμφωνείτε ότι είναι ανευ σημασίας οι επιπτώσεις; Τι ακριβώς θέσατε στο Eurogroup;».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επίκαιρη Ερώτηση Α. Τσίπρα στον Γ. Στουρνάρα

Η με αριθμό 996/32/12-2-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με «τη δημόσια ομολογία στελεχών του ΔΝΤ περί "λάθους" στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι  «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά από την πρώτη ημέρα με πράξεις και έργα και όχι με λεονταρισμούς».

Όπως εξήγησε, «το λάθος των πολλαπλασιαστών έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά πολύ πριν την παραδοχή του κ. Μπλανσάρ», στις συζητήσεις που είχε το καλοκαίρι με την τρόικα.

Αναφερόμενος στο «φρένο» που έβαλε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στη συζήτηση για προσαρμογές στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω του «λάθους», ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «προφανώς ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη η ύφεση οφείλεται σε λάθη της Ελλάδας».

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Τσίπρα ότι διαστρέβλωσε όσα είπε στο Eurogroup. «Φυσικά και δεν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση αυτό που κάνουμε», ανέφερε και επανέλαβε ότι ζήτησε κοινή δήλωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά δεν την πήρε. «Πήρα ένα γράμμα του κ. Ρεν και μια δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Προφανώς έχουν διαφορετικές απόψεις», σχολίασε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι έχουν ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης καθώς αντελήφθησαν αργά τα προβλήματα που έχει η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

«Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες να μας πείτε την πρότασή σας, τι θα κάνουμε αν βγούμε από το μνημόνιο», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του ότι ζητά «με τον πιο ανεύθυνο τρόπο να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες των πολιτών».

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «μνημονιακότερο του μνημονίου» και σημείωσε: «Αυτή η πολιτική έχει αποτύχει. Να το παραδέχονται οι τεχνοκράτες του Ταμείου και να μην το παραδέχεστε εσείς. Να το λένε κάποιοι εκ των δανειστών και να μην το λέει αυτός που δανείζεται».

Απάντησε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προτάσεις, έχει κάνει προβλέψεις και έχει επιβεβαιωθεί σε όλα, ενώ η υπεραισιοδοξία, όπως είπε, του κ. Στουρνάρα έχει διαψευστεί επανειλημμένως. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση έχει παραδοθεί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν διεκδικείτε κούρεμα του χρέους; Γιατί δεν διεκδικείτε με τις άλλες χώρες του νότου ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος;».

«Αυτό είναι το τελευταίο φορτίο»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε πως αυτή είναι η τελευταία φορά που οι πολίτες «κλήθηκαν να σηκώσουν τόσο μεγάλο φορτίο».

Όπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών, τη μείωση συντάξεων και την αύξηση φόρων» και το πρόγραμμα στο εξής εστιάζεται στις αλλαγές που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

«Δεν υποσχόμαστε ραγδαία αποκατάσταση του εισοδήματος που έχει χαθεί», πρόσθεσε, «θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές που θα φέρουν κυρίως  αλλαγή του κλίματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». 

Κόντρα και για τις δηλώσεις Μέργου

Αντικείμενο αντιπαράθεσης έγιναν και οι πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «κρυφή ατζέντα» και τον κ. Στουρνάρα να μιλά για «θανάσιμη διαστρέβλωση» των λεγομένων του κ. Μέργου.

«Του ξέφυγε του κ. Μέργου και φανέρωσε τις προθέσεις σας. Είναι η κρυφή σας ατζέντα και δώσατε και ένα σήμα προς τον ΣΕΒ τη μέρα που λήγουν οι ΣΣΕ ότι μετά το 2014 θα πέσουν κι άλλο οι μισθοί...Η τραγωδία είναι ότι όσο και να πέσουν οι μισθοί, η ανταγωνιστικότητα δεν θα αυξηθεί», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι τα λόγια του κ. Μέργου «διαστρεβλώθηκαν με θανάσιμο τρόπο και υφίσταται αυτή τη βία από τη νεολαία» του ΣΥΡΙΖΑ,  ενώ συνέχισε λέγοντας: «Πατήσατε νάρκη, κάνατε ερώτηση στον Όλι Ρεν, διαστρεβλώσατε τις απαντήσεις του και χθες πήρατε την απάντηση από τον εκπρόσωπό του...Διαλέξατε λάθος θέμα για τους επικοινωνιακούς σας τακτικισμούς».

«Αισθάνεστε ασφυκτικά συμπιεσμένος ανάμεσα σ εκείνα τα στελέχη σας που ζητούν πολιτικό ρεαλισμό και σε αυτούε που ζητούν ρήξη με όλους και με όλα κι επενδύουν στην καταστροφή της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κσι συμπλήρωσε: «Η πολιτική Βαβέλ που σχεδιάσατε αρχίζει να ραγίζει από το βάρος της κακοφωνίας των στελεχών σας».

Διαμαρτυρία Αλ. Τσίπρα για την απουσία του Πρωθυπουργού

Πριν αναπτύξει την ερώτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε με σκληρή γλώσσα την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Εξήγησε ότι η σημερινή επίκαιρη ερώτηση ήταν η όγδοη ερώτηση που έχει απευθύνει και πως για ακόμη μία φορά επέλεξε να απουσιάσει.

«Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που έχει ο Πρωθυπουργός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε: «Τιμά αυτό την κοινοβουλευτική διαδικασία;».

Παρατήρησε ακόμη ότι το να λιποτακτεί ο Πρωθυπουργός από τη μάχη την κοινοβουλευτική δεν τιμά όχι τον ίδιο, αλλά την κοινοβουλευτική διαδικασία και συνέστησε στο προεδρείο της Βουλής να καταργήσει την «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής να ορίζει τους υπουργούς, που θα απαντούν στις ερωτήσεις, ενώ για το θέμα της απουσίας ορισμένων υπουργών ανέφερε ότι και το προεδρείο έχει απευθυνθεί σχετικά.

Εξήγησε, ωστόσο, πως σε μια επτακομματική Βουλή οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και σε πρόταση, που έγινε, να υπάρχει μία συνεδρίαση την εβδομάδα για να απαντώνται οι ερωτήσεις ενός υπουργείου, δηλώνουν κώλλυμα οι ίδιοι οι βουλευτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή