Ρωσία: Τραυματισμοί και ζημιές από βροχή μετεωριτών

Εσπασαν τα τζάμια σε πολλά κτήρια
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 07:30
A- A A+

Περίπου 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από βροχή μετεωριτών πάνω από τα Ουράλια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.Οι περισσότεροι τραυματισμοί ήταν ελαφρείς και οφείλονται σε θραύσματα από σπασμένα τζάμια κτηρίων.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άκουσαν μία έκρηξη, είδαν μία ισχυρή λάμψη και στη συνέχεια ένιωσαν ένα τράνταγμα καθώς πήγαιναν στις δουλειές τους στο Τσέλιαμπινσκ, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βροχή μετεωριτών προκαλεί πανικό στα Ουράλια

Βροχή μετεωριτών προκάλεσε σειρά εκρήξεων στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια και περιοχές της κεντρικής Ρωσίας με συνέπεια να σπάσουν τα τζάμια σε πολλά κτίρια. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Τσέλιαμπινσκ.

Ο μετεωρίτης στη συνέχεια ήταν ορατός στον ορίζοντα, αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη ουρά από λευκό καπνό που ήταν ορατή μέχρι και 200 χλμ. μακριά, στο Γιεκατερίνμπουργκ, σύμφωνα με το Reuters. Συναγερμοί αυτοκινήτων ενεργοποιήθηκαν, τζάμια έσπασαν και τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν με διακοπές.

YOUTUBE/RUSSIATODAY

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος και η πορεία τους να δείχνει ότι θα πέσουν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται εκρήξεις.

Διάσπαση μετεωρίτη

Όπως ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, «μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ».

REUTERS

Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια στο γραφείο του Ιταρ-Τας στο κέντρο του Τσέλιαμπινσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενώ τοίχος κατέρρευσε σε εργοστάσιο στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις ή τέσσερις άνθρωποι.

Το Associated Press μετέδωσε ότι ένα τμήμα μεγέθους 600 τετραγωνικών μέτρων από την οροφή εργοστασίου ψευδαργύρου.

Η περιοχή Τσέλιαμπινσκ είναι η βιομηχανική καρδιά της Ρωσίας, με πολλές βιομηχανίες, έναν πυρηνικό σταθμό και ένα κέντρο πυρηνικών αποβλήτων.

YOUTUBE/RUSSIATODAY

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

«Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

YOUTUBE/RUSSIATODAY

Τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η βροχή μετεωριτών ενδέχεται να συνδέεται με έναν αστεροειδή σε μέγεθος πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων που αναμενόταν να περάσει σε απόσταση 27.520 χλμ. από τη Γη.

NASA
NASA: Η διαδρομή του αστεροειδούς 2012 DA14

Μία γραφική απεικόνιση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αστεροειδής 2012 DA14 έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, με τη βοήθεια του λογισμικού «Eyes on the Solar System». Ο αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου.

Η ΝΑΣΑ είχε ανακοινώσει ότι ένας αστεροειδής γνωστός ως 2012 DA14, διαμέτρου περίπου 46 μέτρων θα περνούσε σε κοντινότερη απόσταση από τη Γη σε σχέση με οποιονδήποτε αστεροειδή από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να τους παρατηρούν πριν από 15 χρόνια.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή