Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (29/05/2003) Μέρος 5/7

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 19:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πότε είσαι γιατρός;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Από 30 Ιουνίου 1976. Είναι λίγο ή πολύ δεν κατάλαβα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού υπηρετείτε γιατρέ;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Είμαι Διευθυντής στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης οφθαλμίατρος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Όχι ευρύτερο, στον δημόσιο τομέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εντάξει. Αυτός ο τρομοκρατικός μηχανισμός, πώς σας επέτρεψε να διοριστείτε στο δημόσιο και να παραμείνετε και να εργάζεστε και να έχετε και τον βαθμό του διευθυντού;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Πώς μου το επέτρεψε; Ε, υποτίθεται πώς έχουμε μια κατάρτιση επ’ αυτού. Υπάρχει μια κατάρτιση, προκηρύσσεται η θέση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι δεν λέω εγώ για την κατάρτισή σας?

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δεν θα την θέσω στη κρίση σας, γιατί δεν είναι το θέμα αυτό η κατάρτισή μου. Σας λέω την κατέκτησα τη θέση αυτή. Να σας πω πώς, προκηρύσσεται θέση. Παρακαλώ θέλω να απαντήσω σ’ αυτό γιατί έχει σημασία. Προκηρύσσονται οι θέσεις του ΕΣΥ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ξέρω αυτό, άλλο λέω εγώ. Είπατε κύριε ότι?

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Αλλά δεν με προσέλαβε η Ασφάλεια καταλάβατε, με προσέλαβε το ελληνικό δημόσιο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δουλεύετε στον κρατικό μηχανισμό και εκτός αυτού παραμένετε διευθυντής.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Ναι, διότι εκθέσεις δεν υπάρχουν από την Ασφάλεια?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Γιατί εργάζονται στο δημόσιο και αριστεροί τώρα, πώς να το κάνουμε, δεν τους έχουν διώξει, άμα αποφασίσουμε τώρα ότι πρέπει να τους διώξουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Γράφει με το αριστερό χέρι ο άνθρωπος.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Εγώ είμαι δεξιόχειρ αν εννοείτε αυτό, γιατί χειρουργώ και δεν μπορώ με το αριστερό χέρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οκ. Πρόεδρος θέλει να σας ρωτήσει.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα είπατε ότι και εσείς και ο κ. κατηγορούμενος ο κ. Σερίφης, είσαστε μέλη της Οργάνωσης της 20ης Οκτώβρη. Αυτή η Οργάνωση μέχρι πότε υφίστατο ή και αν υφίσταται και αν θέλετε απαντάτε.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Θα σας απαντήσω διότι με ρωτάτε, πρώτον και δεύτερον διότι είναι γνωστό, όχι σε σας, ότι αυτοδιαλύθηκε το 1974 το καλοκαίρι ,μετά την μεταπολίτευση αμέσως και δημοσιοποιήθηκε αυτό προς την ελληνική κοινωνία, μοιράστηκε ένα έντυπο που έλεγε ότι η Οργάνωση αυτοδιαλύεται ένα πολυσέλιδο κείμενο που εξηγούσε το γιατί.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή οι δικαστές δεν είναι μάρτυρες γι’ αυτό για μας δεν είναι τίποτα γνωστό. Λοιπόν διαλύθηκε η Οργάνωση εκείνη. Είπατε ακόμα σήμερα καταθέτοντας, ότι οι μηχανισμοί χωρίς συνέχεια δεν υπάρχουν. Μάλιστα είπατε ακριβώς μηχανισμοί χωρίς συνέχεια ναι δεν υπάρχουν, μηχανισμός χωρίς συνέχεια. Αυτή η Οργάνωση, κάποια μέλη αυτής της Οργάνωσης, έπαυσαν να ασχολούνται με εκείνες τις ιδέες που είχαν όταν ήταν Οργάνωση; Με καταλάβατε τι θέλω να πω;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Όχι, όλοι οι σύντροφοι ασχολιόμαστε μετά το ’74 με την πολιτική. Πολιτική δεν είναι μόνο να πάς να βάλεις μια βόμβα, πολιτική δεν είναι μόνο να μοιράσεις μια παράνομη προκήρυξη. Πολιτική είναι να πας να γίνεις συνδικαλιστής των φοιτητών όπως έγινα εγώ. Να πας να γίνεις συνδικαλιστής στους γιατρούς, στους εργάτες όπως έγινε ο Σερίφης, ο μαθηματικός στο πανεπιστήμιο ,ο καθένας στο χώρο δουλειάς δηλαδή ασχολήθηκε. ¶λλοι πήγαν σε κόμματα μικρά ή μεγάλα. Και κάτι άλλο η Οργάνωση δεν είναι μηχανισμός.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ελέχθηκε και από σας και από προηγούμενο μάρτυρα, ότι ήταν ο κ. κατηγορούμενος εργαζόμενους στους ΗΛΠΑΠ. Και εδώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι μιλούσαμε για αυτοκίνητα. ΗΛΠΑΠ είναι τα αυτοκίνητα;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Όχι τα τρόλεϊ είναι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το ΗΛΠΑΠ δεν είναι ούτε σιδηρόδρομοι ούτε αυτοκίνητα.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Όχι ούτε αυτοκίνητα, ούτε σιδηρόδρομοι, δούλευε στα μηχανουργεία, μηχανουργός ήταν, εργατοτεχνίτης ήταν για την ακρίβεια, στα ΗΛΠΑΠ.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως μετά την διάλυση της Οργάνωσης εκείνης, ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό. Εσείς επικοινωνήσατε μαζί του για τις κατηγορίες που του αποδίδονται με το βούλευμα και που το βούλευμα γράφει γιατί του αποδίδονται με το σκεπτικό που γράφει. Ποια είναι η θέση του κ. κατηγορουμένου; Γιατί το έκανε; Τη δική σας θέση μας την είπατε. Η δική του θέση ποια είναι; Γιατί π.χ. γράφει το βούλευμα ότι συγκαταλέχθηκε στα ιδρυτικά μέλη, γιατί κάτι είπε ο Παύλος Σερίφης και κάτι είπε ο Χριστόδουλος Ξηρός και τέτοια. Εκείνος κουβέντιασε μαζί τους; Σε σας αν είπε. Ποια είναι η γνώμη του, γιατί να του τα φορτώσουν;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Νομίζω ότι η γνώμη που έχει, είναι περίπου η ίδια μ’ αυτή τη γνώμη που διατυπώνω και εγώ. Θα σας τα πει και ο ίδιος.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να καταλήξω στην επόμενη ερώτηση. Η δική σας γνώμη μορφώθηκε και από την συζήτηση που είχατε με τον κ. κατηγορούμενο φαντάζομαι.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: ΄Όχι μια, τριάντα τριάντα δυο χρόνια είμαστε μαζί γνωστοί.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον Ιούλιο του 2002 αρχίζουν οι συγκεκριμένοι άλλοι κύριοι κατηγορούμενοι που λέει το βούλευμα.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Μα ο Γιάννης Σερίφης έχει μπει στο στόχαστρο και άλλες φορές.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπατε αυτό και το κατάλαβα. Εκείνος του έχει περάσει από το μυαλό, γιατί οι άλλοι είπαν γι’ αυτόν;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Για να ελαφρύνουν την θέση τους υποθέτω.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υποθέτετε εσείς, εκείνος τι υποθέτει;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Και εκείνος το ίδιο θα υποθέτει, τι θα υποθέσει.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω εάν το κουβεντιάσατε.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Το κουβεντιάσαμε, το ίδιο, και αυτοί προσπαθούν να ελαφρύνουν την θέση τους.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς μπορείτε να μεταφερθείτε στην περίοδο του ’75 χρονική. Στη διαμορφωμένη έτσι κατάσταση στην Ελλάδα και ακόμα και κατά τη διάρκεια της επταετίας. Ποια ήταν τα αισθήματα και ειδικά των πιο μαχητικών εκπροσώπων του ελληνικού λαού; Αυτών δηλαδή που οργανώθηκαν σε αντιστασιακές οργανώσεις, έδρασαν, αγωνίστηκαν κλπ για τη CIA;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Νομίζω ότι και σήμερα τα ίδια είναι, στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι πλήρως απορριπτέα. Γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός πια, ότι ήταν οι υπεύθυνοι που γέννησαν την χούντα και όλων των άλλων που συμβαίνουν κατά καιρούς και πριν και μετά.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς πιστεύετε το ότι η πρώτη ενέργεια της 17Ν ήταν να χτυπηθεί ο λεγόμενος πώς λέμε τον όρο «σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα› είχε αυτό το συμβολισμό;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Τον είχε.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς που γνωρίζετε τον κ. Σερίφη, ή που γνωρίζετε το πώς λειτουργούσαν οι Οργανώσεις αυτές, τι ήταν κάτι που θα συγκρατούσε έναν αγωνιστή της εποχής εκείνης να λάβει μέρος σε μια τέτοια ενέργεια;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Ότι συγκράτησε και εμένα, και δεκάδες άλλους που ήμαστε φυλακή, ήμαστε βασανισμένοι, ταλαιπωρημένοι, εξορισμένοι, από τα δεινά της CIA. Δεν πήγαμε όμως να σκοτώσουμε τον σταθμάρχη, τον υποσταθμάρχη κλπ, γιατί έχεις πολιτική άποψη. Η πολιτική του άποψη. Η πολιτική άποψη είναι το κίνητρο των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική. Η πολιτική του άποψη δεν θα του επέτρεπε να πάει να σκοτώσει όχι τον σταθμάρχη της CIA, τον σούπερ παρατηρητή που θα ερχότανε εδώ από την Αμερική και ας τον είχε μόνος του σε ένα δωμάτιο 40 μέρες, δεν θα τον σκότωνε.

Διότι η πολιτική του άποψη είναι διαφορετική. Διότι σκοτώνω τον σταθμάρχη σήμερα α, και έρχεται μεθαύριο ο σταθμάρχης β και μετά ο γ΄ και ο δ΄. Αυτό δεν οδηγεί κατά την άποψή μου και την άποψή του σε πολιτική αλλαγή. Δεν οδηγεί σε πολιτική συστράτευση και άλλων αγωνιστών σε ένα λαϊκό κίνημα που ενδιαφέρεται εργατών. Και επομένως κανείς στη πολιτική δεν κάνει πράγματα που τα πιστεύει, μη ωφέλιμα, για την πολιτική του ιδεολογία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσαμε πράγματα διαφορετικά απ’ όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα και πραγματικά μας ?.τι καιρός ήταν; Εμείς είμαστε ανοιχτοί να ακούμε τα πάντα, αλίμονο, τότε δεν δικάζουμε έχουμε βγάλει και την απόφαση – όπως λέτε μερικοί εδώ πέρα – εντάξει δικαιούται να λέει ότι θέλει ο καθένας φυσικά. Αν έχετε κάποια ερώτηση ορίστε.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καταρχήν θέλω να εξηγήσω στον κ. μάρτυρα, ότι δεν απασχολεί το θέμα του κ. Σερίφη. Απλά επειδή γίνονται μερικές γενικότερες ερωτήσεις μετά, σε σχέση με την δίκη, γι’ αυτό και παίρνω τον λόγο να σας ρωτήσω δυο πράγματα. Δεν θα σας ρωτήσω δηλαδή γι’ αυτά που είπατε μέχρι τώρα, γιατί δεν έχω άποψη και ούτε είναι θέμα που με απασχολεί αυτό, αλλά γίνονται γενικότερες ερωτήσεις, όχι από τους συναδέλφους που υπερασπίζονται τον κ. Σερίφη. Θέλω να σας ρωτήσω δυο πράγματα.

Θα σας μιλήσουν ενδεχομένως μετά για κλίμα τρομο-υστερίας. Και θα ήθελα να μου πείτε ότι ως ενεργός πολίτης, δεν αντιληφθήκατε εσείς υπ’ αυτό το απάνθρωπο δημοκρατικό καθεστώς, να αναπτύσσεται ένα κλίμα συμπαράστασης, όχι προς τον κ. Σερίφη, προς τους υπόλοιπους της 17Ν που κατηγορούνται για φόνους. Είδατε κλίμα συμπαράστασης; Είδατε συγκεντρώσεις; Είδατε πορείες δημόσιες; Είδατε συλλαλητήρια; Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτηση. Και βέβαια τα είδα και έγιναν. Αν με ρωτάτε για το κλίμα της τρομο-υστερίας εγώ έχω γράψει άρθρα εναντίον αυτού του κλίματος. Του καλοκαιριού του 2002. Έχω γράψει άρθρα. Γιατί το 2002 έβγαιναν στα κανάλια και λέγανε, καιρός είναι ο Νίκος ο γιατρός να μιλήσει, να μιλήσει ο Νικόλας, ένας ήταν ο Νικόλας ο γιατρός της 20ης Οκτώβρη δεν υπήρχαν τριακόσιοι. Και δεν έβγαινα να μιλήσω μαζί τους, γιατί δεν καταδέχομαι να μιλήσω μαζί τους.

Έγραψα λοιπόν άρθρα ότι αυτοί που σπιλώνουν όλους όσους νομίζουν ότι σπιλώνουν, προσφέρουν κακή υπηρεσία σ’ αυτό που λέμε δημοκρατία και δεν θέλω εγώ να την χαρακτηρίσω, όπως την είπατε. Και προφανώς υπήρξαν και αυτά που λέτε. Φαινόμενα συμπαράστασης, γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει την πολιτική του άποψη. Αν θέλει να κάνει διαδήλωση και να εκφράσει την πολιτική του άποψη στους κατηγορουμένους ως μέλη της 17Ν, είτε οι ίδιοι τα αποδέχονται, είτε όχι, δικαίωμά τους είναι.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το «απάνθρωπο αστικό δημοκρατικό καθεστώς› που ζούμε δεν τον εμπόδισε σ’ αυτό; Αυτή ήταν η ερώτηση.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Τότε θα πρέπει να κάνουμε διάλεξη.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εδώ φθάσαμε στα άδυτα του μαρξισμού – λενινισμού προηγουμένως και εγώ να μην ρωτήσω ένα δυο πραγματάκια; Επίσης θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Αντιληφθήκατε ένα δημοσίευμα της Le Mont Diplomatic το οποίο έγινε από εδώ, πήγε εκεί και μετά ξαναχρησιμοποιήθηκε εδώ; Το αντιληφθήκατε αυτό και την άποψη που εξέφρασε για την ελληνική δικαιοσύνη για την δίκη που διεξάγεται κλπ; Έπεσε στην αντίληψή σας;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Αν εννοείτε αυτές τις φωτοτυπίες τις διάβασα. Θέλετε να το σχολιάσω;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το θεωρείτε φιλελληνικό το δημοσίευμα αυτό;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δεν έχουμε ανάγκη να έχουμε φιλέλληνες το 2003. Είναι μια πολιτική τοποθέτηση ενός συγγραφέα.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν ήταν συγγραφεύς δημοσιογράφος ήταν.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δημοσιογράφος ότι είναι, δεν ξέρω εγώ τι είναι. Το 2003 δεν χρειαζόμαστε φιλέλληνες κατά την άποψή μου.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν μου λέτε κύριε, εάν είχαμε να δικάσουμε μια ακροδεξιά οργάνωση, και έβγαινε σε μια κεντροδεξιά εφημερίδα του εξωτερικού, ένα δημοσίευμα που καθύβριζε την ελληνική δημοκρατία, την ελληνική δικαιοσύνη, τον ελληνικό λαό και το σύμπαν. Τα ίδια θα μας λέγατε;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Εγώ θα σας έλεγα τα ίδια. Εσείς θα μου πείτε γιατί δεν έχουμε δικάσει 35 χρόνια δημοκρατίας μια ακροδεξιά οργάνωση;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τότε λυπάμαι αλλά είστε απληροφόρητος.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Να μην λυπάστε?

(Έντονες διαλογικές συζητήσεις)

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Παρακαλώ να μην λυπάστε γιατί δεν είμαι άξιος λύπης. Δεύτερον ποια ακροδεξιά οργάνωση δικάσατε;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Την δεκαετία του ’70 δεν είχαμε συλλήψεις και δίκες ακροδεξιών; Αμέσως τους πιάσανε. Δεν κάνανε 27 χρόνια γι’ αυτούς. Αμέσως τους πιάσανε.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Το ’70 λέτε; Εγώ λέω από το ’74 και ύστερα. Ποιους δικάσατε δηλαδή; Πού;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ:: Μιλάμε για ακροδεξιές οργανώσεις.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω κάτι εγώ. Αν έχετε την καλοσύνη μπορείτε να μας προσδιορίσετε μια οργάνωση που να προέρχεται από τον άλλον χώρο της ακροδεξιάς που θα λέγαμε, με αντίστοιχη δράση στην ελληνική πραγματικότητα;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Είχε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, μια και αναφερόμαστε στον Τύπο, πριν από κάποιους μήνες ένα δημοσίευμα και ήταν μια στήλη όλη η σελίδα, ενέργειες τρομοκρατικές ακροδεξιών οργανώσεων. Επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το θυμηθώ όλο, θα σας πω το τελευταίο που έγινε που μαχαιρώσανε?

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μιλάμε για την δράση στην Αλβανία ένα στρατόπεδο, αυτό έχετε δει.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ ξέρω ότι εάν είχε δημοσιευθεί σε κεντροδεξιά εφημερίδα της Ευρώπης τέτοιο πράγμα, θα είχαν βγει οι κονδυλοφόροι να μιλάνε για ανθελληνική παρέμβαση.

Μια τελευταία ερώτηση κ. Μανιά αν θέλετε μας απαντάτε. Μπορείτε να μας πείτε την άποψή σας για την σοσιαλιστική δικαιοσύνη όπως εφαρμόστηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε ο μαρξισμός – λενινισμός όπως εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Επιτρέψτε μου ,σεβόμενος και το Δικαστήριο, να μην απαντήσω.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εντάξει εγώ είπα, αν θέλετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλει να απαντήσει. Ο κ. Κωτέας.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Φ.ΚΩΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις όταν τίθενται θέματα γενικότερης πολιτικής. Θα παρακαλούσα την υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής, να μην θέτει τέτοια θέματα. Γιατί θα έπρεπε να ρωτήσω τώρα; Μπορούν να μου πούνε πώς ο Αλιέντε έπεσε στην Χιλή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε εμένα δεν με ενδιαφέρει η Χιλή ούτε η Σοβιετική Ένωση, αλλά με ενδιαφέρει η πατρίδα μου. Ούτε στη Γαλλία για τους πολιτικούς με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει εδώ τι γίνεται.

Φ.ΚΩΤΕΑΣ: Εμένα μ’ ενδιαφέρει ως πολίτη, αλλά όταν τίθενται θέματα, ποιες ακροδεξιές οργανώσεις, ας διαβάσει η αντίπερα όχθη που έθεσε το θέμα, ποιοι μετείχαν στην Β5 στην Ιταλία και ποιοι μετείχαν εκ των Ελλήνων στην καταστροφή του σιδηροδρομικού σταθμού όταν σκοτώθηκαν 84 Ιταλοί. Να μην λέμε πράγματα που δεν πρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τώρα μας ακούνε και οι κατηγορούμενοι. Ξέρετε κάποτε στην αρχή, ο κ. Κουφοντίνας, εν τη ρύμη του λόγου του, λέει εγώ δεν θα σας πω αυτά τα δικηγορίστικα. Δηλαδή εμάς τους νομικούς, μας λέει ότι βγαίνουμε καμιά φορά από τα θέματα. Μας φέρνει ο ίδιος. Υπερερμηνεία ίσως έκανα, όχι παρερμηνεία.

Φ.ΚΩΤΕΑΣ: Εμείς όπως παρακολουθεί το Δικαστήριο και έχει άποψη, κάθε φορά που ρωτάμε, ρωτάμε για συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τον συγκεκριμένο πολίτη. Ρωτώ λοιπόν, σας ρώτησε ο κ. Εισαγγελέας, γιατί προφανώς δεν πρέπει να ενθυμείτε, ότι στην Ελλάδα υπήρχαν τα λεγόμενα κοινωνικά φρονήματα. Την περίοδο λοιπόν εκείνη κύριε Εισαγγελέα, μέχρι και το ’73 γιατί επί χούντας καταργήθηκαν, μέχρι το ’73 κανένας καθ’ υπόνοια αριστερός, δεν μπορούσε να δώσει σε καμία άλλη σχολή εκτός, από την Εμπορική, την Ανωτάτη Βιομηχανική και την Πάντειο. Καμία άλλη σχολή. Εμπορική, Βιομηχανική και Πάντειος.

Δεν είχαμε άλλες ανώτερες τότε σχολές, μετονομάστηκαν σε ανώτατες και μετά έγιναν πανεπιστήμια. Και σας λέω κύριε Εισαγγελέα αν θέλετε, δεν μου αρέσει να μιλάω για πράγματα που γνωρίζω ο ίδιος ως Φίλιππος Κωτέας. Γιατί όταν εγώ πήγα να δώσω και κατέθεσα τα χαρτιά μου στη Νομική, με κάλεσε η Ασφάλεια και μου είπε, ότι όταν ο κόρακας ασπρίσει, έτσι Φιλιππάκο θα μπεις εσύ. Και δεν ήμουν παρά 17 ετών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶σπρισε ο κόρακας;

Φ.ΚΩΤΕΑΣ: Δεν πήγα στην Νομική, πήγα στην Πάντειο και ήμαστε και συμφοιτητές κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε τα μάθαμε καλύτερα λοιπόν.

Φ.ΚΩΤΕΑΣ: Και πολύ καλύτερα, άλλη ιστορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση. Ελάτε κ. μάρτυς. Κύριε Κωτέα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με την άδεια του συναδέλφου μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, κανένα πρόβλημα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, προσωπικά υπερασπίζομαι τον κ. Παύλο Σερίφη. Τον γνωρίζετε;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε υπόψη σας πού εργαζόταν;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Ξέρω ότι εργαζόταν στο ΑΓΛΑÏΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, στο διπλανό νοσοκομείο από μένα. Εγώ ήμουν στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ τότε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από πλευράς υγείας πέραν της αναπηρίας που έχει και είναι πιστοποιημένη η αναπηρία κατά 70% και της ασθενείας από την οποία υποφέρει και είναι σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτά είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται, εκείνο που ήθελα να παρακαλέσω είναι το εξής: Ο κ. Σερίφης συλλαμβάνεται και τις μεταμεσονύχτιες ώρες οδηγείται εις την κα Ανακρίτρια. Όχι στην Αντιτρομοκρατική. Εκεί δίνει μία κατάθεση, μία απολογία δια της οποία ενοχοποιεί άλλους συγκατηγορουμένους.

Εκείνο που ήθελα να μου πείτε με την ιδιότητά σας ως γιατρού, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αυτό το ποσοστό της αναπηρίας και αυτή την φοβερή ασθένεια της σκληρύνσεως κατά πλάκας εάν τελικώς βρεθεί αιφνιδίως εις τα κρατητήρια, συλληφθεί και βρεθεί εις τα κρατητήρια και του λεχθεί ότι ο νόμος παρέχει πολλά ευεργετήματα σε εκείνον που θα θελήσει να πει ότι έχει να πει εν σχέσει με μία τρομοκρατική Οργάνωση, μπορείτε να δώσετε την ψυχολογία αυτού του ανθρώπου όπως ακριβώς προκύπτει ότι είναι ο κ. Παύλος Σερίφης.

Όταν του λένε παραδείγματος χάρη ότι άλλοι συγκατηγορούμενοί σου είπαν ότι ήσουν κι εσύ μέλος της Οργανώσεως και ήταν και ο άλλος και ο άλλος, πες κι εσύ για να.... Μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη ότι αυτή η απολογία που δίδεται με αυτή την ψυχολογική κατάσταση απηχεί την αλήθεια ή είναι ωραιοποίηση μιας καταστάσεως που του καλλιεργεί την εντύπωση ότι πρόκειται να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το Δικαστήριο;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Δεν έτυχε να γνωρίσω τον κ. Παύλο Σερίφη παρότι πρέπει κάποια χρόνια να είμαστε στα διπλανά νοσοκομεία. Ήμουν εγώ στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΑΙΔΩΝ και ο κ. Παύλος Σερίφης ήταν στο ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Από εργαζομένους και από γιατρούς στο ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ μετά την σύλληψή του είχα ακούσει καλά λόγια για τον κ. Παύλο Σερίφη ως προς το ήθος του.

Η αναπηρία που έχει και κυρίως η σκλήρυνση κατά πλάκας η οποία είναι μία νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει όχι μόνο κινητικά τον άνθρωπο αλλά και νοητικά με την καταστροφή που κάνει στις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι σαφώς πιο ευάλωτος από οποιονδήποτε άλλο ένας τέτοιος κατηγορούμενος.

Εγώ προσωπικά και εξ εμπειρίας το λέω αυτό, δεν έχω εμπιστοσύνη σε καμία ομολογία που παίρνεται είτε στα κρατητήρια, είτε στην προανακριτική φάση μιας διαδικασίας μιας σύλληψης. Η μόνη ελπίδα που έχω και η μόνη πίστη που έχω είναι το Δικαστήριο. Κατά την διάρκεια προ-συλλήψεως, προανακρίσεως, ανακρίσεως τα πράγματα για μένα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε να λειτουργούν και να αντιστοιχούν στο επίπεδο της πολιτικής δημοκρατίας που έχουμε σήμερα. Εκεί υστερούμε σε αυτόν τον τομέα. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση.

Επομένως γι αυτό είπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση που κατέθεσα, ότι θεωρώ την ομολογία αυτή η οποία αν δεν κάνω λάθος έχει ανακληθεί εκ των υστέρων.....

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι δεν εδόθη η ευκαιρία. Στον κ. Σερίφη τώρα του εδόθη η ευκαιρία να πει αυτά τα οποία είπε.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Είπα στην αρχή ότι θεωρώ ότι είναι ένα προϊόν ενός εκβιασμού και ενός συμψηφισμού. Αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εννοείτε για την ενότητα της απόδειξης. Με την άδειά σας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ κ. Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Μανιέ, είπατε αυτά που είπατε. Ο κ. Παύλος Σερίφης 24 Οκτωβρίου 2002 πάλι στη φυλακή ανακρινόμενος και απολογούμενος λέει: «αρνούμαι να απολογηθώ›. Πώς συνδέετε λοιπόν αυτά που λέτε με την άρνησή του; Πάλι φυλακή είναι. Τί μετεβλήθη; Έγινε καλά από αυτό που έπασχε ή κάτι άλλο;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Η σκλήρυνση κατά πλάκας έτσι γίνεται, αυτό το πάνω-κάτω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Μανιέ, περιμένετε. Κύριε Εισαγγελεύ, 24 Οκτωβρίου πού εκλήθη να απολογηθεί;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Ανακριτής μετέβη στον Κορυδαλλό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκε, θα είχατε την καλοσύνη;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε μένα το λέτε;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Εμένα ρωτάτε;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τον κ. Εισαγγελέα λέω. Ρωτάω κ. Εισαγγελεύ, στις 24 Οκτωβρίου όταν ο κ. Ζερβομπεάκος τον επισκέφθηκε στις φυλακές θα είχατε την καλοσύνη να πείτε εις τον μάρτυρα τί ακριβώς έλαβε χώρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό λέτε εσείς.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, θέτετε ένα δεδομένο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, από την Έδρα θα παρακαλούσα οι ερωτήσεις να μην έχουν την αίσθηση της παραπλανητικότητας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, ποτέ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκ του κειμένου το ξέρετε. Το κείμενο που έχετε λέει ορισμένα πράγματα μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Επιφυλάσσομαι να απολογηθώ αφού κλπ, κλπ›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: «Αφού κλπ, κλπ›. Τα «κλπ, κλπ› δεν ενδιαφέρουν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Αφού πρώτα ερευνηθούν όσα ζητώ στο υπόμνημά μου›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς ή έχει καταθέσει ένα υπόμνημα, διατύπωσε ορισμένα αιτήματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό λέω. Ότι εδώ αρνείται.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν είπε «αρνούμαι να απολογηθώ›. Είπε ότι «επιφυλάσσομαι να απολογηθώ εφόσον ερευνηθούν τα αιτήματά μου›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μεταβάλλεται. Η δύναμη αντίστασης είναι αυτό που μετράει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η δύναμη αντίστασης είναι στο υπόμνημα και αυτά ελέχθησαν παρουσία του συνηγόρου του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό είναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά ελέχθησαν παρουσία του υπερασπιστού του ο οποίος ξέρει από δικονομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην ανακρίτρια υπήρχε συνήγορος;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην προανάκριση όμως αρνήθηκε. Λέει ότι έχει κάποια συμμετοχή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σε ποια προανάκριση;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Στην Αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχε πει στην Αστυνομία ότι «δεν έχω καμιά συμμετοχή›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως δεν έχει καμία συμμετοχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την Αντιτρομοκρατική δεν την φοβήθηκε; Ήταν τόσο τρομερή η κα Ανακρίτρια;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Παύλος Σερίφης ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι από την Αντιτρομοκρατική είχε τρομοκρατική μεταχείριση. Κάθε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και λέει «αρνούμαι να απολογηθώ›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Αρνούμαι ότι έχω σχέση με την 17Ν›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι «αρνούμαι να απολογηθώ›. «Δεν έχω καμία σχέση›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Με γιάφκες, με Κουφοντίνα, με Σάββα Ξηρό, με Γιωτόπουλο›. Αυτό είπε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Καμία σχέση, βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην Αντιτρομοκρατική. Δεν του έδωσαν κανένα χέρι ξύλο κι αυτού όπως λένε και οι άλλοι;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, δεν ισχυρίστηκε. Για όνομα του Θεού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι άλλοι έτσι λένε, γι αυτό ρωτάω. Γιατί επιλεκτικά δηλαδή;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Η υπεράσπιση ενός εκάστου....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ρωτάω στους άλλους αυτό. Δεν το ρωτάω σε σας. Εσείς κανένα πρόβλημα δεν έχετε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Ο κ. Παύλος Σερίφης.....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέω γιατί αυτόν, λέει δεν ξέρω, δεν κάνω και γιατί μετά στην κα Ανακρίτρια πήγε και τα είπε αυτά που λέει. Γιατί δεν τα έχω καταλάβει κι εγώ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι, όταν τις μεταμεσονύχτιες ώρες μιας μέρας κινητοποιείται – προσέξτε, έχετε πείρα όσο δεν έχει κανείς άλλος εξ ημών τουλάχιστον – αν είναι ποτέ δυνατόν και έχετε περάσει και από το αξίωμα του Ανακριτού και δεν πιστεύω ποτέ τις μεταμεσονύχτιες ώρες να κληθήκατε εκτάκτως να πάτε στο γραφείο σας....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια φορά, όχι για τέτοιες υποθέσεις.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ είπα κάτι άλλο. Εάν ο κ. Παύλος Σερίφης λόγω της καταστάσεως της υγείας του υπήρχε κίνδυνος να αποδράσει από αυτόν τον μάταιο κόσμο θα υπήρχε δυνατότης πάλι να απολογηθεί στον ¶γιο Πέτρο. Δεν ήταν ανάγκη τις μεταμεσονύχτιες ώρες να τον οδηγήσουν στην κα Ανακρίτρια. Έναν άνθρωπο ο οποίος έχει σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει μία αναπηρία, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και οδηγείτε άρον-άρον τις μεταμεσονύχτιες ώρες, κοιτάξτε την απολογία του εις την κα Ανακρίτρια για να κάνει την κατάθεση που έκανε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εργαζόμενος πάντα. Είναι εργαζόμενος, εν ενεργεία.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνταξιούχος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, με συγχωρείτε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ναι κ. Εισαγγελεύ έχετε δίκιο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με συγχωρείτε κ. συνήγορο, με όλο το σεβασμό, το ξέρετε πόσο σας σέβομαι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είναι αμοιβαία τα αισθήματα κ. Εισαγγελεύ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δημόσιος υπάλληλος. Δεν τον εμποδίζει η κατάσταση της υγείας του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, είστε μια προσωπικότης

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Ο κάθε άνθρωπος είναι μια προσωπικότης.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ευτυχώς διέφυγε την σύλληψη επειδή ήταν στην αίθουσα και ήταν μάρτυς υπερασπίσεως. Ο κ. Μανιός επειδή είχε δηλωθεί ως μάρτυς υπερασπίσεως διέτρεχε τον κίνδυνο να συλληφθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον καλούν να απολογηθεί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί ώρα είναι η απολογία; Για διαβάστε κ. Μανιέ τί ώρα εκλήθη να απολογηθεί;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην προανάκριση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η ανάκριση έγινε στις 12 και μισή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η προανάκριση 12 και μισή και αυτή;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά νύχτα γίνονται όλα; Τί ώρα τον κάλεσαν το πρωί;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο κατηγορούμενος κ. Σερίφης Παύλος απολογείται, εξετάζεται ως κατηγορούμενος 25 Ιουλίου 2000 09:05 το πρωί στην υπηρεσία και λέει αυτά που λέει. Δηλαδή, απαντά και λέει ότι «αρνούμαι, δεν είμαι μέλος, δεν έχω σχέση›. Λέει όλες αυτές τις σελίδες. Την ίδια ημέρα 25/7/2002 Πέμπτη πάλι 16:45 πηγαίνει στην κα Ανακρίτρια. Τί λέει; «Ζητώ προθεσμία› και του δίνεται. 26/7/2002, Παρασκευή του δίνεται η προθεσμία. Τί μεσολάβησε λοιπόν και με ποια διαδικασία οδηγήθηκε και κλήθηκε μετά την ίδια ημέρα την Πέμπτη το βράδυ στις 02:00 να πάει στην κα Ανακρίτρια και να ομολογήσει εκεί την δική του εμπλοκή; Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προδήλως ζήτησε ο ίδιος να απολογηθεί.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σε ποιους; Τηλεφώνησε.... Αφού πήρε προθεσμία και έφυγε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν έκανε χρήση της προθεσμίας;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και ποιος ειδοποίησε και από πού την κα Ανακρίτρια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να τα κάνουμε αυτά; Μην τον κρατάμε τον μάρτυρα. Σας παρακαλώ πολύ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Να μας πείτε εσείς, ποια είναι η εκδοχή σας, πώς γίνεται η ανακριτική πράξη; Προφανώς ζήτησε στην υπηρεσία η οποία τον κρατούσε και σε ένα ξέσπασμα ψυχικό που θέλετε εσείς και είπε θέλω να πάω να τα πω στις 2 η ώρα γιατί αν δεν τα πω στις 2 τη νύχτα μπορώ να πω άλλα την άλλη μέρα το πρωί. Αυτό εννοείτε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κάτι είπε ο κ. Σερίφης και να καταχωρηθεί θα ήθελα. Το επαναλαμβάνετε; «Δεν το ζήτησα εγώ να πάω› είπε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Το λέει τώρα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: «Δεν το ζήτησα εγώ να πάω›.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εδώ από τα χαρτιά δεν προκύπτει ποιος το ζήτησε και ποιος τον πήγε. Τον πήγαν όμως.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ο ίδιος δηλώνει ότι «δεν το ζήτησα εγώ›.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σας ερωτώ εγώ, το ερώτημά μου που έθεσα και στον άλλο και σε σας κ. Μανιά που είστε επιστήμονας. Τί λέει αυτή η σειρά, η παράλληλη σειρά; Ότι αυθορμήτως ένας ο οποίος σκεφτόταν ένα μήνα πριν ότι η 17Ν κατέρρευσε, θα έρθουν και σε μένα αφού είμαι μέλος. Τί θα κάνω; Το έχω αποφασίσει, αν είμαι επαναστάτης ή δεν είμαι, ξέρω τί θα κάνω τέλος πάντων. Τί λέει η σειρά αυτή; Αρνείται μόλις πάει. Πηγαίνει στον κ. Ανακριτή, παίρνει προθεσμία, γυρνάει στο κρατητήριο και μετά λέει «ειδοποίησε την Αντιτρομοκρατική να πάω το βράδυ γιατί δεν μπορώ να πάω την Παρασκευή›. Τί θα χανόταν αν πήγαινε την Παρασκευή; Είναι προφανές ότι ή βαριά περίπτωση υγείας υπάρχει ή υποβολή υπάρχει ή συμφωνία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως ξέρανε τί θα πει το βράδυ εκείνο που πήγε στην κα Ανακρίτρια;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ποιοι το ήξεραν;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Προφανώς ήξεραν αλλιώς δεν θα τον πήγαιναν εκείνη την ώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Χαίρομαι για τον διάλογο πάντως.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Θέλω να απαντήσω όμως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ήθελα να παρακαλέσω το εξής κ. Πρόεδρε, διότι ο κ. Εισαγγελεύς επικαλέσθηκε την δήλωση του κατηγορουμένου κ. Σερίφη όπως και των άλλων δύο τους οποίους υπερασπίζεται ο έχων την τιμή να σας ομιλεί ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου. Εκεί ετέθη το εξής θέμα: αυτή η λήψη της απολογίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες του κ. Παύλου Σερίφη από την κα Ανακρίτρια έγινε δύο ημέρες μετά την δημοσίευση της αποφάσεως της Ολομέλειας που διορίστηκε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την πήραμε εμείς επάνω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ετέθη λοιπόν το θέμα από πλευράς της υπερασπίσεως....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: .... αν μπορεί να συνεχιστεί ή όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι αν έπρεπε να συνεχιστεί. Με συγχωρείτε. Ετέθη ένα θέμα εις τον κ. Ζερβομπεάκο ακυρότητας της δοθείσης απολογίας λόγω του ότι η κα Ανακρίτρια δεν εδικαιούτο να λάβει την απολογία του. Έπ’ αυτού έπρεπε βεβαίως να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών. Και είπαμε, αφού κριθεί αυτό το θέμα επιφυλάσσομαι να απολογηθώ. Δεν αρνηθήκαμε να απολογηθούμε. Εσφαλμένως ο κ. Εισαγγελεύς υποστηρίζει τα αντίθετα.

Ένα δεύτερο θέμα. Ισχυρίζεται ο κ. Εισαγγελεύς ότι ο κατηγορούμενος κ. Παύλος Σερίφης ζήτησε να πάει στην κα Ανακρίτρια τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Από πού αποδεικνύεται αυτό; Μην το θέτουμε ως προϋπόθεση. Αλλά σας λέω εγώ να δεχθεί η υπεράσπισή του ότι το ζήτησε. Ερώτηση, γιατί έπρεπε αυτή την στιγμή να πάει τις μεταμεσονύχτιες ώρες και να του πει, εντάξει περίμενε, αύριο το πρωί πάμε στην κα Ανακρίτρια που είχε πάρει προθεσμία για να πάει να απολογηθεί. Όλα αυτά, επιτρέψτε στον έχοντα την τιμή να σας ομιλεί να τα θέσει υπό την κρίση του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Διότι είναι ορισμένα θέματα, με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε, τα οποία κλονίζουν την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία της προδικασίας μέχρι του σημείου που επελήφθη ο κ. Εφέτης Ανακριτής. Επιτρέψτε να έχει αυτή την άποψη η υπεράσπιση. Θα τα θέσει τα θέματα αυτά και δια της αγορεύσεώς της, αλλά εδώ μην επικαλούμεθα αταξίες και των προανακριτικών και των ανακριτικών αρχών μέχρι της αποφάσεως της Ολομέλειας για να έχουμε οιονδήποτε επιχείρημα υπέρ της κατηγορίας.

Κύριε μάρτυς, ο άνθρωπος έχει βεβαιωμένη αναπηρία 70%. Είναι ένα πρόσωπο με ειδικές ανάγκες. Οικογενειάρχης με δύο παιδιά και πηγαίνει με εύνοια του κράτους και διορίζεται τηλεφωνητής, εκεί δηλαδή που δεν χρειάζεται να κάνει σωματική καταπόνηση, να υποβληθεί σε σωματική καταπόνηση. Είναι τηλεφωνητής στο ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι δεν είναι;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Έτσι βέβαια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Προσέξτε με τώρα. Αυτός ο άνθρωπος με αυτές τις παθήσεις κατηγορείται ότι συμμετείχε εις την Οργάνωση 17Ν. Εγώ δεν πρόκειται να κρίνω αν η Οργάνωση αυτή είχε αγαθούς σκοπούς ή όχι. Είναι ένα θέμα το οποίο καθαρά θέμα πολιτικής εκτιμήσεως. ¶λλο είναι το θέμα για τον κ. Παύλο Σερίφη ειδικότερα. Ήταν δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να έχει οιασδήποτε μορφής τέτοιου είδους δραστηριότητα με δεδομένη την αναπηρία του;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Θα είμαι σαφής και καταφατικός. Δεν νομίζω ότι μπορεί ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας, που έχει κάνει 70% αναπηρία, να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαδικασίες και σε τέτοιες οργανώσεις. Για το πρώτο θέμα που θέσατε, αν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι η ομολογία του ήταν προϊόν εκβιασμών, πιέσεων και συμβιβασμών τώρα πείστηκα απολύτως, αφού έγινε έτσι η διαδικασία με τρεις διαφορετικές ομολογίες.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ τίθεται ένα ευρύτερο θέμα, της ορθότητος και της αντικειμενικότητος της προανακριτικής δραστηριότητας. Εδώ υπάρχουν καταθέσεις ότι – και ζητώ συγνώμη από την υπεράσπιση του κ. Σάββα – εμφανίζεται προανακριτικώς ο Σάββας, να βλέπει φωτογραφίες και να αναγνωρίζει άλλους συγκατηγορουμένους. Ερώτηση: Ο άνθρωπος μ’ αυτή την πάθηση των οφθαλμών που έχει, είναι δυνατόν να αντιληφθεί από την θέα της φωτογραφίας ποιον τον δείχνουν; Θα σας πει ο κ. πρόεδρος τι έχει διαπιστωθεί.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Έχει κάνει εγχείριση σε καταρράκτη και στα δυο μάτια, είναι σωστά έτσι; Τι εγχείριση έχεις κάνει; Συγνώμη που ερωτώ για να σας απαντήσω.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Το κυριότερο είναι ότι υπάρχει βλάβη στην ωχρά κηλίδα και στα δυο μάτια. Έχω μόνο περιφερειακή όραση θολή, μετά έχω κάνει εγχείριση καταρράκτη και στα δυο μάτια, μετά τις καταθέσεις.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Τώρα αναγκαστικά θα μιλήσω σαν οφθαλμίατρος. Δεν ήρθα γι’ αυτό το λόγο αλλά δεν έχει σημασία. Το τραύμα που υπέστη ο κ. Ξηρός κατά την έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού, στα μάτια, στους οφθαλμούς, του προκάλεσε ενδοβολβική αιμορραγία και καταρράκτη. Είναι συνηθισμένο. Επειδή όλα τα χρόνια σχεδόν ως οφθαλμίατρος έχω δουλέψει στα νοσοκομεία Παίδων, είναι συνηθισμένο τραύμα που το βλέπουμε τις εορτές του Πάσχα. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια λιγότερο. Με απλά βαρελότα γίνεται η εξής εικόνα. Η εκρηκτική ύλη κάνει μια διαπότιση του κερατοειδούς με αυτά τα στοιχεία της πυρίτιδας που έχει, πιέζεται το μάτι, εάν σκάσει το μάτι να έχουμε τραύμα σκληρού, ανοιχτό τραύμα δηλαδή, τότε όλη αυτή η πίεση εσωτερικά προκαλεί αιμορραγία του χιτώνα του αμφιβληστροειδούς και του χολοειδούς, γεμίζει αίμα το υαλοειδές και δεν βλέπεις τίποτα. Και προκαλεί στους περισσότερους και τραύμα καταρράκτη, τραυματικό καταρράκτη. Καταρράκτη σημαίνει θόλωση των φακών, άρα δεν βλέπει.

Απ’ αυτή την εικόνα πριν την εγχείριση, αποκλείεται να μπορεί να διακρίνει τίποτα άλλο, από κινούμενες φιγούρες, συνήθως η όραση η οπτική οξύτητα που έχουν αυτοί οι τραυματίες είναι, αυτό που λέμε, ή αντίληψη χειρός, κοινή στο χέρι και λέγεται αντίληψη κινουμένης χειρός. Ή ανάβεις ένα απλό φακό και έχει αντίληψη φωτός που είναι ακόμα χειρότερο.

Τώρα μετά την εγχείριση καταρράκτη, εάν δεν έχουν τοποθετηθεί ενδοβολβίως φακοί διορθωτικοί, τότε πάλι δεν βλέπει. Ας έχει καθαρίσει ενδεχομένως και η αιμορραγία του υαλοειδούς. Αλλά απ’ αυτά που λέει ο κ. Ξηρός, έχει υποστεί βλάβες από την πίεση που δέχθηκε ο αμφιβληστροειδής της ωχράς κηλίδας, δηλαδή έχει καταστραφεί η κεντρική του όραση. Και αυτό βέβαια έγινε στην πρώτη στιγμή του τραύματος. Επομένως είναι αδύνατον να είδε και πρόσωπα, όχι φωτογραφίες και να γνώρισε ο κ. Ξηρός κατά την φάση αυτή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή