Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (29/05/2003) Μέρος 6/7

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 19:05
A- A A+

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα δεν έχω άλλη ερώτηση κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέμε τρεις βαθμοί οξύτητος τι σημαίνει; Ότι του μένουν τρεις βαθμοί οξύτητος, ότι μπορεί να δει μια φωτογραφία έστω και εδώ να την κοιτάξει έτσι να την δει, μπορεί να την δει;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Τα 3/10 είναι σημαντική όραση. Τα 3/10 τα απέκτησε προφανώς μετά τις εγχειρίσεις που έγιναν στο Κρατικό Αθηνών.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπε όμως και άλλα πράγματα ο κ. Ξηρός.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Α, δεν ξέρω εγώ τι είπε ο κ. Ξηρός.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Εφόσον ανεφέρθησαν οι κύριοι συνήγοροι, ανέφερε άλλους κατηγορουμένους σε συγκεκριμένα περιστατικά και είπαν ναι, είμαστε εκεί. ¶ρα κάτι έβλεπε. Είπε στο τάδε περιστατικό ήταν εκεί. Οι τάδε κατηγορούμενοι επιβεβαιώνουν την κατάθεσή του.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Αυτό δεν είναι θέμα όρασης αν κατάλαβα καλά.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί δεν είναι θέμα όρασης; Όταν επιβεβαιώνεται από την λογική. ¶ρα κάτι έβλεπε. Εσείς πού το ξέρετε ότι δεν έβλεπε; Με αυτά που σας είπαν τώρα.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Η οπτική οξύτητα 3 βαθμοί είναι σημαντική όραση.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Καταθέτει λοιπόν για συγκεκριμένους κατηγορουμένους και λέει ήταν στο τάδε σημείο, είχαμε την τάδε συμμετοχή, τους αναφέρει πλήρως και εκείνοι έρχονται και λένε, ήμαστε εκεί.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Αυτό δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με την οπτική οξύτητα όμως.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι γενικώς σας ερωτώ, πώς το εξηγείτε αυτό;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Αυτό θα το εξηγήσει ο ίδιος, δεν θα το εξηγήσω εγώ.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο που λέτε, ότι επηρεάζονται οι κ. κατηγορούμενοι από συνθήκες δυσχερείς. Γνωρίζετε τι οδηγίες είχαν, αν ήταν μέλη της Οργανώσεως και πώς είχε διαρθρωθεί και τι αρχές είχαν;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Όχι βέβαια πώς να το γνωρίζω εγώ.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Γνωρίζετε εάν υπήρχε καταστατικό εν σχεδίω;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Όχι δεν γνωρίζω τίποτα.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρακαλώ θα συνεχίσω, αν τους έδιναν οδηγίες, το πώς θα συμπεριφερθούν στην περίπτωση συλλήψεως και βασανισμών πώς θα συμπεριφέροντο;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Όχι βέβαια δεν το ξέρω. Γιατί πρέπει να τα ξέρω αυτά εγώ όμως;

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας ρωτώ εάν το ξέρετε. Είχε αναγνωστεί στη δίκη.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δεν μπορώ να είμαι καταρχάς όλη ημέρα στη δίκη πρώτον. Και δεύτερον και να ήμουν εδώ, απαγορεύεται να είμαι μέσα.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι στο INTERNET αυτά και έχουν δημοσιευθεί και στις εφημερίδες. Δεν λάβατε γνώση; Οι κατηγορούμενοι που θα πήγαιναν έτσι μ’ αυτές τις προδιαγραφές και τις οδηγίες, θα υπέκυπταν τόσο εύκολα;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δεν ξέρω αυτά, θα τα πουν οι ίδιοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πούνε, αλλά σας ρωτάει η λογική τι λέει.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Ήσαστε μάρτυρες, γνωρίζετε πολλά πράγματα, έχετε δυσάρεστες εμπειρίες όπως καταθέσατε και ξέρετε πότε μπορεί να αντιδράσει ένας άνθρωπος ή όχι.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν λοιπόν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή στιγμή και έχει αυτή τη συμπεριφορά, είναι τόσο πράγματι εύκολα τα πράγματα; Δεν μπορεί να αντιδράσει να πει; Γιατί πολλοί κατηγορούμενοι δεν υπέκυψαν σ’ αυτές τις πιέσεις, είπαν δεν ξέρουμε τίποτα απ’ αρχής μέχρι τέλους. ¶λλοι είπαν πράγματα και έρχονται και άλλοι και τα επιβεβαιώνουν. Και είχαν και καθορίσει την πορεία τους αν πιαστούν. Και σε περίπτωση βασανισμού και σε περίπτωση δικηγόρου και όλα αυτά τα πράγματα. Αυτές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ομολόγησαν κατηγορούμενοι και αν τα λάβατε και αυτά υπόψη. Γιατί ήδη ερωτάστε και τα κριτήρια αυτά που σας θέτουν δεν είναι ολόκληρα γι’ αυτό σας τα θέτω υπόψη. Αυτά τα οποία προκύπτουν μέχρι στιγμής, αν σας δημιουργούν κάποιο προβληματισμό. Και αν μπορεί να βοηθήσει κάποιον που έχει μια πάθηση, να αντιδράσει ή να συμπεριφερθεί ή να φοβηθεί ακόμα.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Πολλούς προβληματισμούς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Μανιέ, ο κύριος Σάββας Ξηρός απολογούμενος στις 20 Ιουλίου αναφέρει ότι έγινε μια επίθεση της 17Ν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Βύρωνα, ληστεία. Και μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Πάτροκλος Τσελέντης.

Π.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι κύριε Πρόεδρε. Όχι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ετάχθη θέμα αποδείξεως ελέγχου του μάρτυρα ελέγχου του μάρτυρα υπερασπίσεως του Γιάννη Σερίφη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ότι είπα όλοι τον ρωτάτε οτιδήποτε, τι να πω τώρα στον κ. Εισαγγελέα αντίθετα;

Σ.ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ρωτάμε γενικά ειδικών γνώσεων και τώρα ρωτάτε ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε όλοι ότι θέλετε, τώρα μόνο στον κ. Εισαγγελέα θα είμαι αυστηρός; Δεν θα είναι πια παραβίαση της αρχής της ισοπλίας που λέει η Σύμβαση της Ρώμης; Η αρχή είναι αμφίδρομη.

Σ.ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Οτιδήποτε συνάπτεται κύριε Εισαγελέα με τον κατηγορούμενο Γιάννη Σερίφη, σε σχέση με ομολογίες συγκατηγορουμένων να το ρωτήσουμε. Είτε προανακριτικές είτε, είτε ανακριτικές οτιδήποτε. Ρωτήστε λοιπόν για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Εάν αμφισβητείτε γενικώς το θέμα, τι κάνανε οι ομολογίες και τι οι ομολογούντες, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε ρωτήστε τον μάρτυρα παρακαλώ.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πως εξηγείτε ότι ο κ. Παύλος Σερίφης στην ανακριτική του κατάθεση αναφέρει λεπτομέρειες για την δολοφονία του Γουέλς; Λέει δηλαδή, ποιος πυροβόλησε, πού ήταν ο ένας, ποιος βγήκε πρώτος, αν βγήκε ο Γουέλς, αν βγήκε η γυναίκα του, λέει ότι τον αποκαλούσαν «ο μικρός›, που τα βρήκε ο κ. Σερίφης αυτά; Σ’ αυτή την κατάθεση τον οδήγησε η πάθηση την οποία είχε; Πώς δηλαδή έφθασε στο σημείο και είπε τέτοιες καταθέσεις στην ανακρίτρια, όχι στην αστυνομία, στην ανακρίτρια. Πήγε στην ανακρίτρια, πείτε ότι πήγε στις 2 η ώρα, δεν θα το εξετάσουμε τώρα, εγώ τουλάχιστον δεν το βλέπω, μπορεί να μην είναι φυσιολογικό ότι πήγε στις 2 η ώρα. Αλλά είπε πράγματα πολύ λεπτομερή. Και σε ένα πολύ απώτερο παρελθόν. Και μάλιστα λέει και γεγονότα όπως είπε ο κ. Εισαγγελέας, ενισχυτικά για τον κ. Σερίφη Γιάννη. Ότι το 1979 απεχώρησε από την Οργάνωση λέει. Λέει την λέξη «απεχώρησε›.

Πώς εξηγείτε το ότι πήγε και είπε τόσες λεπτομέρειες στην ανακρίτρια, τι εξήγηση δίνετε; Ποιες ήταν οι κατασταλτικές εκείνες δυνάμεις που τον οδήγησαν να πάει να τα πει όλα αυτά.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Εγώ δεν μίλησα για κατασταλτικές δυνάμεις, δηλαδή που του επεβλήθη σωματική καταστολή εκείνη την ώρα. Αν είναι τόσο λεπτομερής η περιγραφή και αν είναι και ειλικρινής, δεν ξέρω εγώ εάν είναι.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτό σας ρωτάω πώς το βλέπετε σαν λογικός άνθρωπος.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δεν ξέρω εάν η λεπτομερής αυτή καταγραφή, είναι και αληθινή. Μπορεί να είναι καθ’ υπαγόρευση. Διότι το 2002 μετά από σκλήρυνση κατά πλάκας τόσα χρόνια που τον ταλαιπωρεί, να θυμάται λεπτομέρειες μοναδικές που λέτε εσείς για την εποχή εκείνη μου φαίνεται λίγο παράξενο. Γιατί τα άτομα αυτά που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν και μια έκπτωση. Αν είναι καθ’ υπαγόρευση όμως αυτά που είπε στην ανακρίτρια και τα υπέγραψε, τότε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ανακρίτρια τα έκανε αυτά τα πράγματα;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Θα ήταν καθ’ υπαγόρευση προς τον Σερίφη, από εκείνον που τον πήγαν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, του τα είχαν πει προηγουμένως.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Μόνο έτσι μπορώ να καταλάβω γιατί πήρε στις 2 η ώρα. Γιατί εάν πήγαινε στην τακτική ημέρα και ώρα με τον δικηγόρο του δεν ξέρουμε την κατάθεση και δεν θα συζητούσαμε εδώ.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Τι νόημα έχει να αναφέρει και να ενοχοποιήσει?.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Αυτό ήταν, επιτρέψτε μου την φράση, το τυρί χωρίς να βλέπει τη φάκα. Του είπαν θα πεις, κάνω ένα σενάριο υποθετικό, θα πεις ότι ήταν ο ξάδελφος μέχρι το ’79, όλα παραγράφονται αθώος και αυτός, αθώος και εσύ. Αυτό μπορεί να ήταν το παιχνίδι της Αστυνομίας.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Κοιτάξτε και γι’ αυτόν είναι παραγραφή. Γιατί το 1975 αν συμμετείχε και αυτός, είναι παραγεγραμμένη.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Εμείς θα σε βοηθήσουμε, αν μας βοηθήσει. Του δώσανε το τυράκι ότι θα πεις ότι ο ξάδελφος ήταν μέχρι το ’79 και απεχώρησε, άρα παραγράφονται όλα, δεν έβλεπε όμως τη φάκα που έμπαινε μέσα.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ποια ήταν η φάκα;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Να είναι κατηγορούμενος ο ξάδελφός του τώρα?

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ο ξάδελφός του αν είναι με αυτά τα οποία σας πληροφορώ, το τόνισε και ο κ. Φυτράκης προηγουμένως, ότι μ’ αυτά τα οποία λέει στην κατάθεσή του, η πράξη του είναι παραγεγραμμένη. Ακούστε κύριε, εγώ νομικώς θα σας το πω, η κατηγορία είναι του βουλεύματος. Το βούλευμα θεώρησε ότι η πράξις αυτή θα πρέπει να αποδειχθεί, ή να μην αποδειχθεί στο ακροατήριο. Έτσι και κρίνανε οι δικαστές εκεί. Και ήρθε η υπόθεση εδώ. Βάσει όμως των καταθέσεων αυτών, βάση της καταθέσεως αυτής του ξαδέρφου η πράξη είναι παραγεγραμμένη. Ένα και ένα κάνουν δυο, δεν υπάρχει άλλη λύση. Τώρα εάν από τις αποδείξεις αποδειχθούν ότι πράγματι ο κύριος Παύλος Σερίφης ήταν μέχρι το 2002 μέλος, τότε πλέον είναι ένοχος. Καταλάβατε; Η φάκα όμως δεν κατάλαβα ποια είναι.

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Η φάκα είναι αυτή. Γιατί παραπέμπεται ως συμμετέχων ο Γιάννης Σερίφης στην Οργάνωση μέχρι τώρα. Διότι δεν θα ήταν εδώ, αν κατάλαβα καλά το νομικό θέμα.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ δεν το καταλαβαίνω. Να πω ότι η φάκα ήταν ο κ. Γιωτόπουλος το καταλαβαίνω. Αλλά να μου λέτε ότι η φάκα ήταν ο Παύλος Σερίφης δεν το καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν ποντικάκια που δεν πιάνονται από καμία φάκα, τι νομίζετε;

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Με ρώτησε ο κ. πρόεδρος. Εξυπηρέτησε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα η κατηγορία και η σύλληψη του Γιάννη Σερίφη. Είναι αυτό που είπα στην πρώτη τοποθέτηση. Ότι συνδέουν την αντίσταση με την 17Ν. Έχουν μια λογική ερμηνεία οι μηχανισμοί. Ότι εμείς φτιάξαμε από τα σπλάχνα μας την 17Ν. Αυτό το έχουν δημοσιεύσει σε δεκάδες περιπτώσεις. Αυτό έπρεπε να το αιτιολογήσουν. Και έτσι αιτιολογείται η ιστορική συνέχεια που τους λείπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε παρακαλώ.

Σ.ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Λοιπόν ο κ. Παύλος το είπε κι αλλιώς. Και γιατί να έλεγε την ημερομηνία του ’80 ότι έφυγε από τότε κλπ. Και εγώ ερωτώ αφελώς τώρα. Ας πούμε ότι ο μηχανισμός ο οποίος έλεγξε ως την ώρα αυτή τα δεδομένα είναι ειλικρινής αυτός. ¶σε αυτούς τι λένε τώρα, αφού τα λέει και ένας άλλος κατηγορούμενος, όπως ρώτησε ο κ. Εισαγγελέας και τα επιβεβαιώνει αυτά που αρνούνται οι άλλοι που έχουμε εμείς τα χαρτιά μας, τι τα θέλετε αυτή είναι. Αυτή είναι η βασική σκέψη που κάνω. Αλλά εμείς είμαστε εντάξει σ’ αυτά τα ζητήματα και λέμε ότι λέγαμε την αλήθεια. ΄Ότι θυμόταν ο καθένας πήγαινε και την έλεγε.

Πάμε λοιπόν στον Παύλο Σερίφη. Λέει ο Παύλος Σερίφης την αλήθεια, λέει ήμουν εκεί ήταν και ο Γιάννης και έφυγε το 1980 τόσο, ’79, μη το πάω στο ’80 θα τον πιάσετε με την παραγραφή δεν ξέρω πόσο την έχετε, δεκαπέντε, είκοσι.

Αυτό είναι το μόνο δεδομένο. Η μόνη ένδειξη με την οποία ο Σερίφης ο Γιάννης πάει στη κατηγορία αυτή που έχει, ότι είναι μέλος δηλαδή της 17Ν μέχρι το 2002 τον Νοέμβριο που τον συλλάβανε που βγήκε το ένταλμα και συνελήφθη είναι η μόνη ένδειξη. Ομολογία του Παύλου συν ενδείξεις από τον Σάββα που λέει ότι του είπε μια φορά να πάει να βρει τον Κουφοντίνα. Έτσι δεν είναι; Τι άλλο θέλετε;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ο Σάββας παρουσία του δικηγόρο του, να βάλουμε και αυτή τη παράμετρο, στον τακτικό ανακριτή επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο Γιάννης Σερίφης πελατολόγησε τον αδελφό του τον Χριστόδουλο στην 17Ν.

Σ.ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πότε;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Το ’83.

Σ.ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Το ’83 έτσι λένε τα χαρτιά. Αυτά λοιπόν είναι αυθεντικά λέτε εσείς. Και ρωτώ εγώ, εμείς έχουμε κάτι κανόνες στο σύστημα το νομικό και λέμε, στιγμιαίο το αδίκημα της 21ης Απριλίου, δεν τους πιάσαμε αυτούς όλους, πάει καλά. Της 17Ν διαρκές, διαρκεί από τότε που έγινε, μέχρι που τους συλλάβανε. Πάει καλά και αυτή, ωραία ερμηνεία. Έχουμε δεχθεί όμως σ’ όλα τα χαρτιά μας, ότι όταν διακοπεί η συμμετοχή κάποιου, έχει παραγραφεί το αδίκημα γιατί κατά το χρόνο εκείνο ήταν πλημμέλημα, της συμμετοχής στην οργάνωση, το έχουμε δεχθεί σε όλα τα χαρτιά.

Γιατί λοιπόν αφού δεχόμεθα αυθεντικές αυτές τις ομολογίες, δεν είπαμε, δεν υπάρχει κατηγορία του Σερίφη για παραγραφή; Ενισχύει αυτή η θέση την άποψη που λέτε ότι «θέλαμε και ένα-δυο που να μπορούσαν να εμπλέξουν περαιτέρω το ζήτημα της εμπλοκής των ομάδων της αντίστασης με την ιστορία της 17Ν;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Αυτό είναι αυτονόητο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αν δεν τον ήθελαν αυτόν θα τον είχαν διώξει, θα τον είχαν απαλλάξει λόγω παραγραφής.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Εσείς όλοι εδώ οι παράγοντες της Δίκης, λέτε ότι αυτά έχουν παραγραφεί. Πρώτη φορά ακούω ότι δικάζεται κάποιος και τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι υπάρχει μία σκοπιμότητα πολλαπλών χρήσεων, να καταδειχθούν κάποια πράγματα, θεωρίες για συγκοινωνούντα δοχεία της τρομοκρατίας και η συνέχεια με την αντιδικτατορική δράση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή δεν έπρεπε να γίνεται ούτε στη δικτατορία αντίσταση, έτσι; Είπαμε τη θεωρία του ?UNDERGROUND? την είπαμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αντιστασιακοί έγιναν Πρωθυπουργοί της Ελλάδας.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και άλλοι λένε ότι πήραν τα βουνά και έκαναν επανάσταση και άλλοι λένε ότι ήταν συνδικαλιστές όπως λέει ο Σερίφης.... Και ο Μανιός δεν πήρε Υπουργείο Υγείας, μπορούσε να πάρει κι αυτός.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Επιτρέψτε μου, επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το ποια ήταν η αντιμετώπιση των αντιστασιακών, είμαι υποχρεωμένος να πω το δικό μου παράδειγμα: Πήγα οκτώ μήνες στην εξορία στη Γυάρο μετά το Πολυτεχνείο. Στο στρατό που πήγα, δε μπορούσα να τύχω της ευεργετικής διάταξης που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από την εκεί Βουλή ότι οι αντιστασιακοί γλιτώνουν κάποιο μέρος της θητείας, διότι δεν μου έδινε χαρτί η Αστυνομία ότι ήμουν στη Γυάρο. Έγινε επερώτηση το ’76 από τον Χαραλαμπόπουλο.

Το 2002 δικαιώθηκα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι η περίοδος της εξορίας ήταν πραγματική και μπαίνει στις υπηρεσίες για τα συντάξιμα χρόνια, αν το χρειαστώ, μετά από δέκα χρόνια, εάν ζω. Χρειάστηκαν δηλαδή από το 1976 μέχρι το 2002 να τρέχω σε όλους τους Οργανισμούς και να μη μπορώ να αποδείξω το αυτονόητο. Ο άλλος μπορεί να έγινε Πρωθυπουργός και με γειά του με χαρά του, αλλά εγώ έχω υποστεί αυτή την ταλαιπωρία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην ταλαιπωρία σας οπωσδήποτε.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Δε θέλω τη συμπάθειά σας, δεν καταλάβατε, εγώ το φέρνω ως παράδειγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το συμμερίζομαι πλήρως, αλλά δε με βοηθά τίποτα στην απόδειξη.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά που λέμε τώρα για τον κατηγορούμενο Γιάννη Σερίφη, είναι για το ’75-’80, εκεί τριγύρω είναι ο πυρήνας αυτών που συζητούμε. Οργανωμένο κράτος είχαμε, οργανωμένους διωκτικούς μηχανισμούς είχαμε, τον συλλάβαμε αυτόν, δεν τον αφήσαμε στο δρόμο και τον πήγαμε σε μια πολύ οργανωμένη δίκη, ότι ήταν σε μια επίθεση η οποία κράτησε μισό χρόνο και ήταν και 18 μήνες προφυλακισμένος γι αυτή τη δίκη και είπαν ότι πυροβόλησε τον συναγωνιστή του, τον Κασίμη, τον σκότωσε και ήταν σε μια Οργάνωση που την έλεγαν ΕΛΑ και κάναμε και ένα χρόνο τη δίκη.

Ήταν δυνατόν ο μηχανισμός ολόκληρος, αφού τον είχε τότε συλλάβει τότε, σ’ αυτή την πράξη, να μη μπορεί να ξεκαθαρίσει και να βρει στον κοντινό χρόνο με την περίπτωση Γουέλς ποιοι ήταν στον Γουέλς και αν ήταν αυτός ή δεν ήταν και θα τον πήγαινε για τον ΕΛΑ; Τόσο λάθος έκανε σ’ εκείνη τη φάση ο μηχανισμός και παρέσυρε κι εσάς που σας λένε «κουκούλι› της ιστορίας; Πήγατε όλοι οι αντιστασιακοί και λέγατε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι καλός, τα έβγαλαν προχθές οι εφημερίδες. Τί λέτε; Είναι μέσα στα πλαίσια λογικής και αυστηρής λειτουργίας του συστήματος και ανέμενε το 2002 τη νομολογία του Παύλου Σερίφη για να αποδείξει την αλήθεια για την περίπτωση του σταθμάρχη; Είναι λογικά αυτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τίποτε δεν είναι λογικό, όπως δεν είναι και ότι έκαναν 30 χρόνια για να τους βρουν, κι αν δεν έσκαγε η βόμβα εκεί πέρα.... Δε χρειάζεται να απαντήσει ο μάρτυρας. Τα είπε όλα όσα είχε να πει. Θέλετε να πείτε τίποτε άλλο;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Εγώ μπορώ πολλά να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι είναι για την υπόθεση πείτε τα, να τον βοηθήσετε. Αφού ήρθατε μάρτυρας Υπερασπίσεως θέλω να τον βοηθήσετε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όχι να τον βοηθήσει, να πει την πραγματικότητα.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Η πραγματικότητα είναι αυτή: Στη δίκη που αναφέρετε, το ’78 αποδείχθηκε και αν θυμάμαι καλά αθωώθηκε παμψηφεί. Οι μηχανισμοί, το μόνο που είχαν εναντίον του ήταν.......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μου πείτε ποιοι είναι οι μηχανισμοί, ονομαστικά, «είναι ο τάδε›, να του κάνετε και μήνυση. Έτσι αόριστα;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Δεν είναι καθόλου αόριστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ άλλοι μας λένε ότι η 17Ν είναι της ΕΥΠ. Θα καθόμουν να ακούσω κι εκείνους μετά;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Θα άξιζε τον κόπο να διερευνηθεί ποιος ήταν από την πλευρά της Αστυνομίας ο ανακριτικός υπάλληλος στην υπόθεση Σερίφη-Κασίμη και τί θέση έχει τώρα στη Δίωξη κατά της 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ψάξετε να το βρείτε εσείς.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Εγώ τον ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος είναι;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Ο κ. Νασιάκος. Εντελώς τυχαία λοιπόν ήταν ο ανακριτής του τότε και Αρχηγός της Αστυνομίας τώρα. Δεν τον έχει άχτι; Δε θέλει να τον βάλει μέσα να τον τσουβαλιάσει ο Νασιάκος και ο κάθε Νασιάκος, όταν αποτυγχάνει στην πρώτη σκευωρία που φτιάχνει; Το χωνεύει αυτός; Δεν το χωνεύει βέβαια. Αν νομίζει ότι τον θίγω ας μου κάνει μήνυση, εγώ πολιτική κριτική του κάνω τώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί βαθμό είτε τότε ο κ. Νασιάκος;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Τότε ήταν ο ανακριτικός υπάλληλος που τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί όπως λέμε, τον Γιάννη Σερίφη. Αν το θεωρείτε τυχαίο εσείς, εγώ, 56 χρονών, που είμαι στην Αριστερά από τα 14 μου χρόνια και συνδικαλίζομαι, δε θεωρώ τίποτα τυχαίο στην πολιτική. Απολύτως τίποτα και ζητώ συγνώμη για τον τόνο της φωνής μου. Ο κ. Νασιάκος λοιπόν δεν είναι μηχανισμός;

Έπεσε η χούντα, έφυγαν οι αξιωματικοί της Ασφαλείας, οι ίδιοι με παρακολουθούσαν, επειδή δεν βγήκα να το κάνω θέμα; Δεν πήγα να κάνω μήνυση στους βασανιστές μου, πολιτικά τους αντιμετώπισα, δεν πήγα να τους κάνω μήνυση. Εγώ δεν κατέθεσα μήνυση κατά των βασανιστών μου, διότι δεν μ’ ενδιέφερε προσωπικά το ζήτημα. Πολιτική είναι η ζωή που κάνω. Εγώ θέλω να τους βάλω στην άκρη με έναν πολιτικό τρόπο. Να μην έχουν δράση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να καταργήσουμε και την Αστυνομία;

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Όχι, να την αναδείξουμε και να την αναβιβάσουμε στο ύψος της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή να μην πηγαίνει στις διαδηλώσεις να σταματά εκείνους που πετάνε πέτρες, να τους αφήσουν να μπουν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία να τη σπάσουν, αυτά θέλετε.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Να πάει στις διαδηλώσεις που δεν πάει κατά την άποψή μου, εγώ δε θέλω να την καταργήσω, να την αναδείξω να τη βάλω στη σωστή της θέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη έχει απονευρωθεί πολύ η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Έχει απονευρωθεί εκεί που πρέπει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η εξυγίανση της Αστυνομίας δε σημαίνει και απονεύρωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πρέπει να σημαίνει, αυτό είπα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σε καμία περίπτωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά ξέρετε, πέρασαν από το ’74, μετά τη δικτατορία, πέρασαν ένα σωρό πολιτικές καταστάσεις. Εάν αυτές με την εντολή του λαού δε μπόρεσαν να κάνουν την εξυγίανση, τί να κάνουμε; Για εσάς δεν την έκαναν, για μας η Αστυνομία δεν έχει τέτοια προβλήματα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας είναι το Δικαστήριό σας και όταν ακούγονται αυτά τα πράγματα στο Δικαστήριο σε εσάς πίπτει η μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσετε την εξυγίανση.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να κάνουμε εμείς; Να πιάσουμε τον κ. Νασιάκο να του πούμε «ελάτε εδώ εσείς, τί κάνατε;›

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν είναι ανάγκη να τον πιάσετε, διότι αν ακουστούν αυτά ενώπιον του Δικαστηρίου σας και βεβαιωθεί ότι είναι ακριβής η κατάθεση του μάρτυρα, εάν πράγματι δηλαδή ο κ. Νασιάκος τον καιρό εκείνο ενοχοποίησε έναν αθώο που τον έκρινε όπως τότε το Δικαστήριο αποδοκίμασε τις μεθοδεύσεις Νασιάκου, νομίζω ότι και η σημερινή σύνθεση του Δικαστηρίου μπορεί να κάνει το ίδιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μου λέτε, δεν πέρασε από ανακριτή μετά; Δεν πέρασε από Συμβούλια και έφθασε και στο Δικαστήριο;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το οποίο Δικαστήριο απέδειξε ότι όλη η προδικασία –αυτό είναι το μεγαλείο της Δικαιοσύνης κ. Πρόεδρε, της επ’ ακροατηρίου διαδικασίας. Δεν ζητεί τίποτε άλλο και η Υπεράσπιση και όλοι οι παράγοντες της δίκης αυτό ζητούν, να είναι πράγματι το οχυρό της Δημοκρατίας, διότι είστε η τελευταία ελπίδα.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Η Αστυνομία είναι θεσμός και αρχή, για να ξεκαθαρίζονται ορισμένα πράγματα. Μιλάμε για αστυνομικούς και για παρα-αστυνομικούς που δρουν πάντοτε κάτω από το φως και κάτω από τη γη, πρέπει να το καταλάβετε αυτό το πράγμα. Δε σημαίνει ότι κατηγορώ την Αστυνομία απροσώπως, κατηγορώ συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι απεργάζονται στοιχεία εις βάρος του λαού.

Τί έγινε στη χούντα αφού θέλετε να το μάθετε να σας πω; Τί έγινε όταν ο Βασιλάκος, ο αστυνομικός αντέδρασε στον Πειραιά και δεν ήθελε να συλλάβει τότε, ως Διοικητής του Πειραιά κανέναν από τους Αριστερούς; Τον έπαψαν αυθημερόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με κάνετε και αμφιβάλλω εάν ζω στην ελληνική Δημοκρατία ή κάτω στην Ονδούρα. Μήπως έχω προχωρήσει εγώ μπροστά και η χώρα μπροστά και αυτά που λέτε έχουν μείνει πίσω; Ή μήπως εγώ έχω ξεχάσει ή δεν βλέπω γύρω μου τί γίνεται;

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Θεωρείτε ότι είναι πολύ μακρινό το παρελθόν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε, εδώ υπάρχει Κυβέρνηση, εδώ υπάρχει Αντιπολίτευση, εδώ υπάρχει Βουλή που ελέγχονται αυτά τα πράγματα καθημερινά με ερωτήσεις, επερωτήσεις κτλ. Αν έχετε τέτοια στοιχεία γιατί δεν τα δίνετε; Εδώ στο Δικαστήριο θα βγάλουμε τώρα εμείς την Αστυνομία;

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Δεν τα ξέρουν κ. Πρόεδρε; Δεν τα γράφουν οι εφημερίδες συνέχεια; Αλλά γίνεται μία σύγχυση ηθελημένη. Δε μιλάμε γι αυτούς που υπηρετούν τους θεσμούς, μιλάμε γι αυτούς που καταδικάζουν και παροπλίζουν τους θεσμούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μίλησε τούτος δω για τον αρχηγό της Αστυνομίας, τον οποίο η κυβέρνηση τον έχει ορίσει εκεί πέρα.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Δεν είναι μακρινή η εποχή που ο Αμερικάνος Πρεσβευτής έβαζε τα πόδια του στο γραφείο του Πρωθυπουργού γιατί αν δεν γίνεται με αυτόν τον αυστηρό τρόπο σήμερα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί έχουμε μείνει;

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Δε έχουμε μείνει, αν δεν γίνεται με τον ίδιον αυτό τρόπο, γίνεται με άλλον παραπλήσιο, πλέον εξελιγμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δηλαδή αυτή η αντίληψή σας, επομένως εδώ δεν υπάρχει ελληνικό κράτος, αυτό μας λέτε.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Υπάρχει κ. Πρόεδρε αλλά τα μικρά κράτη δε έχουν τις δυνατότητες των μεγάλων κρατών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξατε όμως; Ο καθηγητής όμως προηγουμένως, καίτοι είναι αριστερής τοποθέτησης όπως είπε, είπε ότι σήμερα είναι ελληνική Δημοκρατία και είναι η καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας που είχαμε ποτέ. Αν εγώ δεν το έχω αντιληφθεί ή εσείς δεν το αντιλαμβάνεστε, δεν ξέρω.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Οι αγώνες κ. Πρόεδρε γίνονται για να βελτιωθεί αυτή η Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς λέτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει Αστυνομία τέτοια, μερικοί μάλλον που είναι σε καίριες θέσεις, οι οποίοι είναι η ντροπή της ντροπής.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Εσείς το λέτε αυτό, δεν το είπαμε εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους λέτε σκευωρούς τους Αστυνομικούς.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Εσείς τα λέτε αυτά.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε νοούνται αγώνες για βελτίωση της Δημοκρατίας οι πράξεις που κατηγορούνται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν λέει γι αυτούς.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Δεν έχω καμία θέση να υπερασπιστώ κανέναν άλλον εδώ μέσα. Λέμε λοιπόν να μην είμαστε αθώοι του τοιούτου κρίματος, αυτή είναι η έννοια του λόγου που λέω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως μου φαίνονται παράδοξες οι απόψεις αυτές και δε μπορώ να τις συμμεριστώ. Δε μπορώ εγώ να γίνω γρανάζι ενός τέτοιου μηχανισμού,

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Εμείς λέμε ότι η Δικαιοσύνη ακόμα ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να την κάνω τη Δικαιοσύνη; ¶μα όλα τα άλλα δεν λειτουργούν, η Δικαιοσύνη είναι που θα τα βγάζει όλα; Τί λέτε τώρα;

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Είναι σα να μη ζείτε στην Ελλάδα όμως κ. Πρόεδρε, να μη διαβάζετε τον Τύπο, να μην παρακολουθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ή εγώ δεν ζω ή εσείς ή ο κ. καθηγητής προηγουμένως, ο οποίος είδατε τί είπε; Ότι έχουμε την καλύτερη ποιότητα Δημοκρατίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αποδείχθηκε με την Ριανκούρ δυο μέρες, ότι αυτά που σας είπε ένας αρχηγός της Αστυνομίας δε είναι αλήθεια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πού αποδείχθηκε αυτό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήρθα μια πραγματογνωμοσύνη.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σιγά τα ωά.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με λίγα λόγια ετέθη υπό αμφιβολία και γελάνε όλοι οι κατηγορούμενοι ότι εδώ δεν υπάρχει τίποτα.....

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους, δεν κάναμε αξιοποίηση της κατάστασης....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκληραίνεται πάρα πολύ το πράγμα κι εγώ δεν θα επιτρέψω τέτοια πράγματα εδώ μέσα, να το ξέρετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε μην πάμε στον παραλογισμό, κοντεύουμε εκεί να φτάσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φτάσαμε πλέον.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα ξεχάσουμε ποιοι κατηγορούνται και γιατί δικάζονται.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή δεν κάναμε αξιοποίηση της προηγούμενης μαρτυρίας, είναι άδικο να χρησιμοποιείται ο προηγούμενος μάρτυρας μονομερώς και λόγια τα οποία είπε να απομονώνονται από άλλα τα οποία επίσης είπε. Ο μάρτυρας λοιπόν είπε ότι έγιναν και διώξεις πολιτικές διότι θεωρεί τη δίωξη κατά του Γιάννη Σερίφη πολιτική σε ένα σύστημα το οποίο είναι μεν ομαλό, αλλά δεν είναι τόσο ομαλό που να παρεμποδίζει να γίνονται τέτοιου είδους διώξεις άδικες και πολιτικής χροιάς.

Επίσης είπε κ. Πρόεδρε, ότι η Δημοκρατία είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει τον αγώνα όλων, δεν είναι κάτι το στατικό για να παραπέμπουμε εσαεί σε κάτι δεδομένο και στατικό. Αγώνα χρειάζεται η δημοκρατία και αυτό είπε επίσης ο μάρτυρας και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, προεξαρχούσης της ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ λέω καλύτερα να κάνουμε ερωτήσεις απ’ τον αγώνα, αυτός ο αγώνας, που έκανε η 17Ν δε χρειάζεται στην κοινωνία. Δολοφονίες δε χρειάζεται το ελληνικό κράτος, ο ελληνικός λαός δεν τις χρειάζεται τις δολοφονίες. Εσείς μπορείτε να λέτε για αγώνες άλλου είδους κι εγώ θα σας ακούω. Όταν λέμε για τέτοια δεν τα ακούω καθόλου. Κάντε ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Συγνώμη, όταν μιλάμε για συνδικαλιστικούς και ταξικούς αγώνες, μιλάμε για αγώνες άλλους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτούς τους δέχτηκε απ’ την αρχή, δεν τους είπα; Αλλά όχι δολοφονίες για να γελάνε όλοι εδώ πέρα όλοι.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Για το σύνταγμα που εσείς επικαλείστε κ. Εισαγγελέα, εμείς οι νεότεροι και δεν ξέρω εσείς, αρκετές ξυλιές έχουμε φάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε ερωτήσεις να τελειώνουμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είναι αναμφισβήτητο ότι η περίπτωση του κατηγορούμενου του Γιάννη Σερίφη ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι τελείως διαφορετική από όλες. Το κατάλαβα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Είναι μια περίπτωση αιχμής. Είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Πράγματι δεν έχει τόσα απαραίτητα δεδομένα αναμφισβήτητα που να μπορούν να στηρίξουν την κατηγορία. Πάνω σ’ αυτή τη βάση τέθηκαν και ορισμένα ζητήματα και έχω και την εντύπωση ότι πάνω σ’ αυτή τη βάση της αμφισβήτησης της ποιότητας του κατηγορουμένου και της δραστηριότητας τους έγιναν και ορισμένες αναλογικές σκέψεις για ορισμένα συμβάντα του τότε και του τώρα.

Αυτή είναι η αίτηση. Δεν σημαίνει ότι κάτι διαφορετικό ισχυριστήκαμε εμείς απ’ ότι προηγούμενα έθεσε ο μάρτυρας Υπεράσπισης που φέραμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς καταλάβαμε πάρα πολύ καλά. Ακούσαμε τον μάρτυρα και καταλάβαμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο μάρτυρας έκανε τις παρατηρήσεις του και είπε ότι «δεν ξέρω αυτά τα οποία θεωρεί ότι είναι απαραίτητα προς Υπεράσπιση›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε λοιπόν κι εσείς ερώτηση να τελειώνουμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω εγώ άλλες ερωτήσεις. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και γι’ αυτό τέθηκαν ορισμένα πράγματα. Δεν υπάρχει άλλη ευρύτερη κριτική του πολιτικού συστήματος ή ότι εγκρίνονται από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ή από κανέναν άλλον συμπεριφορές πέραν από αυτές που είναι στο πλαίσιο της Υπεράσπισης κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν είπε τίποτα ο κατηγορούμενος. Ο κατηγορούμενος δεν έχει πει τίποτα ο άνθρωπος. Τίποτα απολύτως δεν έχει πει. Αλίμονο. Ελάτε κ. Παπαδάκη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν κάνω ερωτήσεις, πολύ σύντομα για δύο θέματα τα οποία έχουν τεθεί στην διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα, το ένα για τη χρήση των προανακριτικών απολογιών και το δεύτερο για τα περί Αστυνομίας που είπατε, πάρα πολύ σύντομα και τα δύο. Ξεκινάω από το δεύτερο επειδή τέθηκε τελευταίο.

Νομίζω ότι ετέθη θέμα το οποίο λειτούργησε αυτεπιστρόφως από εσάς. Προσπαθήσατε να φέρετε τον μάρτυρα προ αντιφάσεως του να ονομάσει κάποιον υπεύθυνο για σκευωρία, ονόμασε και απευθύνατε το γενικότερο ερώτημα αν θέλουμε να καταργηθεί η Αστυνομία και να μην υπάρχει Αστυνομία στο κράτος κλπ.

Οφείλω να σας δώσω την εξής note: Αστυνομία η οποία με αντιμετωπίζει με προτεταμένα αυτόματα κάτω από τα γραφεία μου στην πλατεία Κάνιγγος τα μεσάνυχτα που φεύγω ενώ λίγο πιο κάτω γίνεται εμπόριο ηρωίνης και δεν ενοχλεί κανέναν δεν θέλω να υπάρχει. Αστυνομία η οποία να πηγαίνει στα Βριλήσσια και σε κατοίκους που διαδηλώνουν ειρηνικά για να μην εγκατασταθεί ένας υποσταθμός της ΔΕΗ και πάει και ρίχνει δακρυγόνα με χημικά επικίνδυνα σε ανθρώπους μάλιστα μεγάλης ηλικίας, δεν εξυπηρετεί την κοινωνία και δεν θέλω να υπάρχει.

Αστυνομία τέτοια, η οποία όταν προσφεύγει ένας πολίτης που τον έχουν κλέψει, που τον έχουν κακοποιήσει για να διαμαρτυρηθεί και τον αντιμετωπίζει με αδιαφορία, επίσης δεν θέλω να υπάρχει. Μια διαφορετικού είδους Αστυνομία χρειάζεται και η ποιότητα της συμπεριφοράς της Αστυνομίας είναι ενδεικτική της ποιότητας της δημοκρατίας που υπάρχει σε κάθε τόπο.

Συνεπώς νομίζω ότι δεν είναι καλές οι γενικεύσεις και οι αφορισμοί και όταν δίνονται εδώ συγκεκριμένες απαντήσεις, φέρ’ ειπείν αυτή για τον κ. Νασιάκο, πέραν του ελέγχου της ακριβείας του η γενίκευση της υποχρεωτικά οδηγεί σε γενικότερες συζητήσεις.

Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι εδώ πέρα ζούμε. Αν θέλετε στοιχεία υπάρχουν και επερωτήσεις στη Βουλή και τα πάντα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, υπάρχουν δεκάδες αυταρχικά νομοθετήματα τα οποία εξοπλίζουν την Αστυνομία με υπερεξουσίες για να αυθαιρετεί. Υπάρχει αίμα, που λέει ο κ. Εισαγγελέας, ανθρώπων που έχουν πέσει από τα όπλα και τα γκλομπ της Αστυνομίας. Είναι ο Χουρλής, η Κανελλοπούλου, ο Καλτέζος, όλοι αυτοί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως κ. Εισαγγελέα αλλά να έχετε σφαιρικότερη αντίληψη για να βλέπετε και το άλλο αίμα που είναι κι εκείνο αίμα. Αίμα ήταν και του Νίκου Τεμπονέρα που εκείνος που κρίθηκε ένοχος είναι ήδη ελεύθερος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έκανε λέει; Τι λέτε για τον Νίκο Τεμπονέρα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι είχε αίμα κι εκείνος και ότι εκείνος που κρίθηκε ένοχος ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είμαι ο Δικαστής ο οποίος παρέπεμψα. Το ξέρετε αυτό βεβαίως. Φαντάζομαι θα το ξέρετε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολύ καλά, προς τιμήν σας. Λέω απλώς ότι είναι ήδη ελεύθερος ο κριθείς ένοχος για την ανθρωποκτονία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήμουν Εφέτης στην Πάτρα κι εγώ έβγαλα το βούλευμα με μειοψηφία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολύ ωραία. Και θα πω και κάτι άλλο ακόμη πιο κολακευτικό για την δικαιοσύνη που είναι αληθές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Μη μου λέτε εμένα ότι από δω κοιτάμε, από κει δεν κοιτάμε. Τα κοιτάμε όλα εμείς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το αντίθετο. Και μόλις προχθές ευτύχησα εγώ προσωπικά ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δημοκρατία θέλει ηρεμία κύριοι. Αν δεν το καταλάβουμε ? Και δεν θέλει τέτοιες αντιπαραθέσεις. Ούτε 45άρια θέλει, ούτε με σπάσιμο κεφάλια. Τα κεφάλια δεν είναι καρπούζια για να τα χτυπάμε. Το κλείνουμε αυτό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κλείνω λέγοντας ότι ευτύχησα ο ίδιος μόλις προ ολίγων ημερών ως συνήγορος εντολέως κατηγορούμενου και προσαχθέντος ως δήθεν μέλος της 17Ν να δω τη δικαιοσύνη για πρώτη φορά επιτέλους να εκδηλώνει ανυπακοή απέναντι στις κατασκευές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και εύχομαι να το δω και στη συνέχεια.

Έρχομαι τώρα στο θέμα που έθεσα πριν. Δεν παρενέβην, δεν θέλησα να παρακωλύσω την διαδικασία κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που έγιναν από την Έδρα προς τον μάρτυρα τον κ. Μανιό εν αναφορά με το περιεχόμενο προανακριτικών απολογιών κάποιων κατηγορουμένων.

Δεν θέλησα για να μη θεωρηθεί ότι προσπαθώ να εμποδίσω την ερώτηση που επιτέλους δεν με αφορά. Εγώ υπερασπίζομαι άλλον κατηγορούμενο ο οποίος δεν εμπλέκεται στα θέματα τα οποία εξετάζονται σήμερα. Όμως υπάρχει ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι το Δικαστήριο το έχει λύσει μέχρι σήμερα σε μια κατεύθυνση και σ’ αυτή πρέπει να εμμείνει.

Η χρήση προανακριτικής απολογίας ορίζεται με τους περιορισμούς του άρθρου 366 παρ. 2 και του άρθρου 364, από τον συνδυασμό των οποίων προκύπτει ότι: πρώτον, έγγραφα τα οποία αναγιγνώσκονται είναι τα αποδεικτικά στοιχεία των οποίων η γνησιότητα δεν αμφισβητείται και ότι οι προανακριτικές απολογίες ή γενικώς οι απολογίες στην προδικασία του κατηγορουμένου του αναγιγνώσκονται μόνο όταν απολογείται κατά τρόπο διάφορο προς το περιεχόμενο.

Επίσης υπάρχει η διάταξη του άρθρου 211Α, η οποία εκ πλαγίου παραβιάζεται όταν γίνονται ερωτήσεις τέτοιες και κατά συνέπεια ο χρόνος κατά τον οποίον είναι δυνατό ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση αναφέρθηκαν, ο κ. Σταμούλης. Τι να έκανα εγώ τώρα, να τον εμποδίσω;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν αναφέρθηκε ο κ. Σταμούλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θεώρησε σαν μέσο υπεράσπισης του. Θα τον εμποδίσω εγώ τον κ. Σταμούλη;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Σταμούλης αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται ότι εδόθη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και λέει για τις απολογίες. Τι να κάνω εγώ τώρα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχε γίνει ήδη προηγουμένως από την Έδρα και έγινε από πολλούς ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Μετά η Έδρα, πρώτα ο κ. Σταμούλης.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και έγινε και από τους αναπληρωτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε, άλλα. Κάντε ερωτήσεις γιατί θα τον διώξω τον μάρτυρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Σταμούλης εκτός αυτού δεν αναφέρθηκε στην απολογία του Σάββα Ξηρού. Ο κ. Εισαγγελέας αναφέρθηκε. Και θα παρακαλέσω την επόμενη φορά εγώ θα θέσω θέμα να μην επιτραπεί να γίνει χρήση απολογίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον δικό σας δεν θα γίνει. Ελάτε, ρωτάτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για κανέναν. Κύριε μάρτυρα αναφερθήκατε κι εσείς προηγουμένως και μάλιστα ύστερα από ερώτηση του κ. Γεωργίου, συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής στο θέμα του κλίματος τρομοϋστερίας. Θέλω να επιμείνω λίγο σ’ αυτό. Έχει μια διάρκεια η περίοδος εξάρθρωσης και σύλληψης των κατηγορουμένων κλπ. και θέλω να μου πείτε πως έχετε ζήσει εσείς αυτό το κλίμα και τι είδους συμπεριφορές και συναισθήματα έχει διαμορφώσει στην κοινή γνώμη.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Είπα και στην πρώτη κατάθεση ας το πω έτσι ότι από της συλλήψεως της πρώτης τέλος Ιουνίου του Σάββα Ξηρού μέχρι αργά το φθινόπωρο υπήρχε ένα απαράδεκτο κλίμα το οποίο διοχετευόταν -εκεί ήταν τα συγκοινωνούντα δοχεία- μεταξύ κάποιων που είχαν στοιχεία, κοίταζαν σε κάποιους εκλεκτούς δημοσιογράφους για να βγαίνουν να τα λένε στα παράθυρα, εγκαλούσαν ανθρώπους, τους υποδείκνυαν ότι πρέπει να πάνε να καταθέτουν στην Αστυνομία τι έκαναν το ’70 τόσο κλπ.

Είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσφορίας στην κοινή γνώμη με όλο αυτό το κλίμα όπως ονομάστηκε της τρομοϋστερίας. Δουλεύτηκε πάρα πολύ και είχε τις σαφείς σκοπιμότητες που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Όλο αυτό το κλίμα εμένα προσωπικά με είχε ενοχλήσει πάρα πολύ ως πολίτη αυτής της χώρας και είχα γράψει και σε εφημερίδα μικρής κυκλοφορίας, δεν έχει σημασία, της προτιμήσεως μου, άρθρο 2 φορές για το τι σημαίνει όλη αυτή η διαδικασία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως εξηγείτε το φαινόμενο καθημερινά σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων να αποκαλύπτονται πληροφορίες οι οποίες είχαν σχέση με την δικογραφία, καθώς και διάφορες φήμες και σενάρια επ’ αυτού.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Πάλι θα στενοχωρήσω τον κ. Πρόεδρο άμα πω ότι ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν με στενοχωρείτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολύ μεγαλόψυχος ο κ. Πρόεδρος, δεν στενοχωριέται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ μπορεί να φωνάζω, αλλά μέσα μου δεν στενοχωριέμαι καθόλου κι αυτό είναι το μυστικό μου. Πάω μια χαρά στο σπίτι μου.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Θα γίνετε υπεραιωνόβιος τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Είναι μυστικό μακροζωίας αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι αν με αφήσουν.

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Οι ίδιοι αυτοί μηχανισμοί που καλλιεργούσαν το κλίμα της υστερίας αυτής ήταν αυτοί που έδιναν κάποια στοιχεία χαλκευμένα στο 99,9% των περιπτώσεων, γι’ αυτό και δεν επαληθευόντουσαν κιόλας, για την γυναίκα τάδε, για την ψηλή, για την κοντή, για την ξανθιά, για την ¶ννα, δεν ξέρω, για τον Νίκο, για τον Γιώργο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή