Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Αποφασίστηκαν έκτακτοι έλεγχοι για το επόμενο τρίμηνο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 18:30
EPA/JULIEN WARNAND

Από αριστερά προς τα δεξιά:  Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενει, ο υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Όουεν Πάτερσον και ο επίτροπος Τόνιο Μποργκ, αρμόδιος για την Υγεία και την Πολιτική των Καταναλωτών συζητούν κατά την έναρξη των εργασιών της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το σκάνδαλο με τη χρήση κρέατος αλόγου σε συσκευασμένα προϊόντα.

A- A A+

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου σε προϊόντα με σήμανση βοδινού είναι ένα «ευρωπαϊκής διάστασης ζήτημα το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκής κλίμακας λύση», δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Σάιμον Κόβενεϊ, με την ολοκλήρωση έκτακτης συνεδρίασης ευρωπαίων ομολόγων του και αξιωματούχων της Κομισιόν για το θέμα.

«Πρόκειται για κάποιον μέσα στην αλυσίδα της παραγωγής και εμπορίας κρέατος, ο οποίος πουλά κρέας αλόγου για βοδινό και προσπορίζεται χρήματα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της απάτης», πρόσθεσε ο κ. Κόβενεϊ.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδιέγραψαν ήδη μια πρώτης μορφής απάντηση από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ σημείωσε ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να διεξαγάγουν δύο δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα στις επόμενες 30 ημέρες για να εξακριβώσουν εάν έχει χρησιμοποιηθεί κρέας αλόγου σε προϊόντα τα οποία φέρουν σήμανση βοδινού.

Ο κ. Μποργκ σημείωσε ακόμη ότι σχετικοί έλεγχοι DNA πρέπει να λάβουν χώρα όλο το ερχόμενο τρίμηνο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και με ευθύνη των κρατών – μελών της Ένωσης.

Ξεχωριστοί έλεγχοι θα προταθούν για την ανίχνευση στο κρέας αλόγου της φαρμακευτικής ουσίας φενιμπουταζόνης, η  οποία θεωρείται επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επρόκειτο για συνεδρίαση ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το σκάνδαλο το οποίο αγγίζει μέχρι στιγμής 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης του ευρωπαϊκού κοινού στα προϊόντα συσκευασμένου κρέατος.

Στις συνομιλίες έλαβαν μέρος, εκτός προεδρεύοντος κ. Κόβενεϊ, οι υπουργοί Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας αναζητούνται τα ίχνη

Την Τρίτη, σφαγείο και εταιρεία κρεάτων στη Μεγάλη Βρετανία βρέθηκαν στο επίκεντρο αστυνομικής επιχείρησης με αφορμή την υπόθεση.

Το σκάνδαλο έχει εγείρει ήδη ερωτήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την περιπλοκότητα των δομών της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ μεγάλος αριθμός σούπερ μάρκετ έχει ήδη αποσύρει παρτίδες κατεψυγμένου βοδινού.

REUTERS
Απόσυρση προϊόντων της Findus από τα γαλλικά σουπερμάρκετ

Έξι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Γαλλία κατέβασαν από τα ράφια τους τα καταψυγμένα προϊόντα βοδινού της Findus, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία όταν εντοπίστηκαν μπέργκερ με ίχνη κρέατος αλόγου. Για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους ιθύνοντες δεσμεύονται οι αρχές στις δύο χώρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο όμιλος σούπερ μάρκετ Tesco, η εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων Findus και η αλυσίδα Aldi είχαν λάβει κιμά ο οποίος ονομαζόταν βοδινός αλλά περιείχε και κιμά αλόγου από τη γαλλική Comigel.

Κρέας αλόγου ανακαλύφθηκε επίσης και σε κατεψυγμένες παρτίδες ζυμαρικών στη Γαλλία.

Η Comigel αρνείται ότι φέρει ευθύνη για το θέμα, δηλώνοντας ότι παρήγγειλε το κρέας από την εταιρεία Spanghero, με έδρα στη νότια Γαλλία, μέσω Λουξεμβούργου.

Η αλυσίδα παραγωγής του κρέατος κατέληξε σε χονδρεμπόρους στην Κύπρο και στην Ολλανδία, και τελικώς σε σφαγεία στη Ρουμανία.

Ήδη φωνές ζητούν την πλήρη σήμανση των προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος στην ΕΕ, ώστε να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, όπως συμβαίνει με το φρέσκο κρέας.

Το κόστος ωστόσο ενδέχεται να δημιουργούσε αντιδράσεις μεταξύ των παραγωγών προϊόντων κρέατος.

Το σφαγείο Kravys, πηγή κρέατος για την Comigel, ισχυρίζεται ότι το κρέας αλόγου και βοδινού το οποίο παρείχε στην εταιρεία ήταν ξεκάθαρα διαχωρισμένο.

Το ρουμανικό σφαγείο εξάγει κρέας αλόγου σε Σουηδία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Πολωνία, ενώ βρίσκεται στη βορειοανατολική πόλη Μποτοζάνι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή