Νέους μηχανισμούς εμπλουτισμού ουρανίου εγκαθιστά το Ιράν

Είχε ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 16:01
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν.

A- A A+

Νέα γενιά μηχανών εμπλουτισμού ουρανίου έχει αρχίσει να εγκαθιστά το Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής ατομικής ενέργειας της χώρας.

Ο Φερεϊντούν Αμπάσι Ντιβάνι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, δήλωσε ότι η εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού για τον εμπλουτισμό ουρανίου άρχισε στην τοποθεσία Νατάνζ, όπου φιλοξενούνται πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Οι μηχανές παρήχθησαν σύμφωνα με το σχεδιασμό και προχωρούμε ήδη στη σταδιακή τους εγκατάσταση», είπε ο κ. Ντιβάνι.

Το παρατηρητήριο του ΟΗΕ ενημέρωσε εξάλλου τα μέλη του ότι το Ιράν είχε κάνει γνωστό ότι θα εγκαταστήσει και θα θέσει σε λειτουργία αναβαθμισμένες συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου.

Πρόκειται για τεχνολογικό βήμα το οποίο επιτρέπει στην Τεχεράνη να επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες για ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Σε γράμμα της προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στα τέλη Ιανουαρίου, η Τεχεράνη ανακοίνωνε την εγκατάσταση νέων μηχανών για διαχωρισμό με φυγόκεντρη δύναμη IR2-m στη βασική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars, πάντως, ο Αμπάσι Ντιβάνι σημείωσε ότι οι νέες μηχανές είναι ειδικές για εμπλουτισμό ουρανίου χαμηλότερης βαθμίδας, η οποία δεν ξεπερνά το 5% καθαρότητας, σε αντίθεση με τον εμπλουτισμό καθαρότητας έως 20% ο οποίος ανησυχεί τη Δύση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή