Ρωσία : Πρόταση στις ΗΠΑ για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 09:14
A- A A+

Η Μόσχα πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να μετάσχουν απο κοινού στην κατασκευή του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουχέρ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Ατομικής Ενεργείας.

«Διατυπώσαμε αυτή την πρόταση αρκετές φορές στους Αμερικανούς φίλους μας στη διάρκεια των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών. Προς το παρόν μας λένε ότι πρέπει να το σκεφτούν», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενεργειας Αλεξάντρ Ρουμιάντσεφ, μιλώντας στο Ιτάρ Τας.

«Υπάρχει χώρος για όλους», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό με έξι αντιδραστήρες και η Ρωσία έχει συμβόλαιο μόνο για τον πρώτο, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Οι αναπτυγμένες χώρες όχι μόνο πρέπει, αλλά οφείλουν να βοηθήσουν τις άλλες χώρες που ελέγχουν το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων» που θέτει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί πάντως την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουχέρ για να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Στην κατεύθυνση αυτή πιέζει τη Μόσχα να σταματήσει τη συνεργασία της με το Ιράν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή