Σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή ο Τζωρτζ Μπους

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 09:44
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους αναχωρεί σήμερα για περιοδεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποκατάσταση των υπερ-ατλαντικών δεσμών που δοκιμάστηκαν λόγω του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος Μπους θα ξεκινήσει την εβδομαδιαία περιοδεία του από την Πολωνία, μία χώρα που στάθηκε στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Ιράκ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης στο Εβιάν, στη Γαλλία για να μετάσχει στη σύνοδο των «Οκτώ» ισχυρότερων κρατών του κόσμου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία για συναντήσεις με τους ηγέτες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για την προώθηση του λεγόμενου «οδικού χάρτη» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του προέδρου Μπους θα είναι η Ντόχα του Κατάρ όπου θα επιθεωρήσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στο εμιράτο.

Στη συνάντηση των «Οκτώ» ο Μπους θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους κυριότερους αντιπάλους του στον πόλεμο του Ιράκ : τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπους θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Σιράκ και τον Πούτιν, όχι όμως και με τον καγκελάριο Σρέντερ. Μιλώντας χθες σε ξένους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πάντως ότι η σύνοδος του Εβιάν δεν θα είναι μιά «συνάντηση αναμέτρησης», όπως εκτιμούν κάποια μέσα ενημέρωσης». Αποκλείεται, τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι η σύνοδος των Οκτώ είναι μία ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κάποιους που συμφώνησαν μαζί μας στο Ιράκ και με άλλους που διεφώνησαν, για το πώς θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

Σε μια στιγμή μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογέλασε σε ένα Γάλλο δημοσιογράφο και είπε «Ζήτω η Γαλλία».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή