«Δεν θα αναμειχθεί» στην επιλογή διαδόχου ο Πάπας

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 11:59
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος δεν θα αναμειχθεί στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του, σύμφωνα με δήλωση του αδελφού του, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση χθες για παραίτησή του στα τέλη του μήνα, που προκάλεσε σοκ στον καθολικό κόσμο.

Ο αδελφός του Πάπα, Γκέοργκ Ράτσιγκερ, είπε στο BBC ότι «όπου τον χρειάζονται θα είναι διαθέσιμος, αλλά δεν θα θελήσει να αναμειχθεί στις υποθέσεις του διαδόχου του».

Ο πάπας Βενέδικτος ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από οκτώ χρόνια ως προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς δεν έχει πλέον τη δύναμη να εκπληρώσει τα καθήκοντά του στα 85 του χρόνια.

Το Βατικανό αναμένει ο νέος Πάπας να έχει εκλεγεί πριν το Πάσχα από το κογκλάβιο στο οποίο συμμετέχουν 117 καρδινάλιοι.

Η παραίτηση ενός Πάπας είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και έχει να συμβεί από την παραίτηση του Γρηγορίου του 7ου το 1415.

Καιρός για αλλαγή;

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ευρωπαίοι υποψήφιοι εξακολουθούν να είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους για τη διαδοχή, ωστόσο δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και υποψηφιότητες με μεγάλες πιθανότητες εκλογής από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου ζει το 42% των καθολικών σε όλο τον κόσμο. 

«Ίσως να είναι καιρός για έναν μαύρο Πάπα ή έναν Ασιάτη ή έναν Λατινοαμερικάνο», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Γουατεμάλας Όσκαρ Ζούλιο Βιάν Μοράλες.  

Οι καρδινάλιοι ενδέχεται επίσης να επιλέξουν έναν νεότερο Πάπα από τον Βενέδικτο, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν ήδη 78 ετών.

Οποιοσδήποτε και αν τον διαδεχθεί, θα έχει πάντως να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριζαν τον συντηρητισμό του Βενέδικτου και όσους πιστεύουν ότι στάθηκε εμπόδιο στην αλλαγή και την εξέλιξη.

«Στην Ευρώπη, η Εκκλησία ψάχνει μία νέα σχέση με την κοινωνία. Σε πολλές χώρες στην Ασία και την Αφρική, παρατηρείται μία μεγάλη επέκταση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Βιέννης Κρίστοφ Σόνμπορν.

Μετά την παραίτησή του, ο Πάπας θα αποσυρθεί στην επίσημη κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, ενώ στη συνέχεια θα μετακομίσει σε ένα μοναστήρι «για μία περίοδο προσευχής και περισυλλογής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή