Μήνυση κατά του Facebook λόγω… «like»

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 10:56
REUTERS/THOMAS HODEL
A- A A+

Σε δικαστική διαμάχη σχετικά με τη χρήση του κουμπιού «like» και άλλων χαρακτηριστικών του έχει εμπλακεί το Facebook κατόπιν μήνυσης από την εταιρεία που εκπροσωπεί έναν εκλιπόντα Ολλανδό προγραμματιστή.

Σύμφωνα με την Rembrandt Social Media, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Facebook οφείλεται σε χρήση από πλευράς της εταιρείας δύο ευρεσιτεχνιών του Joannes Jozef Everardus van Der Meer. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το timeline και το «like».
Από πλευράς του, το Facebook δεν έχει προβεί ακόμα σε σχόλια. Παρόλα αυτά, η μήνυση έχει υποβληθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια.

Η εταιρεία εκπροσωπείται από τη νομική φίρμα Fish&Richardson, κατά την οποία οι ευρεσιτεχνίες της Rembrandt αποτελούν ένα σημαντικό «πυλώνα» του οικοδομήματος των social media όπως εξελίχθηκαν.

Ο van Der Meer είχε φτιάξει ένα κοινωνικό δίκτυο ονόματι Surfbook πριν το θάνατό του το 2004, και είχε κατοχυρώσει τις συγκεκριμένες ευρεσιτεχνίες το 1998, χρόνια πριν την εμφάνιση του Facebook. Το Surfbook στην ουσία ήταν ένα «κοινωνικό ημερολόγιο» , το οποίο επέτρεπε στους χρήστες του να μοιράζονται πληροφορίες με φίλους και συγγενείς και να δείχνουν πως εγκρίνουν κάποιες δημοσιεύσεις μέσω ενός πλήκτρου αντίστοιχου του like. Πέρα από το Facebook, η Rembrandt «στοχεύει» και σε μία άλλη εταιρεία του χώρου των social media, την AddThis, για χρήση των ευρεσιτεχνιών χωρίς άδεια.

«Θεωρούμε ότι οι πατέντες της Rembrandt εκπροσωπούν ένα σημαντικό θεμέλιο των social media όπως τα γνωρίζουμε, και αναμένουμε ο δικαστής και οι ένορκοι να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων» είπε σχετικά ο Τομ Μελσχάιμερ, δικηγόρος της Rembrandt και επικεφαλής του γραφείου της Fish&Richardson στο Ντάλας.

Η μήνυση υποβλήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Οι ευρεσιτεχνίες που φέρονται να παραβιάστηκαν από το Facebook είναι οι US Patent No. 6.415.316 και No. 6.289.362. H Add This Inc κατηγορείται για την παραβίαση της No. 6.289.362.

Προτεινόμενα για εσάς