Χαμένοι στην απεραντοσύνη του άγριου ωκεανού, με τους καρχαρίες να τους κατασπαράζουν ανελέητα, ένας άντρας και μία γυναίκα ζουν τον απόλυτο τρόμο του έρωτά τους.
Αιωρούμενο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, το έργο του Θανάση Τριαρίδη, «La última noche ή Οι καρχαρίες», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο ΠΚ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ.
Σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γιαμλόγλου, η Μυρτώ Αλικάκη και ο Λεωνίδας Κακούρης ζουν την τελευταία τους νύχτα. Εγκαταλειμμένοι κατά λάθος (;) στη μέση του ωκεανού, κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας, προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανοί, μέχρι να γυρίσει το τουριστικό σκάφος για να τους περισυλλέξει.
Ο μόνος τρόπος να διώξουν τον φόβο είναι να μιλούν συνεχώς. Έτσι, βγάζουν στην επιφάνεια μνήμες της ζωής τους, σεξουαλικά απωθημένα, οργισμένες αλληλοκατηγορίες, μυστηριώδη πρόσωπα και αινιγματικές ενοχές. Ξαφνικά, οι καρχαρίες μαζεύονται κάτω από τα πόδια τους και αρχίζουν να τους τρώνε.
Είναι η τελευταία τους αυτή η νύχτα, που ξεκινά σαν μια άσκηση εφαρμοσμένου παραλογισμού και τελειώνει ως η κορυφαία τραγωδία, θέτοντας ερωτήματα για τη φύση του έρωτα, την εξάρτηση, τη συνύπαρξη, τις ενοχές και τις φαντασιώσεις, αλλά πάνω από όλα για την ίδια την ανθρώπινη ουσία;
Το χρονικό μιας διανοητικής χωροκατάκτησης
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγλου για την παράσταση: «Είναι ένα άγριο έργο. Όχι λόγω της έντονης βίας που παριστάνεται επί σκηνής, όσο (και κυρίως) λόγω αυτής που υποβόσκει. Σε κάποιο κρίσιμο σημείο λέει ο άντρας ήρωας, ο Α: “Δεν υπάρχει αγριότερη φύση από το σαλόνι ενός σπιτιού”. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Στην ίδια τη φύση του ανθρώπου, υποβόσκει μια έντονη λαχτάρα για αυτοκαταστροφή, για την ανατροπή κάθε ορίου, για μια βουτιά στην καρδιά του σκοταδιού.
Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο της τραγωδίας, όπως ο Τριαρίδης την αντιλαμβάνεται και αυτό ποτίζει το έργο. Απόψε, όλα θα τελειώσουν, όπως τους πρέπει. Το κάλεσμα της πιο άγριας φύσης, της ανθρώπινης, έρχεται και το τέλος θα είναι όσο τρομερό μάς αξίζει. Θα υπάρξει αίμα, πόνος, απίστευτη ηδονή και κραυγή βοήθειας. Η λογοτεχνία δε θα μας σώσει, η τέχνη δε θα μας κρατήσει στην επιφάνεια, η προφητεία θα εκπληρωθεί, γιατί ήταν εκεί και πριν από εμάς, παρούσα.
Εδώ, οι καρχαρίες δρουν υπόγεια. Βάζουν τον θεατή σε μια θέση, όπου βρίσκεται να αντιμετωπίζει τους δικούς του φόβους. Εν τέλει, τον αναγκάζουν να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Για μένα, αυτή η λειτουργία του θεάτρου, το να σηκώσει έναν καθρέφτη απέναντι στη ζωή, είναι λόγος ύπαρξης.
Το χρέος μας είναι να φέρουμε τους θεατές κοντά στους δύο ήρωες, να τους κάνουμε συνένοχους του διπλού δράματος που παίζεται μπροστά στα μάτια τους. Το έργο μπορεί να αποδοθεί ακόμη και ως αλληγορία πάνω στη φύση του θεάτρου. Της ανάγκης του σκηνοθέτη - που ο καθένας κουβαλά μέσα του - και της ελπίδας ότι, κάποια στιγμή, οι θεατές θα ξεπεράσουν τα όρια. Θα γίνουν αυτοί οι καρχαρίες».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαμλόγλου, σκηνικά - κοστούμια: Αιμιλία Κακουριώτη, μουσική - ηχητικός σχεδιασμός: Δημήτρης Γιακουμάκης, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Καστανάς, ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός, φωτογραφίες: Γιάννης Αθυμαρίτης, artwork: Βασίλης Βούζας, παραγωγός: Ρούλα Νικολάου, παραγωγή: Fidelite Productions. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Λεωνίδας Κακούρης.
Πληροφορίες
Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30 - Νέος Κόσμος (στάση μετρό Νέος Κόσμος). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 13 ευρώ, μειωμένο – σύλλογοι: 10 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: 210 9011677, 6938 033082, www.pktheater.gr (online ticketing).