Νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 07:59
REUTERS/KIM HONG-JI
A- A A+

Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για νέα δοκιμή μετά τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στο σημείο όπου είχαν πραγματοποιηθεί και οι προηγούμενες πυρηνικές εκρήξεις, προειδοποιώντας για περαιτέρω «ισχυρότερες» ενέργειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με ασφαλή και επιτυχή τρόπο, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια μικρή πυρηνική συσκευή, η ισχύς της οποίας ήταν μεγαλύτερη των προηγούμενων δοκιμών.

Τρεις ώρες νωρίτερα, στις 04.57 ώρα Ελλάδος, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους  4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές -το 2006 και το 2009.

Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή, καθώς και η προειδοποίησή της τον προηγούμενο μήνα ότι θα προχωρήσει σε νέα δοκιμή, ενέτειναν τις ανησυχίες.

Στόχος της σημερινής πυρηνικής δοκιμής ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βορειοκορεατικού πρακτορείου, «η προστασία τους εθνικής μας ασφάλειας και κυριαρχίας έναντι της απερίσκεπτης εχθρικότητας των ΗΠΑ».

«Αυτή η πυρηνική δοκιμή ήταν μόνο η πρώτη απάντηση που δώσαμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να είναι εχθρικές και να περιπλέκουν την κατάσταση, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ισχυρότερη, δεύτερη και τρίτη απάντηση σε διαδοχικά βήματα», ανέφερε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το KCNA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, η δόνηση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6-7 κιλοτόνων.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) στη Βιέννη ανακοίνωση ότι το μέγεθος της έκρηξης ήταν χονδικά διπλάσιο από αυτό του 2009.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά της να προχωρήσει σε δοκιμή.

Από τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή ως απάντηση στην επέκταση των κυρώσεων που επιβλήθηκε μετά την εκτόξευση, τον Δεκέμβριο, πυραύλου με δορυφόρο.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της αποστολής της Βόρειας Κορέας στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό στη Βιέννη δήλωσε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει σε οποιοδήποτε ψήφισμα» για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρό» το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ αψήφησε τις διεθνείς εκκλήσεις να απέχει από τέτοιες προκλητικές ενέργειες.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η (Βόρεια Κορέα) σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια σαφή και σοβαρή παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από συνεδρίασή του, «καταδίκασε κατηγορηματικά» την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, δεσμευόμενο παράλληλα να αναλάβει δράση κατά της Πιονγιάγκ, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτη προεδρεύοντα του Κιμ Σουγκ Χουάν.

«Τα μέλη του συμβουλίου καταδικάζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη νέα δοκιμή, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, η οποία βρίσκεται επικεφαλής του Συμβουλίου για το μήνα Φεβρουάριο.

Ο Κιμ Σουγκ Χουάν πρόσθεσε ότι πλέον το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει τα «κατάλληλα μέτρα» με τα οποία θα απαντήσει στην Πιονγιάγκ.

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, από την πλευρά της, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προτίθενται να «σκληρύνουν το πλαίσιο των κυρώσεων» σε σχέση με το καθεστώς το οποίο επικρατεί μετά τις δοκιμές του 2006 και του 2009.

Διεθνής καταδίκη

Για «άκρως προκλητική ενέργεια» που πλήττει τη σταθερότητα στην περιοχή έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Διεμήνυσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους αλλά και τους συμμάχους τους και δεσμεύτηκε ότι σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της και τον ΟΗΕ η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει την ανάληψη αποφασιστικής δράσης.

Για σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ από τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας έκανε λόγο ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα.

Ο κ. Πανέτα συνέδεσε τη Βόρεια Κορέα με το Ιράν, αποκαλώντας τους «κράτη – κακοποιούς» και σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν απέναντι σε όπλα μαζικής καταστροφής, γεγονός το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ήπια ήταν αρχικά η δημόσια αντίδραση της Κίνας, συμμάχου της Βόρειας Κορέας, που επανέλαβε τις εκκλήσεις της για «αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ «να τηρήσει τη δέσμευσή της και να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση».

Στη συνέχεια ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Ζιεκί κάλεσε τον βορειοκορεάτη πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για την πυρηνική δοκιμή και να εκφράσει τη «βαθιά δυσαρέσκεια και έντονη αντίθεσή» του.

Από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε, μετά από τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγκανγκ.

Συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Τη βορειοκορεατική δοκιμή καταδίκασε έντονα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και τόνισε ότι η Βρετανία θα πιέσει για μια ισχυρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και η Ρωσία καταδίκασε τη δοκιμή, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Πιονγκγιάνγκ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την πυρηνική δομική καταδίκασαν ακόμα η Γαλλία και η Γερμανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή