Τυνησία: Παραμένει στην κυβέρνηση το κόμμα του προέδρου Μαρζούκι

Το ζήτημα θα επανεξεταστεί σε μία εβδομάδα, μετά από νέο γύρο διαπραγματεύσεων
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 16:28
REUTERS/JEAN-MARC LOOS

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι.

A- A A+

Στην απόφαση να μην αποσύρει τελικώς τη στήριξη του στην κυβέρνηση Τζεμπαλί, στην οποία κυριαρχεί το ισλαμιστικό Κόμμα Αναγέννησης (Ενχάντα), κατέληξε το κόμμα του προέδρου της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι.

Το κοσμικό «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία» ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει μέρος της κυβερνητικής συμμαχίας ώστε να δοθεί μια ευκαιρία για διάλογο μίας ακόμη εβδομάδας.

Το κόμμα του Μαρζούκι είχε θέσει αρχικώς ως όρο για την παραμονή του στην κυβέρνηση την αντικατάσταση δύο ισλαμιστών υπουργών.

Την πολιτική κρίση στην Τυνησία πυροδότησε η δολοφονία, την προηγούμενη εβδομάδα, του στελέχους της αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ.

REUTERS
Χιλιάδες Τυνήσιοι στην κηδεία του δολοφονηθέντα πολιτικού

Δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τύνιδας, όπου βρισκόταν η σορός του δολοφονηθέντος πολιτικού Σόκρι Μπελάιντ, φωνάζοντας συνθήματα. Ακολούθησε νεκρική πομπή σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου έγινε η ταφή. 

Χιλιάδες οπαδοί της κοσμικής αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στην Τύνιδα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ζητώντας την παραίτηση της ελεγχόμενης από τους ισλαμιστές κυβέρνησης.

Το Κόμμα Αναγέννησης, από την πλευρά του, αρνείται κάθε ευθύνη για τη δολοφονία Μπελάιντ.

Τη δήλωση για την προσωρινή παραμονή του Κογκρέσου για τη Δημοκρατία (CPR) στην κυβέρνηση έκανε ο ίδιος ο γενικός του γραμματέας Μοχάμεντ Αμπού.

Το Κογκρέσο, μαζί με το σοσιαλδημοκρατικό Ετακατόλ, είναι οι δύο κοσμικοί σύμμαχοι των ισλαμιστών του Ενχάντα, οι οποίοι στηρίζουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή