Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (30/05/2003) Μέρος 6/7

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 21:05
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρατε εσείς τα πυρομαχικά, ήταν θέμα της ΠΑΠ. Η ΠΑΠ είναι του ΣΥΠ έτσι; Σώμα Υλικού Πολέμου, ενώ εσείς ήσαστε πεζοί, πεζικό.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Μάλιστα, κατά συνέπεια δεν γνώριζε ο Αξιωματικός που πήγαινε το βράδυ και έφευγε το πρωί τί πυρομαχικά υπήρχαν στις αποθήκες, τη στιγμή που οι αποθήκες εκείνο το χρόνο ήταν κλειστές. Οι άνθρωποι της ΠΑΠ που συνήθως είναι ιδιώτες υπάλληλοι, όταν εργάζονται εκεί πέρα εργάζονται τη μέρα, δεν εργάζονται τη νύχτα. Κατά συνέπεια, είτε τα άνοιγαν για αερισμό, ό,τι και να έκαναν στα πυρομαχικά, ο Αξιωματικός που πήγαινε για φρούρηση των αποθηκών αυτών δεν ήξερε τί πυρομαχικά υπήρχαν εκεί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το σκαρίφημα αυτό αποδίδει την πραγματικότητα του στρατοπέδου της εποχής εκείνης;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι, την αποδίδει την πραγματικότητα και γι αυτό επιμένω ότι δεν υπήρχε λόγος να διαταχθεί, διότι υπήρχε το σχεδιάγραμμα, άρα ήταν στο σχέδιο ασφαλείας και απέδιδε την πραγματικότητα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δηλαδή εκτός από τον αριθμό των φυλακίων και το πυροσβεστικό σημείο κτίρια άλλα σημειώνονται;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι, φαίνονται εκεί πέρα, έχει τις αποθήκες, έχει και σημειωμένο το Διοικητήριο του Στρατοπέδου, έχει τις αποθήκες και άλλα σημεία, εκκλησάκι κτλ. Είναι και σημεία δηλαδή τα οποία δεν ήταν και τελείως απαραίτητα. Στοιχεία όπως είναι η εκκλησία, το WC, τα σημεία πυρόσβεσης, αυτά δεν ήταν απαραίτητα σε έναν ο οποίος ήθελε να μπει στο στρατόπεδο και να κάνει κλοπή πυρομαχικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η υποψία μας είναι –γιατί κάποια χρονική περίοδο λένε ότι εδώ κατηγορούνται μέλη της Οργάνωσης ότι μπήκαν μέσα στο Συκούρι και πήραν ό,τι πήραν, βρέθηκαν λέει στη γιάφκα και ταυτοποιήθηκαν λένε εδώ τα στοιχεία, θα τα δούμε βέβαια στην ώρα τους, με αυτά τα οποία ήταν κλεμμένα. Μήπως δηλαδή εκείνη την εποχή δε χτυπούσαν μόνο το Συκούρι ή έκαναν διερευνητικές επαφές;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Μπορεί να έψαχναν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, κατά την εκτίμησή μου πάντοτε, έκανε αυτή την κίνηση. Γιατί λέω κατά την εκτίμησή μου κ. Πρόεδρε: Διότι μετά την κατάθεσή μου στον ανακριτή, με βασάνισε πάρα πολύ το θέμα ποιος είναι αυτός ο Αξιωματικός. Προσπάθησα να τον θυμηθώ, ανέτρεξα στο αρχείο μου να βρω το όνομά του γραμμένο, να δω τί ποιότητας Αξιωματικός ήταν. Εν συνεχεία όταν τον είδα εδώ πέρα θυμήθηκα και ποιος ακριβώς ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον βλέπετε τώρα; Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί άνθρωπος ήταν αυτός;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ήταν ένας εργατικός άνθρωπος, φιλότιμος, ακέραιος, προσέφερε στο Τάγμα και ήταν αφοσιωμένος στην υπηρεσία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσε λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος να πάρει εν γνώσει του σχεδιάγραμμα να το δώσει;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Δεν θα μπορούσε γιατί όταν αξιολόγησα το άτομο αυτό σαν άνθρωπο, στο χρόνο αυτόν των 4-5 μηνών που έδωσα την κατάθεση αυτή και εν συνεχεία όταν τον είδα μετά από τρεις μήνες εδώ, επί τόπου και αναγνώρισα πλέον τον ίδιο φυσιογνωμικά και τον είδα ότι αυτός είναι πλέον ο Αξιωματικός μου, μετά με βασάνισε γιατί έκανε αυτό το σχεδιάγραμμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε τί δουλειά κάνει;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Τραπεζικός υπάλληλος είναι.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κατάθεση δώσατε στον ανακριτή μετά από περίσκεψη;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Δεν θα μπορούσα να το πω γιατί κοιτάξτε, εγώ εκλήθην από την Καλαμπάκα που ήμουν τότε?

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Γιατί είπατε προηγουμένως, γι’ αυτό σας το ρωτάω, μετά που σκέφθηκα κλπ? ότι αυτό το σχεδιάγραμμα δεν ήταν απαραίτητο για τρίτους.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι διότι όταν κατέθετες μέσα σε μια ώρα και σου παρουσιάζονταν κάποια στοιχεία και λένε, αυτό είναι το σχεδιάγραμμα, αυτός ο άνθρωπος το έφτιαξε ο ίδιος.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Και στην κατάθεση εσείς είπατε ότι αυτό συνετάγη για σκοπούς πονηρούς. Τώρα το ανακαλείτε; Γιατί προηγουμένως είπατε ότι δεν χρειαζόταν αυτό.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το ανακαλώ, γιατί τότε όταν το βλέπει κανένας για μια στιγμή το σχεδιάγραμμα αυτό μέσα σε μια ώρα και απεικονίζει ένα στρατόπεδο, ασφαλώς και δεν ξέρει και όταν του λένε ότι ξέρετε αυτό το έφτιαξε ο ίδιος, το αποτύπωσε ο ίδιος όχι το αντέγραψε, το αποτύπωσε ο ίδιος, δηλαδή ο ίδιος βγήκε στο έδαφος και έβαλε αυτά τα πράγματα στο σχεδιάγραμμα, γι’ αυτό το σκοπό, για λόγους πυρασφαλείας, αμέσως το μυαλό σας δεν μπορεί να πάει να πάει ότι το αποτύπωσε γιατί δεν είναι αποτύπωση του ιδίου είναι αντιγραφή, κατά τον άλφα ή τον βήτα τρόπο.

Δεύτερον, θέμα πυρασφαλείας δεν υπήρχε. Όταν έχει αυτά τα στοιχεία επάνω, το μυαλό σου, λες γιατί το έφτιαξε αυτό σαν πρώτη εκτίμηση; ¶ρα υπήρχε πονηρός σκοπός.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτό μπορούσε να διευκολύνει κλοπή πυρομαχικών;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ως έχει; Όχι μετά βεβαιότητας.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Η είσοδο εντός αυτού του στρατοπέδου, χωρίς να γίνει αντιληπτός;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά θα ετηρούντο τα μέτρα ασφαλείας, αν θα εισήρχετο χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Χωρίς αυτό το ίδιο είναι; Δηλαδή έχοντας που θέλει να εισέλθει στο στρατόπεδο αυτό το σχεδιάγραμμα για να κλέψει πυρομαχικά, και ένας άλλος που δεν το έχει, για ποιον είναι πιο εύκολο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Γι’ αυτόν που το έχει ασφαλώς. Και γι’ αυτό είπα ότι, με την πρώτη εκτίμηση ότι έχει πονηρό σκοπό, δηλαδή ύποπτο. Όχι ότι είναι τώρα έγινε γι’ αυτό το σκοπό.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Καλώς. Παρακάτω τώρα. Αυτό το έγγραφο όπως είναι και με τις ενδείξεις πίσω τι έχει εδώ, πώς το χαρακτηρίζετε εσείς;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Απόρρητο.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Σαφώς.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Την ημέρα που απολύθηκε ο κ. κατηγορούμενος και εξήρχετο της πύλης του στρατοπέδου, αν πριν μόλις είχε εξέλθει της πύλης, γινόταν σωματική έρευνα και ανευρίσκετο αυτό το έγγραφο πάνω του, τι συνέπειες θα είχε για τον κ. κατηγορούμενο; Θα λέγατε ότι είναι ένα παλιόχαρτο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Θα τον παρέπεμπα στο Στρατοδικείο. Για αφαίρεση απορρήτου στρατιωτικού εγγράφου.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πάμε πιο κάτω. Ο κύριος κατηγορούμενος όταν ήρθε η ώρα να φύγει από το στρατόπεδο, το είχε μαζί του μέχρι την ημέρα που απολύθηκε από το στρατόπεδο και το πήρε εξερχόμενος της πύλης με το απολυτήριό του ή ήταν στο σπίτι του; Εκτίμηση εσείς θα μας πείτε.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανένας. Το θεωρώ απίθανο να το είχε μαζί του.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Το θεωρείτε απίθανο να το είχε μαζί του.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ασφαλώς. Αλλά δεν ξέρουμε πότε αυτό το πράγμα, πήγε εκεί που πήγε και πώς πήγε.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αφήστε το αυτό. Εγώ σας λέω εάν το έγγραφο αυτό, υπηρέτησε μόνιμος στρατιώτης και λέει πότε να έρθει η ώρα να βγούμε, πριν από 30 χρόνια λέγανε πότε να έρθει η ώρα να βγούμε από το στρατόπεδο?κρατάει κανείς τέτοια έγγραφα στην τσέπη του;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι δεν πρέπει να τα κρατάει.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Γιατί αυτό όπως είπατε θα τον οδηγούσε ξανά μέσα. Για να πάει στο σπίτι του, δεν θα πήγαινε στο σπίτι του; Γιατί το διακινδύνευσε αυτό;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ποιος είπε ότι διακινδύνευσε εκείνη τη στιγμή;

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ο ίδιος.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ότι το πήρε όταν έφευγε;

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ακριβώς ότι το πήγε στο σπίτι αυτό λέω.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αν το λέει έτσι.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όχι γιατί προηγουμένως είπατε, δεν έκανε τίποτα ο άνθρωπος, ένα χαρτί πήρε άχρηστο.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι άχρηστο, το χαρακτήρισα το απόρρητο, δεν το χαρακτήρισα καθόλου άχρηστο.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εγώ έτσι κατάλαβα ότι αυτό δεν χρειαζόταν.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ποτέ δεν το χαρακτήρισα άχρηστο. Χαρακτήρισα ως έγγραφο το οποίο θα το χρησιμοποίησε στη δουλειά του όταν ήταν εκεί και ασκούσε τα καθήκοντά του όχι ότι ήταν άχρηστο.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Μα είπατε τώρα, μα το χαρακτηρίζετε απόρρητο, λέτε ότι μπορεί να παραπεμφθεί στο Στρατοδικείο και μετά λέμε ότι αυτό το έγγραφο είναι άνευ σημασίας;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι άνευ σημασίας. ¶νευ σημασίας ίσως εννοείτε για τον σκοπό για τον οποίον αυτό πήγε εκεί που πήγε. Διότι μπορεί να κατηγορηθεί ο κ. Παπαναστασίου ότι παρέβη στρατιωτικές εντολές ότι απώλεσε το απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο. ¶λλο τώρα εάν θα πρέπει να κατηγορηθεί σαν τρομοκράτης αυτό δεν είναι δική μου εκτίμηση, ούτε μπορώ να το ξέρω.

Β.ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτό το έγγραφο έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια του συγκεκριμένου κατηγορουμένου;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι, τα είπαμε αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό να τελειώσω και εγώ. Είπατε λοιπόν ότι αυτό μπορεί κάποιος που πηγαίνει και κάνει υπηρεσία εκεί πέρα, είναι έφεδρος αξιωματικός, μπορεί να το συνέταξε μόνο και μόνο για να τον διευκολύνει. Σας διαβάζω τι έχει γράψει στο πίσω μέρος: «διατίθεται ένας αξιωματικός ΔΕΑ σαν αρχιφύλακας› του χρειάζεται αυτό να το ξέρει ο ίδιος, αφού το έχει δεδομένο; Δεύτερον «ένας στρατιώτης σαν οδηγός και υπαρχιφύλακας› δεν το ξέρει και αυτό, του χρειάζεται να το σημειώσει; Τρίτον «δεκαπέντε στρατιώτες σαν σκοποί› του χρειάζεται αυτό να το έχει γραμμένο ή το ξέρει απέξω; Επίσης «από μόνιμη δύναμη σύνολο 6 οπλίτες, επανδρώνεται περίπολοι των δυο ανδρών› αυτά τι του χρειάζονται για μνημόνιο του χρειάζονται; Ή τα ξέρει αυτά, αφού πηγαίνει 25 φορές που λέτε εσείς;

«Οι σκοποί φέρουν 90 φυσίγγια σε έξι γεμιστήρες, συσκευασμένους σε τελαμώνα από πανί, το περίπολο φέρει ακόμα μια τελαμώνα.. Υπάρχουν ακόμα στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας δυο χιλιάδες φυσίγγια σε δυο κιβώτια των χιλίων.› Αυτό τι χρειάζεται να το γράφει;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτό είναι το μνημόνιο κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε ένας ο οποίος του χρειάζεται μόνο για να μη χαθεί μέσα στο στρατόπεδο εκεί πέρα να ψάχνει να κάνει σκοπές, του χρειάζεται να ξέρει πόσα έχει στον τελαμώνα ο καθένας, του τα μετράει;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το μνημόνιο αυτή την έννοια έχει. Να έχει αυτές τις λεπτομέρειες και μάλιστα είναι λίγες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι χρειάζονται για ένα αξιωματικό, δεν πρέπει να τα ξέρει απέξω αυτά;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Μπορεί να το έκανε τις πρώτες ημέρες, δεν μπορεί να ξέρω πότε το έκανε κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε θα τα ελέγξει αυτά, δηλαδή αν είναι 15 στρατιώτες, πότε θα τα ελέγξει; Δεν θα έχει το χαρτί το επίσημο μπροστά του στο φάκελο που αναλαμβάνει ως αξιωματικός φρουράς εκεί; Το έχει. Τι του χρειάζεται να το έχει στην τσέπη του; Και είδατε που δεν βρέθηκε στη τσέπη του τελικά, είδατε πού βρέθηκε; Είδατε που τα φέρνει η τύχη;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτό είναι άλλη υπόθεση.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε συνέχεια της ερωτήσεως του κ. δικαστού εκ δεξιών, ας πούμε ότι εκ λάθους αυτό το έγγραφο, το σχεδιάγραμμα το πήρε μαζί έξω εκτός στρατοπέδου, τι πρέπει να κάνει όταν γνωρίζει αυτό το έγγραφο ότι καίει; Δεν έπρεπε αμέσως να το επιστρέψει;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Τουλάχιστον να το διασφαλίσει, αν δεν το επιστρέψει τουλάχιστον να λάβει τα μέτρα ασφαλείας, να το κλειδώσει, να το έχει σε ένα χώρο που θα είναι ασφαλής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν του ανήκει.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Γι’ αυτό σας είπα τουλάχιστον να το ασφαλίσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το επέστρεψε;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Μα δεν λέω ότι αυτό ήταν ανώδυνο που σας είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι ανώδυνο, με ευθύνες επιπέδου στρατοδικείου. Και μόνο το γεγονός ότι αυτό το έγγραφο παρέμεινε στα χέρια μου, πολλώ μάλλον που εξήλθε.

Και τελειώνω, εσείς και το κανονικό το σχεδιάγραμμα το έχετε δει.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτό που έχει ο ανακριτής ,δεν ξέρω εάν είναι το κανονικό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Της Μονάδος λέω. Αυτό που υπάρχει για την ασφάλεια του στρατοπέδου κλπ.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το έχω δει αλλά έχουν περάσει 19 χρόνια κύριε Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι εννοώ κάνατε αντιπαραβολή αυτών των δυο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Πού να το κάνω; Εγώ τώρα που να το βρω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέει μια πραγματογνωμοσύνη, ότι αυτό το έγγραφο συνέταξε ο κ. Παπαναστασίου σχεδιάστηκε δια λόγους ασφαλείας από πλευράς πυρός, γι’ αυτό λέει για θέματα υδάτων κλπ και όχι μόνο. Και κάτι ακόμα. Για το θέμα αυτό ότι έχει και τις τουαλέτες ακόμα που το άλλο το σχέδιο το κανονικό δεν έχει. Ή έχει και το άλλο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Πρέπει να έχει τι να σας πω τώρα, ύστερα από 19 χρόνια να θυμάμαι για ένα στρατόπεδο που δεν ήταν στην δική μου αρμοδιότητα αν είχε ή δεν είχε τέτοιες λεπτομέρειες;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ας κάνουμε την υπόθεση ότι αυτό δόθηκε, για να διευκολύνει αυτούς οι οποίοι θα έμπαιναν μέσα για να πάρουν όπλα. Ξέρουνε τι γίνεται στο στρατόπεδο; Εννοώ δηλαδή τα κτίσματα του στρατοπέδου, τι έχει το καθένα το ξέρανε;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Διευκόλυνε λοιπόν αυτό το σχεδιάγραμμα σ’ αυτή τους την υπόθεση;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Σ’ αυτό το αίτημα ούτε ο αξιωματικός ήξερε τι έχει το κάθε κτίριο μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι εννοώ τον προορισμό του κάθε κτίσματος, αυτό λέω.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι τον προορισμό του κάθε κτίσματος, θα πηγαίνανε πού αυτοί, στις αποθήκες θα πηγαίνανε, δεν θα πηγαίνανε στις τουαλέτες, άμα βρισκότανε μπροστά στις τουαλέτες θα τις βλέπανε είναι τουαλέτες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό λέω, για τα κτίρια που είχαν όπλα μέσα.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Και δεν είναι μόνο αυτά, δεν περιέχει μόνο αυτά το σχεδιάγραμμα τα κτίρια που έχουν όπλα, αυτό είναι το θέμα, ότι περιέχει πολλά περισσότερα από εκείνα. Και τα βάζει όλα μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί τα βάζει όλα μέσα;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Γιατί σας είπα ότι εκτίμησή μου είναι ότι είναι αντιγραφή του σχεδίου για δική του χρήση. Τώρα από εκεί και πέρα εάν το έδωσε, ή δεν το έδωσε, ή εάν το έχασε και πρέπει να πάει στο στρατοδικείο, εγώ εκείνο που έχω να πω σαν στρατιωτικός, είναι ότι για την απώλεια του στρατιωτικού εγγράφου θα πήγαινε στο στρατοδικείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τώρα εάν σας πω ότι αυτό βρέθηκε στη γιάφκα, όπως επίσης και άλλο έγγραφο με συνωμοτικούς κανόνες με τα αποτυπώματα του κατηγορουμένου τι θα πείτε εσείς τώρα;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Μα δεν είπα, το πού το έδωσε, γιατί το έδωσε και πώς το έδωσε δεν το ξέρω αυτό, δεν μπορώ να το ξέρω αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το γράφει το βούλευμα για αποτυπώματα;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Το λέει το βούλευμα κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι δηλαδή και σ’ αυτό και σε άλλα δυο;

Ν.ΖΑΪΡΗΣ: Παρακαλώ από απόψεως βαθμού ασφαλείας αν το διαβαθμίσουμε σε ποια κατηγορία ανήκει αυτό; Απόρρητο, άκρως απόρρητο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Απόρρητο.

Ν.ΖΑΪΡΗΣ: Ήταν προσβάσιμο το έγγραφο αυτό στον κ. κατηγορούμενο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Βεβαίως γιατί ήταν υποχρεωμένος να το μελετά, ήταν στην διάθεσή του. Με αυτό θα έκανε την δουλειά του.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Η απορία μου είναι ότι, ενόψει του ότι είναι απόρρητο ή άκρως απόρρητο, κάθε βράδυ το κουβαλάει ο αρχιφύλακας μαζί του;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είναι εκεί στο διοικητήριο της Μονάδος αυτής και όταν πάει εκεί πέρα, εγκαθίσταται στο γραφείο του και του παραδίδουν και το σχέδιο ασφαλείας του στρατοπέδου, ο αξιωματικός αρχιφύλακας.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Σας άκουσα πριν από λίγο να λέτε ότι, διαβάζοντας και βλέποντας ότι η εντύπωσή σας ήταν ότι ήταν για δική του χρήση.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι γιατί έχει πολλές λεπτομέρειες όπως είπε και ο κ. Εισαγγελέας.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ας το δούμε λίγο, μήπως η ύπαρξη ακριβώς αυτών των λεπτομερειών δείχνουν ότι δεν ήταν για δική του χρήση. Και θα σας απαντήσω. Σχεδιάζει κάποιος έστω και με αντιγραφή ποιος είναι ο λόγος να φτιάξει πίσω υπόμνημα, για το τι είναι κάθε τι που έχει σχεδιάσει; Λέει π.χ. εδώ, έχει ένα σχήμα και λέει, τρίτο φιλ, ένα πράγμα που μοιάζει λίγο με βέλος και ένα άλλο που έχει κάποιες διαγώνιες γραμμές. Προχωράει και πίσω λοιπόν για κάθε πράγμα που έχει ο ίδιος ζωγραφίσει εξηγεί σε ποιον; Στον εαυτό του; Τι σημαίνει δηλαδή κάθε τι που έχει σχεδιάσει. Πέραν του ότι βλέπω ότι επισημαίνει ειδικά και το συμπεριλαμβάνει στο υπόμνημά του πίσω την κεντρική πύλη του στρατοπέδου, ποιος είναι ο λόγος που το κάνει αυτό το πράγμα; Δεν ξέρει ο ίδιος ποια είναι η κεντρική πύλη;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτά σας είπα ότι τα έχει ξεσηκώσει από το σχέδιο ασφαλείας. Όταν τα ξεσήκωσε από το σχέδιο ασφαλείας, είδε και τα συνθηματικά και τα αποτύπωσε εκεί πέρα, α! οι πύλες συμβολίζονται έτσι, το φυλάκιο συμβολίζεται έτσι κλπ.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ας το δούμε λίγο. Είπατε πριν λίγο, ότι όταν ο αξιωματικός υπηρεσίας πάει να αναλάβει αρχιφύλακας του στρατοπέδου, έχει αυτό το πράγμα συν όλα τα άλλα έγγραφα που αφορούν την συγκεκριμένη μονάδα στο συρτάρι του.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Βεβαίως.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ποιος είναι ο λόγος να τα έχει αυτά;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το δήλωσα από την αρχή κύριε Εισαγγελέα, ότι δεν υπήρχε λόγος να έχει αυτό το σχεδιάγραμμα. Ούτε να το ξεσηκώσει γιατί είναι απηγορευμένο και δεν επιτρέπεται, ούτε να το έχει στην τσέπη του.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς εάν το είχατε σχεδιάσει αυτό, για να δείτε τι έχετε σχεδιάσει θα χρειαζόσαστε υπόμνημα από πίσω, το τι είναι το κάθε πράγμα που έχετε ζωγραφίσει;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Εξαρτάται για μένα δεν θα χρειαζόταν, για σένα δεν θα χρειαζόταν.

Κ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου, δεν είπε ότι σχεδίασε, είπε ότι αντέγραψε. Και οι λέξεις έχουν την σημασία τους και βαρύνουσα μάλιστα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε συνήγορε ακούστε, θα τα διευκρινίσετε αυτά τα πράγματα όταν θα σας δοθεί ο λόγος. Σας παρακαλώ ποτέ δεν έχω διακόψει άνθρωπο.

Κ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Ζητώ συγνώμη δεν ακουγόμαστε πάντα όμως.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Επιμένω.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Για ένα μικρό αξιωματικό ανίδεο που δεν θυμάται τις συνθηματικές παραστάσεις θα του είναι απαραίτητο και αυτό, δεν το αποκλείω δηλαδή να το σημειώσει, γιατί δεν μπορούσε να ξέρει τις παραστάσεις τις στρατιωτικές απέξω όλες. Υπάρχουν χίλιες δυο σκέψεις και απόψεις κ. Εισαγγελέα. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι αυτό το σχεδιάγραμμα έπρεπε να συνταχθεί και έπρεπε να κυκλοφορήσει στην τσέπη του για βοήθημα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Σε τι θα τον βοηθούσε η σημείωση ότι υπάρχουν και δυο χιλιάδες φυσίγγια σε δυο κιβώτια στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είναι όλο το σχέδιο ασφαλείας είπα εν περιλήψει.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μα κοιτάξτε εδώ έχουμε δυο εκδοχές. Η μια εκδοχή λέει, ότι το έφτιαξα, είτε γιατί με διέταξε, δεν θυμάμαι τι είπε, είτε γιατί με διέταξε ο διοικητής μου, πράγμα που το αποκλείσατε, ή διότι θέλαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας κλπ, και έκανα αυτό το πράγμα. Και αυτό το αποκλείσατε. Βλέπετε; Υπάρχει και η λύση, μάλλον η εξήγηση που δίνει η κατηγορία. Ότι το έφτιαξες για να βοηθήσεις κάποιους ανθρώπους να μπούνε μέσα.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είπα όμως και μια άλλη λύση κύριε Εισαγγελέα, ότι να το χρησιμοποιήσει σαν μνημόνιο. Εγώ θέλω να έχω αυτό το πράγμα για να θυμάμαι ανά πάσα στιγμή, τι κάνω και τι φτιάχνω και πόσους άνδρες παίρνουμε από το τάγμα και πόσα τα πυρομαχικά. Γιατί τα πυρομαχικά τα έπαιρνε από τα τάγμα, τα φυσίγγια που λέει εκεί σε τελαμώνες και τα δυο χιλιάδες τα έπαιρνε από το τάγμα και έπρεπε να τα καταμετράει κάθε μέρα. Όταν παρελάμβανε ο αξιωματικός, τα καταμετρούσε ο αξιωματικός του 3ου Γραφείου της Μονάδος.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μα δεν ήταν αυτά εκεί πυρομαχικά που ήταν στην Μονάδα;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είπα ότι κατά βάση δεν απαιτείτο το σχεδιάγραμμα αυτό. Και δεν υπήρχε λόγος να έχει αυτό.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Για τον αρχιφύλακα που πήγαινε εκεί, δεν είχε κανένα λόγο να έχει φτιάξει ένα τέτοιο σχεδιάγραμμα.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ακριβώς το είπα αυτό. Δίδω όμως μια εξήγηση πέραν αυτής που είπατε εσείς, ότι το έδωσε ειδικώς στην Τρομοκρατική Οργάνωση, ότι μπορεί να το είχε και για μια ιδιόχρηση ας πούμε και από εκεί πέρα να το έχασε?

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, μπορεί να υπάρχει και μια τέταρτη, κάποιος του το πήρε και το έδωσε.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι βέβαια, κάποιος μπορεί να του το πήρε, όλα είναι πιθανά.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πάντως τις δυο που ο ίδιος ισχυρίστηκε, ότι είτε κατόπιν διαταγής δικής σας, είτε γιατί έπρεπε να βοηθήσει στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, αυτές τις εκδοχές τις αποκλείσατε.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλω εγώ τίποτα άλλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι ηλικία έχετε;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: 64.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ο κ. συνάδελφος σας παρακαλώ στρατηγέ.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Το χαρακτηρίζετε το έγγραφο μυστικού υψίστης ασφαλείας.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Απόρρητο.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι για σταθείτε, όταν λέτε έτσι εμένα στο μυαλό μου πάει στο .., τι πάει να πει απόρρητο; Το υψίστης ασφαλείας δεν είναι το απόρρητο. Του δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι δεν είναι υψίστης ασφαλείας, ένα σχέδιο ασφαλείας είναι απόρρητο. Υψίστης ασφαλείας για να σας δώσω μια εξήγηση θα ήταν ένα σχέδιο επιχειρήσεων, δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο ασφαλείας ενός στρατοπέδου.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί το χαρακτηρίσατε μ’ αυτές τις φράσεις; Γιατί δεν το είπατε απλά απόρρητο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είπα απόρρητο.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Το λέτε έγγραφο στρατιωτικό μυστικό υψίστης ασφαλείας. Φράσεις που δεν είναι μόνο απόρρητο, στρατιωτικό μυστικό υψίστης ασφαλείας χρησιμοποιείτε.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το απόρρητο τι είναι; Δεν είναι υψίστης ασφαλείας; Για μένα είναι υψίστης ασφαλείας.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ σας ρωτώ, γιατί το είπατε περιφραστικά εδώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον ανακριτή ρωτάει γιατί το είπατε έτσι;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Εκείνη την ώρα μου ήρθε αυτή η διατύπωση.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως δίδατε μεγαλύτερη σημασία τότε.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρακάτω. Τότε που δίνατε την κατάθεσή σας, γνωρίζατε ότι το έγγραφο αυτό είχε βρεθεί σε γιάφκα;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Με ενημέρωσε ο Ανακριτής, το ήξερα.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πάντως σε καμία περίπτωση αυτό το πρόχειρο που να το έφτιαξε, δεν έπρεπε να το βγάλει από το στρατόπεδο.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το είπα κύριε δικαστά αυτό, σαφώς και κατηγορηματικώς.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Και πολύ περισσότερο δεν έπρεπε να το αφήσει στο σπίτι του.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Σε καμία περίπτωση.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Για να το πάρει κάποιος άλλος.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να το πάει ούτε στο σπίτι του, ούτε να το βγάλει εκτός στρατοπέδου.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μήπως το πήρε κάποιος συγγενής του; Δηλαδή το βγάζω εγώ, το αφήνω κάπου εμφανώς σε ένα τραπέζι και ενδεχομένως να το πήρε κάποιος συγγενής του, έτσι βγαίνει, έτσι λέει. Μπορεί να το πήρε κάποιος, τον ονομάζει ποιος θα του το πήρε. Έτσι βγαίνουν αυτά τα χαρτιά;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι αυτό το ξεκαθάρισα όχι, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να βγει εκτός στρατοπέδου. Εάν θα χρησιμοποιείτο, μόνο εντός του στρατοπέδου και είπα ότι κακώς έγινε. Γιατί εντάξει μπορεί να είχε μια ευαισθησία και να ήθελε να θυμάται περισσότερα στοιχεία, από εκεί και πέρα όμως δεν σημαίνει ότι αντιγράφουμε το σχέδιο ασφαλείας του στρατοπέδου.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Και μια δεύτερη ερώτηση. Αν ήταν για δική του εξυπηρέτηση, χρειαζόταν να περιγραφούν ορισμένα στοιχεία έξω από το στρατόπεδο. Δηλαδή αναφέρεται ότι έξω από το στρατόπεδο σε μια γωνία υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας δέρματος. Και κάνει ένα τετράγωνο για να δείξει ότι εδώ έχει εργοστάσιο. Από εκεί από την άλλη πλευρά γράφει αγροτικός δρόμος. Από την άλλη πλευρά γράφει ρεματιά και έχει παρακάτω, τον δρόμο Σιδηρόκαστρο – Σέρρες.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είναι καθαρή αντιγραφή του σχεδίου ασφαλείας του στρατοπέδου. Του σχεδιαγράμματος του σχεδίου ασφαλείας, ενδεχομένως να το έκανε και παρτιτούρα δεν το ξέρω.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ ξεκινάω από την δική σας την σκέψη ότι ήταν για προσωπική χρήση. Εάν ήταν το εργοστάσιο επεξεργασίας λέω, θα τον βοηθούσε σε τίποτα για την δική του χρήση; Από εκεί ξεκινάω. Δηλαδή το να βάζει τις σκοπιές μέσα το καταλαβαίνω, αλλά να βάζει το εργοστάσιο επεξεργασίας, εκτός στρατοπέδου, για δική του χρήση τι θα τον βοηθούσε; Αυτό ρωτάω.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι δεν θα τον βοηθούσε σε τίποτα κύριε δικαστά. Απλώς όταν αντιγράφει κάποιος και μάλιστα ενδεχομένως να το έχει κάνει και παρτιτούρα γράφει ότι είναι επάνω.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Με συγχωρείτε τι παρτιτούρα, δηλαδή το σχέδιο που έχει το στρατόπεδο είναι αυτού του μεγέθους; Είναι δυνατόν, να έχει τέτοιο μέγεθος το σχέδιο που ασφαλώς είναι μεγάλο το σχέδιο, δεν μπορεί να είναι έτσι.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Σε ένα σχέδιο ασφαλείας θα είναι περιορισμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος; Ή δεν το θυμάστε;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Εξαρτάται απ’ αυτόν που το συνέταξε.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Και μάλιστα λέτε εδώ ότι έχει οριοθετηθεί από την γεωγραφική υπηρεσία. Τα σχεδιαγράμματα δεν μπορεί να είναι κανένα τόσο πραγματάκι.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το είπα και προηγουμένως. Η οριοθέτηση του στρατοπέδου, είπα ότι είναι οριοθετημένα και σχεδιασμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήξερε από πιστόλια, από όπλα γενικά ο κ. Παπαναστασίου; Έφεδρος Αξιωματικός ήταν Πεζικού.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνατε καμία φορά οπλασκία;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Βολές εννοείτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βολές.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Καθημερινές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως θα ήξερε. Ένας άνθρωπος που ξέρει από πιστόλια, ήταν Έφεδρος Αξιωματικός, καταλαβαίνει, να είναι τόσο χρόνια σε μια Οργάνωση και δεν τον κατηγορούν κάπου ότι είναι σε μια συγκεκριμένη πράξη, φαίνεται να είναι συμβατό με την δράση μιας Οργάνωσης, την ένταξη ενός ατόμου σε μια τέτοια Οργάνωση ενόψει των δεξιοτήτων αυτών που είχε; Εσείς σαν στρατιωτικός, φτιάχναμε εμείς μία ωραία Οργάνωση. Ποιους θα βάζαμε; Έναν που δεν καταλαβαίνει καθόλου ή έναν που ξέρει από όπλα να έρχεται μαζί μας έστω και σαν υποστήριξη, να είναι πιο πέρα να μας φυλάει;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτόν που ξέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάει και το μυαλό αλλού. Όλα τα ψάχνουμε.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Εγώ θα διαφωνήσω με τον κ. συνήγορο κ. Πρόεδρε. Δεν τις έχουν όλοι.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι εγώ στην διαδικασία που το έφτιαχνα είτε το πήρα στο σπίτι μου σαν πρόχειρο σχεδιάγραμμα και παρέμεινε εκεί με άλλα χαρτιά μου, είτε επίσης σαν πρόχειρο κάποιος μου το πήρε από κει που το έφτιαχνα στο γραφείο μου. Συνεπώς αυτή η εξήγηση σε σχέση με όσα σας ελέχθησαν ότι μπορεί να το πήρε φεύγοντας ο ίδιος δίνει άλλη εξήγηση. Έχει κάτι έπ’ αυτού να παρατηρήσετε; Όλη η λογική ότι φεύγω από την πύλη, το κουβαλάω μαζί μου και υπάρχει περίπτωση να με πιάσουν και να με πάνε στο Στρατοδικείο .....

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Δεν θα το έπαιρνε μαζί του αν είχε αυτό τον σκοπό κ. συνήγορε, το είπα και στον κ. Δικαστή ότι εάν θα έφευγε από το στρατόπεδο με τον σκοπό αυτό δεν θα το είχε στην τσέπη του σε καμία περίπτωση.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Όμως έχει δώσει μία εξήγηση που δεν έχει κάνει με όλες αυτές....

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Θα πρέπει να ήταν πολύ φτωχός στο μυαλό.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο κ. μάρτυς, ας πάρουμε την χειρότερη δυνατή εκδοχή, έγινε για να βοηθήσει. Συμφωνείτε ότι εκείνος ο οποίος θα θελήσει να βοηθήσει κάποιον σε σχέση με το στρατόπεδο το οποίο διοικούσατε, θα έπρεπε να του δώσει...

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Δεν το διοικούσα.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Ήταν στην φύλαξή σας. Έπρεπε να είχε τρεις πληροφορίες.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ούτε στην φύλαξή μου ήταν. Στη φύλαξη ενός Αρχιφύλακα ήταν.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Δεν είναι ζήτημα αυτό κ. μάρτυς.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είναι ζήτημα, έχει σημασία.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Συμφωνείτε ότι ένας ο οποίος θα ήθελε να βοηθήσει θα έπρεπε να δώσει με το σχεδιάγραμμα τρεις πληροφορίες. Τί όπλα είναι και τον τόπο της φύλαξης, τον τρόπο να μπεις και να βγεις και την φύλαξη του στρατοπέδου. Συμφωνείτε ότι αυτές είναι οι τρεις πληροφορίες; Εγώ δεν είμαι γνώστης των πραγμάτων.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ας πάρουμε μία-μία τις ερωτήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή