Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (30/05/2003) Μέρος 7/7

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 21:06
A- A A+

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Εγώ ως δικηγόρος, ένας τρίτος, ο Τεντολούρης για να το κάνω αυτό και να βοηθήσω ή αν θελήσω να πάρω από κάποιον βοήθεια θα του πω «φίλε, εγώ για να κάνω αυτό› έτσι λέμε εμείς και να μου απαντήσετε «πρώτον, θέλω να μου πεις τί έχει μέσα, τί υλικό έχει›. Πρώτον, θα μου πεις τί έχει μέσα. Ένα σχεδιάγραμμα, έχει όπλα, έχει μπαζούκας, τί έχει. Δεύτερον, πες μου πώς θα μπω και πώς θα βγω χωρίς να με καταλάβουν. Γιατί την πύλη που είπατε κ. μάρτυς την ξέρουμε όλοι, περνάμε από τον δρόμο. Τρίτον, πες μου και την φρουρά. Στην βάση αυτών των τελείως τριών λογικών προϋποθέσεων –ο κ. Πρόεδρος που είναι και λάτρης της αριστοτέλειας λογικής νομίζω θα συμφωνήσει – αυτά τα τρία χρειάζομαι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δεν είστε;

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαι πλατωνικός. Συμφωνείτε ότι οι τρεις αυτές πληροφορίες είναι αναγκαίες και αρκετές; Αυτό να το κρίνουμε τώρα σε σχέση με το σχεδιάγραμμα.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είναι αναγκαίες αλλά μπορεί να έχουν και ερωτηματικά όμως. Διότι πρώτον, εις ότι αφορά την φύλαξη υπήρχε το σχεδιάγραμμα και έλεγε που είναι οι σκοπιές.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Θα το δούμε αυτό.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: ¶ρα έχουμε ένα δεδομένο. Ενδεχομένως αυτός που ενδιαφερόταν να πάρει πυρομαχικά δεν τον ενδιέφερε τί είδους πυρομαχικά υπήρχαν μέσα. Αποθήκες πυρομαχικών είναι, θα έχουν απ’ όλα τα πυρομαχικά. Θα μπούμε και ότι βρούμε θα πάρουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να είναι πυρομαχικά για κανόνια, για πυροβόλα όπλα. Αυτοί όπως μάθαμε μετά ενδιαφέρονταν για κανένα μπαζούκας, ρουκέτες. 2,36, 3,5.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Εσείς διαφωνείτε κ. μάρτυς ότι η όποια πληροφορία πρέπει να είναι για το είδος των υλικών; Εμείς πιστεύουμε ότι προσπαθείτε να πείτε την αλήθεια.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτό χρειάζεται να μην λέω την αλήθεια.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Είμαστε απόλυτοι. Όμως συμφωνείτε ότι η πρώτη πληροφορία αν ήθελε να δοθεί είναι για το είδος των υλικών;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Σαφώς θα το ήθελε αυτό το πράγμα.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Ωραία. Υπάρχει πουθενά στις αιτήσεις το είδος των υλικών;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι, αυτό το είπα. Απήντησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ήξερε ο δικός σας αυτό;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αν το ήξερε ο Αξιωματικός; Δεν το ήξερε. Δεν μπορούσε να το ξέρει. Ούτε εγώ που ήμουν Διοικητής και ήμουν υποχρεωμένος τί πυρομαχικά έχει.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ήξερε διότι δεν ήταν της μονάδας.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Εντάξει, είναι μια άποψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέει αυτός. Το είπα και σε μένα ότι, «άλλοι πήγαιναν και τα αέριζαν›. Μπορούσε να ρωτήσει «παιδιά, τί έχουμε εδώ μέσα›. Αξιωματικός ήταν, άμα ήθελε θα το μάθαινε.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένας Αξιωματικός που πάει το βράδυ και φεύγει το πρωί δεν έχει αυτή την ευχέρεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πρωί δεν λέτε στους φαντάρους «τί έχουμε παιδιά, τί φυλάμε, μην σκάσει καμιά ώρα και σκοτωθούμε όλοι, δεν πιστεύω να έχετε πυρηνικά εδώ›. Θα έλεγε «όχι, μην σε νοιάζει μπαζούκας έχουμε›.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Είναι πιο γενικευμένη η ερώτησή μου. Εκείνος ο οποίος θα ήθελε την πληροφορία, αυτό δεν θα ζήταγε;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είπαμε, συμφωνούμε.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Δηλαδή, όπως σας είπε ο κ. Πρόεδρος το υπ’ αριθμόν έναν, ίσως θα του έλεγε, πες μου τι έγινε; Δηλαδή τι να το κάνω και εγώ που είναι κεντρική πύλη. Ξέρω και εγώ περνάω απέξω, πες μου τι έγινε.

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Απήντησα σ’ αυτό είπα ναι.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Δεύτερον, σο σχεδιάγραμμα που έχετε και εσείς μπροστά σας είναι περιφραγμένο, δεν είναι συρματόπλεγμα και έχει και μια κεντρική πύλη. Την κεντρική πύλη την ξέρουν όλοι, όλοι στο χωριό ξέρουν που είναι η κεντρική πύλη. Εγώ που θέλω πάλι την πληροφορία απ’ αυτό το άτομο, δεν θα πρέπει να μου δώσει μια άλλη πρόσβαση; Αν το συρματόπλεγμα είναι κάπου φθαρμένο, πρέπει να βγω και να μπω, προσέξτε το αίτημα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Παρέχει καμιά πληροφορία τέτοια;

κ. ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι. Αυτού του είδους την πληροφορία δεν την παρέχει.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Δηλαδή δεν ξέρω, εγώ που ζητάω προς το παρόν κ. μάρτυς να δω τι γίνεται μ’ αυτό το στρατόπεδο, τις δυο πληροφορίες τι έχει το στρατόπεδο και πώς θα μπω και θα βγω δεν τις έχω μέχρι τώρα. Μέχρι το θέμα ότι έχω τη φρουρά, για την οποία θα σας πω. ¶ρα το σχεδιάγραμμα υπολείπεται των όσων θέλουμε.

Για να δούμε τώρα μήπως το σχεδιάγραμμα έχει στοιχεία τα οποία δεν μου χρειάζονται; Προς τα κάτω, η ανάλυσή μας και προς τα πάνω. Για να δούμε μήπως έχει περίσσια πράγματα. Αυτό κύριε Πρόεδρε είναι σε μια άλλη σχετική μεγέθυνση το σχεδιάγραμμα το οποίο έχετε μπροστά σας. Εδώ δεν είναι σχεδιάγραμμα, είναι ληξιαρχική καταγραφή των μέσων της πυρόσβεσης. Κάθε κόκκινο κ. Πρόεδρο είναι πυροσβεστικός σταθμός και κάθε πράσινο που σας έχω εδώ, είναι το επιστόμιο πώς λέγεται, το υδροστόμιο για το νερό. Και εδώ είναι η δεξαμενή.

Πείτε μου τώρα έχω, είναι σύνολο 24 καταγραφές, προσέξτε, το βλέπετε καθαρά, προσέξτε με τώρα. Εγώ θέλω πληροφορίες για το στρατόπεδο, του λέω του Ανέστη του Παπαναστασίου θέλω, τι υπάρχει μέσα να μπω, να βγω και την φρουρά. Και μου δίνει ο άνθρωπος 24 επιστόμια των πυροσβεστικών σταθμών. Έχει καμιά λογική;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι γι’ αυτό το σκοπό δεν έχει λογική.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Έτσι. Δεν έχει λογική.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είπα για τον σκοπό αυτό δεν έχει λογική. Για τον σκοπό όμως που εγώ υποστήριξα κατόπιν ωρίμου σκέψεως πέντε μήνες και πόσο, είναι ότι έχει επιπλέον στοιχεία, τα οποία δεν θα χρειάζονταν γι’ αυτή τη δουλειά. Του χρειαζόταν όμως του αξιωματικού, γιατί ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, ήταν και υπεύθυνος για την πυρασφάλεια. Και έπρεπε να ξέρει να χρησιμοποιήσει αυτά τα σημεία. ¶ρα λοιπόν σαν υπόμνημα δικό του, του χρειαζόταν. Αυτός είναι ένας από τους ισχυρισμούς που προέβαλα προηγουμένως στους κ. δικαστές, ότι κλίνω προς την άποψη ότι το ήθελε περισσότερο για δικό του βοήθημα. Και όχι για να το δώσει κάπου αλλού. Γιατί ακριβώς δεν θα χρειάζονταν αυτά τα επιστόμια και τα πυροσβεστικά σημεία και οι τουαλέτες κλπ.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Κύριε μάρτυς εγώ σας ευχαριστώ πολύ, ήθελα μόνο να μου πείτε ένα πράγμα. Αφού καταλήξαμε ότι εγώ που θέλω να μπω στο στρατόπεδο για να μπω έτσι όπως θέλω και για να πάρω ότι θέλω, αυτό δεν μου λέει τίποτα?δεν θέλω τίποτα άλλο να σας πω. Μόνο για τον χαρακτήρα του ανδρός, τον γνωρίζατε πριν 19 χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου είπε εμένα, απάντησε στον κ. Πρόεδρο.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είπα στην αρχή απάντησα στον κ. Πρόεδρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άνθρωπος τα είπα αυτά που είχε να πει.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Κάτι πολύ γρήγορα να τον ρωτήσω κ. Πρόεδρο. Για πείτε μου κάτι κ. μάρτυς. Είπατε κάτι που με εντυπωσίασε. Ότι και εσείς ο ίδιος, είχατε μνημόνιο, προκειμένου να εκτελείτε πιστά τα καθήκοντά σας. Είναι έτσι ή όχι;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Σαφώς. Το είπα στον κ. Πρόεδρο στην αρχή.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Οι αξιωματικοί σας, οι υφιστάμενοί σας αξιωματικοί το γνώριζαν αυτό;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Το γνώριζαν και μάλιστα ήταν και προτροπή μου, ότι ο κάθε αξιωματικός θα έπρεπε να έχει κάποιο μνημόνιο για τις ενέργειες τις οποίες έχει να κάνει, τις δραστηριότητές του.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θεωρώ σημαντικότατη την ερώτηση. Ρώτησα τον κ. μάρτυρα κ. Πρόεδρε, αν ο ίδιος είχε μνημόνιο, αν το γνώριζαν οι αξιωματικοί του και είπε, ότι όχι μόνο συνέβαινε αυτό, αλλά είχε επιστήσει στους αξιωματικούς του?

Μήπως θέλετε να διακόψω κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα διακόψουμε μάλλον γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχει θέμα βλέπω κάποιας αδιαθεσίας.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Μόνο πέντε λεπτά θέλω κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε ρωτήστε τον.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Είπατε κύριε μάρτυς ότι είχατε και ο ίδιος μνημόνιο, ότι το γνώριζαν οι αξιωματικοί σας και τι τους είχατε συστήσει;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Είπα ότι και είχα και το γνώριζαν οι αξιωματικοί μου και τους συνιστούσα ότι έπρεπε ο καθένας να έχει ένα μνημόνιο ενεργειών, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Μνημόνιο για τον κ. Παπαναστασίου αυτό που ονομάζετε μνημόνιο τι θα μπορούσε να ήταν αυτό το σκαρίφημα, στο οποίο περιγραφόταν σ’ αυτό το σκαρίφημα όλα του τα καθήκοντα;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Και αυτό και πολλά άλλα που αφορούσαν τα καθήκοντά του.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Όμως αυτό θα μπορούσε να αποτυπώνει ένα μέρος των καθηκόντων του.

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αποτελούσε μέρος των καθηκόντων του η αποστολή αυτή του αρχιφύλακος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ δεν χρειάζεται άλλο να τον ρωτήσουμε.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Πυρκαγιά είχε συμβεί την περίοδο εκείνη κοντά στο στρατόπεδο;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Ναι είχε συμβεί στην περιοχή.

κ.ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Ήταν σε ημέρα που ήταν υπεύθυνος για την φρούρηση ο κ. Παπαναστασίου;

κ.ΖΑΜΑΝΙΚΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να το θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Τρόγιος Απόστολος. Ελάτε σας παρακαλώ. Τα βασικά ερωτήθηκαν όλα. Ελάτε τώρα τι να τους ρωτήσουμε εδώ, αν δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Ελάτε, «ορκίζομαι να πω την αλήθεια.›

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Ορκίζομαι. Εγώ είμαι πεθερός του Ανέστη Παπαναστασίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλό παιδί;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: ¶ριστο παιδί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ριστο παιδί. Έλα όμως που βρέθηκε κάποιο σχεδιάγραμμα με αποτυπώματα εδώ που μας λέει η Εισαγγελία και όχι μόνο το σχεδιάγραμμα αλλά βρέθηκαν και κάποιοι συνωμοτικοί κανόνες που δεν πήγαιναν σε όποιου τα χέρια. Πώς βρέθηκαν αυτά;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό το θέμα κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα σας σκιαγραφήσω τον χαρακτήρα του παιδιού αυτού, τον οποίο έχω δέκα χρόνια?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι δουλειά κάνατε εσείς;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Εγώ ήμουν συνταξιούχος της ΔΕΗ. Και παλιός ποδοσφαιριστής τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ. Από την ημέρα που ήρθε στο σπίτι μου, υπόψη ότι στον έκτο όροφο μένουν τα παιδιά και στον έβδομο όροφο μένουμε εμείς, δηλαδή μας χωρίζουν δέκα σκαλοπάτια, από 10ετίας, από το ’94.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παιδιά κάνανε;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Κάνανε πρόσφατα ένα παιδί, ένα μωράκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ζήσει.

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Προτού συλληφθεί 20 ημερών ήταν, 18 Δεκεμβρίου ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καμιά φορά μας κυνηγάνε οι παλιές αμαρτίες, αλλά να δούμε αν είναι και πρόσφατες, αυτό ψάχνουμε εμείς. Για πείτε μας.

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Ειλικρινά είμαι 68 χρόνων μέχρι σήμερα και καθότι κάποια εποχή ήμουν και επώνυμος και γνωστός στην κοινωνία όλης της Ελλάδος, δεν έδωσα ποτέ δικαίωμα σε τίποτα. Πρώτη φορά καταθέτω σε δικαστήριο, ειλικρινά σας μιλάω δεν έχω πατήσει το πόδι μου. Ποτέ αστυνομικός δεν χτύπησε την πόρτα μου ειλικρινά. Και δεν σας κρύβω ότι όταν ήρθε η Αντιτρομοκρατική να κάνει την έρευνα, σοκαριστήκαμε πραγματικά, η δε γυναίκα μου έπαθε εγκεφαλικό και αμέσως την μετέφερα στο Παπανικολάου.

Θα σας πω για τον ίδιο για να καταλήξω. Εάν δε, σας λέω ειλικρινά, εάν έστω και στο εκατομμύριο είχα κάποιες υποψίες γι’ αυτό το παιδί, δεν ξέρω πώς θα είχα αντιδράσει, ή εάν θα ερχόμουν εδώ να καταθέσω ή να το υπερασπιστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή πιστεύετε σήμερα ακράδαντα ότι δεν είχε καμία σχέση;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Καμιά σχέση κύριε Πρόεδρε, ακράδαντα το πιστεύω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε πώς βρεθήκανε αυτά, τι εξήγηση σας έδωσε;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Εγώ σας μιλώ για τα δέκα χρόνια που τον έχω κοντά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά λέμε μια εξήγηση πλέον.

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Την εξήγηση δεν την ξέρω. Την μόνη φορά που τον είδα μετά την ανάκριση που του έκανε ο κ. Διώτης, μου ορκιζόταν με κλάματα και μου έλεγε ότι δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά δεν του είπατε; Βρε παιδί μου σε κατηγορούν γι’ αυτά τα πράγματα ότι βρέθηκαν, δεν έδωσε καμία εξήγηση; Να πει?

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Σας είπα, ότι το αρνείτο κατηγορηματικά, ότι δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτά τα θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Απόστολε αρνείτο κατηγορηματικά.

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Με κλάματα στα μάτια βέβαια, ότι δεν αμφισβητούσε ότι αυτό το σκαρίφημα το είχε φτιάξει ο ίδιος, αλλά το είχε φτιάξει για χρήση προσωπική όπως το διατύπωσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι έγινε αφού φύγαμε, δεν το σκίζουμε;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Αυτά είναι τα λάθη, αυτές είναι οι άτυχες συγκυρίες της ζωής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι σας είπε, πώς βρέθηκε τώρα στα χέρια της οργάνωσης;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Δεν ξέρω, ούτε και αυτός θυμάται. Μα πρόσφατα κύριε Πρόεδρε για να σας πω, μιλούσα με έναν πρώην συμπαίκτη μου και δικηγόρος, ονόματι Κατικαρίδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για αποθήκες υλικού πολέμου. Και όταν πληροφορήθηκε αυτό το γεγονός, πήγε σπίτι του είχε τρία τέτοια και τα έσκισε. Στον καθένα θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ειλικρινά σας μιλώ τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ κράτησα μόνο το απολυτήριο όταν έφυγα. Μου το άλλαξαν κάμποσες φορές τώρα με βαρεθήκανε πάει, πέρασα τα 60 δεν με ξαναπαίρνουν.

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Θέλω να συμπληρώσω ότι από την ημέρα που ήρθε στο σπίτι, υπόψη ότι εργάζεται μαζί με την κόρη μου στην ίδια Τράπεζα εργάζονται. Φεύγουν το πρωί μαζί το μεσημέρι γυρίζουν μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τον βλέπατε να λείπει, να κατεβαίνει κάτω στην Αθήνα;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Ποτέ, μα ποτέ σας λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί μετέχω σε μια οργάνωση δεν σημαίνει ότι γράφτηκα κάπου και πληρώνω συνδρομές. Πρέπει να πηγαίνω, να με ταλαιπωρούν, να τους βλέπω, να με βλέπουν, να συζητάμε?

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Ο τρόπος της ζωής του ήταν τόσο διαφανής, δεν μπορώ να σας περιγράψω, απόλυτα διαφανής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φίλους είχε;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Είχε δυο ζευγάρια φίλους ,ένα γιατρό και έναν επιχειρηματία, αυτοί μόνο οι έξι. Με την γυναίκα του συνεχώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στα Λαδάδικα θα πηγαίνανε?

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Όχι δεν τους πηγαίνανε σε τέτοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο, κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς λέει ότι τον ενέπλεξε ο εξάδελφός του.

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά δεν λέει τέτοιο πράγμα. Μη κάνουμε ερωτήσεις με λάθος?

Να μην λέμε πράγματα που δεν προκύπτουν από την δικογραφία, από πουθενά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει σ’ αυτό έχετε δίκιο που φωνάζετε, πάει, ο κ. Εισαγγελεύς το τροποποιεί τώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ενδεχομένως αυτό το έγγραφο να το πήρε κατά λάθος στο σπίτι του ο ξάδελφός του. Και έτσι να περιήλθε στην γιάφκα. Λέει ο κατηγορούμενος ο Ανέστης, ότι ενδεχομένως το έγγραφο αυτό να το πήρε κατά λάθος ο ξάδελφός μου?

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Δεν λέει ο ξάδελφός μου, πουθενά δεν το λέει αυτό, αν βρείτε ένα σημείο, που να λέει ότι πιθανόν να μου το έδωσε, αν βρείτε προκαλώ αυτή τη στιγμή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εντάξει δεν το ρωτάω αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έληξε το θέμα. Ο κ. συνάδελφος.

Ν.ΖΑΪΡΗΣ: Παρακαλώ, τα δέκα χρόνια που είναι γαμπρός σας αντάλλαξε οικογενειακές επισκέψεις, φιλικές, τηλέφωνα με τον Νικόλαο Παπαναστασίου;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Κύριε δικαστά εγώ τον Νικόλαο Παπαναστασίου ,τον είδα, μάλιστα καταθέτω και στην πρώτη μου κατάθεση ότι τον είδα δυο φορές. Μια φορά το ’97 αν θυμάμαι, που κατέβηκα στο σπίτι, γιατί σας λέω ότι και τα δυο σπίτια ήταν κοινά, στη Θεσσαλονίκη. Μια φορά μάλιστα μου είπε η κόρη μου είναι ο ξάδελφος του Ανέστη έλα να τον γνωρίσεις και μια φορά στην κηδεία του πατέρα του Ανέστη. Δεν τον έχω ξαναδεί, δεν μπορώ να πω τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα τον γνωρίζετε εάν τον δείτε; Νίκο τον λέμε;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Εάν τον δω τον γνωρίζω βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είναι για κοιτάξτε, μη μου δείξετε κανέναν άλλον, αν τον γνωρίζετε. Τον γνωρίζετε εντάξει.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε μάρτυς, εκτός από το σχεδιάγραμμα βρέθηκαν ακόμα δυο έγγραφα με δακτυλικά αποτυπώματα του γαμπρού σας μέσα στην γιάφκα και αναφέρονται σε τρόπο ενεργείας συνωμοτικούς κανόνες κλπ. το ξέρετε αυτό το πράγμα;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Το γνωρίζω από τη δικογραφία, δεν το ξέρω εγώ προσωπικά.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Λέει επίσης ο γαμπρός σας ότι είναι ενδεχόμενο, μια φορά που είχε επίσκεψη του ξαδέρφου του και πήγαν στις Πρέσπες, ότι εκείνη την εποχή ίσως να διέφυγε το έγγραφο από εκεί. Αυτό τον ρωτήσατε, σας είπε τίποτα για το συγκεκριμένο σημείο της απολογίας του;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Εμένα όχι κύριε πρόεδρε.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον ρωτήσατε;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Τον ρώτησα και λέει αυτά που είπε ακριβώς στην κατάθεσή του.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Πολλά μπορεί να πει, λέει και μεταξύ των εκδοχών ότι το έγγραφο αυτό μπορεί να περιήλθε στα χέρια του συγκατηγορουμένου του με τον συγκεκριμένο τρόπο. Γι’ αυτό το θέμα δεν είχατε συζητήσει;

Α.ΤΡΟΓΙΟΣ: Όχι.

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ένα σημείο θέλω να πω. Δεν υπάρχει εκδοχή, ερωτήθηκε πόσες φορές συναντήθηκε ο κ. Ανέστης με τον ξάδελφό του. Και μια από τις συναντήσεις τοποθετήθηκε στις Πρέσπες χωρίς όμως να γίνει σύνδεση του γεγονότος αυτού, με το γεγονός το οποίο ρώτησε ο εξ αριστερών κ. εφέτης, δεν έχει τοποθετηθεί. Και λέω αν είναι, ας μας το πει πού το λέει; Δεν λέει τέτοιο πράγμα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ λέω κάτι άλλο, εδώ είναι ο κ. Παπαναστασίου, σηκωθείτε παρακαλώ, δώστε μας μια εξήγηση επιτέλους ,πρώτον για τα αποτυπώματα και δεύτερον πώς βρέθηκε στη γιάφκα, εκτός εάν αμφισβητείτε ότι δεν βρέθηκε στη γιάφκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλει μπορεί να πει, έχει το δικαίωμα σιωπής του το υπενθυμίζω.

Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Τρεις εξηγήσεις μπορώ να δώσω. Η μια είναι ότι τους το έδωσα εγώ, η δεύτερη είναι ότι το έχασα και η τρίτη ότι μου το έκλεψαν. Εγώ ξέρω ότι δεν τους το έδωσα ποτέ. Θεωρώ την περίπτωση να χάθηκε, αυτό που λέμε να χάθηκε μάλλον μηδαμινή και το μόνο που μου μένει να σκεφθώ είναι ότι κάποιος μου το έκλεψε. Επειδή ακριβώς όμως έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε, δυσκολεύομαι να προσδιορίσω και εγώ ακόμα μετά από τόσο καιρό, χρονικά πότε μπορεί να μου έφυγε αυτό το χαρτί από τα χέρια μου, έτσι ώστε να μπορώ να προσδιορίσω αν εκείνη την εποχή ήρθα με επαφή με συγκεκριμένα άτομα, να μπορέσω να προσδιορίσω ότι εκεί μπορεί να?

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Αφήνουμε λοιπόν το θέμα του σχεδιαγράμματος. Τα αποτυπώματά σας πάνω στα δυο αυτά κρίσιμα έγγραφα, τα οποία μάλιστα έχουν σχέση με κανόνες διαφυγής σε περίπτωση εμπλοκής κλπ. εξήγηση, πώς βρέθηκαν;

Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Δεν θυμάμαι να έχω πιάσει στα χέρια μου αυτά τα χαρτιά. Δεν θυμάμαι πάντως σίγουρα ότι τα έχω διαβάσει. Αν κάπου τα ακούμπησα στη δεκαετία του ’80.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μα πού κάπου; Δηλαδή ήσαστε στην Τράπεζα και βρεθήκανε μετά στην γιάφκα;

Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Την δεκαετία του ’80 δεν ήμουν στην Τράπεζα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πού ήσασταν;

Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Στη δεκαετία του ’80, μιλούσα, κουβέντιαζα με διάφορους ανθρώπους. Ήμουν πολιτικοποιημένος άνθρωπος?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε κατηγορούμενε η ερώτησή μου είναι από το βούλευμα, για τα έγγραφα αυτά πιθανολογεί ότι χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους τα ακούμπησε στην οικία του Νικολάου Παπαναστασίου και ούτος τα μετέφερε ακολούθως στη γιάφκα της 17Ν.

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Δεν προκύπτει από καμιά κατάθεση είναι αυθαίρετο ως προς το σημείο αυτό το βούλευμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι ερώτηση αυτό κύριε συνήγορε.

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: ¶λλο μη το θέτετε σαν δεδομένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την αρχή του είπα αν θέλει να απαντήσει. Αν θέλει να απαντήσει απαντάει. Ελεύθερο δικαστήριο είναι κύριοι εδώ πέρα, πρέπει να το συνειδητοποιήσετε πλήρως αυτό.

Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Δεν άκουσα την ερώτησή σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ?αυτά τα έγγραφα πιθανολογεί ότι χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους, τα ακούμπησε στην οικία του ξαδέλφου του Νικολάου Παπαναστασίου και ούτως τα μετέφερε ακολούθως στην γιάφκα της 17Ν. Τι λέτε επ’ αυτού;

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εσείς το λέτε αυτό κ. εισαγγελεύ, κοιτάξτε το υπόμνημα σας παρακαλώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι λέτε γι’ αυτό που λέει το βούλευμα;

Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Βεβαίως, όταν με ρώτησε ο κ. Ανακριτής, πώς μπορεί να ακούμπησες αυτά τα χαρτιά, είπα μέσα στις πιθανότητες που υπάρχουν και με δεδομένο ότι ο ξάδελφός μου κατηγορείται και αν όντως ισχύει η κατηγορία, τότε δεν είναι απίθανο να τα άφησα εκεί. Θεωρώ αυτή ήταν η απάντησή μου, από την άποψη ότι, α, αφού ήταν αυτός, τότε η μόνη επαφή που μπορούσα να έχω εγώ ήταν αυτή. Αυτό είπα τότε. Δεν είπα ότι εκεί τα έπιασα, δεν είπα ότι ξέρω.

Πάντως είμαι βέβαιος ότι εάν αυτά τα χαρτιά κάποια στιγμή τα έπιασα στα χέρια μου, και αν έχουν τα αποτυπώματά μου, δεν το αμφισβητώ, αν τα έπιασα, αυτό συνέβη το πιο πιθανόν είναι στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχές της δεκαετίας του ’80, γιατί από εκεί και μετά μετά το στρατιωτικό μου δεν είχα και ιδιαίτερη ενασχόληση, ούτε με πολιτική, ούτε με οτιδήποτε άλλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό το έγγραφο συνετάγη μετά το ’81.

Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Το σχεδιάγραμμα λέτε, το σχεδιάγραμμα ξέρω πότε συνετάγη.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Και εγώ θέλω να ρωτήσω τον κ. μάρτυρα. Κύριε Παπαναστασίου όταν αναφέρεστε στο σχεδιάγραμμα, αναφέρεστε στις Πρέσπες, αναφέρεστε σε συγκεκριμένα περιστατικά από τα οποία εγώ τουλάχιστον βγάζω το συμπέρασμα ότι θέλετε να δικαιολογήσετε μια άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο το έγγραφο έφυγε από εσάς, από τα χέρια του ξαδέλφου σας.

Και έχει και λεπτομέρειες: Πήγατε εκδρομή στις Πρέσπες με συγκεκριμένο πρόσωπο, αναφέρεστε επωνύμως σε κάποιο πρόσωπο και λέτε λεπτομέρειες. Σε αυτές τις λεπτομέρειες μου δίνετε την εντύπωση ότι τις λέτε για να ισχυροποιήσετε την άποψή σας ότι το έγγραφο έφυγε μέσω του ξαδέλφου σας και πήγε στα χέρια.

Αυτά τα ξέρετε, τα έχετε πει. Εγώ δίνω μια εκτίμηση και σας λέω πως το ερμηνεύω. Ξεκαθαρίζω αυτή την εντύπωση αποκομίζω και θέλω μια απάντηση γι’ αυτή την απορία που μου δημιουργείται και για ποιο λόγο μπήκατε σε λεπτομέρειες Πρέσπες, εκδρομή κλπ.

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Οι λεπτομέρειες είναι εξ αιτίας της ερώτησης που μου έγινε αν στη διάρκεια της θητείας μου με επισκέφθηκε ο ξάδελφός μου. Εγώ είπα ότι δεν θυμάμαι να επισκέφθηκε στο Σιδηρόκαστρο, θυμάμαι ότι με επισκέφθηκε στη Φλώρινα και αυτό το θυμάμαι επειδή συνέβη το άλλο περιστατικό κι έτσι μπορούσα να το έχω στο μυαλό μου. Αυτή ήταν η ερώτηση και αυτή ήταν η δική μου απάντηση.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ερευνούσα στη συγκεκριμένη περίπτωση αν έχει σχέση με όλα αυτά με την απώλεια του εγγράφου. Τον έναν ισχυρισμό που προβάλλετε. Καταλάβατε; Συμπλέκονται. Αν θέλετε να τα διαχωρίσετε και να πείτε ότι δεν συμπλέκονται δεν θα σας ρωτούσα για κανένα άλλο λόγο. Σας ρωτούσαν τις τρεις εκδοχές. Το πήρατε; Είπατε όχι. Το χάσατε, δώσατε τις εξηγήσεις σας ή σας το πήραν και δώσατε εξηγήσεις ποιος πιθανό μπορούσε να σας το έχει πάρει και είπατε όλα αυτά. Εγώ έτσι τα συνδέω και εσείς μου απαντάτε αυτό. Καλώς.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είπατε ότι το πιο πιθανό είναι ότι εκλάπη. Που το είχατε και μπόρεσε αυτός ο Α, ο Χ για να το κλέψει; Σε ποιο σημείο το είχατε για να το κλέψει;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Υποθέτω ότι το είχα συνεχώς μαζί μου. Όταν πήγαινα στη μονάδα τη συγκεκριμένη, βέβαια ο κ. διοικητής είπε ότι πήγαινα μια φορά την εβδομάδα. Η αλήθεια είναι το συγκεκριμένο στρατόπεδο εμείς σαν μονάδα το είχαμε στη φύλαξή μας μόνο 10 μέρες το μήνα και μέσα σε αυτές τις 10 μέρες το μήνα, αν τύχαινε να είναι η σειρά μου να πάω, πήγαινα. Πήγα δηλαδή 8 – 10 φορές το πολύ.

Το είχα μαζί μου και ενδεχομένως να ήταν στο σπίτι που είχα στο Σιδηρόκαστρο.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Όταν λέτε στο σπίτι σας δηλαδή το είχατε έξω από τα ρούχα σας, από το μπουφάν σας; Που το είχατε δηλαδή;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Μαζί με άλλα χαρτιά.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτός που ήρθε για να το κλέψει, που ήξερε ότι εκεί μέσα είχατε κάτι, το οποίο το επιζητούσε;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Δεν ξέρω πως έγινε ακριβώς η κλοπή.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Γι’ αυτό θέλουμε με τη λογική προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τα πράγματα. Τι ήξερε αυτός και έψαξε στο δικό σας το μπουφάν; Γιατί τώρα έχουμε ένα δεδομένο ότι αυτό βρέθηκε σε μια γιάφκα.

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Ήξερε ότι είμαι αξιωματικός.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Και ήξερε ότι εσείς είχατε κάνει πρόχειρο σχεδιάγραμμα;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Μπορεί να μην έψαχνε συγκεκριμένα αυτό.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Τι να έψαχνε;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Κάτι.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ένας αξιωματικός είστε που υπηρετούσατε σ’ ένα στρατόπεδο. Τι θα είχατε μέσα στα χαρτιά σας; ¶λλο είναι να μας καταγγείλετε και να μας πείτε ότι εκείνη την εποχή το 1985 μου έκλεψαν το πορτοφόλι μου, μου έκλεψαν λεφτά και μεταξύ αυτών μου έκλεψαν κι ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα. Αυτό είναι λογικό. Αλλά ειδικώς όμως σας έκλεψαν ένα σχεδιάγραμμα, από που; Από το μπουφάν σας; Και που ήξερε αυτός ο οποίος σας το έκλεψε και ειδικώς πήγε κι έκλεψε εκεί; Που ήξερε ότι είχατε εσείς αυτό το πράγμα, το οποίο ήταν και απόρρητο;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Σας είπα ότι αν μπορούσα να προσδιορίσω χρονικά τη στιγμή που έφυγε αυτό το πράγμα από τα χέρια μου, θα μου ήταν ενδεχομένως ευκολότερο να καταλάβω και τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Θα σας ρωτήσω και διαφορετικά. Χρονικά δεν μπορείτε να το προσδιορίσετε, κάνατε όμως ένα σχεδιάγραμμα το οποίο το χρησιμοποιούσατε λέτε;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Βεβαίως. Όταν πήγα στη συγκεκριμένη μονάδα ήμουν καινούριος αξιωματικός.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εντάξει και το χρησιμοποιούσατε. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Δεν αντιληφθήκατε όμως ότι κάποια στιγμή το χάσατε αυτό το πράγμα και να σας γεννηθεί η απορία τι έγινε αυτό; Ποιος μου το πήρε;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Όχι γιατί αν μου έφευγε αυτό το πράγμα αφού είχα φύγει από τη συγκεκριμένη μονάδα...

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή δεν υπηρετήσατε σε αυτή τη μονάδα;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Υπηρέτησα και μετά από 6 μήνες μεταφέρθηκα σε άλλη μονάδα.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν το είδατε; Πως το χάσατε δηλαδή; Πότε το χάσατε; Την ημέρα που φεύγατε;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Δεν σημαίνει ότι επειδή το έφτιαξα το έπαιρνα κάθε φορά μαζί μου. Όταν πια εξοικειώθηκα με το στρατόπεδο προφανώς σταμάτησα να το χρησιμοποιώ.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν δώσατε σημασία αν λείπει από το μπουφάν σας.

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Ακριβώς.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Καλώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν βρέθηκε αυτό το σχεδιάγραμμα στο στρατόπεδο μαζί με το άλλο;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Αφού σας είπα ότι αυτό το έπαιρνα μαζί μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο για σας;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν όμως λέει κάτι εναντίον δικού του, μαρτυροποιείται ο κατηγορούμενος θα κάνει ερώτηση. Εγώ όποιος πει εναντίον κάποιου, θα του δώσω τον λόγο.

Γ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσετε εάν στο Σιδηρόκαστρο που έμενε, έμενε μόνος του ή έμενε και με άλλους αξιωματικούς;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Συγκατοικούσα με άλλους δύο αξιωματικούς.

Γ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: ¶ρα είχαν κλειδιά κι άλλοι αξιωματικοί εκτός από εσάς;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Είχαν.

Γ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Επισκέπτονταν τους αξιωματικούς αυτούς; Λέτε ότι φιλοξενήσατε μια φίλη σας, επισκέπτονταν τους αξιωματικούς αυτούς και φιλοξενούσαν κι αυτοί άλλα πρόσωπα;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Όπως όλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα διακόψουμε μόνο για 10 λεπτά και θα εξετάσουμε τον άλλο μάρτυρα.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Διακόπτεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και διακόπτουμε για τη Δευτέρα 09:00 το πρωί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή