Η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κατεδάφιση 10 εβραϊκών οικισμών εποίκων που έχουν αναγερθεί χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών σε σύνολο τουλάχιστον 100 που έχουν κατασκευαστεί από το 1996, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Αμυνας Ζεέβ Μπόϊμ.
«Θέμα κατεδάφισης τίθεται μόνο για τα σημεία όπου έχουν ανεγερθεί σαφώς παράνομα εβραϊκοί οικισμοί και αυτά δεν ξεπερνούν τα 10», δήλωσε ο αξιωματούχος στο στρατιωτικό ραδιόφωνο. «Πρόκειται για οικισμούς που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια, ούτε και την έλαβαν μεταγενέστερα», διευκρίνισε, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι άλλοι οικισμοί που κτίστηκαν χωρίς καν την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα κατεδαφιστούν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είπε χθες ότι θα κάνει λόγο για την κατεδάφιση ορισμένων και κατά το Ισραήλ παράνομων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη στο τέλος της συνάντησης κορυφής της Ακαμπα στην Ιορδανία που θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη. «Μπορεί να κατεδαφίσουμε παράνομους οικισμούς», δήλωσε ο Σαρόν στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.
Οπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, ο Σαρόν θα κάνει μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό κατά το τέλος της συνάντησης κορυφής της Ακαμπα, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.
Ο Σαρόν που υπήρξε ο πρωτεργάτης του εποικιστικού προγράμματος στα παλαιστινιακά εδάφη στο σύνολο της στρατιωτικής και πολιτικής του σταδιοδρομίας αλλά και ενθάρρυνε την ανέγερση εβραϊκών οικισμών χωρίς καν την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης, αναγκάζεται τώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εκπροσώπους των Εβραίων εποίκων.
Τους πρότεινε λοιπόν ν'αποδεχτούν την κατεδάφιση ορισμένων οικισμών, στην πλειοψηφία τους ακατοίκητων, με αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση άλλων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό πρωθυπουργό. Τα σχέδια αυτά καταγγέλθηκαν από εκπροσώπους των αραβικής καταγωγής Ισραηλινών πολιτών, κυρίως από το βουλευτή Ζίαντ Αμπού Ζίαντ, ο οποίος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο σήμερα κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαρόν ότι» λειτουργεί παρασκηνιακά με τους έποικους κατεδαφίζοντας εδώ κι εκεί ψευτοοικισμούς που αναγέρθηκαν μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις».
Το Ισραήλ, αποδεχόμενο τον «οδικό χάρτη», το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, δεσμεύτηκε κατ' αρχήν να κατεδαφίσει όλους τους οικισμούς που κατασκευάστηκαν από τον Μάρτιο του 2001, με την άνοδο της πρώτης κυβέρνησης Σαρόν στην εξουσία.
Ο «οδικός χάρτης» αξιώνει την «κατεδάφιση των σημείων εποικισμού που κατασκευάστηκαν από το Μάρτιο του 2001».
Το ισραηλινό κίνημα «Ειρήνη Τώρα» που αντιτίθεται στον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών (ο οποίος θεωρείται παράνομος από τη διεθνή κοινότητα) εκτιμά ότι ο αριθμός των οικισμών που κατασκευάστηκαν από το Μάρτιο του 2001 χωρίς καν την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης ανέρχεται σε 62 ή 63, είτε αυτοί κατοικούνται είτε όχι.
Συνολικά 116 οικισμοί εποίκων έχουν αναγερθεί χωρίς καν την άδεια του Ισραήλ από το 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία του κινήματος «Ειρήνη Τώρα». Ορισμένοι εβραϊκοί οικισμοί χαρακτηρίζονται «αγροικίες», ενώ οι άλλοι ως απλές γειτονιές των οικισμών που ήδη υπάρχουν, παρότι μερικές φορές απέχουν τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα από το «μητρικό εβραϊκό οικισμό» και οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν μεταγενέστερα την έγκριση των ισραηλινών αρχών.
Τα κινήματα των εβραίων εποίκων κάλεσαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ κατά του «οδικού χάρτη» και κατά των σχεδίων κατεφάδισης των παράνομων εβραϊκών οικισμών. Ραββίνοι έποικοι που είναι και οι πλέον ριζοσπαστικοί, στιγμάτισαν τον πρωθυπουργό της δεξιάς σε ανακοίνωσή τους που γράφουν «Πώς έπεσαν οι ήρωές μας», επικαλούμενοι εδάφιο της Βίβλου, κατηγορώντας τον Σαρόν ότι «εκχωρεί στο εξωτερικό μέρη της ιερής γής μας», ενώ υπογράφουν ως «επιτροπή ραββίνων Ιουδαίας-Σαμάρειας-Γάζας» (Δυτική Οχθη και Γάζα).
Περίπου 220.000 έποικοι έχουν εγκατασταθεί σε σχεδόν 160 εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπολογιστούν οι 12 εβραϊκές συνοικίες που αναγέρθηκαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ η οποία έχει προσαρτηθεί στο Ισραήλ από το 1967 και εκεί ζούν περισσότεροι από 200.000 Ισραηλινοί.