Συνεχίζεται η δίκη Οτσαλάν

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 13:29
A- A A+

Η σύλληψη του Οτσαλάν, είχε πολλές επιπτώσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή αφού προετοίμασε την εισβολή στο Ιράκ.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο απόστρατος ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης στην κατάθεσή του ενώπιον του μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της παράνομης εισόδου του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1999.

Ο κ. Καλεντερίδης υποστήριξε οτι η σύλληψη του Οτσαλάν επι της ουσίας άνοιξε το δρόμο για την επέμβαση στο Ιράκ, αφού δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τον έλεγχο του ΡΚΚ απο τους Αμερικανούς και είχε ως συνέπεια την εισβολή των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Καλεντερίδης ανέφερε οτι ο κατηγορούμενος αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντώνης Ναξάκης είχε επαφές στην επίμαχη περίοδο με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών αλλά και με την ΕΥΠ.

Οπως είπε ο μάρτυρας, ο κ. Ναξάκης δεν μπορούσε να διαβλέψει τις συνέπειες των ενεργειών του γιατί στόχος του ήταν η άφιξη Οτσαλάν στην Ελλάδα να παραμείνει απολύτως μυστική.

Ο κ. Καλεντερίδης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ήθελε ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που προηγήθηκαν της παράνομης εισόδου του Κούρδου στην Ελλάδα ο κ. Καλεντερίδης υποστήριξε οτι ο Οτσαλάν δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ιταλική κυβέρνηση.

Οπως είπε ο μάρτυρας, όταν ο τότε πρωθυπουργος της Ιταλίας κ. Μάσιμο ντ'Αλέμα αρνήθηκε να παράσχει πολιτικό άσυλο, φοβούμενος οτι μια τέτοια ενέργεια θα κόστιζε ακόμη και την πτώση της κυβέρνησής του, ο Οτσαλάν δεν χειρίστηκε το θέμα πολιτικά. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη, φέρθηκε με ευαισθησία και αποχώρησε καθώς δεν ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με την πτώση της κυβέρνησης ντ' Αλέμα.

Ο κ. Καλεντερίδης τόνισε επίσης οτι ο Οτσαλάν σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Για το ταξίδι του Οτσαλάν στη Ρωσία, ο κ. Καλεντερίδης κατέθεσε ότι ο Κούρδος αναγκάστηκε να φύγει αν και του είχαν υποσχεθεί την παροχή πολιτικού ασύλου, καθώς δεχόταν πιέσεις και πληροφορίες ότι θα τον δολοφονούσε η ρώσικη μαφία. Στη φάση εκείνη, όπως είπε ο μάρτυρας, οι συνεργάτες του Οτσαλάν ήρθαν σε επαφή με τον κ. Ναξάκη και κανονίστηκε η μεταφορά του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη η Κένυα επελέγη κατόπιν συνεννόησης του ίδιου του Οτσαλάν με τον Κύπριο επιχειρηματία κ. Αριστείδη Αριστείδου, ο οποίος του είχε προτείνει να μείνει για λίγο στην πρεσβευτική κατοικία και στη συνέχεια να οδηγηθεί σε άλλη χώρα της Αφρικής όπου θα του χορηγείτο πολιτικό άσυλο.

Οπως είπε ο κ. Καλεντερίδης, ο Οτσαλάν δεν ήθελε να μείνει στην επίμαχη κατοικία, όταν πλέον βρέθηκε εκεί, καθώς την θεωρούσε ιδιαίτερα επισφαλή.

Η κατάθεση του μάρτυρα συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή