Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (02/06/2003) Μέρος 7/8

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 21:07
A- A A+

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Γ' ΜΕΡΟΣ

13:10 – 15:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Από της Έδρας υπήρχε κάποια ερώτηση. Κύριε Εισαγγελεύ, εκ μέρους σας;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι, καμία ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει η Έδρα; Έχει η Έδρα. Κάτι μου φάνηκε ότι θέλατε να ρωτήσετε, το είδα κι εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης πως ακούστηκε αυτό;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Είχαν κατηγορήσει εμένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κοροβέση, ομιλώ για την 17Ν. Τι ακούστηκε σχετικά με αυτή τη δολοφονία;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Νομίζω ότι επειδή ο κ. Μπακογιάννης –έχω και προσωπική γνώμη γιατί τον ήξερα- ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός πολιτικός, έγινε θρήνος.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Τώρα -τη γνώμη σας ζητάω- υπάρχει περίπτωση ο κ. Σερίφης να ήταν μέλος της 17Ν και να έφυγε γρήγορα, να απεχώρησε διαφωνώντας με τη θέση της Οργάνωσης;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Όχι, γιατί ξέρω τις απόψεις του από το ‘70. ¶ρα δεν θα μπορούσε να πάει σε μια Οργάνωση που διαφωνούσε ριζικά.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εσείς εκφράσατε αυτές τις απόψεις εδώ για όλο αυτό το φαινόμενο της πολιτικής βίας, το συγκεκριμένο φαινόμενο που δικάζουμε εδώ και απασχόλησε τη χώρα μας και είχατε και μια γνωστή κατά βάση δραστηριότητα στη διάρκεια της δικτατορίας.

Είναι γνωστό ότι είστε από τους πιο πολύ βασανισθέντες από την ομάδα που υπέστη πράγματι τη βία της φάσεως εκείνης της στρατιωτικής δικτατορίας και δεν κάνατε μήνυση. Δεν ασχοληθήκατε δηλαδή να γίνει. Πιστεύατε ότι μέσω του μηχανισμού του κράτους θα ελεγχθούν αυτά τα φαινόμενα στην έκταση που ήθελε τότε ο πολιτικός σχηματισμός να τα ελέγξει.

Αν δεν κάνω λάθος, κάπου στο ’80 ήταν, στο ’82 ήταν, δεν θυμάμαι, με είχε πάρει ο Κωνσταντόπουλος τότε, καταδιωχθήκατε εσείς από ένα τμήμα αυτού του μηχανισμού για ενδεχόμενη συμμετοχή στη τρομοκρατία. Είναι ακριβές αυτό ότι συνέβη ή κάνω λάθος;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Είναι ακριβές, ναι.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δώστε τώρα μια εξήγηση. Εδώ σας είδαμε, είδαμε τι λέτε κλπ. Ποιο λόγο είχε ένα τμήμα του μηχανισμού -και όταν λέμε «μηχανισμός› περιλαμβάνει πολλά επίπεδα- να σας εμφανίσει δημόσια ως πρόσωπο το οποίο εμπλέκεται στην τρομοκρατία και ενδεχομένως να καταδιωχθείτε; Δηλαδή να σας έγραφαν τα πρωτοσέλιδα, ό,τι έγινε και με τον Σερίφη πριν έρθει κατηγορούμενος εδώ κλπ. και όλοι είπαν ο Κοροβέσης είναι αρχηγός, υπαρχηγός, δεν ξέρω τι, δεν είναι αναμεμειγμένος στην τρομοκρατία.

Δώστε εσείς, που τα σκεφτήκατε πιστεύω αυτά τα φαινόμενα, μια εξήγηση. Διότι υπάρχουν δυο σκέψεις. Μια είναι ότι ο γενικός μηχανισμός καταδιώξεως είναι υπεράνω υποψίας και δεν έχει καμιά ανάμειξη σ’ αυτά και μόνο με στοιχεία και δεδομένα κινείται και υπάρχει και η γενική υποψία, που ακούγεται και εδώ και την οποία τη συζητούμε ενδεχομένως.

Δώστε εσείς μια εξήγηση με αυτά που είπατε τώρα εδώ πέρα και τα οποία είναι γνωστά. Γιατί να σας πουν εσάς;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Υπήρχε μια λίστα, η περίφημη λίστα του Μπάλκου. Είχαν κατατάξει εκεί πέρα καμιά 30αριά άτομα. Είχαν βάλει μια κατηγορία ανθρώπων που δεν ανήκαν στη λειτουργούσα Αριστερά του συστήματος. Ανήκαν σε μια άλλη Αριστερά. Είχαμε θεωρηθεί ύποπτοι.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ποια άλλη Αριστερά; Έρχεται ένας συντηρητικός άνθρωπος και θέλει να σας ψάξει. Ποια άλλη Αριστερά κύριε στη μη λειτουργούσα του συστήματος; Για πέστε μας. Τι να ήταν αυτή; Σου λέει, μάλλον θα έχουν πάρει τα όπλα πια. Καλή τη πίστη δηλαδή τα έκαναν ή κακή τη πίστη; Για να δούμε, τι λέτε. Στην περίπτωση τη δικιά σας για να τη συγκρίνω εγώ με την άλλη.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Η ιδιότητα μας ως αντιστασιακού αναγνωρίζεται από το Κράτος το ’85 και μας τιμάει η Πολιτεία. Μέχρι το ΄85 είμαστε ύποπτοι.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πότε σας είπαν εσάς συγκεκριμένα ύποπτο; Όχι αστεία ύποπτο, συγκεκριμένα. Ότι μπορεί να πάτε και στις αρμόδιες Υπηρεσίες να πείτε εκεί εξηγήσεις. Όπως τώρα έρχεται ο Σερίφης και πρέπει να δώσει εξηγήσεις ’80, ’73, ’75. «Πες μας του λένε Σερίφη. Σου είπε ο θείος σου, ο ξάδελφος σου, έλα πες τα πάλι. Που ήσουν, τι έκανες, ποιοι ήταν οι φίλοι σου, μήπως ξέρεις ο Ουέλς να ήταν αντιπαθής, μήπως θέλατε εκεί οι αντιστασιακοί που βγήκατε, ήρθατε, ξαναγυρίσατε, να κάνετε κι έναν φόνο έτσι για να γίνει›.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Εγώ κατέφυγα τότε στη δικαιοσύνη, έκανα μήνυση στην εφημερίδα και είπαν ότι έχουμε στοιχεία τα οποία μας τα έδωσε η Αστυνομία.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είπε η εφημερίδα.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Βεβαίως. Και το Δικαστήριο δεν δέχτηκε αυτά τα στοιχεία.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν τα δέχτηκε το Δικαστήριο. Δηλαδή η εφημερίδα επικαλέστηκε ότι ένα τμήμα του μηχανισμού διώξεως τους έδωσε ορισμένα στοιχεία.

Είπε τα στοιχεία; Είπε τα στοιχεία ή δεν τα είπε κι αυτά, είναι απόρρητα;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Αν δεν με απατάει η μνήμη μου είχε γραφτεί και στο «ΠΟΝΤΙΚΙ› ότι εμφανίστηκε η κυρία που με συκοφάντησε, πήγε στην ΕΥΠ, πήρε το φάκελο Κ132, ποιος ήταν, και από κει πέρα έκανε ?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο δικός σας.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα πονεμένες ιστορίες να μην τις βγάλουμε εδώ πέρα. Ο άνθρωπος έχει ταλαιπωρηθεί σε όλη του τη ζωή.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εμένα με ενδιαφέρει ότι ένα πρόσωπο που θέτει αυτά τα προβλήματα κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό που τα εκθέτει εδώ πέρα, που είναι δύσκολο να το κάνει και να τα εκθέσει, έχει κι αυτός υποστεί την ίδια πίεση από ένα άλλο τμήμα ότι είναι ο επικεφαλής, ο δράστης ορισμένων πιέσεων αυτής της βίας της ένοπλης κλπ.

Αυτό το φαινόμενο πως το εξηγείτε μέσα σε ένα σύστημα που λειτουργεί απόλυτα ομαλά; Μπορεί να συμβεί;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κανένα σύστημα κατ’ αρχήν δεν λειτουργεί ομαλά και έχουμε ακόμα και σε περιπτώσεις όπως στην περίπτωση του IRA, όπου μια δικαιοσύνη -υποτίθεται η Αγγλία είναι το αξιότερο δημοκρατικό καθεστώς που λειτουργούν οι θεσμοί κλπ.- έχουμε μια μηχανή κατασκευής ενόχων που αθωώθηκαν αργότερα και ακόμα η ίδια η IRA είχε 5 πράκτορες των Εγγλέζων επισήμως και έχει βγει στις αγγλικές εφημερίδες και έχει γραφτεί κι εδώ.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ας μη πηγαίνουμε στην Αγγλία, είναι πολύ μακριά η Αγγλία για μένα. Πάμε εδώ στην Ελλάδα. Εσείς μετά από αυτό το συμβάν που κάνατε τη μήνυση κλπ., ξαναδημοσιεύτηκαν λίστες υπόπτων όπου σας ξαναέγραφαν; Αργότερα, ‘90, ’95. Σ’ αυτά τα έγγραφα ?

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κάποια ονόματα, δηλαδή του Βότση, του Βασιλικού, του Μπάφλου κλπ. Αλλά επειδή στη δική μου τη περίπτωση υπήρχε και από τα δικαστήρια απόφαση δεν ανακυκλώθηκε. Αλλά εν πάση περιπτώσει και τα πρόσφατα ονόματα που βγήκαν από τον Κακαουνάκη, ο Κακαουνάκης διεγράφη από το Σωματείο του ως συκοφάντης για 2 χρόνια.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μια τελευταία που θέλω να σας κάνω. Εσείς για τον κατηγορούμενο Σερίφη τον συγκεκριμένο, ο οποίος πήρε αυτή τη θέση, την είπε και είχε αυτή την ορατή εν πάση περιπτώσει δραστηριότητα, έχετε καμιά αμφιβολία ότι αν ήταν στη 17Ν και είχε κάνει αυτή την πρώτη μάλιστα πράξη, την οποία την ρωτούμε έτσι ότι ήταν η πρώτη ενέργεια της Οργανώσεως και μετά να έφυγε, θα καθόταν να μη σας το πει επειδή θα φοβόταν τους Αμερικανούς μη θυμώσουν τώρα και πουν «έλα να μας τα πεις εδώ στην Ουάσινγκτον› ή θα αναλάμβανε την ευθύνη και θα έλεγε «είμαστε, εντάξει›;

Τι λέτε; Από αυτά που έχετε συζητήσει τώρα κλπ. Η ζωή είναι σύντομος, 65 χρόνων είναι, τι να γίνει δηλαδή.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Πέρα από τη δικιά μου τη βεβαιότητα υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο ότι ο Γιάννης Σερίφης διεκδικούσε την πράξη που έκανε πάντοτε. Πάντοτε δηλαδή η πολιτική του πράξη ήταν να πάρει και την ευθύνη των ενεργειών του. Ακόμη και τα λάθη του.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τώρα έχω να σας πω και ένα τελευταίο. Θα το κάνω κι αυτό το τελευταίο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε άλλο; Θα το ακούσουμε κι αυτό.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είτε πάρουμε μια ομολογία είτε ό,τι άλλο θέλετε από τις φερόμενες προανακριτικές ομολογίες κλπ., όλα αυτά που λέτε, δηλαδή τυχόν συμμετοχή, στην πράξη είναι από το ’83 και κάτω. Οι ίδιοι ομολογούν ότι έφυγε αυτός. Οι ομολογούντες τώρα. Πάμε στους ομολογούντες.

Λέει το σύστημα το δικό μας που έχουμε, ως την ώρα λέει αυτά τα πράγματα, ότι δεν μας φτάνει μόνο η ομολογία του κατηγορούμενου για να κάνουμε την καταδίκη. Είπαμε εμείς στην ανάκριση όταν πήγαμε «φέρτε μας τα στοιχεία›. Το λέει και στον κ. Εισαγγελέα εδώ και το λέει και εχθές ζωηρά. Ως την ώρα που δικάζουμε δεν έχουμε κανένα άλλο δεδομένο, δηλαδή μια μαρτυρική κατάθεση, οτιδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μας βγάλει και την απόφαση. Θέλετε να μας βγάλετε και την απόφαση;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θέλει. Κανένας δεν το θέλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε, δεν θέλω δεδομένα. Ότι ξέρει, όχι κρίσεις επί θεμάτων, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν θα του θέτετε εσείς τα δεδομένα να αποφασίζει ο μάρτυρας. Την απαγορεύω την ερώτηση. Αν θέλετε προσφύγετε στο Δικαστήριο. Σας παρακαλώ.

Κάπου πρέπει να σταματήσουν αυτά. Διότι έπρεπε και στους μάρτυρες κατηγορίας να τους τα διάβαζα κι εγώ όλα εδώ πέρα από την αρχή και να τους έλεγα «τι λες τώρα εσύ, ένοχος ή αθώος;› Δεν είναι reality εδώ πέρα. Ότι ξέρει θα πει.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν του λέω αυτό. Ακούστε το πως τελειώνει. Τελειώνει λίγο διαφορετικώς για να μη σας συγχύσω και να μη μπω στην περιοχή τη δικιά σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, πέστε το.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Λέω: αν ήταν στην ηγετική ομάδα δεν θα είχε βρεθεί και κάτι άλλο πέραν αυτού; Να είχε κάνει μια δραστηριότητα τόσα χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι υποθετικό.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κάτι περισσότερο δεν θα ήταν αναγκαίο να ανεβρεθεί; Λέω, για να στηριχτεί, ενόψει και της εμπλοκής και του ελέγχου του ίδιου προσώπου το 1976 και ‘77-’78. Τι λέει η λογική;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα είχε βρεθεί και κάτι άλλο; Αυτό ρωτάει. Ναι ή όχι; Ή δεν ξέρετε εσείς;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Αν είχαν βρεθεί στοιχεία, τότε εγώ δεν θα υποστήριζα την αθωότητα του Γιάννη Σερίφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα, γι’ αυτό. Πάτε στο καλό. Ελάτε.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Κύριε Κοροβέση, εκτός από τον Γιάννη Σερίφη γνωρίζετε κάποιον άλλον από τους κατηγορούμενους;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Τον Ψαραδέλλη. Ήμαστε μαζί φυλακή.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Πότε ήταν αυτό; Μπορείτε να πείτε στο Δικαστήριο;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ήταν το 1968.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Μέχρι; Αν θυμόσαστε; Ήσασταν πάντως φυλακή μαζί το ‘68. Μετά βρεθήκατε κάπου αλλού στη διάρκεια της δικτατορίας;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Βρεθήκαμε μετά στο Παρίσι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Στην περίοδο της δικτατορίας, έχω εδώ μια συνέντευξη του Ψαραδέλλη έτος 1972 στην οποία λέει ότι κάτι στη φυλακή συζητούσατε οι διάφορες ομάδες. Αυτός ξέρετε που ανήκε τότε;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ήταν καθαρόαιμος τροτσκιστής.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Καθαρόαιμος τροτσκιστής σημαίνει; Επειδή το Δικαστήριο δεν ξέρει αυτές τις διαφορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις μάθαμε τώρα πάει, μη μας τις λέτε πάλι. Τα μάθαμε όλα. Ο κ. Γιωτόπουλος γελάει, νάτος, βλέπετε; Τα μάθαμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΖΩΤΟΣ: Στη συζήτηση λοιπόν μέσα στη φυλακή μεταξύ των κρατούμενων ήταν από τη μια μεριά ο Ψαραδέλλης και οι άλλοι τροτσκιστές και από την άλλη μεριά κάποιοι άλλοι που ήταν και υπέρ των βομβιστικών ενεργειών. Στη διάρκεια της δικτατορίας μιλώ πάντα. Όπως η Δημοκρατική ¶μυνα κ.ο.κ.

Είχε κάποια θέση από τότε ο Ψαραδέλλης; Έτσι λέει στη συνέντευξη του, ότι «εγώ ήμουν αντίθετος›. Τότε. Για πολιτικούς λόγους, όχι για ανθρωπιστικούς.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Αν πάρετε τα ¶παντα του Τρότσκι, αυτά έλεγε.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Ποια αυτά;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Δηλαδή την κλασική τροτσκιστική άποψη και μάλιστα δεν ξέρω τότε αν ήταν, μετά έκανε την 4η Διεθνή, δηλαδή την τάξη του κριθείν.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Οι οποίοι λέτε ότι ήταν υπέρ του μαζικού αγώνα της εργατικής τάξης ή υπέρ των βομβιστικών ενεργειών;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ήταν υπέρ του μαζικού αγώνα και υπέρ της ρητορείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε καμιά ψιλο-υποπαράγραφο να λέει για καμιά ληστειούλα τίποτα, ότι μπορεί κανένα μέλος όταν έχει ανάγκες να μπαίνει και σε καμιά ληστειούλα; Θεωρητικά το λέω, επί θεωρητικού επιπέδου, μια και το ρωτάτε. Εγώ δεν ήθελα να το ρωτήσετε γιατί θα την έκανα αναγκαστικά την ερώτηση. Σας είπα να μην κάνετε ερωτήσεις. Θέλετε, κάνετε. Θα απαντήσει και σ’ αυτό.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Να απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει καμιά υποπαράγραφο εκεί πέρα η τροτσκιστική αντίληψη που να λέει και σε καμιά ληστειούλα κάπου – κάπου δεν βαριέσαι; Όχι δική μας, σε καμιά Οργάνωση κλπ. να μας δεχτούν, να κάνουμε.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Απ’ ότι ξέρω δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι Οργανώσεις τώρα οι οποίες είναι βαρβάτες, όπως ήταν η 17Ν, μπορούσαν να πάρουν έξτρα νέους, έναν δηλαδή εκτός Οργάνωσης, να του πουν «έλα κι εσύ να σου δώσουμε και μια μίζα εκεί να μας βοηθήσεις λίγο στη ληστεία›; Γίνονται αυτά τα πράγματα;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Δεν το νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέω, γίνονται λογικά; Λογικά πάει σε ληστεία ένας τροτσκιστής; Ένας αγωνιστής μπορεί να πάει; Έστω και το ’83. Γιατί λέτε ότι το ’83 το δέχεστε απ’ ότι θυμάμαι, η οποία είναι εκτός κατηγορίας. Είναι εκτός κατηγορίας, αλλά ηθικά ας το βρούμε. Μπορεί ένας τροτσκιστής να πει ότι «να κάνουμε και καμιά ληστειούλα›;

Καταλάβατε δηλαδή που τοποθετούνται τα θέματα; Γι’ αυτό είπα, μη τον ρωτάτε, θα τον ρωτήσω κι εγώ.

Για πέστε μου, μπορεί ένας τροτσκιστής να δικαιολογήσει τις ληστείες, να πάει να μετάσχει σε μια ληστεία; Έστω όχι από Οργάνωση, από μια συμμορία. Διότι βέβαια τις ληστείες δεν τις κάνουν οι αγιότεροι των ανθρώπων.

Ας πούμε ότι δεν την έκανε η 17Ν για καλό σκοπό όπως λένε μερικοί, γιατί δεν είχαν κουπόνια να βγάζουν να πουλάνε στους οπαδούς, ούτε είχαν τους βιομηχάνους να τους χρηματοδοτούν όπως τα πολιτικά κόμματα, αλλά σας λέω ήταν μια συμμορία άλλη και κάνει μια ληστεία το ’83. Ένας τροτσκιστής θα πάει μέσα στη ληστεία αυτή; Τι λέτε; Είναι μέσα στην ιδεολογία ενός τροτσκιστή;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Αν μου επιτρέπετε μια λεπτή παρατήρηση. Δεν είναι συνολική ευθύνη για τον κάθε τροτσκιστή. Και οι τροτσκιστές είναι άνθρωποι. Μπορεί κι ένας μαραγκός να κάνει μια ληστεία και ένας τροτσκιστής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και να σκοτώσει και κανέναν καμιά φορά. Δεν σας είπα να μη τον ρωτήσετε; Δεν ακούτε και τον Πρόεδρο κανένας. Μου τρώτε και τον χρόνο, ροκανίζετε τον χρόνο χωρίς λόγο και τελικά να τι βγήκε εδώ πέρα. Σημειώθηκαν αυτά στα πρακτικά.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Βεβαίως. Να σημειωθεί και η επόμενη ερώτηση. Ένας τροτσκιστής ή ένας του ΚΚΕ ή ένας του Συνασπισμού μπορεί να κάνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εκτός της πολιτικής του δραστηριότητας, που είναι να δείρει τη γυναίκα του, που είναι ένα ποινικό αδίκημα; Μπορεί να το κάνει αυτό;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Βεβαίως μπορεί.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Σ’ αυτό το πλαίσιο τη διεκδίκησε αυτή την ενέργεια ο Ψαραδέλλης, ότι ήταν μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της Οργάνωσης του, στην οποία συμμετείχε, στην 4η Διεθνή; Το συζήτησαν δηλαδή και είπαν «να κάνουμε τώρα μερικές ληστείες›; Διεκδίκησε αυτό το πράγμα;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Απ’ ότι ξέρω, αντί να ζητήσει ένα δάνειο από την Τράπεζα να βγάλει το βιβλίο προτίμησε ?

Δ. ΖΩΤΟΣ: Ατομικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ας τον αφήσουμε τον άνθρωπο τώρα. Υποθετικά μιλάμε όλοι. Καλύτερα να τον αφήσουμε.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Τώρα πείτε μου κάτι άλλο. Ένας άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει σε μια πολιτική ομάδα, είναι ενταγμένος και έχει μια καθημερινή δραστηριότητα όπως ισχυρίζεται ότι ήταν ο Ψαραδέλλης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και σε μια δεύτερη, που έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα αυτή η ομάδα, που έχει μια πολιτική πρόταση; Μικρή, δεν πειράζει, είναι κάποιοι άνθρωποι εκεί που το παλεύουν αυτό.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Σε όλες τις αριστερές οργανώσεις υπάρχει μόνο μια ένταξη. Δεν υπάρχει διπλή φύση δηλαδή όπως ο Χριστός. Έχει μόνο μια φύση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εναντίον του dualismus ο μάρτυρας.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Όχι ο μάρτυρας, έτσι λέει ο μάρτυρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέει.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Και για τον κ. Σερίφη και για τον κ. Ψαραδέλλη έχετε την άποψη - για τον κ. Σερίφη που καταθέσατε- ότι το κεντρικό στοιχείο που σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν είναι στη 17Ν είναι οι πολιτικές του απόψεις.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Η κοσμοθεωρία του.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Είναι τόσο ισχυρό νομίζετε στοιχείο αυτό οι πολιτικές απόψεις ή η ιδεολογική συγκρότηση ενός κατηγορούμενου που λέτε εσείς ότι αυτές οι πολιτικές απόψεις που έχει ο Ψαραδέλλης, για να μην μιλώ για άλλον, δεν ταιριάζουν με αυτές, το δια ταύτα, της 17Ν; Αυτό είναι τόσο ισχυρό; Και γιατί είναι τόσο ισχυρό; Εξηγήστε στο Δικαστήριο. Είπατε και ένα παράδειγμα στην αρχή για τις θρησκείες.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Συχνά η ιδεολογία γίνεται θρησκεία και τύφλωση, δηλαδή είναι φανατική. Επομένως δεν αλλαξοπιστούν εύκολα όσοι έχουν μια τέτοια ψύχωση με κάποιες ιδέες που θεωρούν σωστές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων. Αλλά και οι εκπρόσωποι της θρησκείας καμιά φορά κάνουν και άλλα πράγματα, τα οποία δεν τα λέει η θρησκεία τους. Ο άνθρωπος είναι περίπλοκο όν. Είναι περίπλοκο, πολύ σοφιστικέ όν ο σύγχρονος άνθρωπος. Μη καθόμαστε να κάνουμε απλοποίηση.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Να συνεχίσω το παράδειγμα που είπατε στην αρχή, που είπατε ότι η θεωρία του μαζικού εργατικού κινήματος είναι η θρησκεία η ορθόδοξη, ο μαρξισμός και η θεωρία του φόβου ή των όπλων είναι η αίρεση.

Πείτε μου κάτι, ως παράδειγμα τώρα. Μπορούμε να σκεφτούμε πρακτικά και να πούμε ότι αυτός ο ιερέας της ορθόδοξης θρησκείας το πρωί πάει στην ορθόδοξη εκκλησία και το βράδυ πάει στην Κοπτική ή στην Ιαχωβάδων κι αυτό να το δεχτούμε ως πραγματικότητα ή έχουμε τέτοια παραδείγματα, είτε από την πολιτική, είτε από την θρησκευτική ένταξη;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Όχι, δεν έχουμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε υπάρξει μέλος οποιασδήποτε παράνομης οργάνωσης επί χούντας;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Βέβαια.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε ποια ήσαστε εσείς;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ήμουν στο Πατριωτικό Μέτωπο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι πολιτικής απόχρωσης γενικά ήταν αυτή για να προσανατολιστούμε λίγο στο χώρο;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Το Πατριωτικό Μέτωπο ήταν μια οργάνωση η οποία προερχότανε από την ΕΣΔΑ και φυσικά με το κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αριστερής κατεύθυνσης οργάνωση.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ναι η κλασσική αριστερά της ΕΣΔΑ μετατράπηκε μετά ένα μεγάλο της μέρος στο Πατριωτικό Μέτωπο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιο είχατε αρχηγό; Είχατε αρχηγό εκεί πέρα;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Όχι. Η έννοια του αρχηγού είναι έννοια φασιστική. Και οι αριστερές οργανώσεις λειτουργούν πάντοτε με γενικές συνελεύσεις, με συλλογικά όργανα αποφάσεις και λοιπά, εξ’ ου και ας πάρουμε την δομή του ΚΚΕ δεν είναι ο αρχηγός του κόμματος, είναι γραμματέας του κόμματος ακριβώς για να υποδηλώσουν?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακόμα και στη θεσμική αριστερά δηλαδή. Θα μπορούσαμε δηλαδή μιλώντας για το ΚΚΕ να πούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ή ο Πρόεδρος του Συνασπισμού είναι ο υποκινητής των ενεργειών του Συνασπισμού, ή του ΚΚΕ; Ο απόλυτος εμπνευστής και υποκινητής της δράσης αυτού του κόμματος;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Σε καμία περίπτωση υπάρχει νομίζω η κακεντρέχεια του μακαρίτη του Κανελλόπουλου που έλεγε, ότι οι αριστεροί επειδή δεν μπορούν να σκεφθούν, συσκέπτονται. Δηλαδή κύριο χαρακτηριστικό της Αριστεράς είναι η σύσκεψη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό το μοντέλο δηλαδή δεν απαντάται γενικώς. Του απόλυτου αρχηγού που αποφασίζει εμπνέεται και στέλνει τους άλλους στη μάχη μετά;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Όχι σε καμιά περίπτωση. Ακόμα και στις πιο σκληρές γραφειοκρατίες, πάλι υπήρχε ένα συλλογικό όργανο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εδώ ξέρετε με τον κ. Γιωτόπουλο έχουμε μια κατηγορία, η οποία λέει ότι, αυτός εμπνεύστηκε, σχεδίασε, όλη την δράση της 17Ν αυτά τα 27 χρόνια, κάθε συγκεκριμένη ενέργεια, μέχρι και την κλοπή ενός αυτοκινήτου που έγινε και την κλοπή πινακίδων. Την αποφάσισε και την υπέβαλε μετά στα μέλη και τα έπεισε μάλιστα τα μέλη να πάνε να κλέψουν ένα αυτοκίνητο, ή να κλέψουν πινακίδες, ή να σκοτώσουν τον Μπακογιάννη κ.ο.κ. Αυτή η κατηγορία σας φαίνεται ότι συνάδει με οποιαδήποτε οργάνωση θα έλεγα εγώ, δεν θα έλεγα ούτε αριστερή οργάνωση, με οποιαδήποτε οργάνωση;

Μπορεί μια οργάνωση δηλαδή να έχει έναν, που είναι η απόφαση των πάντων και όλοι οι άλλοι να είναι ενεργούμενα; Έχουμε οργάνωση πια; Ή έχουμε ένα πρόσωπο με υπαλλήλους;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Προσωπικά την σκέψη του κ. Γιωτόπουλου δεν την γνωρίζω, αλλά ξέρω τον περίγυρό του. Δεν έτυχε να συμπέσουμε ποτέ μαζί. Οπότε οι μαρτυρίες που έχω απ’ αυτούς, θα καταθέσουν κάποιοι ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει μια πολύ φιλοσοφημένη πολιτική σκέψη, εγώ δεν την ξέρω και ότι η ίδια η δομή της σκέψης του, και σαν προσωπικότητα υποθέτω ουδέποτε θα ανελάμβανε τον ρόλο κάποιου αρχηγού, δεν θα το δεχόταν ο ίδιος δηλαδή.

Δεν θα δεχόταν ο ίδιος να είναι αρχηγός.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά για να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Σε οποιαδήποτε οργάνωση και αυτό λέει η κοινή λογική, είτε είναι δεξιά, είτε αριστερή λογική, αυτή η οργάνωση, η κοινή λογική λέει, ότι θα υπάρχουν κάποια μέλη, πιο εξέχοντα από τα υπόλοιπα. Με την άποψη ότι θα είναι πιο δραστήρια, πιο μορφωμένα, πιο έμπειρα. Αυτό το πράγμα το λέει η κοινή λογική για οποιοδήποτε σύνολο ανθρώπων.

Από πού αντλούν συνήθως το κύρος τους αυτά τα πιο εξέχοντα μέλη; Σχετίζεται αυτό το πράγμα με την προηγούμενη δράση του και κυρίως με το ότι κάθε μέρα αποδεικνύει όντας μπροστά σε όλες τις ενέργειες ότι του αντιστοιχεί αυτός ο ρόλος του εξέχοντος ας το πούμε έτσι; Το οποίο είναι άλλο πράγμα από τους αρχηγούς και τις δομές, αλλά εν πάση περιπτώσει αν είμαστε δέκα άνθρωποι κάπου ένας μπορεί να ξεχωρίζει μεταξύ μας περισσότερο.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κυρίως ένα άτομο της αριστεράς όταν ξεχωρίζει, είναι όταν είναι λογοθέτης, δηλαδή όταν διαμορφώνει σκέψη. Δηλαδή ακόμα και περιπτώσεις όπως ήταν στο Βιετνάμ που ήταν ένοπλοι, ο Χοτσιμίν και ο Γιάπ αυτό που τους έχει αφήσει στην ιστορία ήταν η πολιτική τους σκέψη. Όχι η δράση τους.

Επομένως λοιπόν τα άτομα της αριστεράς που ξεχωρίζουν, είναι κατά κανόνα αυτοί που παράγουν μια πολιτική σκέψη και σ’ αυτή τη πολιτική σκέψη αντανακλά και η προς ανατροπή πραγματικότητα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορεί να δεχθεί μια οργάνωση μέλη, επί δέκα – είκοσι χρόνια, τα οποία δεν κάνουν τίποτα; Ο κ. Γιωτόπουλος εδώ κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια οργάνωση αλλά πρακτικά δεν έκανε τίποτα. Δεν υπάρχει μια κατηγορία δηλαδή ότι σκότωσε τον τάδε, ή έκλεψε το τάδε αυτοκίνητο, που βασικά δηλαδή έδινε διαταγές σε άλλους. Έχει έννοια αυτό το πράγμα σε μια οργάνωση και μάλιστα για ένα πρόσωπο με εξέχοντα ρόλο, λέει η κατηγορία εκεί, ο οποίος πρακτικά ήταν με τα χέρια στις τσέπες, επί είκοσι, τριάντα χρόνια;

Πώς το βλέπετε, το βλέπετε να λειτουργεί αυτό ως μοντέλο; Δηλαδή ένα μέλος της οργάνωσης, μιας παράνομης οργάνωσης, το οποίο πρακτικά δεν έχει κάνει τίποτα.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Αυτό το μοντέλο που μου περιγράφετε, είναι περισσότερο μοντέλο σατανιστών, που υπάρχει κάποιος έχει μια επαφή με το θείο και την μεταφέρει, που δεν υπάρχει αυτό που είπα και προηγούμενα, σε καμιά περίπτωση στην αριστερά. Η αριστερά είναι συγκρούσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε παρακαλώ έχετε το λόγο.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε μάρτυς γνωρίζετε τον κ. Βότση;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Τον γνωρίζω ναι.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Και φαντάζομαι να γνωρίζετε και εσείς ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα κύρους κλπ.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Μάλιστα το γνωρίζω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Στην κατάθεσή του ο κ. Βότσης αναφέρθηκε σε κάποια δολοφονική την είπε ενέδρα, που είχαν στήσει εναντίον του, αναφερόμενος στην αστυνομία κλπ, πριν κάποια χρόνια.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Την έχω ζήσει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: ¶ρα συμφωνείτε ότι η αστυνομία δεν δίστασε να στήσει ενέδρα στον κ. Βότση που όλοι ξέρουμε για ποιον μιλάμε. Πιστεύετε ότι θα δίσταζε να στήσει ενέδρα, προκειμένου να επιβάλλει, να πει όσα είπε, στον κ. Παύλο Σερίφη, ο οποίος βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Βότση ως προς το κύρος της προσωπικότητας μιλάω πάντα. Όπως ξέρετε είναι ένας ανάπηρος άνθρωπος, μισός άνθρωπος λέει ο ίδιος?

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του?.βάλτε την ερώτηση με άλλο τρόπο, δεν μπορώ να πω ότι ο Βότσης είναι ανώτερος από τον κατηγορούμενο, άνθρωποι είναι και ο καθένας έχει την προσωπικότητά του.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Έχετε δίκιο, δεν θέλω να προσβάλω τον εντολέα μου, αλλά πάντα συγκριτικά ως προς την δημόσια τουλάχιστον εικόνα. Δηλαδή έστω όχι προς το στεναρό του χαρακτήρα των δυο ανθρώπων. Μιλάμε για έναν ανάπηρο άνθρωπο, που σίγουρα είναι πολύ πιο ευαίσθητος, πιο επιρρεπής στο να αποδεχθεί πράγματα που του επιβάλλουν να αποδεχθεί κλπ. Πιστεύετε ότι η αστυνομία δηλαδή θα δίσταζε να αντιμετωπίζει κάποιον τέτοιον άνθρωπο, ενώ δεν δίστασε να αντιμετωπίσει κατ’ αυτό τον τρόπο τον κ. Βότση;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Αυτό που με ρωτάτε το έχω ήδη διατυπώσει δημόσια. Ότι κάποιος για να αμυνθεί, πρέπει να είναι υγιής. Η κύρια φροντίδα κάποιου άρρωστου ή τραυματισμένου, είναι η ζωή του. Επομένως λοιπόν πρέπει να υπάρχει μια κατάσταση υγείας για να υπερασπίσει κάποιος τον εαυτό του.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: ¶ρα είναι πιο επιρρεπής ?.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ασφαλώς είναι πιο επιρρεπής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε πρόεδρε, επειδή ο κ. μάρτυς προηγουμένως είπε κάτι σχετικά με το ότι εσείς ανακριθήκατε.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ανακρίθηκα βέβαια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε παρακαλώ στο Δικαστήριο ποια ήταν η τύχη αυτής της καταγγελίας?

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Μιλάτε για ποια περίοδο στη χούντα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τώρα μιλώ, ποια ήταν η τύχη της καταγγελίας.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Λιγάκι έχουν μπερδευτεί τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ’89 που είπατε.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Η μόνη φορά που έχω ανακριθεί από την ελληνική αστυνομία είναι επί χούντας. Δεν έχω ανακριθεί ποτέ εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι έγινε προσπάθεια, σας κατονόμασε κάποιος δημοσίως σαν αρχηγό της 17Ν. Τι έγινε αυτή η καταγγελία εις βάρος σας;

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Όχι, όχι κατάλαβα το ερώτημα. Βγαίνει και με δικάζει μια εφημερίδα και ένας δημοσιογράφος. Καταφεύγω στη δικαιοσύνη και τρώνε τη μεγαλύτερη ποινή που έφαγε ποτέ εφημερίδα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ως προς εσάς τι έγινε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή η αστυνομία δεν τα πήρε στα χέρια της μια δικογραφία να σας καλέσει να σας πει, ελάτε εδώ κ. Κοροβέση εσείς είστε τέτοιος άνθρωπος, είστε και της αριστεράς; Ελάτε εδώ να σας δώσουμε ένα χέρι ξύλο?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είδατε λοιπόν κ. Κοροβέση ότι η εναντίον σας καταγγελία αρχειοθετήθηκε.

Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Δεν με είχε κατηγορήσει ποτέ η αστυνομία, ήταν μια πράξη συκοφαντικής δυσφήμησης, η ίδια η αστυνομία ουδέποτε βγήκε να με κατηγορήσει, να με ανακρίνει ή οτιδήποτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ όμως βλέπετε ότι η ίδια η δικαιοσύνη που εσάς σας αποκαθιστά, εδώ τους παραπέμπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:Πηγαίνετε στο καλό. Έχουμε λοιπόν να αναγνώσουμε μια έκθεση αυτοψίας δοκιμών – κλειδιών κατ’ οίκον έρευνας στην Δαμάρεως με τα κλειδιά που βρέθηκαν στον κ. Σάββα Ξηρό. Βλέπω εκεί πώς είναι η διαμόρφωσης. Εκείνα που έχουν κάποια αξία, κάποια στοιχεία. Είναι η 19 Ιουλίου. Είναι το 2 του Γενικού Καταλόγου, το βρήκε ο κ. Πρόεδρος και μου το έδωσαν.

«Πλαστική σακούλα και άλλες πλαστικές σακούλες, μια πλαστική σακούλα αποχρώσεων πρασίνου κλπ. υπάρχουν 127 πλαστικές σακούλες ίδιου τύπου. Τρία ρολόγια ξυπνητήρια, ένα πλαστικό διαφανές τάπερ, μια πλαστική ζελατίνα κλπ, χαρτί περιτυλίγματος, ξύλινα συρτάρια, δέκα φορείς χειροβομβίδων, ιδίως εξωτερικών ενδείξεων μαύρου χρώματος αποτελούμενα από δυο τμήματα έκαστος συνδεδεμένος από μαύρη πλαστική ταινία ασφαλείας, πλην του φορέα Νο2, στο ένα τμήμα οι ενδείξεις τάδε. Εντός των φορέων δέκα επιθετικές χειροβομβίδες που φέρουν τις ίδιες εξωτερικές ενδείξεις. Τρεις χειροβομβίδες πάλι με τα ίδια ενδεικτικά. 9 κομμάτια μαύρης μονωτικής ταινίας. Τα πειστήρια με αύξοντα αριθμό κλπ αυτά που μας ενδιαφέρουν, βρέθηκαν τοποθετημένα στην ντουλάπα αριστερά του εισερχόμενου στο χώρο δωματίου. Αυτοσχέδια κατασκευή μπάλας διαμέτρου?›

Δ.ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Με ενδιαφέρει αυτό δεν την έχω υπόψη μου. Τα στοιχεία που βάζει. ΄Όχι να μην χρονοτριβούμε. Απλώς φαντάζομαι ότι αναφέρει πιο συγκεκριμένα τα επίμαχα ευρήματα, δηλαδή ο οπλισμός, καταλαβαίνετε. Θα θέλαμε να αναγνωστεί πού βρεθήκανε ακριβώς αν περιλαμβάνεται εκεί. Δηλαδή σε ποιο δωμάτιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γράφονται εδώ τα πειστήρια με αύξοντα αριθμό 344-354, βρέθηκαν τοποθετημένα σε ένα μικρό ντουλάπι, άνωθεν της ντουλάπας.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ναι πού αυτό αναφέρεται σ’ αυτή την έκθεση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει εδώ, τα πειστήρια με 356-365 σε μικρό ντουλάπι άνωθεν της ντουλάπας.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Σε ποιο δωμάτιο κύριε Πρόεδρε; Γιατί καταλαβαίνετε αυτά πρέπει να ήταν μέσα στη λεγόμενη κρεβατοκάμαρα στο δωμάτιο δηλαδή πέρα από τη κουζίνα και το μπάνιο. Θα θέλαμε το δικαστήριό σας να το προσεγγίσει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια στιγμή να εντοπίσουμε τους χώρους. Νο1 είναι ο προθάλαμος. Στο δάπεδο του προθαλάμου βρέθηκαν τα κάτωθι αντικείμενα: Διαφημιστικά έντυπα, απόδειξη επ’ ονόματι Παπαδημητρίου κλπ. Μετά Νο2, δωμάτιο έναντι εισόδου διαμερίσματος, εκεί βρέθηκε το στρώμα κρεβατιού κλπ. Μετά Νο3 το χωλ σκουπίδια από την σάρωση και τίποτα άλλο. Χωλ Νο4 πλέον είναι το κυρίως δωμάτιο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Το Νο4 έχω την εντύπωση ότι είναι κύριε Πρόεδρε η κρεβατοκάμαρα του δυαριού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρίως δωμάτιο το λένε εδώ πάλι.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δεν έχω μαζί μου το σχεδιάγραμμα, αλλά έχω αυτή την εντύπωση, δεν είναι δηλαδή το σαλόνι που συγκοινωνεί με το χωλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι λέει από ένα μικρό προθάλαμο, δυο κύρια δωμάτια ένα μικρό διάδρομο, μια κουζίνα, μια τουαλέτα και ένα μικρό πατάρι άνωθεν της τουαλέτας. Δηλαδή δυο κύρια δωμάτια. Και εδώ όταν μου λέει Νο4, μου το λέει εδώ πέρα κυρίως δωμάτιο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Όχι σαλόνι. Νομίζω ότι είναι αυτό που αντιστοιχεί στις λεγόμενες κρεβατοκάμαρες στα δυάρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ λοιπόν σ’ αυτό, μιλήσαμε για πράγματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία, τιμοκαταλόγους κλπ, κάτι ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων κάτι scanner κάτι τέτοια, έντυπο οδηγιών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ λογαριασμός και γι’ αυτό τα προχώρησα γρήγορα αυτά, αφού δεν έχουν κάποια αξία. Μια κάρτα εγγύησης ISO κουβέρτα χρώματος καφέ, δισκέτες, CD ROM κλπ.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είναι στα αναγνωστέα, η τοπογραφική διαρρύθμιση για να μπορείτε να το συσχετίσετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε δεν το έχω εδώ πέρα, ενώ στο άλλο υπήρχε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Και στη Δαμάρεως υπάρχει. Και έχω την εντύπωση γιατί δεν το έχω μαζί μου τώρα, ότι το Νο4 είναι η κρεβατοκάμαρα που είναι τελείως απομονωμένη στο βάθος δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το βρούμε. Καταλαβαίνω, ξέρω τον ισχυρισμό σας και τον έχω αντιληφθεί από την αρχή, είναι για την κα Σωτηροπούλου και αν ακόμα μπήκε, τι δουλειά είχε με τις ρουκέτες?.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ακριβώς στο απομονωμένο δωμάτιο 4 που είναι η κρεβατοκάμαρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΄Εχω καταλάβει και ασφαλώς και το παρακολουθώ οπωσδήποτε με προσοχή το παρακολουθώ. Αλλά να δούμε τώρα σε ποιο δωμάτιο είναι.

Να δούμε πού είναι αυτό το πράγμα. Το τελευταίο δηλαδή, έπρεπε να έχει και τέταρτο δωμάτιο. Χώρος Νο5 τουαλέτα λέει μετά. Το 4ο όμως είναι ένα δωμάτιο μας λένε. Το 4ο ενώ εδώ γι’ αυτό θέλω το σχεδιάγραμμα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Έχει το σχεδιάγραμμα η κα Κούρτοβικ νομίζω, οπότε είμαστε εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας το δώσει η κα Κούρτοβικ να μας βοηθήσει εδώ πέρα, για να ξέρουμε δηλαδή πού είναι και που ήταν το κάθε πράγμα. Αν μπορούσε να τα δει κάποιος αυτά θα ζητάγαμε και από τους υδραυλικούς από ό,τι θυμάμαι.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Οι υδραυλικοί επίσης δεν απέκτησαν μια επαφή έστω και περιορισμένη με όλα τα δωμάτια, πλην του δωματίου αυτού του 4.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ότι τα παρακολουθούμε καλά – καλά και σας αρέσει και δεν σας αρέσει.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Πάντα μας αρέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 5 είναι η τουαλέτα. Αλλά οι ρουκέτες βρέθηκαν στο 4.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είναι η κρεβατοκάμαρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στο 5 της Δαμάρεως βρέθηκαν εξαιρετικής σημασίας ευρήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 4 το λέει εδώ πέρα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Αυτό είναι εκτάκτου ανάγκης εικόνα, λέμε για την κανονική εικόνα του διαμερίσματος, σε μέρες ρουτίνας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει ο άνθρωπος. Είχε γενική επισκόπηση η Οργάνωση, έτσι δεν είναι;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δυστυχώς δεν το έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το περίεργο εδώ με αυτή την έκθεση είναι ότι ενώ μας λέει πάνω ότι υπάρχουν δύο κύρια δωμάτια, πιο κάτω μας αναφέρει ως Νο 4 μόνο ένα κύριο δωμάτιο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το Νο 1 είναι το χωλ, το Νο 2 είναι το σαλόνι το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας διαβάσω εδώ πέρα πως τα λέει η έκθεση. Το Νο 1 το ονομάζει προθάλαμο, το Νο 2 μας το λέει δωμάτιο έναντι εισόδου διαμερίσματος.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είναι το σαλόνι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό είναι εκεί που βρέθηκαν τα δύο κρεβάτια, ένας καναπές με κρεβάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως στο Νο 4 είναι που βρέθηκαν όλα αυτά τα όπλα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει το 4 και δίνεται αριθμός στο φις, στο μπάνιο και στην κουζίνα γι’ αυτό βγαίνουν 6 τα δωμάτια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο Νο 5 το λέει τουαλέτα πλέον, το 4 λέει το δωμάτιο στο οποίο βρέθηκαν τα πάντα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι το δωμάτιο στο οποίο υπήρχε το computer.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή