Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (02/06/2003) Μέρος 8/8

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 21:08
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά μιλάει για το Νο 5 τουαλέτα:

«Σκούπα σάρωσης, ρολό χαρτί, πλαστικό καλάθι άπλυτο, σφουγγάρι, βουρτσάκι, στυλό διαρκείας BIC, αυτοκόλλητο, σιδερένιο εργαλείο σχήματος «Τ›, καπάκι διακόπτη βάνας νερού, νάιλον τουαλέτα, κράνος μοτοσικλετιστή άνευ προστατευτικού τζαμιού, καλώδιο ρεύματος, μια τρίχα που αφαιρέθηκε, κρεμαστό τσαντάκι, ύφασμα, συσκευασία που αναγράφει Πορτοκαλόχρων καπνογόνο σήμα ημέρας για SOS, 4 βήμα «ΤΟ ΒΗΜΑ› με ημερομηνία 10 Μαρτίου διπλωμένο στη σελ. 40 που υπάρχει ο τίτλος «Και νέα μέλη της 17Ν στο μικροσκόπιο›, πλαστικές σακούλες, σεσουάρ, σφυρί με ξύλινη λαβή, γερμανόκλειδο 10 11ρι με ένδειξη, ένα τρυπάνι αγνώστου μεγέθους, ψαλίδι με μαύρες λαβές, κατσαβίδια, πένσα, κόφτης, κόφτης καλωδίων, κατσαβίδι, μεταλλικό κατσαβίδι, δοκιμαστικά, 4 κατσαβίδια, διακόπτης, κομμένο μεταλλικό σήμα ελέγχου ΚΤΕΟ, σήμα άλλο ελέγχου ΚΤΕΟ, 5 κομμένα μεταλλικά τεμάχια πινακιδίων κυκλοφορίας, 5 κομμένα μεταλλικά τεμάχια πινακίδων κυκλοφορίας ακαθορίστων διαστάσεων εντός των οποίων υπήρχαν εντυπώματα στρογγυλής παγίδας μετά του εθνοσήμου της χώρας μας διαστάσεων 3,6, άλλα 9 μεταλλικά τεμάχια πινακίδων κυκλοφορίας, μια στρεβλωμένη γαλβανισμένη βάση στήριξης πινακίδας κυκλοφορίας, 1 μεταλλικό πλαίσιο διαστάσεων 31Χ5,5 χρώματος γαλαζοπράσινου, φακός τσέπης, μονόκλωνα καλώδια, βούρτσα χτενίσματος, μεταλλικό καρούλι, πλαστικό μπουκάλι σαμπουάν, ένα κουπάκι πλαστική ξυριστική μηχανή, πλαστικό μπουκάλι που εξωτερικά φέρει τις ενδείξεις «Ruba Fix Plus Extra Forte› 125 γρ. εντός του οποίου υπάρχει ποσότητα υγρού, πλαστικό καπάκι, 4 αμυντικές χειροβομβίδες τύπου... οι οποίες εξωτερικά φέρουν τις ενδείξεις εκ των οποίων οι 3 αναγράφουν επιπρόσθετα στο πλάι του πυροδοτικού μηχανισμού αρ. 73 στο πάνω μέρος του μοχλού απελευθέρωσης την ένδειξη «Artis›, 2 κοινοί πυροκροτητές, ένα ρολόι μάρκας «Five rams›, κλειδί ασφαλείας, συρματένιος κρίκος, άδειο μπουκάλι, AZAX, ηλεκτρικό μηχάνημα και του σχετικού καλωδίου «Olympia Verke AGE Made in Germany›, βραδύκαυστα πυραγωγά, φυτίλια, ασημένια μπαταρία μπανιέρας, κομμάτια χαρτοταινίας, αυτόματο τυφέκιο G3EF άνευ κοντακίου, γεμιστήρα αυτόματου όπλου άνευ ενδείξεων, αυτόματο τουφέκι, πιστόλια, μπερέτα, 2 γεμιστήρες άνευ ενδείξεως μήκους 25 εκατοστών απροσδιόριστο αριθμό φυσιγγίων των 9 mm, 1 εξάσφαιρο περίστροφο μάρκας Smith and Weston Special, ένα πιστόλι μετά γεμιστήρα 2 φυσιγγίων 45ρι, 1 μπαταρία νεροχύτη, φιάλη υγραερίου, διαφημιστικές κάρτες, σουπιέρες, γυάλινα ποτήρια νερού, φλιτζάνια, ομφαλός κλειδαριάς Geile??

Πατάρι:

1. Μεγάλο Σακ βουαγιάζ Europa Original μαύρο με δεμένες χειρολαβές, 2 μεταλλικές κεφαλές φερμουάρ, ένα μάλλινο γάντι χρώματος μαύρου.

2. Μεγάλο Σακ βουαγιάζ χρώματος μαύρου, μάρκας «R.Sinall›εντός του οποίου υπήρχε έτερο Σακ βουαγιάζ ίδιου τύπου, άνευ μάρκας.

3. Μεγάλο Σακ βουαγιάζ

4. Ομφαλοί κλειδαριών «Flag, Delca?›

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από αυτά τα σακ βουαγιάζ δεν ήταν κανένα γεμάτο με 10χίλιαρα μέσα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ διάβασα ότι δεν είχαν τέτοια κ. Εισαγγελεύ. Βλέπω έχετε απορίες εκτός αναγνωσθέντων.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω έναν σχολιασμό στο έγγραφο που διαβάζετε. Να επισημειώσω μόνο προς το Δικαστήριό σας σε αυτό το οποίο αναγνώσατε είναι η έκθεση ερεύνης της Δαμάρεως. Ξεκίνησε 6/7 αν θυμάμαι καλά, τελείωσε 19/7. Στην πρώτη σελίδα αναφέρει τουλάχιστον την έκθεση δοκιμής κλειδιών που έγινε. Υπάρχει και άλλο έγγραφο με την έκθεση δοκιμής κλειδιών και υπογράφετε και αυτή η έκθεση και η έκθεση την οποία αναγνώσατε από δικαστικό υπάλληλο, τον Εισαγγελέα ο οποίος ήταν παρών κατά την διενέργεια της έρευνας, κατά την διενέργεια όλης της αυτοψίας και κατάσχεσης αυτής που έγινε. Υπάρχει δηλαδή υπογραφή Δικαστικού Λειτουργού.

Επίσης να σημειώσω κ. Πρόεδρε, ότι αναγνώσατε βεβαίως τα σοβαρά και έτσι είναι και ας μην φανεί ότι δεν είναι σοβαρό αυτό το οποίο λέω και επισημαίνω, επειδή υπάρχουν και έχουν βρεθεί σε πολλά σημεία, έχει γίνει έρευνα έχουν βρεθεί τρίχες σε πολλά σημεία και στην κουζίνα και σε διάφορα άλλα απ’ ότι θυμάμαι απ’ έξω, δεν την έχω μαζί μου και επειδή ακριβώς ο ισχυρισμός τον οποίο έχει ο κ. Γιωτόπουλος είναι ότι ποτέ δεν πήγε στην Δαμάρεως, ποτέ δεν μπήκε μέσα σε αυτό το σπίτι, θα δείτε ότι έχει γίνει εξονυχιστική έρευνα, έχουν βρεθεί τα πάντα, έχει γίνει σκούπισμα όπως λένε ανά τετραγωνικό μέτρο. Έχει βρεθεί και μία τρίχα πάνω σε μία οδοντόβουρτσα η οποία είναι σε μία εκεί, δεν έχει βρεθεί τίποτα που να τον συνδέει με αυτό το χώρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί βρέθηκε τρίχα στην οδοντόβουρτσα;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τρίχα όμως.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Η τρίχα είναι το ασφαλέστερο εύρημα για κάποιον που συχνάζει κάπου. Της κας Σωτηροπούλου που θα ήταν μακριές τρίχες δεν βρέθηκαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να κάνω μία παρατήρηση. Ότι η εικόνα την οποία παρουσίαζε αυτό το διαμέρισμα κατά τον χρόνο κατά τον οποίο βρισκόταν στην χρήση της Οργάνωσης είναι η εικόνα την οποία μας έδωσαν εδώ οι υδραυλικοί οι οποίοι ήρθαν και κατέθεσαν σαν μάρτυρες. Είναι αυτοί που μπήκαν την περίοδο που το διαμέρισμα χρησιμοποιείτο και μάλιστα πρόσφατα και νομίζω και στις αρχές του περσινού χρόνου κατά τον οποίο επισυνέβησαν και τα γεγονότα τον Ιούνιο.

Η μεταφορά σε αυτό, στους χώρους τουλάχιστον του μπάνιου και δεν θυμάμαι αν και στην κουζίνα υπήρχε κάτι, κιβωτίων με όπλα νομίζω ότι θα πρέπει να συνδεθεί με τις συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη στον Πειραιά, τις συνθήκες εξάρθρωσης πλέον και διάλυσης της Οργάνωσης και τη προσπάθεια των υπολειπόμενων στο να αποκρύψουν τα υπάρχοντα στοιχεία και να καταστρέψουν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Θα πρέπει να συνδεθεί, να επισημάνουμε το γεγονός εκείνο το οποίο κατέθεσε μία μάρτυς εδώ, μιλάω αποκλειστικά από την δικογραφία και από ότι προέκυψε κατά την αποδεικτική διαδικασία η οποία μας περιέγραψε ότι το βράδυ της έκρηξης ή πιθανόν το επόμενο επανειλημμένα ανεβοκατέβαινε τις σκάλες και μπαινόβγαινε στο διαμέρισμα κάποιο άτομο το οποίο προφανώς μετέφερε κάποια πράγματα. Προφανώς ήταν κινήσεις οι οποίες είχαν γίνει υπό τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί για την καταστροφή των πειστηρίων εκείνων τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην Οργάνωση. Το επισημαίνω αυτό διότι βεβαίως σχετίζεται με την όλη θέση μας πάνω στο ζήτημα. Θα επανέλθουμε στην συνέχεια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως ο κ. Κουφοντίνας να μας πει τώρα αν ξέρει πού πήγαν αυτά τα πράγματα μετά την έξοδό τους από την Δαμάρεως; Δεν απαντάτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αφού βρέθηκαν εκεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα οποία εξήλθαν λέω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εξήλθαν ή εισήλθαν κ. Εισαγγελεύ; Ποιος σας λέει ότι όλα αυτά τα πράγματα δεν εισήλθαν τότε ενόψει του ότι....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έμπαινε και έβγαινε είπε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έμπαινε και έβγαινε. Ή έβαζε ή έβγαζε πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκ των δύο το ένα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έβγαζε κάποια πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ερωτώ λοιπόν εγώ τον κ. Κουφοντίνα αλλά δεν απαντάει. Δεν τον ρωτάω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα μπορούσε αντίστοιχα να θεωρηθεί ότι μετέφερε κάποια πράγματα με τον σκοπό είτε να τα προφυλάξει, είτε στην συνέχεια να τα καταστρέψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα σχεδιαγράμματα τα έχουμε στα χέρια μας και είναι πολύ καλά και έγχρωμα. Μπορείτε να τα πάρετε και να τα δείτε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το Δικαστήριό σας κατανοεί, μάλλον αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο όγκος των ευρημάτων που σχετίζονται με την δραστηριότητα της Οργάνωσης πέραν του μπάνιου που είπαμε, εκδηλώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τοποθετούνται στο δωμάτιο 4, σε αυτό δηλαδή που κανείς δεν έχει οπτική επαφή όταν μπει στο διαμέρισμα είτε προς το σαλόνι, είτε προς το μπάνιο, είτε προς την κουζίνα. Είναι το δωμάτιο το πιο απομονωμένο στο βάθος δεξιά. Φαντάζομαι αυτό είναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώσατε την ανάγνωση του 2 καταλόγου. Αν θυμάμαι καλά δεν έχει διαβαστεί η έκθεση της Πάτμου. Είχατε σταματήσει στο 165. Θεωρείτε ότι αναγνώστηκε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αν έχετε κάτι να μου πείτε είναι εντάξει. Εκτός αν έχετε κάτι να μας επισημάνετε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εκείνο που έχω να πω και για τα δύο αυτά έγγραφα, ότι καλό θα ήταν να επιδειχθούν και οι φωτογραφίες που έχει ληφθεί από τις γιάφκες πέρα από το σχεδιάγραμμα. Νομίζω ότι θα τις έχετε κι εδώ αυτές τις φωτογραφίες. Απλώς κάποια στιγμή να επιδειχθούν και στους διαδίκους να ξέρουμε κι εμείς γιατί μιλάμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας δώσουν παρακαλώ τις φωτογραφίες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα τις έχετε εδώ λογικά τις φωτογραφίες. Κάνουν μνεία οι ίδιες οι εκθέσεις ότι βιντεοσκοπήθηκε και φωτογραφήθηκε ο χώρος. Οι ίδιες εκθέσεις που αναγνώσατε το λένε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω τις φωτογραφίες να έρθουν εδώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να δούμε και πραγματικά το χώρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν δεν βρούμε τις φωτογραφίες θα μας τις περιγράψει κάποιος, θα μας τα πει ο ίδιος. Ορισμένα έχει υποσχεθεί ότι θα τα πει ο ίδιος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να αναγνωσθεί και το έγγραφο το πόρισμα ένορκης διοικητικής εξέτασης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ευχαρίστως. Υπάρχει αντίρρηση;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ξέρω τί διαδικασία θα ακολουθηθεί διότι έχει επιφυλαχθεί το Δικαστήριό σας να καλέσει έναν από τους θεράποντες ιατρούς. Θα επανέλθουμε όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας διαβάσουμε αυτά για να φεύγουν. Ασφαλώς θα επανέλθουμε. Τα έγγραφα που έχουμε μπροστά μας μην τα κρατάμε συσσωρευμένα. Να τα διαβάζουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε, η ανάγνωση να είναι πλήρης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς θα είναι πλήρης.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να παρακαλέσω το Δικαστήριό σας κ. Πρόεδρε για να μπορέσουμε κι εμείς να ειδοποιήσουμε εγκαίρως τον γιατρό που θα φέρουμε να εξεταστεί ως τεχνικός σύμβουλος να μας ορίσετε σχετικά εγκαίρως την ημέρα αυτή κατά την οποία θα γίνει η συζήτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς θα προτείνετε ποιους θέλετε να τους φέρω. Γι αυτό σας δώσαμε σήμερα όλα τα χαρτιά να τα διαβάσετε, να δείτε πώς θα αμυνθείτε κι εσείς. Δεν μου αρέσουν εμένα της τελευταίας στιγμής οι δουλειές. Δηλαδή θέλετε σήμερα να σας δώσω τα χαρτιά και αντί να σας δώσω ένα χρόνο επαρκή, να σας πω αύριο τελείωσε. Δεν το θέλω έτσι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σωστό είναι αυτό κ. Πρόεδρε αλλά ακούστε και κάτι. Αφού σήμερα μας δώσατε τα χαρτιά γιατί να το διαβάσουμε τώρα αυτό; Να διαβάσουμε και τα χαρτιά....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, θα το διαβάσουμε τώρα για να ενημερωθούμε κι εμείς. Να ξέρουμε τί λένε εδώ οι γιατροί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να προτείνω κάτι επί της διαδικασίας. Νομίζω ότι στα αναγνωστέα πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά. Νομίζω να εξαντληθεί ο κατάλογος των αναγνωστέων ώστε να μην πάμε ενδιάμεσα. Να εξαντληθεί, να δούμε τί έχει να προτείνει από αναγνωστέα η Εισαγγελική Αρχή και να διαβαστούν αυτά, να προτείνουμε εμείς τα αναγνωστέα μας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τόσο πολύ τον Εισαγγελέα.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το θέλουν. Ας πάμε με την σειρά που λένε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον Εισαγγελέα τον έχετε έτσι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ίσα-ίσα, εγώ λέω να προτείνω και η Εισαγγελία τον κατάλογο των εγγράφων, να δούμε αν η πολιτική αγωγή έχει κάποια έγγραφα που θέλει να διαβαστούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη, και αν το διαβάσουμε και αν δεν το διαβάσουμε δεν χαλάει ο κόσμος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι αυτό το πρόβλημα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το διαβάσουμε αύριο. Προχωράμε στην έκθεση ερευνών. Εξερεύνηση χώρων πειστηρίων 21/10/2002.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Έκθεση Ερευνών - Εξερεύνηση χώρων πειστηρίων 21/10/2002.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, να σας ρωτήσω κάτι. Ξέρετε ότι όταν πιάνουμε ένα χαρτί μας μένει αποτύπωμα. Εγώ δεν το ήξερα και οφείλω να το εξομολογηθώ. Εσείς το ξέρατε αυτό; Θυμάμαι στη Δικτατορία συγκεκριμένα που έγινε ένα δημοψήφισμα, εκεί στην παρέα μου που ξέραμε εμείς τι θα ψηφίσουμε στην παρέα μου λέει κάποιος «βγαίνει το αποτύπωμα›. Εσείς το ξέρατε αυτό; Μάλλον όχι. Και ναι και όχι. Είδατε τι γίνεται;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν δεν είναι σίγουρο ότι βγαίνουν. Κατά δεύτερο απορώ πως βρήκαν από το δεξί μου χέρι αποτυπώματα, εφόσον δεν ήμουν ποτέ σεσημασμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ταυτότητα είχατε βγάλει;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μόνο το δείκτη έχω δώσει, δεν ήμουν ποτέ σεσημασμένος, δεν έχω δώσει ποτέ τα υπόλοιπα δάχτυλα. Απορώ πως ταυτοποιήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είμαι βέβαιος κι εγώ. Πάντως την παρατήρησή σας την προσέχω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός έθεσε το εξής: πως μου λέτε εμένα αφού μου είχαν φύγει τα δάχτυλα αυτά. Που τα βρήκαν; Είναι ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο το επισημαίνουμε φυσικά. Όλα τα σημειώνουμε. Πολλά όμως είναι του αριστερού. Αλλά που βρήκαν από το δεξί, λέει. Δεν είναι κανένα του δεξιού από όσα διαβάσαμε, δικό σας.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχουν και το δεξιού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που διαβάσαμε είναι όλα του αριστερού, για την αποκατάσταση της αλήθειας. Γιατί αν ήταν εκείνο κι εγώ ξέρετε τι σκέψεις κάνω!

Ο κ. Παπαδάκης έχει τον λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα σχόλιο πολύ σύντομο σε ό,τι αφορά το έγγραφο που αναγνώστηκε και κατά το μέρος που αφορά τον εντολέα μου. Ακούστηκε δύο φορές το όνομα Βασίλειος Τζωρτζάτος για δύο αποτυπώματα αμφότερα σε κινητά αντικείμενα, ένα στο βιβλίο «Who is who της αλλαγής› εκδόσεως του 1981 κι ένα σε πηλίκιο αστυνομικού με τα αρχικά ΓΣ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο γείσο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο γείσο. Κατ’ αρχήν και αληθούς υποτιθεμένης της βεβαιώσεως που διαβάστηκε, τα αποτυπώματα αυτά και γνήσια αν θεωρηθεί ότι είναι, δεν συνεισφέρουν αποδεικτικά σε βάρος του Βασίλη Τζωρτζάτου πέραν όσων παραδέχεται, δεδομένου ότι παραδέχεται τη συμμετοχή του στην Οργάνωση μέχρι το έτος 1992 και αμφότερα τα αντικείμενα αυτά κυκλοφορούσαν σε χρόνο τέτοιο που μπορούσαν να είχαν περιέλθει στην κατοχή της Οργάνωσης έως τότε και προ πολλού. Το μεν βιβλίο είχε εκδοθεί το 1981 το δε πηλίκιο φέρεται ότι προέρχεται από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα που έγινε το 1989.

Πλην τούτου υπάρχει νομολογία και υπάρχει και στην υπόθεση τούτη, ότι μόνη η ύπαρξη δακτυλικών αποτυπωμάτων σε κινητά αντικείμενα, δεν είναι αρκετή για να θεμελιώσει κατηγορία, υπάρχει κατηγορούμενος που έχει απαλλαγεί μάλιστα με βούλευμα από την υπόθεση αυτή.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω στο δικαστήριο πέραν αυτών που είπα, τα εξής σημεία:

Πρώτον, το έγγραφο που αναγνώστηκε δεν αποτελεί έκθεση, αποτελεί μια βεβαίωση της Αστυνομίας, βρισκόμαστε στη μέση και προς το τέλος της δίκης και ούτε έκθεση υπάρχει, ούτε βεβαίως δυνατότητα διορισμού τεχνικού συμβούλου υπάρχει και εκτός από αυτά υπάρχει τρεις φορές δική μου αίτηση προς το δικαστήριο –το δικαστήριο την έχει ικανοποιήσει όχι όμως και η υπηρεσία προς την οποία απευθύνθηκε και ζητώ παροχή διευκρινίσεων και μεταξύ αυτών ζητώ το εξής πάρα πολύ απλό, που το επαναφέρω: δεν μας λέει αυτό το έγγραφο της Αστυνομίας που πάλι δεν είναι έκθεση, από τα πολλαπλά αποτυπώματα που φωτογραφίζει η σελ. του βιβλίου στην οποία φέρεται το αποτύπωμα του δικού μου πελάτη, ποια δαχτυλιά είναι η δική μου και ποια είναι των άλλων.

Ούτε αυτό το στοιχειώδες δεν έχει διευκρινιστεί πολύ δε μάλλον να μου δοθεί η δυνατότητα με δικό μου τεχνικό σύμβουλο να κάνω ταυτοποίηση για τη γνησιότητα. Κατά συνέπεια το έγγραφο αυτό μόνο, δεν είναι δυνατό να ληφθεί υπόψη για να θεμελιώσει ενοχή τουλάχιστον για το μέρος που αφορά τον εντολέα μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει στο δικαστήριό σας να έρθουν να καταθέσουν οι δυο ειδήμονες, ο επί των αποτυπωμάτων και ο γραφολογικών θεμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα έρθουν τα πειστήρια δεν είπαμε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε σε αυτή τη διαδικασία, η Υπεράσπιση των κατηγορουμένων να φέρει το δικό της τεχνικό σύμβουλο να καταθέσει σχετικώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλει. Πότε να φέρουμε τα πειστήρια;

Ο κ. Παπαδάκης έχει τον λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ως προς εμένα. Το θέμα το θέτει για πολλοστή φορά ο κ. Εισαγγελέας, συγκρατώ απλώς ότι το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί. Όταν το δικαστήριο θα κρίνει ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα αυτό, θα πω την άποψή μου για αν πρέπει να έρθουν οι μάρτυρες. Ή, το ένα ή το άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν χρειαστεί θα τους εξετάσουμε, δεν θα χρειαστεί δεν τους εξετάζουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα το συζητήσουμε κάποια στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά όπως ξέρετε επειδή αυτά τα πειστήρια είναι ευαίσθητα στοιχεία και χρίζουν ειδικού χειρισμού, θα τα συνοδεύουν αυτοί ούτως ή άλλως γιατί από ό,τι μου είπε ο κ. Εισαγγελεύς είναι αρμόδιοι αυτοί, επομένως εδώ θα είναι. Αν χρειαστεί να τους εξετάσουμε, θα συζητηθεί κι αυτό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ προσωπικά επειδή βλέπω ότι θέλει να μιλήσει ο κ. Φυτράκης, καλύπτομαι απολύτως από μια δήλωση που είχε κάνει την περασμένη φορά που συζητήθηκε το θέμα πειστηρίων. Όφειλα όμως να σχολιάσω το έγγραφο αυτό, διότι μπορεί και να αποφασιστεί να μην έρθουν τα πειστήρια, να μην έρθουν μάρτυρες και να μην γίνει τίποτα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα συζήτησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε να τα φέρουμε τα πειστήρια;. Η δική μου η ερώτηση είναι: πότε θα φέρουμε τα πειστήρια. Κοιτάξτε τις ατζέντες σας να είστε όλοι εδώ. Αυτό είναι το δικό μου ερώτημα. Δεν θέλω να λείπετε όλοι. Δηλαδή ξέρω ότι υπάρχουν έγκριτοι συνήγοροι δυο τρεις από τον καθένα, αλλά τα πειστήρια επειδή είναι σοβαρό θέμα, ας είναι όλοι εδώ. Να μου πείτε ποια μέρα θέλετε, να το ξέρουμε δυο τρεις μέρες νωρίτερα και να κανονίσουμε. Δεν είναι δα και τόσο σημαντικό αυτό. Σκεφτείτε το λιγάκι μεταξύ σας.

Συνεννοηθείτε να έχουμε το χρόνο για να έρθουν εδώ, να δούμε τα πειστήρια και αν χρειαστεί να εξεταστούν και μάρτυρες τους προτείνει ο κ. Εισαγγελεύς, τους έχει ήδη προτείνει και τότε τους εξετάζουμε δεν χάθηκε ο κόσμος. Αλλά πρώτα να δούμε τα πειστήρια να δούμε τι είναι αυτά. Κύριε Ραχιώτη πίσω από εσάς ήμουν κάποια στιγμή που έριξα μια ματιά, αλλά από εκεί και πέρα δεν ξέρω, δεν κάθισα να τα δω. Εδώ, επ’ ακροατηρίου θα τα δούμε όλοι. Καταλάβατε; Εκεί ήταν μια άτυπη προσέγγιση. ¶λλο το ένα, άλλο το άλλο.

Ο κ. Φυτράκης έχει τον λόγο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: ¶τυπη προσέγγιση λέτε εσείς. Αλλά είναι μια προσέγγιση η οποία είναι έξω από τους δικονομικούς κανόνες που έχουμε ως τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όταν έρχεται ο κατηγορούμενος Παναστασίου και του λέτε ότι βρήκα δαχτυλικό αποτύπωμα σ’ ένα βιβλίο τάδε χωρίς να του λέτε ποια είναι η έκδοσή του θα φέρετε το βιβλίο και από εκεί θα δούμε την ημερομηνία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πάει αυτό. Όταν όμως έρχεται ο κατηγορούμενος εδώ και θέλει να αντικρούσει ή να μην αντικρούσει στο στάδιο αυτό που άρχισε η δίκη, όχι στο στάδιο της ανάκρισης, πρέπει να ξέρει ότι όταν λέει το έγγραφο αυτό ότι βρήκα τα αποτυπώματά σου σ’ ένα αντικείμενο τάδε και ταυτίζονται με το δεξιό ή αριστερό αντίχειρα κλπ., πρέπει να έχει –όταν έρθει στο δικαστήριο- πλήρη την έκθεση συγκρίσεως, αυτή την έκθεση συγκρίσεως θα θέσει στο δικό του πραγματογνώμονα υπόψη και αυτός θα του πει «άκου να δεις, έχει 18 σημεία ταυτίσεως και ταυτίζεται αυτή είναι η κατάστασή σου και αυτή είναι η φωτοτυπική αναπαράσταση του ευρήματος και το ταυτίζω έτσι, τα ελέγχω και είναι σωστό ή είναι λάθος›. Όταν δεν το έχει αυτό, τι να το κάνω εγώ; Θα έρθει τώρα αυτός που έχει κάνει τη σύγκριση και θα σας πει κ. Πρόεδρε εγώ; Νάτο το αποτύπωμα. Έχω βρει 35 σημεία από το σημειωματάριό του. Τι θα κάνετε εσείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι πρέπει να κάνω; Να τους βάλω σώνει και καλά να μου κάνουν εκθέσεις; Αυτό είναι δικό τους θέμα αν θα κάνουν αυτοί εκθέσεις.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα δω τι θα κάνω όταν θα έρθουν. Τώρα, τι να πω;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε εδώ διαβάσαμε την έκθεση αποτυπώσεων και αποτυπωμάτων – ευρημάτων, όπως περιγράφεται και αυτό που θέλω εγώ να επισημάνω είναι ότι κατά το νόμιμο χρόνο που έχω τη δυνατότητα να αντικρούσω το εύρημα αυτό, ή να μην το αντικρούσω, να πω ότι είναι σωστό. Δεν έχω την πληρότητα που είναι αναγκαία από το σύστημα ελέγχου των αποτυπωμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα προτείνετε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτή η έλλειψη είναι καθοριστική και δεν αναπληρώνεται από την εμφάνιση του μάρτυρα, τεχνικού της υπηρεσίας ο οποίος θα πει ότι βρήκα 38 σημεία να ταυτίζονται στο τάδε πειστήριο. Αυτά έχω να σας επισημάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ καλά τα ακούσαμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Διότι δεν έχει κάνει έγκαιρα σε αυτό το χρόνο που χρειάζεται και αρχίζει η δίκη την έκθεση που είναι απαραίτητη επιστημονικά αποδεκτή. ¶ρα είναι ατελή τα στοιχεία αυτά που σας έρχονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα τα ατελή στοιχεία δεν τα λαμβάνουμε υπόψη. Αυτό δεν λέτε;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι θα κάνετε, εσείς μπορεί να τα λάβετε υπόψη. Εγώ τι θέλω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Αυτό είναι το δικό σας συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να τα λάβουμε υπόψη, ούτε τις απολογίες, ούτε αυτά, ούτε τίποτα. Το κατάλαβα. Θα λάβουμε μόνο τους μάρτυρες υπερασπίσεως υπόψη, να τελειώνουμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτή τη γενίκευση που κάνετε, δεν τη δέχομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τη δέχομαι ούτε κι εγώ.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: «Δεν σου αρέσουν οι απολογίες, δεν σου αρέσουν τα ευρήματα, άντε να τους αθωώσουμε›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά σας είναι να μην σας αρέσει.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θέλω τέτοια. Δεν έχω τέτοια δικαιώματα εγώ, ούτε κάνω χρήση τέτοιων δικαιωμάτων. Εγώ κάνω μια προσέγγιση αυτού του ζητήματος που θαρρώ σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη και δεν δέχομαι να μου πουν αμέσως την παρατήρηση ότι δεν θέλεις να καταδικαστούν και λες ό,τι θέλεις. Δεν το δέχομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπα εγώ αυτό. Είπα δεν τα θέλετε αυτά καθόλου. Αλλά τα θέλει όμως η πλευρά της Εισαγγελίας και τα φέρνει. Τι να κάνω εγώ; Να τους πω να μην τα φέρουν; Το τι θα εκτιμήσουμε είναι άλλο θέμα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ θα πω αν είναι πλήρη ή δεν είναι πλήρη και την υπερασπιστική μου άποψη και δική σας αρμοδιότητα να αποφασίσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθήκον σας είναι να τα πείτε αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Φυτράκη τι φωνάζετε; Δεν φοβάστε μήπως αδικείτε την πραγματικότητα;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ποια πραγματικότητα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή η οποία υπάρχει. Εκπλήσσομαι.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν έπρεπε να έχετε τα ευρήματα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα στοιχεία έχουμε, αυτά φέραμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να φέρει; ¶λλα που δεν έχει ο άνθρωπος;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι άλλο να κάνουμε;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Θα πω ότι δεν είναι σωστά τα στοιχεία χωρίς να έχω την έκθεση; Την έκθεση πραγματογνωμοσύνης την έχετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Εισαγγελεύ. Εφόσον δεν υπάρχει πραγματογνωμοσύνη, τι θα κάνουμε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μας αδικείτε κ. Φυτράκη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχει διαβαστεί ακόμη το έγγραφο της Δ/σης Εγκληματολογικών Ερευνών που αφορά την κα Σωτηροπούλου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναφορά σε σταθερό αποτύπωμα αυτό που ενδιαφέρει γιατί τα κινητά όντως δεν ενδιαφέρουν. Αλλά εφόσον τίθεται το θέμα, οφείλουμε κι εμείς από πλευράς μας να πούμε ότι πράγματι έχετε να κάνετε ανάγνωση εγγράφων τα οποία δεν συνιστούν εκθέσεις, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου με οποιοδήποτε τρόπο.

Όταν έρθει η στιγμή και διαβαστεί θα επανέλθουμε, επειδή όμως τίθεται από το συνάδελφό μου οφείλω κι εγώ να θέσω και να επισημάνω στο δικαστήριό σας προτού προχωρήσετε....

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έγγραφο σχετικό με αποτυπώματα της κας Σωτηροπούλου και πειστήρια στις οδούς:

α) Δαμάρεως 73 και β) Πάτμου 84.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα πρέπει να επανέλθουμε αύριο κ. Πρόεδρε διότι μας κατέλαβε εξ απήνης η ανάγνωση των εγγράφων αυτών. Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει που είναι η σειρά των πραγμάτων, την έχω χάσει ήδη εδώ και 2 μήνες περίπου και είχα να υποβάλλω και ενστάσεις σε σχέση με αυτό, διότι θεωρώ ότι έχει διακοπεί προφανώς, καταφανώς και πολλαπλώς η αρχή της ενότητας της δίκης, έχουμε διακεκομμένες δίκες, διακεκομμένες διαδικασίες.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ενιαία διαδικασία την οποία επιτάσσουν οι αρχές του Κ.Ποιν.Δ., δεν υπάρχει ενότητα της δίκης τουλάχιστον ως προς τις επιμέρους υποθέσεις διότι ναι μεν έχουμε μια συνεκδίκαση υποθέσεων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε όλα να τα ανακατέψουμε. Εξετάζονται μάρτυρες διαδοχικά σε διαφορετικές συνεδριάσεις ενώ έχουν παρεμβληθεί άλλες, αναγιγνώσκονται έγγραφα σε διαφορετικές συνεδριάσεις είναι προφανές ότι ούτε εσείς...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά τα κανονίζει ο Πρόεδρος. Έτσι νομίζει ο Πρόεδρος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ υποβάλλω μια ένσταση ως προς αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή μήπως δεν θέλετε να τα διαβάσουμε; Ό,τι σας πειράζει να μην τα διαβάζουμε; Δεν θα τα διαβάζουμε καθόλου!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με την προσβολή βασικών αρχών της διαδικασίας προσβάλλω το δικαίωμά μου στην άσκηση της υπεράσπισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι εντάξει; Να συνεχίσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο δια ταύτα για να καταλάβω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να εξηγήσω το θέμα που θέτω. Μου αφαιρείτε τον λόγο κ. Πρόεδρε, τι θέλετε να κάνω; Έχω το λόγο; Έχω το δικαίωμα; Είναι δικαίωμά μου και απορία μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην καταλάβω κι εγώ δηλαδή ποιο είναι το αίτημα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα φτάσω και στο αίτημα εάν εξηγήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα όλα αυτά τα βλέπω ασύνδετα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εξηγώ κατ’ αρχήν ότι δεν είμαι σε θέση να παρακολουθήσω την ανάγνωση του εγγράφου και να προβάλλω τους ισχυρισμούς μου διότι δεν ανέμενα σήμερα στη συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας, την ανέμενα εδώ και 2 προηγούμενες εβδομάδες και έφερα μαζί μου το σχετικό φάκελο, σήμερα δεν τον έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Και τι θέλετε να κάνω; Να διαβάσουμε άλλη μέρα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε προχωρούμε σε διαδικασίες χωρίς να ξέρουμε. Κάθε μέρα ερχόμαστε χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνουμε, τι θα εξετάσουμε, σε ποιο σημείο μιας δικογραφίας 3 φοριαμών καλούμαστε να τοποθετηθούμε. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μαζί μας όλες τις δικογραφίες, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μαζί μας όλα τα καίρια έγγραφα και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που δικάζετε. Δεν μπορούμε επομένως να ασκήσουμε τα υπερασπιστικά μας δικαιώματα και με αυτή την έννοια εγώ θεωρώ ότι θίγεται ένα βασικό δικαίωμα των κατηγορουμένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν σε αυτή τη δίκη δεν άσκησαν υπερασπιστικά δικαιώματα οι κατηγορούμενοι, μπορεί να πέσει και κανένας κεραυνός από ψηλά! Ξέρετε, και από πάνω κάτι υπάρχει, έστω κι αν δεν τα παραδέχεστε μερικοί εδώ πέρα. Κάτι υπάρχει από πάνω. Αν εδώ δεν ασκήθηκαν υπερασπιστικά δικαιώματα πολλαπλώς και μακροσκελώς, αλίμονό μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το αν και κατά πόσο ασκήθηκαν με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο τρόπος που ορίζει ο νόμος είναι αυτός που λέει ο Πρόεδρος, εκτός εάν κάποιο δικαίωμα σας αφαιρείται. Δηλαδή εδώ στην προκειμένη περίπτωση που διαβάσαμε αυτό το έγγραφο εσείς το ζητήσατε σήμερα για την κα Σωτηροπούλου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ όχι. Εγώ είπα ότι δεν έχει αναγνωστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν σειρά να διαβαστεί αυτό και ζητάτε να διαβαστεί. Τώρα λέτε όχι. Κανονίστε πρώτα τι θέλετε, να καταλάβει και το δικαστήριο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, όταν τελειώσετε και μου δώσετε τον λόγο χωρίς διακοπές όμως, θα τοποθετηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χωρίς διακοπές όταν είστε σε κάποιο θέμα. Έτσι να μιλάτε αδέσποτα δεν δίδεται ο λόγος. Εδώ πέρα είναι δικαστήριο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι αδέσποτα, μου δώσατε τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδωσα τον λόγο να πείτε. Αφού ζητάτε να σας αναγνώσουμε ένα έγγραφο, γιατί μετά σας παραβιάζουμε το δικαίωμα; Για να καταλάβω κι εγώ δηλαδή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να αναζητήσουμε τα πρακτικά να δούμε εάν εγώ σας ζήτησα να αναγνώσετε έγγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπατε να σας διαβάσω για την κα Σωτηροπούλου;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε. Σας έλεγα μάλιστα μην προχωρήσετε, θα τοποθετηθώ πάνω σε αυτά που έθεσε ο συνάδελφός μου και εσείς είπατε όχι να το διαβάσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ποιος το είπε; Εγώ δεν το ήξερα αυτό το έγγραφο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα σας φέρω αύριο τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και θα το δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία θεωρείται μη αναγνωσθέν και θα το διαβάσουμε αύριο. Τι άλλο θέλετε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω το δικαίωμα να τοποθετηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε. Δεν σας δίδεται ο λόγος. Τελειώσαμε. Σας παρακαλώ πολύ! Να σέβεστε το δικαστήριο. Εγώ νόμισα ότι θέλετε να το διαβάσουμε. Δεν θέλετε, δεν το διαβάζουμε. Δώστε μου το επόμενο έγγραφο.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνω εγώ χατίρια παραπάνω από εκείνα τα οποία η δικονομία μου επιτρέπει. Αρκετά οι ελαστικότητες! Εδώ δείχθηκε έλλειψη σεβασμού τελείως προς το δικαστήριο. Πλήρης έλλειψη σεβασμού! Να ξέρετε τι ζητάτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μα προσέβαλλα το δικαστήριο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσβάλλατε πάρα πολύ το δικαστήριο. Ήσασταν σήμερα υπερβολικά προσβλητική για το δικαστήριο. Μα μου λέτε τώρα διάβασα ένα έγγραφο για την κα Σωτηροπούλου και μου λέτε δεν έχω όλους τους φακέλους μαζί μου; Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν το ξέρετε αυτό το έγγραφο; Τώρα σας ήρθε; Είναι μέσα στη δικογραφία. Έγγραφα αναγνωστέα είναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να μου δώσετε τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιο λόγο να σας δώσω;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ζητώ εδώ κι ένα τέταρτο τον λόγο χωρίς διακοπή να τοποθετηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τοποθετηθήκατε. Σας καταλάβαμε. Δεν χρειάζονται άλλες τοποθετήσεις, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα θεωρείτε μη αναγνωσθέν και τελειώσατε με αυτό. Είχατε αντίρρηση που ανέγνωσα το έγγραφο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι το ζήτημα που σας έθεσα δεν ήταν μόνο σε σχέση με αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα, θεωρείται μη αναγνωσθέν το έγγραφο θα το ξαναδιαβάσουμε για να έχετε αύριο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ένστασή μου δεν αφορά αυτό το έγγραφο του οποίου την ανάγνωση δεν τη ζήτησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η άλλη ένστασή σας; Να μην διαβάζουμε καθόλου τα έγγραφα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν σας είπα αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα και η υπομονή έχουν ένα όριο. Παρακαλώ μην εξαντλείτε το δικαστήριο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε ή μου δίνετε τον λόγο ή δεν μου τον δίνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάρτε τον λόγο να πείτε ό,τι θέλετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτή τη διαδικασία δεν την μπορώ και να μου λέτε ότι εγώ προσβάλλω το δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως το προσβάλλετε! Δηλαδή μου λέτε ότι κάνω παραβάσεις εδώ και δεν δίνω τα δικαιώματα στην Υπεράσπιση; Τι άλλο θέλετε να πάρετε εδώ πέρα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν μου δώσετε τον λόγο θα ολοκληρώσω αυτό που θέλω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε τι θέλετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ είμαι πολύ ήρεμη κ. Πρόεδρε, αλλά ζητώ τον λόγο χωρίς διακοπή. Είναι απλό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να με φέρετε εμένα να εκνευριστώ δεν με έχει φέρει κανένας άλλος εδώ μέσα, όσο εσείς σήμερα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας ενοχλεί ότι υποβάλλω ένα ζήτημα το οποίο θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ζήτημα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει μια ένσταση, θέλω να την υποβάλλω, θέλω να καταγραφεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε την να τελειώνουμε!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θεωρώ ότι έχει παραβιαστεί η αρχή της ενότητας της δίκης σε μια ενιαία διαδικασία και τα δικαιώματά μου...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε την, φέρτε την και γραπτή να τελειώνουμε! Τι άλλο θέλετε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν μου δώσετε τον λόγο χωρίς διακοπή, δεν μπορώ κ. Πρόεδρε. Με τέτοιους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση. Μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε καμία συζήτηση. Εδώ ασκούμε λειτούργημα και εσείς κι εγώ. Ή, θα μου δώσετε το δικαίωμα να το κάνω, ή πείτε μου ότι με αποβάλλετε από την αίθουσα. Αλλιώς δεν γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδωσα τον λόγο. Πέστε μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με αυτούς τους όρους δεν γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το θέλετε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να διακόψουμε και να επανέλθω αύριο το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αύριο το πρωί. Φέρτε τα και γραπτά να τα καταχωρήσουμε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή