Αναδιάρθωση αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και πυρηνικά

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 08:24
A- A A+

Η προβλεπόμενη αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία, των οποίων 15.000 στρατιώτες σταθμεύουν κοντά στη μεθόριο της Νοτίου με τη Βόρειο Κορέα, δεν θα πρέπει να αναμένει την επίλυση της πυρηνικής κρίσης με την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Αμύνης Πολ Γούλφοβιτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Χθες, η Σεούλ και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ένα επενδυτικό πρόγραμμα 11 δισ. δολαρίων μέσα σε τρία έτη, που θα ευνοήσει τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις.

Οι νοτιοκορεατικές αρχές φοβούνται μία πιθανή αποχώρηση των 15.000 αμερικανών στρατιωτών από τη διαχωριστική γραμμή με τη Βόρειο Κορέα, που θα έδινε στους Αμερικανούς τη δυνατότητα να εξαπολύσουν προληπτική επίθεση κατά του κομμουνιστικού κράτους, χωρίς να ριψοκινδυνεύσουν μεγάλες απώλειες.

Στο Τόκιο ο Γούλφοβιτς αρνήθηκε να αναφερθεί στα πιθανά πολεμικά σχέδια, όμως παραδέχθηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις επί του παρόντος βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. «Θα έλεγα πως οι Βορειοκορεάτες έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι ημών, που συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν», τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλεονεκτήματα των αμερικανικών δυνάμεων, όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν επί τα βελτίω στην Ασία.

«Κρίνουμε πολύ σημαντικό να προσαρμόσουμε τις θέσεις μας εν σχέσει με μία δεκαετία πρίν, προκειμένου να έχουμε πλεονεκτήματα από τις δυνατότητες αυτές ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μία βορειοκορεατική επίθεση ταχύτερα και αποτελεσματικότερα», πρόσθεσε ο Γούλφοβιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή