Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (03/06/2003) Μέρος 2/6

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 21:02
A- A A+

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το σημερινό έγγραφο το έχει χρησιμοποιήσει. Το έγγραφο αυτό βρέθηκε στο σπίτι. Πώς το ξέρει ο κ. Κουφοντίνας; Στη γιάφκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε «δεν είναι δικό μας αυτό›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ότι βρέθηκε στην γιάφκα κύριε κατηγορούμενε; Ή μάλλον κατηγορούμενε σκέτο. Το «κύριε› το αποσύρω κατηγορούμενε Κουφοντίνα. Το αποσύρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα δούμε εμείς. Δεν νομίζω, όλοι δικαιούνται την προσφώνηση «κύριος› και συνάπτεται και με τεκμήριο. Ας τα αφήσουμε τώρα. Επί των μαρτύρων και επί των εγγράφων, ζητήσατε το λόγο.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Θα είμαστε πάρα πολύ σύντομοι. Η εξέταση του Διοικητή του Ανέστη Παπαναστασίου, του κ. Ζαμανίκα απετέλεσε για μας είναι αλήθεια μία έκπληξη. Απέδειξε ο συγκεκριμένος άνθρωπος ότι έχει ένα υψηλό ήθος. Ερχόμενος εδώ μετά από διάσκεψη με τον εαυτό του μηνών όπως είπε και αποφαινόμενος επί της ουσίας του συγκεκριμένου σκαριφήματος, η εύκολη λύση και θα μπορούσα να πω και η ευχάριστη λύση για πολλούς θα ήταν να εμμείνει σε μία δαιμονολογική αντίληψη για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Μας μίλησε με αυστηρότητα για το γεγονός ότι εξήλθε του στρατοπέδου, με πολύ αυστηρότητα. Είπε αν θυμάμαι καλά ότι θα τον έστελνα στρατοδικείο. Ταυτόχρονα όμως με πλήρη πεποίθηση, νομίζω ομόλογη προς την έκθεση που μόλις αναγνώσθηκε μας είπε ότι ήταν για προσωπική χρήση του Ανέστη Παπαναστασίου. Εξήγησε μάλιστα με διάφορο τρόπο βεβαίως από την έκθεση και τους λόγους.

Υπενθυμίζω τα εξής, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε. Είπε ότι και ο ίδιος είχε συντάξει αντίστοιχο μνημόνιο για τα υπηρεσιακά του καθήκοντα προκειμένου να διευκολύνεται στην επιτέλεση των καθηκόντων του. Μας είπε ότι είχε συστήσει, όχι δώσει εντολή, εντολή δεν έδωσε ποτέ είπε. Είχε συστήσει και μάλιστα επιμείναμε στην ερώτηση όταν είδαμε ότι το είπε αυτό το πράγμα, ότι είχε συστήσει και στους υφισταμένους του αξιωματικούς να κάνουν το ίδιο.

Εξήγησε ότι στα πλαίσια αυτού του μνημονίου, αυτού που θεωρεί μνημόνιο ήταν και το συγκεκριμένο σκαρίφημα. Εισέφερε την πληροφορία, κάτι που εξ υπ’ αρχής ισχυρίζεται ο Ανέστης Παπαναστασίου αλλά δυστυχώς δεν είχε απόδειξη και για μας ήταν μία έκπληξη αυτή η επιβεβαίωση ότι την ίδια περίοδο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά δίπλα στο στρατόπεδο. Και έτσι σχετίζεται προφανώς ο αριθμός των σημείων πυρόσβεσης, αυτή η ληξιαρχική καταγραφή όπως την ονόμασε και ο συνάδελφός μου ο κ. Τεντολούρης όλων των σημείων πυρόσβεσης (14) όλων των υδροστομίων (14), του κεντρικού πυροσβεστικού σταθμού, της κεντρικής αποθήκης κλπ του νερού πάντοτε.

Νομίζω λοιπόν ότι με την κατάθεση του Διοικητή του, ενός ανθρώπου – το ξαναλέω και οφείλουμε να τα λέμε αυτά – που εδώ επέδειξε εξαιρετικό ήθος διαλευκαίνεται πλήρως η αιτία της σύνταξης του συγκεκριμένου σκαριφήματος. Δεν έχω τίποτε άλλο.

κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ: Νομίζω κάλυψε το θέμα ο κ. Κούρκουλος. Θα έλεγα ένα μόνο πράγμα. Ξεκινάω από μία λογική παραδοχή. Τί θα ήθελα εγώ από ένα σχεδιάγραμμα προκειμένου να εισβάλλω σε ένα στρατόπεδο παρανόμως και να διενεργήσω μια παράνομη πράξη. Τρία πράγματα θα ήθελα. Τί έχει μέσα το στρατόπεδο, ένα. Δύο, πώς θα μπω και πώς θα βγω με ασφάλεια και τί έχει και πού είναι τα πυρομαχικά ή ο οπλισμός. Πώς θα μπω με τον τρόπο της εισόδου και της εξόδου, να έχω μία πρόσβαση. Τρίτον, ποιος φρουρεί το στρατόπεδο. Να δούμε αυτά τα τρία τα βασικά τα έχει το σχεδιάγραμμα; Τηλεγραφικώς κ. Πρόεδρε.

Εγώ δεν κατανοώ κ. Πρόεδρε αν είναι δυνατόν τέτοιο σχεδιάγραμμα να μην έχει τον οπλισμό ή τα πυρομαχικά τα οποία βρίσκονται μέσα. Αυτός που θα διενεργούσε την πράξη κ. Πρόεδρε θα ρισκάρισε να μπει μέσα σε ένα στρατόπεδο με όλους τους κινδύνους και να ανοίξει κάποια στιγμή την αποθήκη και να είναι φτερά από πύραυλο; Μπορεί να ήταν μηχάνημα υποβρυχίου, μπορούσε να ήταν κανόνι το μεγαλύτερο δυνατό μη μεταφερόμενο. Θα έκανε όλη την ενέργεια χωρίς να ξέρει; Απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να συνετάγη γι αυτό το λόγο.

Δεύτερον, δεν έχει την πρόσβαση. Να μην επανέλθω σε αυτό. Υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα το οποίο έχει περίφραξη και έχει μόνο την κεντρική πύλη. Την κεντρική πύλη κ.κ. Δικαστές την βλέπω κι εγώ που περνάω με το αυτοκίνητό μου απ’ έξω. Αυτό περιμένω από το σχεδιάγραμμα;

Τρίτον, η φρουρά. Η αλήθεια είναι ότι στην φρουρά υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Πότε θα γινόταν κ.κ. Δικαστές αυτή η ενέργεια; Μέρα ή νύχτα; Θα γινόταν νύχτα. Ποιος είναι ο εποπτικός οφθαλμός ενός στρατοπέδου; Το εντόπισε και ο κ. Κούρκουλος και η πραγματογνωμοσύνη. Είναι το γραφείο υπηρεσίας του αξιωματικού. Αυτός είναι ο οφθαλμός. Πουθενά κ.κ. Δικαστές. Μπαίνω μέσα. Δεν πρέπει να ξέρω ποιο είναι το σημείο το στρατηγικό από το οποίο πρέπει να προφυλαχθώ. Δεν υπάρχει. Μένει η φρουρά στην οποία θα δώσω εξήγηση. Δηλαδή και στο ζήτημα της φρούρησης πάλι δεν έχω του ουσιώδες στοιχείο, δηλαδή το στρατηγικό σημείο που με ενδιαφέρει.

Τί έχει επιπλέον που δεν έπρεπε να τα έχει; Σε αυτά δεν θα είναι καθόλου σχοινοτενής. Υπάρχουν 28-24 επιστόμια κ.κ. Δικαστές και πυροσβεστικοί σταθμοί. Ο πυροσβεστικός σταθμός αν θυμάμαι καλά έχει τα φτυάρια και τις αξίνες. Αυτό το σχεδιάγραμμα θα ανέμενα εγώ όταν θα το έκανα παραγγελία; Επίσης υπάρχει μια άλλη σκέψη. Η σκέψη αυτή είναι η εξής: μήπως δόθηκε εκ των υστέρων έτσι; Πάλι όχι. Δηλαδή να είχε συνταχθεί για άλλο λόγο και να δόθηκε.

Εγώ σε αυτό το σχεδιάγραμμα θα έλεγα, συμπλήρωσε χριστιανέ μου τί έχει μέσα και πώς θα μπω. Παραινώντας είδα και κάτι κύριοι Δικαστές που νομίζω ότι δεν το είδα και στην πραγματογνωμοσύνη. Δεν υπάρχουν οι πόρτες των αποθηκών. Λέει αποθήκες. Εγώ μπαίνω μέσα νύχτα κ. Πρόεδρε. Ας χρησιμοποιήσω την φράση, τοίχο-τοίχο θα έκανα τις αποθήκες μέσα στην νύχτα από το πού θα μπω; Έχει 4-5 αποθήκες. Η είσοδος στον χώρο τον κρίσιμο είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα για μένα.

Συνεπώς πρόκειται για ένα σχεδιάγραμμα το οποίο είναι προφανέστατα κύριοι Δικαστές ότι δεν μου κάνει. Εγώ δηλαδή θα το γύριζα, θα έλεγα δεν μου κάνει αυτό. Ή συμπλήρωσέ το αυτό που θέλω. Διότι αυτό σε περισσότερους κινδύνους με εμβάλει κύριοι Δικαστές. Με αποπροσανατολίζει, δεν μου δείχνει τα κρίσιμα σημεία και όλα τα σχετικά τα της ασφαλείας. Αυτό ήθελα να πω κύριοι Δικαστές σχετικά με την ανάγνωση των εγγράφων.

Όσον αφορά για την αυστηρή και πολύ ακριβολόγα θα έλεγα κατάθεση του κ. Ζαμανίκα αναφέρομαι σε όσα προ ολίγου ακούστηκαν από την συνάδελφό μου συνυπερασπιστή μου.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μήπως μία ανθρώπινη στιγμή, νομίζω έχω και υποχρέωση να το πω αν μου επιτρέπει το Δικαστήριο. Θα είναι λίγο υπερβολή αλλά σκέφτομαι ότι πρέπει να το εισφέρω στο Δικαστήριο. Είπε ο κ. Ζαμανίκας το εξής: ότι όταν είδε στις φωτογραφίες τον κ. Ανέστη Παπαναστασίου δεν τον θυμήθηκε. Είναι κοντά 20 χρόνια. Όσο μεγαλώνουμε η μνήμη γίνεται ατελέστερη.

Τον θυμήθηκε είπε εδώ που τον είδε ζωντανά. Υπεδείχθη από το Δικαστήριό σας στον κ. Ζαμανίκα να τον αναγνωρίσει κι εδώ. Ήταν κάτι που δεν το είδε το Δικαστήριο, το είδαμε η από δω πλευρά. Η τρυφερότητα με την οποία κοίταξε ο κ. Ζαμανίκας τον πρώην υφιστάμενό του, που πάει να πει τί; Η απόλυτη πεποίθησή του ότι δεν τον πρόδωσε και η εικόνα του σοβαρού, συνεπούς και όλα όσα λέει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης Ανέστη Παπαναστασίου.

Νομίζω ήταν η ανθρώπινη πλευρά που παρότι όπως έχει ειπωθεί ότι μόνο τα λόγια έχουν σημασία, όλα τα άλλα είναι φλυαρίες. Εν πάση περιπτώσει εδώ η σημειολογία της έκφρασης του Διοικητή μας έδειξε πάρα πολλά. Ότι τουλάχιστον δεν προδόθηκε από τον Ανέστη Παπαναστασίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα όσο για την ακρίβεια την απαιτούμενη στην Οργάνωση θα μπορούσε να μας πει ο κ. Κουφοντίνας ότι η Οργάνωση μπορούσε να δρα εν καιρώ νυκτός, υπό καταιγίδα και με μόνο φωτισμό την αστραπή, ούτε φακό να μην ανάβουν. Ξέρουν αυτοί. Οργανωτικά και εκτελεστικά ήταν άρτιοι. Μην το συζητάμε.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Όχι, για το σχεδιάγραμμα. Μα αν μπορούσε να τους διευκολύνει το σχεδιάγραμμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπειτα εκείνο το εκκλησάκι σε προσανατόλιζε, ήξερες πού είναι η ανατολή, πού είναι η δύση. Κάτι ήξερες.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τότε ανοίγεται συζήτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι συζήτηση. Θέλω να τα σκέφτεστε για την αγόρευση. Εγώ σας λέω ποιες απορίες δημιουργούνται. Δεν θέλετε να τα λέω;

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Αν το θέτετε έτσι κ. Πρόεδρε ευπρόσδεκτη η παρατήρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απόφαση θα βγάλουμε εμείς τώρα; Προσέξτε, θέλω ότι μπορεί να περάσει ενός ανθρώπου στο μυαλό να σας το λέω για να το σκέφτεστε να τα πείτε.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εξηγούμαι ότι αυτό είναι σωστό για να μην γίνονται διπλές και τριπλές αναγνώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι μπράβο.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Όμως θεωρούμε ότι ακούσατε ένα βαρύ πυροβολικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βαρύ, πολύ βαρύ.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Βαρύ ήταν κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είναι αυτό; «Εμπιστευτικό›; Είναι για τις συνθήκες νοσηλείας.

Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Δεν μας αφορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάτε στην ευχή του Θεού.

Ν. ΚΟΥΡΚΟΛΟΣ: Εμείς σας χαιρετούμε και καλό καλοκαίρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι καλό καλοκαίρι! Εδώ θα είστε όλο το καλοκαίρι και αφήστε αυτά που ξέρετε!

Εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή ο κ. Ρουμελιώτης κι εσάς. Αφού όταν απουσιάζετε, κάποιος εκπροσωπεί. Ή, τον κ. Χρυσικόπουλο ή όποιον θέλετε. Δεν με ενδιαφέρει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα έγγραφο που μας διαβάσατε πριν και μας υπομνήσατε και τα περί κέντρου, υποθέτω ότι κέντρο διαβάζετε ένα «Κ› που βλέπετε μέσα στο κείμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγραψε τη λέξη «κέντρο›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: «Οργανώνονται και διευθύνονται έμμεσα ή άμεσα από το «Κ› εκτός από τις προσωπικές άμυνες›. Αυτό δεν είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Γράφει το λέξη Κέντρο. Αλλιώς εγώ δεν μπορούσα να πω «Κ›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να το επισημάνω, ένα το οποίο βλέπω εκεί που λέει «Κατάσταση κρίσεως 2› κάτω – κάτω γενικά μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι άλλο. Εκείνο δεν λέει κέντρο. Σας είπα προσέξτε το κι εσείς να μου πείτε την άποψή σας. Έχουμε το πόρισμα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ. Πήρατε τα χαρτιά; Τα πήρατε. Να τελειώσουμε τον κατάλογο των εγγράφων. Κυρία Κούρτοβικ να διαβάσουμε πάλι το δικό σας; Γιατί χτες είπα μη αναγνωσθέν, δεν θέλησα να σας στενοχωρήσω και είπα «Το κόβω›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ νομίζω ότι έληξε. Ξέρετε ότι η εκτίμηση προς το πρόσωπό σας πόσο μεγάλη είναι και ως προς την ικανότητά σας ως δικηγόρου είναι πανθομολογούμενο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ να διατυπώσω όμως ένα παράπονο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει με εμένα θα έχετε όλοι παράπονο για την αρχή της ισότητας. Γιατί και ο κ. Εισαγγελέας έχει παράπονα, έχει και η Πολιτική Αγωγή, γιατί να μην έχετε κι εσείς. Να κρατιέται κάποια ισορροπία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν μου δώσετε τον λόγο χωρίς το λόγο, χωρίς διακοπές, να σας πω ότι διαβάζοντας τα χτεσινά πρακτικά, διαπίστωσα ότι την ώρα που κάποιος συνήγορος –κατά περίπτωση ήμουν εγώ- επιχείρησε να θέσει ένα ζήτημα για μια ένσταση η οποία αφορούσε εφαρμογή του 339 προς τη δεδομένη περίπτωση και με τρόπο απόλυτα βασιζόμενο στις αρχές της διεξαγωγής της δίκης, αντιμετώπισα από πλευράς σας συνεχείς διακοπές, εκτοξεύτηκε η κατηγορία ότι προσβάλλω το δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν μου λέτε ότι δεν έχετε δικαιώματα εδώ μέσα, δεν το προβάλλετε λιγάκι; Όχι πολύ, λίγο πάντως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχουν οι κανόνες του Κ.Ποιν.Δ. και τελικώς μου αφαιρέθηκε ο λόγος. Τελικώς, όταν επιχείρησα να θέσω αυτή την ένσταση, όχι μόνο κατηγορήθηκα ότι προσβάλλω το δικαστήριο και ότι σας έκανα και τη χειρότερη προσβολή που σας έγινε από την αρχή της διαδικασίας, αλλά μου αφαιρέθηκε και ο λόγος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού τελείωσε η διαδικασία;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πως τελείωσε η διαδικασία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε ότι αύριο το πρωί θα σας κάνω και την ένστασή μου. ¶μα θέλετε την κάνετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θέλω να σας πω κάτι. Δεν σας έχω ενοχλήσει ιδιαίτερα με ενστάσεις, δεν σας έχω ενοχλήσει ιδιαίτερα με παρεμβάσεις, να επισημάνω όμως ότι οι κανόνες της Ποινικής Δικονομίας δεν είναι τυπικοί κανόνες, καλύπτουν ουσιαστικά δικαιώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν στεκόμαστε στο τυπικό και αγνοούμε το ουσιαστικό, κάτι που κατά κανόνα κάνει η δική μας νομολογία ιδιαίτερα σε επίπεδο νομολογίας Αρείου Πάγου, αν στεκόμαστε εκεί θα έχετε εσείς την ικανοποίηση ότι είστε σύμφωνοι με τον τύπο και θα είμαστε όλοι βέβαιοι ότι έχουμε μια άδικη εφαρμογή του νόμου, μια παραγνώριση με παραβίαση δικαιωμάτων, την οποία δεν μπορούμε σε κανένα επίπεδο να διεκδικήσουμε, εκτός ίσως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εγώ θέτω αυτά τα ζητήματα έτσι κ. Πρόεδρε νομίζω ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια, πρέπει και να είναι και ο Καίσαρας πρέπει δηλαδή όχι μόνο η γυναίκα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Καίσαρας πιο καλός ακόμη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο Καίσαρας περισσότερο μετά το 1329. Εγώ επιχειρούσα να θέσω ένα ζήτημα σε σχέση με το 339...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά και οι συγκλητικοί πρέπει να βοηθάνε. Όχι μόνο ο Καίσαρας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εμείς δεν είμαστε συγκλητικοί, είμαστε απέναντί. Είμαστε διοικούμενοι κ. Πρόεδρε. Εμείς είμαστε Ρωμαίοι πολίτες και αν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε παράγοντες της διαδικασίας και η βοήθειά σας είναι πάρα πολύ μεγάλη μέχρι τώρα. Ελπίζω ότι έτσι θα συνεχίσουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα επιθυμούσα να κάνω μια δήλωση σε σχέση με το 339, αφορά συνολικά τη διαδικασία την οποία δεν κάνω κ. Πρόεδρε, επιφυλάσσομαι όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου σας παρακαλώ κ. Κούρτοβικ. Σε μια δίκη τόσο σχοινοτενή τι να κάνουμε; Δηλαδή να λέμε ότι σήμερα θα διαβάσουμε τα τάδε έγγραφα, περιμένω να έρθουν 3 – 4 μάρτυρες, δεν έρχεται κανένας. Θα πούμε «δεν ήρθε κανένας μάρτυρας δεν θα διαβάσουμε έγγραφα›; Σας έχουμε δώσει εκεί μια ντουλάπα, ένας έχει βάλει χαρτιά, ξέρει ποιος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένας έχει κλειδιά. Ο κ. Παπαδάκης έχει κλειδιά δεν έχει κανένας άλλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο κλειδιά, το ένα είναι εκεί πάνω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ το αγνοώ μέχρι στιγμής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το είπα εγώ μια μέρα; Παρακάλεσα να σας δώσουν ένα φοριαμό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζετε ότι η ύπαρξη ενός κλειδιού ή μιας ντουλάπας καλύπτει τις ανάγκες της εφαρμογής του 339, τις αρχές της συνέχειας δηλαδή της διαδικασίας της δίκης, της ενότητας της δίκης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω; Κάνω ό,τι μπορώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι να πρωτοβάλω; Θα μεταφέρω μ’ ένα φορτηγό τη δικογραφία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, θέλετε να μου τα δίνετε να σας τα φυλάω στο δικό μου το ντουλάπι που δεν έχω τίποτα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι. Είναι τυπικό το ζήτημα. Να επιμείνω ότι οι τυπικοί κανόνες καλύπτουν ουσιαστικά δικαιώματα. Να σταθούμε στο ουσιαστικό δικαίωμα. Εγώ λέω ότι αν εξετάζουμε ένα μάρτυρα το Μάρτη, ένα τον Απρίλη και ένα έγγραφο το Μάιο, δεν υπάρχει ενότητα της διαδικασίας, δεν υπάρχει συνέχεια της διαδικασίας, δεν υπάρχει συνέχεια στο σχηματισμό της δικής σας κρίσης, ούτε στη δική μας τη δυνατότητα να προβάλλουμε υπερασπιστικούς χειρισμούς, να αναδείξουμε αντιφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου ποιους μάρτυρες εξέτασα...

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πάντα με διακόπτετε συνέχεια!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου να σας πω ποιους μάρτυρες εξετάσαμε οποτεδήποτε και τι είπε ο καθένας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας πω ότι η υπόθεση Περατικού έχει διεξαχθεί σε τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις, οι οποίες απείχαν από μία – δύο εβδομάδες μεταξύ τους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έφυγε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μόνο αυτή έφυγε; Υπάρχει δυνατότητα υπ’ αυτούς τους όρους να δείτε αν υπήρχαν αντιφάσεις ανάμεσα στους μάρτυρες, αν οι μάρτυρες σε σχέση με τα έγγραφα κατέθεταν πράγματα σχετικά ή πράγματα που κονταροχτυπιόνται ανάμεσά τους; Έχετε τη δυνατότητα εσείς να δείτε τέτοια στοιχεία; Έχουμε εμείς τη δυνατότητα να τα αναδείξουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς έχετε εμπειρία και μπορείτε όλα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καμία εμπειρία. Όταν δικάζονται 85 υποθέσεις!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό αντικρούω αυτή την ένσταση που λέτε οι δικηγόροι δεν είχαν δυνατότητα να έρθουν στη δίκη, οι κατηγορούμενοι δεν μπόρεσαν να βρουν δικηγόρους. Να πως βρήκαν τόσο καλούς δικηγόρους. Αυτό λέω. Βλέπετε που έχω επιχείρημα κι εγώ;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θα σας πω ότι το 339 δεν καλύπτει μια τυπική προϋπόθεση, καλύπτει την ουσιαστική προϋπόθεση της παροχής των αναγκαίων μέσων και του χρόνου για την Υπεράσπιση. Υπάρχει εν προκειμένω και προσβολή του άρθρου 6 διότι υπό αυτούς τους όρους ούτε το χρόνο έχουμε, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τις αναγκαίες ευκολίες -ο φοριαμός δεν είναι οι αναγκαίες ευκολίες- για την εκτέλεση, για την άσκηση του υπερασπιστικού έργου.

Το θέτω. Δεν κάνω ούτε ένσταση, ούτε δήλωση κ. Πρόεδρε. Τα παίρνω πίσω όσα είπα χτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα λάβουμε υπόψη όλα. Τα λαμβάνουμε σοβαρά όλα όσα λέτε. Ό,τι μπορούμε να πράξουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια της διαδικασίας και σε σχέση με αυτά θα σας ζητήσω και ισοπλία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν την έχετε; Ο κ. Εισαγγελέας καμιά φορά παραπονιέται λέει «περισσότερα δικαιώματα δίνω σε εσάς›. Η αρχή της ισοπλίας είναι καινούρια έκφραση του 6.1. της ΕΣΔΑ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε στο επόμενο έγγραφο, είναι το υπ’ αριθμόν 5. το έγγραφο 4 του γενικού καταλόγου, που λέει «Έγγραφο του Τμήματος Χημείου της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών› δεν το βλέπω. Το έχει κανένας σας; Κύριε Χρυσικόπουλε, θέλετε να μας το δώσετε να το διαβάσουμε τώρα;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για το DNA είναι αυτό το έγγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για το DNA είναι αυτό;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι για το DNA. Δεν ξέρω αν το έχω μαζί μου, να το ψάξω να το δω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε την καλοσύνη;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το 302292329Α;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Β. Της 15/10/2002 του Τμήματος Χημείου της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πάντως έχω μια έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης από το βιολογικό εργαστήριο, που αναφέρεται σε αποτέλεσμα του DNA.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης από το βιολογικό εργαστήριο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 5 θεωρείται μη αναγνωσθέν. Λέει για την κα Σωτηροπούλου στο «Who is who της αλλαγής›, το «Ελληνικό αντάρτικο των πόλεων› και στο «ΠΟΝΤΙΚΙ› 31/5/2001 εκεί –λέει – βρέθηκαν 3 αποτυπώματα και στον παραστάτη μιας πόρτας, «στον παραστάτη εσωτερικής συρόμενης που συνδέει τα δωμάτια 1 – 2›. Το επόμενο είναι έκθεση γραφολογικής γνωμοδότησης.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, βλέπω ότι μεταξύ των αναγνωστέων εγγράφων έχει μπει η γραφολογική γνωμοδότηση του κ. Καλατζή, η γραφολογική πραγματογνωμοσύνη Χριστίνας Ντούση, Θεοφάνη Βέλιου και η γραφολογική έκθεση... δηλαδή έχουν μπει αναγνωστέα οι εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων και δεν έχει μπει η βασική έκθεση πραγματογνωμοσύνης που είναι των τριών γραφολόγων που έγιναν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που είναι;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γι’ αυτό σας προτείνω να εξεταστεί αυτή η έκθεση, είναι εκεί μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια αυτά εδώ που μας ενδιαφέρουν για την κα Σωτηροπούλου και τα άλλα που λέει για το DNA.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να επιφυλαχτώ ως προς το έγγραφο και θα επανέλθω στη συνέχεια της διαδικασίας. Δηλώνω την επιφύλαξη μου ως προς την γνησιότητα. Δηλαδή θα μπορούσα και να το προσβάλλω.

Δεν με αφορά τόσο επί της ουσίας, με αφορά όμως τυπικά αυτό το έγγραφο για τους εξής λόγους: όπως έχουμε επισημάνει ήδη στη διάρκεια της διαδικασίας πρόκειται για έγγραφα αυτά, τα οποία δεν συνιστούν εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και δεν περιέχουν τα στοιχεία της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης. Δεν περιέχουν δηλαδή το πότε, που, πως και ποιος έκανε την σχετική έρευνα – αυτοψία.

Δεν υπάρχουν στοιχεία από την σχετική έρευνα αυτοψίας με την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη στο συγκεκριμένο σημείο του οποιουδήποτε αποτυπώματος, δεν προκύπτει ποιος, που, πότε και πως και με ποιες διαδικασίες ανάδειξε αυτό το αποτύπωμα, ποιος, που, πότε και πώς διαπίστωσε ότι υπάρχει ταυτοποίηση και με ποιους όρους, ποια μέθοδο και πόσα στοιχεία βρήκε που να ταυτίζονται σε αυτό το αποτύπωμα με τα αποτυπώματα της κας Σωτηροπούλου έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τα κινητά πράγματα, αυτό ελάχιστη σημασία έχει, έχει κριθεί στη διάρκεια της διαδικασίας ότι τα επί κινητών αποτυπώματα δεν έχουν βαρύτητα ιδιαίτερα αποδεικτική, δεδομένου ότι πρόκειται για πράγματα τα οποία απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν από τα μεν βιβλία από πολλών χρόνων είναι το μεν «Αντάρτικο πόλεων› είναι το 1985-86, το «Who is Who της Αλλαγής› νομίζω το ’82 και είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Αντάρτικο πόλεων› έχει βρεθεί το αποτύπωμα της κας Σωτηροπούλου, έχει βρεθεί και το αποτύπωμα του κ. Αβραμίδη ο οποίος απαλλάχθηκε και κανενός άλλου εκ των κατηγορουμένων. Είναι προφανές ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει κυκλοφορήσει, έχει κυκλοφορήσει μάλιστα σε άλλους χώρους καταρχήν, μακράν του χώρου στον οποίο έχει βρεθεί.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το ?Who is who της αλλαγής?, πολύ περισσότερο για το «Ποντίκι› το οποίο είναι η εφημερίδα που όλοι παίρνουμε κάθε Πέμπτη. Το γεγονός ότι εκ τω υστέρων μεταφέρεται κάπου αλλού δεν σημαίνει οτιδήποτε άλλο, πέραν του ότι κάποια στιγμή πέρασε από το σπίτι της κας Σωτηροπούλου, σπίτι στο οποίο συμβιούσε με τον τότε σύντροφο και σήμερα σύζυγό της κ. Κουφοντίνα.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το αποτύπωμα επί σταθερού το οποίο έχει βρεθεί. Θα επανέλθουμε βεβαίως ξανά στη διαδικασία και ιδιαίτερα στις αγορεύσεις μας. Θεωρώ ότι και αυτό το αποτύπωμα, ένα αποτύπωμα σε σταθερό σημείο της γυναίκας η οποία είναι σύντροφος, σύζυγος και μητέρα ενός παιδιού, ενός άντρα επί 12 χρόνια και συμβιεί μαζί του επί 12 χρόνια, δε νομίζω ότι ένα τέτοιοι αποτύπωμα μπορεί να αποδεικνύει οτιδήποτε άλλο πέραν του ότι επί 12 χρόνια βρισκόταν μαζί του, κινήθηκαν σε διάφορα σημεία, είναι πιθανό ότι πέρασαν από χιλιάδες χώρους, θα μπορούσε να έχει ή να μην έχει περάσει απ’ αυτό το χώρο.

Εάν το αποτύπωμα αυτό είναι αληθές, είναι πιθανό ότι η κα Σωτηροπούλου πέρασε. Εάν δεν είναι αληθές, είναι πιθανό ότι πρόκειται για μία κατασκευή η οποία δημιουργήθηκε. Να σας πω τί είναι αυτό το οποίο πολλές φορές με προβλημάτισε σε αυτό το αποτύπωμα και απλώς το θέτω, λέω ότι θα επανέλθω στη διάρκεια της διαδικασίας και στο ζήτημα της εγκυρότητας αυτού του εγγράφου.

Δε θεωρώ ότι με επιβαρύνει τόσο, παρότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα της διαδικασίας, δε θεωρώ ότι αποδεικνύει πολλά πράγματα από αυτά που αφορούν την κατηγορία. Αποδεικνύει αποκλειστικά και μόνο ότι η κυρία αυτή μπορεί να πέρασε από αυτό το χώρο, ο οποίος είδαμε στις εξετάσεις των μαρτύρων και στην έκθεση αυτοψίας το τί ήταν, πώς ήταν, τί περιείχε και πώς λειτουργούσε και θα το δούμε και στη συνέχεια.

Με ενδιαφέρει όμως και με κάνει να απορώ το εξής: Αυτό το έγγραφο είναι ένα έγγραφο το οποίο έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στις 12 Σεπτέμβρη. Από τις 6 Ιουλίου η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει μπει μέσα στο διαμέρισμα της Δαμάρεως. Από τα τέλη Ιουλίου, όπως προέκυψε από την κατάθεση του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, του κ. Βραχάτη, παραδόθηκε το διαμέρισμα στον ιδιοκτήτη του. Μας είπε ότι ένα μήνα περίπου μετά την έκρηξη του Πειραιά μου παραδόθηκε, επομένως πρέπει να υποθέσουμε ότι τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου το διαμέρισμα αυτό βρισκόταν πλέον στην κατοχή του.

Από τις 6 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ολοκληρώσει όλες τις έρευνές της μέσα στο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη δεν εκδίδει κανένα έγγραφο, δεν πιστοποιεί κανένα αποτύπωμα κανενός άλλου προσώπου, πλην της κας Σωτηροπούλου. Κανένα έγγραφο δεν υπάρχει που να δείχνει οποιαδήποτε σχέση, που να δείχνει ότι έχει ερευνηθεί η οποιαδήποτε σχέση των ως τότε κατηγορουμένων, όλων σχεδόν πλην του κ. Σερίφη και της κας Σωτηροπούλου, κανένα έγγραφο δεν έχει δοθεί στις ανακριτικές αρχές για να διευκολύνει την έρευνά τους, αλλά δίνεται στις 12 Σεπτέμβρη, έξι μέρες μετά την παράδοση του κ. Κουφοντίνα –ο Κουφοντίνας παρουσιάζεται στις 5 Σεπτέμβρη, 8 Σεπτέμβρη προφυλακίζεται και 12 Σεπτέμβρη η Εγκληματολογικών Ερευνών παρέχει αυτό το έγγραφο στην ανακριτική αρχή.

Αντίθετα, τα αποτυπώματα των άλλων φερόμενων ως υπόπτων και κατηγορούμενων τα οποία πρώτα θα έπρεπε να ερευνήσει και για τα οποία πρώτα θα έπρεπε να παράσχει στην ανακριτική διαδικασία τα στοιχεία, τα παραδίδει, το πρώτο έγγραφο το οποίο διαβάσατε, στις 20 Οκτώβρη, σαράντα μέρες μετά. Σαράντα μέρες μετά πιστοποιεί την ύπαρξη των αποτυπωμάτων όλων των υπόλοιπων, αν είναι πράγματι αυτό το έγγραφο, αν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο και αυτό το έγγραφο και αν μπορεί να θεωρηθεί ότι πληροί τις ανάγκες και στις 12 Σεπτέμβρη, παρ’ όλα αυτά, σπεύδει να διαπιστώσει την ύπαρξη των αποτυπωμάτων της κας Σωτηροπούλου.

Εμένα αυτό με εκπλήσσει, με βάζει σε σκέψεις και με βάζει σε σκέψεις πολύ περισσότερο σε συσχετισμό με το γεγονός ότι από τον Αύγουστο ήδη, αν όχι από τον Ιούλιο –θα αναζητήσω τα σχετικά στοιχεία να σας τα προσκομίσω- καθημερινά ή ανά εβδομάδα, ο κ. Κακαουνάκης εμφανιζόταν στο σχετικό τηλεοπτικό δελτίο του ALTER στο οποίο κατείχε μία ειδική θέση «τρομοκρατολόγου› και απειλούσε ότι υπάρχουν αποτυπώματα, ότι βρέθηκαν αποτυπώματα της κας Σωτηροπούλου και «τώρα την πιάνουμε, αύριο την πιάνουμε, μεθαύριο, θα πληρώσει αυτή η κυρία, πούν’ τη, γιατί δεν την πιάσανε ακόμα›, επικαλούμενος αποτυπώματα σε ρουκέτες, αποτυπώματα σε πιστόλια και δε θυμάμαι σε τί άλλο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη όλη αυτή η διαδικασία και κάτω από αυτή την πίεση όπως σας έχουμε ξανα-αναφέρει σε αυτή την αίθουσα.

Με την κα Σωτηροπούλου στις 5 του μήνα, την ημέρα δηλαδή που παρουσιάστηκε ο κ. Κουφοντίνας, είχαμε επικοινωνήσει εκείνο το πρωί με τον κ. Ζερβομπεάκο και είχαμε ζητήσει να πάμε να καταθέσουμε, να πάμε να εμφανιστούμε να τεθεί στη διάθεση των αρχών η κα Σωτηροπούλου και να δούμε τί υπήρχε και αν υπήρχε εναντίον της, να καταθέσει ό,τι τυχόν ήθελε και ό,τι ζητούσε από αυτήν ο κ. Ζερβομπεάκος. Έχοντας ορίσει εκείνη την ημέρα συνάντηση με τον κ. Ζερβομπεάκο, το μεσημέρι παρουσιάστηκε και παραδόθηκε ο κ. Κουφοντίνας, με αποτέλεσμα να σταματήσει αυτή η διαδικασία και να μην πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση ενόψει των όσων ακολούθησαν.

Τέσσερις μετά την προφυλάκιση προέκυψε το συγκεκριμένο αποτύπωμα. Ο όλος τρόπος μεθόδευσης αυτού του πράγματος, εμένα με βάζει σε σοβαρές αμφιβολίες και ερωτηματικά, σε σχέση με τον λόγο για τον οποίο προβλήθηκε αυτό το αποτύπωμα με τον τρόπο που προβλήθηκε, χρησιμοποιήθηκε με το τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για να ασκηθούν πιέσεις στον πρώτο εκ των κατηγορουμένων και παρουσιάστηκε με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στην ανακριτική διαδικασία.

Σ’ ένα σημείο μάλιστα που η κοινή γνώμη είχε αρχίσει να αναρωτιέται που είναι αυτό το αποτύπωμα που ακούμε ένα μήνα τώρα, γιατί το ακούμε και δεν εμφανίζεται. Έχω κάθε λόγο λοιπόν –στο βαθμό που κάνουμε λόγο για λανθάνοντα αποτυπώματα- να έχω κάθε αμφιβολία τόσο για το αν και κατά πόσο υπήρχε αυτό το αποτύπωμα, όσο και για το πως εμφανίστηκε, τη στιγμή που εμφανίστηκε, στο σημείο που εμφανίστηκε. Έχω βεβαίως κάθε λόγο να διατηρώ πλείστες όσες αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο -αυτές αν θέλετε πολύ λιγότερες- για το αν και κατά πόσο το αποτύπωμα το οποίο παρέχεται στα πειστήρια, πράγματι ταυτίζεται με το αποτύπωμα της κας Σωτηροπούλου.

Λέω πολλές λιγότερες για το λόγο ότι θεωρώ ότι ήταν τόσο κεντρικό ζήτημα στην περίοδο του Αυγούστου και των αρχών Σεπτεμβρίου, ήταν τόσο κεντρικό ζήτημα για τις διωκτικές αρχές η σύλληψη του πρώτου κατηγορούμενου, ήταν τόσο κεντρικό ζήτημα η άσκηση πίεσης για να αναγκαστεί να κάνει το βήμα να παραδοθεί ή για να βρεθεί, για να νιώσει ότι βρίσκεται σε κλοιό ο ίδιος και τα προσφιλή του πρόσωπα και να ασκηθούν οι σχετικές και ψυχολογικές πιέσεις και να επέλθουν και τα σχετικά αποτελέσματα, που νομίζω ότι οι διωκτικές αρχές θα είχαν κάθε λόγο εάν αποφάσιζαν να παραγάγουν ένα τέτοιο στοιχείο. Θα είχαν κάθε λόγο να το παραγάγουν με σχετική αξιοπιστία.

Το ξαναλέω, εγώ θέτω τα ζητήματα. Θα επανέλθω, επιφυλάσσομαι, θέτω τον προβληματισμό μου ως προς αυτό το στοιχείο και θέλω να συμπληρώσω και ένα ακόμα ζήτημα: Έχουμε μία εξονυχιστική, υποτίθεται, εξέταση δύο διαμερισμάτων στα οποία είναι δεδομένο ότι σύχναζαν συστηματικά και χωρίς να έχουν ιδιαίτερο λόγο να παίρνουν μέτρα προφύλαξης, δύο τουλάχιστον εκ των μελών της Οργάνωσης που βρίσκονται κατηγορούμενοι εδώ μέσα.

Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε βρει κανένα άλλο αποτύπωμα σε σταθερό ιδιαίτερα σημείο, κανενός εκ των δύο αυτών κατηγορούμενων. Νομίζω υπάρχει ένα ακόμη σε σταθερό σημείο, ένα μόνο, του Σάββα Ξηρού, δεν έχουμε βρει κανένα άλλο αποτύπωμα αυτών των δύο κατηγορουμένων σε σταθερό σημείο μέσα σε αυτά τα δύο διαμερίσματα, ενώ λογικά, με την κοινή λογική, θα έπρεπε να έχουμε βρει χιλιάδες αποτυπώματα.

Προξενεί λοιπόν και σε αυτό το σημείο προβληματισμό το με ποιον τρόπο, με ποια κριτήρια, με ποιες σκοπιμότητες κινήθηκαν οι διωκτικές αρχές στην έρευνά τους, εάν ζητούμενο ήταν η εξακρίβωση της αλήθειας, ή αν ζητούμενο ήταν ο εγκλωβισμός συγκεκριμένων προσώπων για την εξυπηρέτηση της ανάδειξης της αλήθειας, μιας άλλης αλήθειας όμως, που πολύ λίγη σχέση είχε με τα αποτυπώματα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επειδή ακούγεται αυτή η ιστορία και βλέπω και τον Τύπο με πολύ ενδιαφέρον να σημειώνει αυτή την εκδοχή της συνωμοσιολογίας, ότι κάποιοι προσπάθησαν να φτιάξουν στοιχεία κτλ., όταν αναγνωσθούν αυτά τα έγγραφα θα θέσω υπόψη του Δικαστηρίου σας ένα καινούργιο έγγραφο το οποίο έχει έρθει από το οποίο προκύπτει ότι από όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι της κας Σωτηροπούλου όπου κατασχέθηκε ο εκτυπωτής της, διάφορα έγγραφα κτλ., βεβαιώνουν οι αρχές ότι ούτε ο εκτυπωτής δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση οποιασδήποτε προκήρυξης, αλλά ούτε η γραφή της η οποία ταυτοποιήθηκε, έχει οποιαδήποτε σχέση με κείμενα που βρέθηκαν στη Δαμάρεως και στην Πάτμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι σίγουρο, αλλά πρέπει ο κ. Εισαγγελεύς να το φέρει αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου). Δεν θεωρώ ότι οι διωκτικές αρχές είχαν οποιοδήποτε άλλο λόγο να εμπλέξουν την κα Σωτηροπούλου σ’ αυτή την ιστορία, εκτός από το ασκήσουν πίεση στον πρώτο κατηγορούμενο, τον κ. Κουφοντίνα. Δεν θεωρώ ότι είχαν οποιοδήποτε λόγο να τη δουν να προφυλακίζεται και ειλικρινά να πω ότι είχα και προσωπική εικόνα, το ότι στις ίδιες τις διωκτικές αρχές οι οποίες επιμελούνταν όλης αυτής της διαδικασίας, η προφυλάκιση της κας Σωτηροπούλου προξενούσε οδυνηρή εντύπωση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το βράδυ κ. Πρόεδρε, μετά την έκρηξη στον Πειραιά, κάποιο μέλος της Οργάνωσης πήγε στις γιάφκες και φρόντισε να εξαφανίσει κάθε ίχνος. Αυτό σε απάντηση σε αυτά που είπε η κα Κούρτοβικ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μα κ. Εισαγγελεύ, γεμάτο ίχνη είναι. Βρέθηκαν καταστατικά, βρέθηκαν αποτυπώματα, βρέθηκαν τετράδια με οικονομικά στοιχεία, βρέθηκαν πιστόλια, βρέθηκαν όπλα, βρέθηκε όλος ο οπλισμός, βρέθηκαν σημαίες. Μόνο Μητρώο Μελών δεν έχετε βρει και θεωρείτε ότι υπήρξε κάποιος ο οποίος μπόρεσε να καθαρίσει οτιδήποτε;

Και αν καθάρισε τα σταθερά σημεία, γιατί τότε βρέθηκε αυτό το αποτύπωμα; Οφείλετε σε αυτό το σημείο να δώστε μια απάντηση. Αν κάποιος πήγε και σαπούνισε τους παραστάτες της πόρτας, γιατί αυτό διέφυγε; Μήπως λοιπόν, εφόσον σαπουνίστηκαν επιμελώς τα σταθερά σημεία, μήπως έχω εγώ ένα λόγο παραπάνω να θεωρώ ότι είναι πολύ ύποπτο αυτό το αποτύπωμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ομολογώ δεν θα το είχα σκεφτεί εγώ, είναι πάρα πολύ ωραίο επιχείρημα. Είδατε που σας το είπα και στην αρχή ότι στη βοήθεια της υπεράσπισης αποβλέπει το Δικαστήριο για να διελευκαίνεται η υπόθεση; Τα επιχειρήματα τα οποία είναι σοβαρά τα εκτιμούμε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θα ήθελα να ξέρω εάν θα αναγνωσθούν έγγραφα ή πραγματογνωμοσύνη αποτυπωμάτων στο Δικαστήριό σας για πρόσωπα τα οποία δεν πήγαν κατηγορούμενα αλλά εν τούτοις βρέθηκαν αποτυπώματά τους στις γιάφκες. Θέλω να ξέρω αν μέσα στη δικογραφία έχουμε τέτοια στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είναι αναγνωστέα τα έχετε δει στον κατάλογο. Αυτά είναι, τί να σας πω κι εγώ; Υπάρχουν τέτοια;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εν πάση περιπτώσει, εγώ ρωτώ το Δικαστήριο. Έχω δει κάποια πράγματα που με προβληματίζουν σε παρεμφερή έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ έχουμε Εκθέσεις γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης. Στα αναγνωστέα πρώτη φαίνεται του κ. Καλατζή, ειδικού γραφολόγου, τον οποίο όπως βλέπω έχουν ορίσει ως τεχνικό σύμβουλο. Πρέπει να διαβάσουμε την έκθεση τη βασική της πραγματογνωμοσύνης.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτή η αρχική γραφολογική πραγματογνωμοσύνη των Αστυνόμων θα πρέπει να δούμε με εντολή ποιου οργάνου διετάχθη πριν τη διαβάσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, Τμήμα Ερευνών› λέει.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεταιq

1. Έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης Αστυνόμου Μακρή, Υπαστυνόμου Γκάνα και Υπαστυνόμου Α’ Γκόλια (20/10/2002).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή