Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (03/06/2003) Μέρος 3/6

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 21:03
A- A A+

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Β' ΜΕΡΟΣ

10:55 – 12:30

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από 18/7 είναι. Εδώ μου λέει 24/7. Που εδώ 18/7; Την παραγγελία που λέει πολύ σωστά. Όχι του ειδικού Ανακριτή. Νάτο 23 Ιουλίου. Να το δούμε. 613Φ. Προς τη Διεύθυνση Εγκληματολογικού. Είναι για όπλα. Τέλος πάντων να το βρούμε αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έγινε μια πραγματογνωμοσύνη από τα εργαστήρια της Αστυνομίας γραφειολογική. Διετάχθη όταν ακόμα διενεργείτο η προανάκριση, τα αποτελέσματα της βέβαια βγήκαν όταν είχε αρχίσει ήδη η τακτική ανάκριση. Παράλληλα διατάχθηκε και πραγματογνωμοσύνη από τον Ανακριτή. Υπάρχει λοιπόν και μια δεύτερη δικαστική πραγματογνωμοσύνη στη διάρκεια της οποίας πολιτικώς ενάγοντες όρισαν και τεχνικούς συμβούλους.

Θέλω μάλιστα να επισημάνω ότι ειδικά για την γραφολογική δικαστική πραγματογνωμοσύνη όπως είχε υποχρέωση ο Ανακριτής, την διάταξη του για τον θεσμό των πραγματογνωμόνων την έχει επιδώσει στους κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και στον κ. Γιωτόπουλο τον οποίον άλλωστε και αφορούσε ουσιαστικά αυτή η πραγματογνωμοσύνη. Γι’ αυτό είπα να αρχίσουμε από την αρχική και να πάμε προς τα πίσω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Διατάχτηκε μια πραγματογνωμοσύνη από τον κ. Ανακριτή την οποία διεξήγαγαν οι γραφολόγοι Χριστίνα Τούση και Θεοφάνης Βέλιος, είναι το 7. Σύνολο αναγνωσθέων εγγράφων του καταλόγου είναι 10, δεν βλέπω 11ο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το φέρνει εδώ τώρα ο κ. Εισαγγελεύς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό σας επισημαίνω, ότι δεν ήταν μεταξύ των αναγνωσθέων από παραδρομή. Έχουμε μια σημείωση επάνω ?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και το προτείνετε εσείς;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ναι. Του Εισαγγελέα που έκανε τον πίνακα και λέει «δεν το βάλαμε, να τεθεί υπόψη του Δικαστηρίου από τον Εισαγγελέα›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι πρόταση της Εισαγγελίας λοιπόν για να αναγνωσθεί. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να εξαντληθεί ο κατάλογος των αναγνωσθέων εγγράφων πρώτον και γι’ αυτό ειδικά το έγγραφο της αστυνομικής πραγματογνωμοσύνης έχω επιφύλαξη να τη θέσω στη σειρά της, αλλά μπορώ να σας προϊδεάσω ότι πρώτον πρέπει να βρείτε παραγγελία που διατάχτηκε νόμιμα αυτή ?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχει τεθεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και δεύτερον οποιαδήποτε διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης όπως επιγράφεται αυτό το έγγραφο πρέπει να τηρηθούν οι διατάξεις του νόμου. Να γνωστοποιηθούν δηλαδή οι πραγματογνώμονες ?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είπαμε ότι από το εργαστήριο αυτό δεν ισχύει. Το λέει με απόφαση του το Δικαστήριο. Το βάλαμε στην προδικασία αυτό το πράγμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ναι, από τα εργαστήρια της Αστυνομίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέει, έκθεση από τα εργαστήρια της Αστυνομίας, της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι κανονική πραγματογνωμοσύνη. Εδώ δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί έχετε πραγματογνωμοσύνη. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να μείνετε σ’ αυτή που έχετε των Τούση – Βέλιου δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας διαβάσουμε της Χριστίνας Τούση και του Θεοφάνη Βέλιου. Χριστίνα Τούση η γραφολόγος, Θεοφάνης Βέλιος, ειδικός δικαστικός γραφολόγος, Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας εν αποστρατεία. Με τη διάταξη τάδε του Ανακριτή, αντικείμενο έρευνας.

Έχει εδώ τη διάταξη. Διατάσσω, λέει, την ενέργεια κλπ. και ορίζω αυτόν και αυτόν. Εντός προθεσμίας 3 ημερών από την κοινοποίηση να προσέλθουν ενώπιον μου, να δώσουν τον όρκο. Αυτά τα συνηθισμένα, μη τα διαβάζουμε. Είναι αυτά που λέτε εσείς, τα νομικά. Πως τα λέτε κ. Κουφοντίνα τα δικά μας εδώ; Κάπως τα έχετε πει, δεν το θυμάμαι.

Επιστημονική θεώρηση του θέματος γραφολογικής έρευνας, μεθοδολογικές παρατηρήσεις. Το υλικό. Εδώ να τα διαβάσουμε από δω και πέρα να δούμε κι εμείς τι λέει. Κύριε Γιωτόπουλε, εσείς προσέχετε τώρα να τα ακούτε. Αφορά εσάς.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση πραγματογνωμοσύνης (γραφολογικό υλικό).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι και ένα άλλο έγγραφο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχει πίσω το τετρασέλιδο της προκήρυξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θέλω να δω.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ έχουμε μία προκήρυξη. Όμιλος Περατικού, θαλασσοδάνεια. Όσον αφορά την σημερινή τους κατάσταση τα Ναυπηγεία Ελευσίνας παρουσιάζουν την εξής εικόνα, (έχει σβηστεί κάτι), βλέπε πίσω λέει.

Ο Όμιλος Περατικού εφαρμόζοντας πιστά την ρητή δέσμευσή του στην θέση εργασίας μέχρι σήμερα έχει απολύσει.... Μετά λέει: ενώ οι επιχειρήσεις θα δώσουν απάντηση..... Εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι το εξής πράγμα: στην προκήρυξη η οποία κυκλοφόρησε στ’ αλήθεια έχει τις διορθώσεις ετούτες;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την κρίσιμη ώρα θα γίνει η σύγκριση κ. Πρόεδρε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τις δύο χειρόγραφες αυτές τις μεγάλες στην πίσω σελίδα δεν τις έχει. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επισημαίνω ότι έχουν σβηστεί κάποιες λέξεις και σε κάποιες λέξεις έχουν μπει και οι διορθώσεις υπό μορφή εισαγωγικών.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αυτά τα οποία αν θέλετε να αξιολογήσουμε τώρα. Υπάρχει και κάτι άλλο και πριν από αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλλον θα πρέπει να δούμε τώρα, να δούμε κι εμείς τέλος πάντων τί επίδραση έχει ετούτο εδώ πάνω στον άνθρωπο που δικάζουμε. Εδώ που λέει «με νόμιμα ή με άνομα μέσα› έχει προστεθεί αυτό στην προκήρυξη; Λέει «Τσιμέντα Χαλκίδος›. Θα ήθελα να βρούμε την προκήρυξη την πραγματική του βιβλίου. Έχει γίνει διόρθωση ή δεν έχει γίνει; Δηλαδή ξαναγράφτηκε η προκήρυξη με βάση έστω ορισμένες από αυτές τις υποδείξεις ή απλώς βρήκε μια προκήρυξη κάποιος και πάνω σε αυτή κάνει και αυτός τις δικές του παρατηρήσεις όπως κάνουμε όλοι. Εμένα αν δείτε τα βιβλία μου λες και παίζουν λιοντάρια είναι. γράφουν σε όλα τα περιθώρια, υπογραμμίσεις, σημειώσεις δικές μου, σβήνω, γράφω. Να δούμε τί ακριβώς συμβαίνει. Αυτό είναι πάντως. Αναγνώσθηκε.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση γραφολογικής γνωμοδότησης του κ. Καλαντζή Τεχνικού Συμβούλου της κας Αθανασιάδη.

2. Έκθεση της κας Σαλεσιώτου Τεχνικής Συμβούλου της κας Θεοδώρας Μπακογιάννη

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο διαβάσατε με χειρόγραφο με νόμιμα ή άνομα μέσα τουλάχιστον από το βιβλίο στην σχετική περικοπή «με νόμιμα ή άνομα μέσα›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φαίνεται ότι έχει προστεθεί.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα έλεγα κ. Πρόεδρε ότι η εικόνα θα είναι πιο σαφής αν ανατρέξουμε στο φάκελο Περατικού, βρούμε την ίδια την προκήρυξη. Εκεί πια φαίνεται ότι η εικόνα....

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν προβούμε στην σύγκριση της προκήρυξης....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι σε σύγκριση. Να δούμε τί έγινε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα πριν από όλα αυτά το οποίο θα το θέσω υπόψη του Δικαστηρίου και θα γίνει αξιολόγηση με όλα τα στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το ακούσουμε με ενδιαφέρον. Πέστε το.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητώ να αναγνωσθεί κ. Πρόεδρε ένα έγγραφο το οποίο το έχετε στην δικογραφία. Δεν είναι στα αναγνωστέα. Είναι το 15736. Όλα τα έγγραφα που έχουν έρθει σχετικά με τα αποτυπώματα έχουν το ίδιο νούμερο, 15736 και ξεκινάει α, β, γ, δ, ε και πάει μέχρι κάτω. Είναι το 15736, σκέτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι έχετε εσείς είναι σαν το έχουμε όλοι.

Σε σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έγγραφο από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Εξερευνήσεων προς την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Τμήμα Ερευνών.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό το έγγραφο που αναγνώσατε έχει ημερομηνία αν θυμάμαι καλά 18/7/2002. Έχετε αναγνώσει αλλά θα σας το φέρω, το νούμερο 160 από την έκθεση πειστηρίων της Πάτμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Κείμενο εκτυπωτή 4 σελίδων οι οποίες δεν έχουν διαχωριστεί, το οποίο βρέθηκε στο δάπεδο του δωματίου νούμερο 6. Αρχίζει, η σημερινή μας ενέργεια και τελειώνει δισεκατομμύρια δραχμές. Σε διάφορα σημεία του κειμένου υπάρχουν χειρόγραφες διορθώσεις και στο πίσω μέρος από την 2η και 3η σελίδα υπάρχουν οι χειρόγραφες σημειώσεις που αρχίζουν και τελειώνουν.....

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου φτάνει αυτό. Με ενδιαφέρει να αναγνώσετε πού βρέθηκε κ. Πρόεδρε. Στο δάπεδο του δωματίου νούμερο 6. Στο άλλο έγγραφο το 15736 που διαβάσατε λέει ότι το ίδιο έγγραφο βρέθηκε μέσα σε μία σακούλα. Πού βρέθηκε το έγγραφο αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντός νάιλον σακούλας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ότι έγγραφο 277 διαβάζετε αναφέρεται σε μία σακούλα Παρασκευόπουλος άσπρη. Αν θέλετε στην ίδια έκθεση διαβάστε το 277.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντός νάιλον σακούλας, Παρασκευόπουλος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Το πρώτο έγγραφο λέει ότι βρέθηκε μέσα στην σακούλα. Η έκθεση αυτοψίας λέει ότι βρέθηκε στο πάτωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει: «κείμενο εκτυπωτή τεσσάρων σελίδων οι οποίες δεν έχουν διαχωριστεί, το οποίο βρέθηκε στο δάπεδο του δωματίου έμπροσθεν του πάγκου, το οποίο αρχίζει: η σημερινή μας ενέργεια και τελειώνει κλπ›.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας λέει ότι βρέθηκε ένα έγγραφο πεταμένο στο δάπεδο κάτω. Το άλλο έγγραφο όμως το 15736 που είναι αμέσως μετά την σύλληψη του κ. Γιωτόπουλου λέει ότι το έγγραφο αυτό το ίδιο βρέθηκε μέσα σε μία σακούλα. Δεν είναι τυχαίο κ. Πρόεδρε. Στο έγγραφο το 15736 που σας έδωσα, το δεύτερο έγγραφο που συγκρίνετε πάλι είναι μέσα στην σακούλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το λέει καθαρά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθαρά, μέσα στην σακούλα. Η έκθεση αυτοψίας λέει στο πάτωμα. Τί από τα δύο θα ισχύσει και ποιο; Πού βρέθηκε αυτό σε μία ανάκριση όπου η έκθεση αυτοψίας λέει ότι σκουπίζανε τετραγωνικό-τετραγωνικό και έχουν βρει ότι τρίχα υπήρχε μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μια παρατήρηση πραγματικά εύστοχη η οποία θα ερευνηθεί. Το βασικό βέβαια είναι αν αυτή η γραφή είναι του κ. Γιωτόπουλου.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό, δεν διαφωνώ. Να ξεκινήσουμε και από αυτό όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν με βάση αυτές τις διορθώσεις βγήκε μετά η (επίσημη) και αν μπορούσε αυτός εάν είναι έτσι να υπαγορεύει στην Οργάνωση τις διορθώσεις οι οποίες περνάγανε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχουν έγγραφα που τα λένε κι αυτά, δεν ξέρω τί θα κάνετε, αν θα αναγνωσθούν ή όχι, περιμένω στο τέλος να κάνουμε τα σχόλια γι αυτά. Να δούμε αυτό το αντίγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι που πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τώρα. Βέβαια αυτό επισημαίνεται και σημειώνεται. Φωτοτυπείστε το για να το έχετε κι εσείς. Εφόσον μου το φέρατε και το αναγνώσαμε, να μην μας λείπει διότι έχει σημασία. Να το σημειώσω κι εγώ. Είναι το πειστήριο 160. Εκείνο που δεν ξέραμε όλοι μας είναι ότι πάνω στο χαρτί μένουν αποτυπώματα. Δεν ξέρω γιατί δεν το ξέραμε κανένας κ. Κουφοντίνα. Είδατε τί πάθαμε; Ούτε εγώ δεν το ήξερα. Ομολογώ, δεν το ήξερα ούτε κι εγώ.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι το ξέρουν. Όλος ο κόσμος το ξέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένας δεν το ξέρει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν διαβάσετε λίγο την βιβλιογραφία για τα αποτυπώματα λέει ότι είναι και ο χώρος που διατηρείται περισσότερο. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στο γυαλί μένουν, η διατήρηση του αποτυπώματος γίνεται στο χαρτί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας λέω τότε στο δημοψήφισμα της δικτατορίας όλοι έλεγαν προσέξτε που θα το πιάσετε αυτό, γιατί ξέραμε κι εμείς τί θα ψηφίζαμε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και επί δικτατορίας το ξέραμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρατε και επί δικτατορίας;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και τώρα μου φέρανε χαρτί από ......

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τί έχετε να πείτε γι αυτά τα χαρτιά, αν θέλετε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα χαρτιά αυτά είναι κατασκευή Μυστικών Υπηρεσιών οι οποίες με φωτογράφιζαν ένα χρόνο πριν, με δημοσίευαν σαν αρχηγό της 17Ν. Ήξεραν τον γραφικό μου χαρακτήρα από την περίοδο της δικτατορίας και κατασκεύασαν όλα αυτά τα χαρτιά τα οποία μπήκαν εκεί. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην απολογία του Σάββα Ξηρού, όπου στις 20 ή στις 22 λέει, γιατί έχουν οι ίδιοι συνείδηση ότι δεν μπορεί να γίνουν πιστευτά αυτά τα χαρτιά, ότι πήγε λέει ο Γιωτόπουλος στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου και άφησε μία τσάντα νάιλον με όλα αυτά τα χαρτιά. Πραγματικά κάποιος άφησε μια τσάντα, αλλά ποιος την άφησε αυτή την τσάντα; Στην απολογία μου θα αναφερθώ λεπτομερειακά για όλα αυτά τα χαρτιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι γραφές κλπ είναι κατασκευή λέτε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ιδιόγραφο;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω, ότι είναι κατασκευές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξεγελάστηκαν όλοι;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρανε ορισμένα από τα χαρτιά αυτά....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και η Τούση και ο Βέλιος που τους ξέρω εγώ τουλάχιστον, τους χρησιμοποιούσα στην ανάκριση.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή μιλάτε για γραφολόγους ξέρετε ότι ο Ντρέιφους και έχετε αναφερθεί καταδικάστηκε. Ένα από το πειστήριο ήταν ο γραφολογικός χαρακτήρας του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν άλλα τα μέσα ελέγχου της γραφολογίας.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο γραφολογικός χαρακτήρας του. Θα σας διαβάσω και μία σελίδα από το πρόσφατο βιβλίο του Βερζές για να δείτε για τις γραφολογικές εξετάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Βερζές λέει πολλά πράγματα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αντιφατικές......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά ξέρετε επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις ο Βερζές και θέλει πολύ προσοχή.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα διαβάσω στην απολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάστε τον όμως πολύ προσεκτικά όπως τον έχουμε διαβάσει κι εμείς. Από πολύ παλιά τον έχουμε διαβάσει. Δεν είναι φρέσκο το βιβλίο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φρέσκο, του 2002.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η εκτύπωση είναι. Το βιβλίο είναι παλιό.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το βιβλίο είναι φρέσκο. Όχι αυτό το βιβλίο που λέτε εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ξέρω εγώ.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλο βιβλίο, γαλλικό είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει και άλλο καινούριο;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Η στρατηγική της δίκης›.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι αυτό. Αυτό λέγεται «DICTIONNAIRE ARMURIER DE LA ZUSTICE› του 2002.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ομολογώ δεν το έχω διαβάσει. Εγώ έχω διαβάσει το παλιό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα αρχεία της Πάρνηθας είναι κατασκευασμένα; Τα έγγραφα που βρέθηκαν;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φέρτε μας κ. Εισαγγελέα να δούμε σε τί αναφέρεστε. Φέρτε στο Δικαστήριο. Δεν μιλάμε γενικά εδώ. Φέρτε όποιο έγγραφο νομίζετε να σας το σχολιάσουμε. Αλλά πρέπει να μας φέρετε κάτι, όχι έτσι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχουν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κατά δήλωσή σας. Για να τα δούμε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια υπάρχουν;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αναφέρετε σε κάποια έγγραφα της Πάρνηθος ο κ. Εισαγγελέας και του είπα ότι αν υπάρχει κάτι να το φέρει να το δούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τα έγγραφα της Πάρνηθος λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η Πάρνηθα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το βουνό κ. Πρόεδρε, εδώ πλησίον στην Αττική.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ότι σχετίζεται με το βουνό κ. Εισαγγελέα να μου το φέρετε να το δούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην έκθεση διαλαμβάνεται σχετικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βρέθηκε κι εκεί σακούλα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως κ. Πρόεδρε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε βρέθηκε αυτή η σακούλα; Έχει αξία το πότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού να ξέρω εγώ τώρα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού το λέει ο κ. Εισαγγελεύς και το θέτει να μας πει πότε βρέθηκε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν τελείωσαν τα θέματα με τα βουνά έχω ένα αίτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τελείωσαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρει ο κ. Γιωτόπουλος πότε εγκαταλείφθηκαν στην Πάρνηθα τα έγγραφα αυτά. Βρέθηκαν με δικό του γραφικό χαρακτήρα μερικά από αυτό. Δεν το πιστεύετε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΄71 αφού επιμένετε και το ΄73 βρέθηκαν και ορισμένα από αυτά είναι εκεί μέσα. Πώς βρέθηκαν στην Πάρνηθα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό λέω κι εγώ.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΄71 και ΄73, τα είχε πάρει η Αστυνομία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα τα πούμε κύριε σε λίγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι παρατηρήσεις εδώ πέρα είναι οι εξής: ότι κάναμε μία σύγκριση, αυτές οι διορθώσεις που φέρονται ότι είναι χειρόγραφες – εγώ είμαι πολύ ακριβολόγος στις τοποθετήσεις και βλέπετε πως προσέχω – που φαίνονται ότι είναι χειρόγραφες του κ. Γιωτόπουλου, φαίνεται ότι έχουν στο καθαρό μετά έχουν περάσει έτσι όπως διορθώθηκαν. Να τα δούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι όλες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας πούμε ποιες. Κάναμε αμέσως την σύγκριση. Χαρτιά είναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Από το βιβλίο λίγο μετά την αρχή της προκήρυξης εντός εισαγωγικών – από το βιβλίο επαναλαμβάνω – αναφέρει την φράση «να αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα› και εδώ τα εισαγωγικά είναι χειρόγραφα ενώ το άλλο είναι από δακτυλογραφημένο κείμενο.

Προχωρούμε παρακάτω στην άλλη παράγραφο που λέει: είναι γνωστό ότι σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία οικονομικού αγαθού ο αγοραστής είναι αυτός, αναφέρεται στο βιβλίο ενώ ήταν στην προκήρυξη εκείνος και διορθώθηκε χειρόγραφα με την λέξη αυτός όπως διαβάστηκε, που καταβάλλει το αντίτιμο και αυτός που το εισπράττει. Έχει αλλάξει το «εκείνος› και μπήκε η λέξη «αυτός› σύμφωνα με το παραπάνω. Στη συνέχεια αναφέρεται μια 6η έκπτωση είναι εισαγωγικά τα οποία έχουν τεθεί και στο δαχτυλογραφημένο κείμενο με εισαγωγικά χειρόγραφα. Στην ίδια σελίδα υπάρχουν διαγραφές τριών σειρών που δεν περιλαμβάνονται στην προκήρυξη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι διαγραφές που φέρεται ότι υπάρχουν στο αντίγραφο αυτό το οποίο διαβάζετε, δεν έχουν περαστεί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το επώνυμο Περατικός έχει διαγραφεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πέρασαν τα πίσω. Το διέγραψαν όμως.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως παρακάτω από αυτό που λέτε εσείς δεν έχει πραγματοποιηθεί και αμέσως παρακάτω έχει διαγραφεί η λέξη «Περατικός›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πιο κάτω υπάρχει η λέξη «ιδιωτικοποίηση› στην τελευταία σειρά που κλείνει η προκήρυξη Ιούνης ’95 είναι εντός εισαγωγικών στο κείμενο έχουν τεθεί σύμφωνα με τη διόρθωση. Επίσης το ίδιο με τη λέξη «ιδιωτικοποίηση› πιο κάτω, άλλη μια λέξη υπάρχει στο 1992 και αυτό το οποίο είχαμε διαβάσει με «νόμιμα ή άνομα μέσα› επαναλαμβάνεται και μια λέξη ακόμη «ιδιωτικοποίηση› και στην προτελευταία σειρά που κλείνει η προκήρυξη Αθήνα 20 Μαϊου 1996 προστέθηκε στο δαχτυλογραφημένο κείμενο στην προκήρυξη και έχει προστεθεί και συμπεριληφθεί.

Δεν έχουν επίσης περιληφθεί φράσεις που αναγράφονται στο δαχτυλογραφημένο κείμενο της προκήρυξης «τη στιγμή που και για ποσά που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια› που δεν έχουν περιληφθεί αυτές οι λέξεις.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι φράσεις είναι οι 2 σειρές που υπάρχουν πίσω στη δεύτερη σελίδα και οι 5 σειρές που υπάρχουν στην τρίτη σελίδα. Αυτές δεν υπάρχουν πουθενά και αναρωτιέται κανείς γιατί γράφτηκαν αυτές, για να δώσουν δείγμα γραφής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε ότι έγινε μια παραβολή για να δούμε τέλος πάντων έγιναν διορθώσεις και πέρασαν στην επίσημη ή όχι. φαίνεται ότι μερικές πέρασαν, μερικές δεν πέρασαν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω την προκήρυξη εδώ. Το αντίγραφο που λέμε, κατ’ αρχάς δεν υπάρχει όνομα. Στο πειστήριο το οποίο ερευνάται, όνομα δεν υπάρχει. Πέραν των διαφορών που έχει ότι είναι άλλη η αρχή, ξέρετε ότι στην προκήρυξη η οποία δημοσιεύτηκε υπάρχει ολόκληρο υστερόγραφο του ’97. Μιλάω πάντα για τον Περατικό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα σας διακόψω, γιατί ξέρετε μου αρέσει να παρακολουθώ τον συλλογισμό. ¶κουσα ότι η θέση του πελάτη σας είναι ότι η γραφή αυτή δεν είναι δική του, έχει μπει από τις Αρχές Ασφαλείας, τις Μυστικές Υπηρεσίες. Τι ψάχνουμε τότε από κει πέρα να βρούμε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό είναι μια δεύτερη γραμμή άμυνας, αλλά κι αν είναι δικές του ?

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι συμπληρωματική γραμμή άμυνας πέραν της γραφής όπως ισχυρίζεται ο κ. Γιωτόπουλος οι διαφορές που υπάρχουν. Διότι ακούγεται τόσο καιρό εδώ, έχει ακουστεί και από την Πολιτική Αγωγή ότι έχουμε ένα ταυτόσημο αντίγραφο ως πειστήριο της προκήρυξης. Κι εδώ θέλω να υποστηρίξω ότι δεν πρόκειται περί ταυτοσήμου αντιγράφου, να προσθέσω λοιπόν σ’ αυτό που λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως ότι πέρασαν μερικά από αυτά που υποτίθεται ότι διορθώθηκαν, πέρασαν. ¶λλα όμως δεν πέρασαν. Αυτό είναι. ¶λλα ναι και άλλα όχι. ¶λλα πέρασαν, άλλα δεν πέρασαν. Ο κ. Γιωτόπουλος ο άνθρωπος λέει είναι σκευωρία. Λέει ο ίδιος ότι εγώ δεν είχα εγώ κάνει τέτοιες διορθώσεις.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ιδέα την έδωσε η ίδια η 17Ν, η οποία λέει στο χαρτί ότι αποτελείται από τρία μέρη που έχουν γραφτεί 1 χρόνο και 2 χρόνια πριν. Τύπωσαν μια προκήρυξη που είχε φτιαχτεί 2 χρόνια πριν με ορισμένα τα οποία τα πρόσθεσαν. Αυτό έγινε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είδατε κ. Κουφοντίνα τι κάνατε; Δώσατε ιδέες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε ποιος φταίει; Τον κ. Κουφοντίνα να τον αφήσουμε, θα τα πει όλα στο τέλος, όσα νομίζει αυτός θα μας τα πει είπε. Δεν θέλει να εκπλαγεί κόσμος χωρίς λόγο. Θα μας τα πει είπε και θα βοηθήσει να είναι σωστή η απόφαση. Όχι να πάρουμε στον λαιμό μας κόσμο. Έτσι μου είπε μια μέρα και πιστεύω ότι ένας που λέει ότι είναι συνειδητός αγωνιστής ενδιαφέρεται και για την αλήθεια και να μπλέκονται και πρόσωπα χωρίς λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και μη ξεχνάτε και ένα πράγμα. Στις εκθέσεις που αναγνώσατε έρευνας και αυτοψίας από τις δύο γιάφκες και κυρίως από τη Δαμάρεως βρήκατε άπειρο αριθμό δισκετών που έχει τα κείμενα ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει ιστορική ευθύνη ο κ. Κουφοντίνας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τη φράση μου. Δεν κρίνω εγώ ευθύνες άλλων αυτή τη στιγμή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εννοώ ως προς την αλήθεια, αυτό εννοώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είμαι κριτής του κ. Κουφοντίνα πιστέψτε με, δεν είμαι κριτής κανενός. Εγώ παίζω έναν συγκεκριμένο ρόλο εδώ πέρα, υπερασπίζομαι έναν συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Δεν δικάζω κατηγορούμενους εγώ και κυρίως κατηγορούμενους που δεν υπερασπίζομαι.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι έχετε ένα μεγάλο αριθμό δισκετών που είδατε στις εκθέσεις έρευνας και στις δύο γιάφκες, οι οποίες αναλυθεί κιόλας, μπήκαν σε έναν υπολογιστή δηλαδή και τις διάβασαν. Και τα κείμενα των προκηρύξεων της 17Ν σε αυτές τις δισκέτες αν δεν με απατά η μνήμη είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

Θα πρόσθετα την απλή σκέψη, που υποθέτω ότι ήδη την έχετε κάνει, ότι ο καθένας άπαξ και έχει δισκέτα και τον εκτυπωτή της Οργάνωσης, εκεί τυπώνει προκηρύξεις οποτεδήποτε ή αποσπάσματα προκηρύξεων. Και εννοώ μετά το 2002. Να είναι λίγο σαφές πόσο εύκολο είναι οποιοσδήποτε να τυπώνει προκηρύξεις της 17Ν άπαξ και έχει τις δισκέτες και τον εκτυπωτή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μα είναι πριν από το 2002 κύριε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η έκθεση έρευνας και κατάσχεσης είναι του 2002.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι πριν. Το ξέρετε αυτό το πράγμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω αν πρέπει να επαναλάβω αυτό που είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πριν από το 2002 είναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Των προκηρύξεων;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όλες οι προκηρύξεις οι επίσημες είναι πριν το 2002. Αντίγραφα κ. Εισαγγελέα και αυτό είπα. Δεν αναφέρομαι στην ιστορία πότε βγήκαν οι προκηρύξεις της 17Ν τώρα. Εγώ δεν λέω αυτό. Αν απαντάτε σε μένα, δεν είπα εγώ αυτό καθόλου, καμία σχέση.

Εγώ αυτό που είπα είναι ότι μετά τις 6 Ιουλίου που βρέθηκε η μια γιάφκα και τις 3 Ιουλίου που βρέθηκε η άλλη γιάφκα στα χέρια των Αρχών περιέπεσαν οι δισκέτες με τις προκηρύξεις και ο εκτυπωτής που τις τύπωνε. Αυτό είπα. Ο νοών νοείτο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο πελάτης σας είναι αθώος δηλαδή τώρα κατά τα λεγόμενα σας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να ρωτήσω πρώτα εγώ. Ο πελάτης μου είναι ένοχος κ. Εισαγγελέα; Να αντιστρέψω το ερώτημα. Θέλετε να μου πείτε, είναι ένοχος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε όλοι είναι αθώοι ως της αποδείξεως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέστε μου, είναι ένοχος;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το ξέρω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τότε εγώ γιατί να ξέρω; Γιατί εγώ πρέπει να πω οτιδήποτε; Δεν καταλαβαίνω με ποια δικονομική τάξη μου ζητάτε ακριβώς να δηλώσω αν ο πελάτης μου είναι αθώος ή ένοχος. Έχει δηλωθεί πάντως, αλλά δεν ξέρω τι μου ζητάτε ακριβώς αυτή τη στιγμή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την αλήθεια εγώ θέλω. Τίποτα άλλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Την αλήθεια; Βρείτε τη την αλήθεια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή ψάχνω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Βρείτε τη. Η Εισαγγελική Έδρα δεν είναι υποστηρικτής της κατηγορίας στο δικό μας δικονομικό σύστημα. Και θα περίμενα μιας και το θέτετε έτσι, να μην ακούω από την Εισαγγελική Έδρα ερωτήσεις «κα Μπακογιάννη, μόνος του έγραφε τις προκηρύξεις ο Γιωτόπουλος ή μαζί με άλλους;› Θα περίμενα να μην ακούω τέτοιες ερωτήσεις, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Εγώ διάβασα τα πρακτικά γιατί έλειπα εκείνη την ημέρα και βλέπω ερώτηση από την Εισαγγελική Έδρα αυτό που σας λέω έτσι ακριβώς. Από σας κ. Εισαγγελέα για να μη λέω γενικώς. Αν αυτό δεν το θεωρείτε παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας και δικονομικής τάξης, τι να πούμε από κει και έπειτα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλα ερευνώνται.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ερευνάται τίποτα έτσι. Αν το θέμα τίθεται έτσι, μόνος του είναι ένοχος ή έχει κι άλλους συνένοχους που δεν τους πιάσαμε; Ερευνάμε τίποτα; Αστυνομικά ερευνάμε, δεν ερευνάμε δικαστικά πια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε κ. Ραχιώτη πάνω από μια φορά τη βδομάδα να μην εξάπτεστε και κοκκινίζετε. Κάνει κακό στην υγεία. Μια φορά τη βδομάδα καλά είναι να φωνάζουμε. Πάει τώρα, εξαντληθήκαμε, πέρασε αυτό.

Να προχωρήσουμε λιγάκι. Η παραγγελία βρέθηκε εδώ πέρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κουφοντίνα, μυαλό έχετε, άλλο βέβαια πως το χρησιμοποιήσατε και αντιλαμβάνεστε πιστεύω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει μάθει κι ένα σωρό πράγματα ο κ. Κουφοντίνας, το έχει χρησιμοποιήσει και καλά. Θα δούμε αν τα χρησιμοποίησε και κακά. Θα το δούμε αν το χρησιμοποίησε κακά.

Σας χρωστάω κάτι. Είπαμε ότι δεν βρίσκαμε κάποιο χαρτί σχετικά με την γραφολογική πραγματογνωμοσύνη που έγινε από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Βρήκαμε εδώ την παραγγελία, η οποία είναι της 18ης Ιουλίου 2002. Ελληνική Αστυνομία, Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Τμήμα Ερευνών. Υπογράφει ο κ. Σύρος. Αυτοί που έκαναν την προανάκριση το είχαν ζητήσει. Καταλάβατε; Έτσι έγινε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτή δεν είναι πραγματογνωμοσύνη που έχει τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 183 και επόμενα του Κ.Π.Δ. Αν έχει συνταγεί σύμφωνα με το 342/77, υπάρχει θέμα ερμηνείας του 342/77. Το 342/77 ορίζει πως γίνονται οι εργαστηριακές εκθέσεις. Δεν ορίζει πως γίνονται οι πραγματογνωμοσύνες.

Το 342/77, τα άρθρα 58, 60, 61, το έχω να σας το θέσω υπόψη σας, δεν έχει τροποποιήσει τον Κ.Π.Δ. στο παραμικρό. Αναφέρεται ότι μπορούν να συντάσσουν πραγματογνωμοσύνες σύμφωνα με τον Κ.Π.Δ. και αυτή δεν είναι πραγματογνωμοσύνη με την έννοια του άρθρου 183 επόμενα του Κ.Π.Δ. Αυτή είναι η θέση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν ανεγνώστη, αυτό θέλω να ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανεγνώστη. Δεν είπα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό, αν μπορώ να κάνω χρήση την ώρα που θα θέλω να την κάνω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε ζητήσει να μην αναγνωστεί γιατί δεν είναι έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Το είπα και από την αρχή αυτό το πράγμα. Έθεσα πρώτον αν υπάρχει παραγγελία και δεύτερον ότι δεν έχει γίνει κατά τους όρους του 183 επόμενα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Νομίζω ότι το είχατε θέσει προκαταρκτικά και είχε βγει μια παρεμπίπτουσα απόφαση γενική. Θέλετε συγκεκριμένα γι’ αυτό το πράγμα τώρα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απ’ ότι θυμάμαι δεν βγήκε απόφαση γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σ’ αυτό το θέμα βγήκε απόφαση και είπαμε ότι όσες εξετάσεις ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγιναν στα εργαστήρια Εγκληματολογικών είναι καλά γενομένα. Εσείς έχετε λόγους εγκυρότητας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι άλλο πράγμα η εξέταση κάποιου υλικού στο εργαστήριο, η οποία γίνεται με το 181 του Κ.Π.Δ. αν δεν με απατάει η μνήμη, απεικονίσεις και πειράματα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνετε ένα γραπτό κειμενάκι καλύτερα να το σκεφτούμε κι εμείς να δούμε πως θα απαντήσουμε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν έχω αντίρρηση αν και είναι μία λέξη το ζήτημα. Θα σας φέρω την ένσταση γραπτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίζονται, να έχετε κι εσείς τι είπαμε και τι μας απαντάτε κύριοι. ¶στε το τότε, το κρατάμε στην άκρη αυτό για την ώρα. Είναι και άλλα εκ του γενικού καταλόγου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη μια στιγμή. Αυτό που έχω ζητήσει από χθες και φαίνεται να γίνεται σημαντικό, είναι οι φωτογραφίες από τις δύο γιάφκες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που είναι; Ζήτησα κι εγώ να έρθουν. Δεν ζήτησα εγώ να έρθουν;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω, μερίμνησε η Εισαγγελία γι’ αυτό;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η Εισαγγελία έχει καμιά ευθύνη να ψάξει για τις φωτογραφίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαν έρθει κάπου 150.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν είναι εδώ το ξέρουν; Έχουν έρθει οι φωτογραφίες; Αν έχουν, είναι θέμα πια Επιμελητή νομίζω να τις δούμε τις φωτογραφίες. Αν έχουν έρθει. Δεν ήξερα ότι είναι εδώ, συγνώμη.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σε μια διακοπή να ψάξει κάποιος να τις βρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, σε μια διακοπή θα ψάξουμε να τις βρούμε, δεν είναι πρόβλημα. Έτσι κ. Εισαγγελεύ; Θα επιμεληθείτε σας παρακαλώ. Έχουμε κι άλλα αναγνωστέα όμως. Τι έχουμε εδώ; Τρία τετράδια με οικονομικές δοσοληψίες και όλες οι φωτογραφίες των δικογραφιών. Είδατε; Το λέει εδώ πέρα. Είναι το 10ο.

Να δούμε και τα τετράδια. Ποιον έλεγαν λογιστή εδώ πέρα; Ποιος κράταγε τα λογιστικά;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Φέρεται να είναι ο κ. Κουφοντίνας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τίποτα ποιος είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο λογιστής είναι ο κ. Κουφοντίνας.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Τετράδια με οικονομικές δοσοληψίες της Οργάνωσης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα εκατομμύρια όμως δεν μας είπατε που πήγαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, σας παρακαλώ, σας παρακάλεσα πολλές φορές.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα που πήγαν. Αγόρασα μια βίλα στην Εκάλη δίπλα στους Υπουργούς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό λέω κι εγώ. Με ψιλά την έβγαζες. Αλλού πήγαν τα λεφτά. Κύριε Χριστόδουλε Ξηρέ, ξέρετε που πήγαν τα λεφτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σύνολο εξόδων εδώ μου έχει 1.432. Καλό ποσό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχει ημερομηνίες κ. Πρόεδρε να δούμε πόσες μέρες είναι τα έξοδα αυτά, από πότε μέχρι πότε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν έχουμε τέτοια πράγματα, μη ψάχνεστε. Το δεύτερο λέει 1/9 εδώ πέρα όμως. Αρχίζει από 9.298. Δηλαδή αν αφαιρέσουμε το 1.432 από το 10.730 γίνεται 9.298.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: ¶ρα πρέπει να είναι του μηνός τα έξοδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι δηλαδή το υπόλοιπο το βάζουμε άνω αριστερά και συνεχίζουμε μετά. 1/9 400.000.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Έχετε ακούσει για τη Λεόντειο εταιρεία κ. Τσελέντη;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε τι λέει; Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου. Για την Λεόντειο εταιρεία λέω.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Συνεχίζεται η ανάγνωση των τετραδίων

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι τον κ. Γιωτόπουλο. Κύριε Γιωτόπουλε, ταυτότητα και διαβατήριο με το πραγματικό σας όνομα είχατε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα πω στην απολογία μου όλα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Συνεχίζει την ανάγνωση)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε τον κ. Τσελέντη θέλω να ρωτήσω: Μπορείτε να εξηγήσετε τί συνέβαινε στην προκειμένη περίπτωση;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έχω καμία γνώση αλλά απ’ ότι καταλαβαίνω από τα αρχικά, πρέπει να είναι εποχή που εγώ δεν είχα καμία σχέση. Το μόνο που μπορώ να εξηγήσω σύμφωνα με τη δική μου λογική είναι οι εισαγωγές των ποσών.

Αυτό σύμφωνα με τη δική μου λογική και όχι εμπειρία, πρέπει να είναι από κάποιο κρησφύγετο που υπήρχαν αυτά τα λεφτά και καταναλίσκονταν όπως λέει το βιβλίο και κάπου αλλού πρέπει να υπήρχαν τα άλλα ποσά από τις ληστείες και οι εισαγωγές είναι ότι παίρνεται ένα μέρος από κάπου αλλού, πηγαίνει εκεί στο κρησφύγετο, εκεί υπάρχει ένας διαχειριστής και διαχειρίζεται αυτά. Δεν αναφέρονται αυτά στην εποχή που εγώ είχα γνώση, αλλά από τη λογική μου μπορώ να σας πω αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Συνεχίζει την ανάγνωση).

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, κ. Τσελέντη, είπατε προηγουμένως στον κ. Εισαγγελέα ότι τα νούμερα αυτά δεν αφορούν το διάστημα που εσείς ήσαστε στην Οργάνωση.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Απ’ ότι καταλαβαίνω από τα ονόματα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Από πού προέρχονταν αυτά τα ποσά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από ληστείες απ’ όσο γνωρίζω εγώ, όταν ήμουν εγώ. Αργότερα δεν ξέρω.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όταν εσείς μετείχατε στην Οργάνωση δεν γίνονταν ληστείες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, βέβαια, αφού συμμετείχα εγώ.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτά τα χρήματα πού πήγαιναν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στην Οργάνωση. Τί εννοείτε, σε ποιον τόπο πήγαιναν;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εδώ που διαβάζουμε τώρα, αναφέρονται ονόματα. Δεν είναι φυσικά πρόσωπα αυτά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σύμφωνα με τη λογική μου πρέπει να είναι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Την περίοδο που ήσαστε κι εσείς μέλος και γίνονταν ληστείες, αυτά τα χρήματα πού πήγαιναν; Π.χ. στη ληστεία στην Τράπεζα των Πετραλώνων που ομολογείτε ότι είχατε συμμετοχή, εκεί έχουν κλαπεί 7.000.000 περίπου, αυτά τα χρήματα πού πήγαν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στο ταμείο της Οργάνωσης και χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς της Οργάνωσης.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εδώ βλέπουμε ότι μοιράζονταν και στα μέλη. Δηλαδή τί στην Οργάνωση, τα ενοίκια και τα κοινόχρηστα μόνο;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε μπορώ να πω ότι μοιράζονται 25, 30, 50.000.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τα έξοδα τότε πώς γίνονταν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τα κύρια έξοδα ήταν τα κρησφύγετα που ήταν νοικιασμένα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτά τα χρήματα, το χρόνο που ήσαστε εσείς μέλος πού πήγαιναν; Μετά από κάθε ληστεία ποιος τα έπαιρνε; Ποιος τα διαχειριζόταν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τα έπαιρνε συνήθως απ’ ότι θυμάμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, δεν ήξερα πού πήγαιναν, νόμιζα ότι πήγαιναν σε κάποιο μέρος, κάποιο κρησφύγετο, από κει παιρνόταν ένα μέρος σε κάποιο άλλο κρησφύγετο που γινόταν η διαχείριση και την έκανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Δηλαδή αν ήταν τα 7.000.000, σε ένα κρησφύγετο πήγαινε 1.500.000 και από εκεί πλήρωναν τα ενοίκια για τα κρησφύγετα, βενζίνη για τα αυτοκίνητα, για κλειδιά, για εργαλεία, για ρούχα, τέτοια πράγματα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Προηγουμένως είπατε ότι κάποιος άλλος, πριν έρθουν μέρος των χρημάτων των ληστειών στο κρησφύγετο, τα είχε κάποιος άλλος λέτε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κάπου ήταν, δηλαδή μετά τη ληστεία πήγαιναν κάπου, μπορεί να μην ήταν κρησφύγετο, μπορεί να ήταν μια σπηλιά στο βουνό, δε γνωρίζω εγώ.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν ήταν σε κάποιο φυσικό πρόσωπο;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Προφανώς, κάπου ήταν, αλλά δε γνωρίζω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε τράπεζα στην Ελβετία θα μπορούσε να είναι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νομίζω όχι διότι αυτό το άτομο που θα τα έβαζε στην Ελβετία θα έπρεπε κάπου να τα δικαιολογήσει, τουλάχιστον για να μεταβιβαστούν στην Ελβετία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σε άλλη τράπεζα εδώ στην Ελλάδα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Θεωρητικά όχι, νομίζω ότι μάλλον σε ένα βουνό, παρά σε μια τράπεζα. Δηλαδή από πλευράς ασφάλειας δεν ήταν εύκολο αν τα είχα κλέψει εγώ και πήγαινα μια μέρα σε μια τράπεζα 7.000.000 να τα καταθέσω στο όνομά μου, θα με κοίταζε ο υπάλληλος, ο Διευθυντής πού τα βρήκα εγώ 7.000.000 ξαφνικά; Μ’ αυτή την έννοια μπορεί να ήταν σε μία σπηλιά, σε ένα βουνό και όχι σε μια τράπεζα. Από κει θα παίρνονταν τρία ή ενάμισι, θα πήγαιναν σε κρησφύγετο και από αυτά θα έφευγαν σιγά σιγά όπως λέει το χαρτί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε και η υπηρεσία για την παρακολούθηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να μου έλεγαν «έλα εδώ κύριε, πώς βάζεις 50.000.000 ή 10.000.000›, δεν υπήρχε ακόμα...

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είναι λογικά αυτά τα πράγματα που σας τα λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά πού το ήξεραν αυτοί;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τέτοιοι λογαριασμοί δεν υπήρχαν στην περίοδο που ήσαστε εσείς;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε θυμάμαι να υπήρχαν ή να ήταν στην αντίληψή μου. Πάντως τα χρήματα ο Δημήτρης Κουφοντίνας τα διαχειριζόταν την εποχή που ήμουν εγώ, αλλά δε θυμάμαι να είχα δει τέτοιο τετράδιο.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτά καλύπτουν ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μα γι αυτό σας είπα ότι από τη λογική μου και από την αντίληψή μου είναι από ένα κρησφύγετο αυτά. Μπορεί να υπήρχε και διαχείριση σε άλλα πράγματα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εκεί ποιος τα διαχειριζόταν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (συνεχίζει την ανάγνωση) Αυτά τί είναι; Μισθοδοσία;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Θεωρώ αστείο ποσό 100.000 να παίρνει κάποιος για μισθοδοσία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μικρό το θεωρείτε; Δηλαδή στην εποχή σας ποια ήταν η μισθοδοσία;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είχε μισθοδοσίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε γιατί είναι λίγα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εάν επιθυμεί ο κ. Κουφοντίνας μπορεί να μας βοηθήσει. Εγώ σας λέω ό,τι είχα εγώ άμεση γνώση και ό,τι η λογική μου μπορεί να συμπεράνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου είπε εμένα ότι «όλα θα σας τα πω στο τέλος, να περιμένετε, θα τα μάθετε όλα από μένα›. Τώρα δε θα πει τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι τον κ. Τσελέντη.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κύριε Τσελέντη, τον γραφικό χαρακτήρα του κ. Κουφοντίνα τον γνωρίζετε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν τον γνωρίζετε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι βέβαια. Και να είχα δει κάποιο έγγραφο του 1986 δεν μπορώ να το θυμηθώ σήμερα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Έχω τους λογαριασμούς εδώ, είναι διαφορετικός ο γραφικός χαρακτήρας των αριθμών με τα ονόματα. Γι’ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτά έχουν γραφτεί από το ίδιο πρόσωπο ή από διαφορετικά πρόσωπα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω. Νομίζω ότι υπάρχουν επαγγελματίες γραφολόγοι που μπορούν να βοηθήσουν.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζετε το γραφικό χαρακτήρα του κ. Κουφοντίνα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν θυμάμαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Τσελέντη, αυτά τα τετράδια κάποιος τα έχει συντάξει. Έτσι δεν είναι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μάλλον.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για σκοπό έκανε αυτούς τους αριθμούς;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα τετράδια έχουν σκοπό ή κάποιον να ενημερώσουν, ή ο ίδιος να ξέρει τι γίνεται με τις δαπάνες και τα έσοδα. Συμφωνείτε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έχω άμεση γνώση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποια είναι η άποψή σας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Η δεύτερη που είπατε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ότι είναι για προσωπικούς λόγους κάποιος το κράταγε κυρίως για προσωπικούς λόγους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θυμάστε λογαριασμό να έδινε κάποιος στην ολομέλεια;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι. Αυτό δεν έγινε. Όσο ήμουν εγώ δεν έγινε ολομέλεια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο 3ρες ήταν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στην πράξη μπορεί να ήταν και 5ρες ή 6ρες, δηλαδή ήταν σε σχέση με το αν θα γίνει κάποια ενέργεια. Ήταν τρεις, αλλά αργότερα σε κάποια ενέργεια γνωρίζονταν με 4ο ή 5ο μπορεί να πήγαινες και 4ος με 5ος αλλά συνήθως ήταν 3 με 4.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος είναι ο συντάκτης αυτών των τετραδίων;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Διαχειριστής ήταν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Την εποχή που ήμουν εγώ ήταν ο κ. Κουφοντίνας. Δεν ήταν άλλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε υπηρεσία εντελλομένων εξόδων;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τέτοια γραφειοκρατία δεν υπήρχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή