Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (03/06/2003) Μέρος 4/6

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 21:04
A- A A+

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Γ' ΜΕΡΟΣ

13:05 – 15:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί.

Ο κ. Μαρκής έχει τον λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, από τη μελέτη της δικογραφίας την οποία έκανα, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σειρά κρίσιμων εγγράφων σε διάφορους φακέλους, δηλαδή κάποια είναι στο φάκελο που υπάρχουν οι εργαστηριακές εξετάσεις αλλά κάποια έγγραφα είναι σε επιμέρους δικογραφίες που αφορούν συγκεκριμένους κατηγορουμένους, τα οποία ενώ νομίζω ότι είναι χρήσιμα, δεν αναφέρονται στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων.

Θα σας πω παραδείγματος χάρη και γι’ αυτό είπα για τον κ. Χρυσικόπουλο ότι τον ενδιαφέρει, υπάρχει ως αναγνωστέο έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο φάκελο της δικογραφίας που αφορά τους Τζωρτζάτο, Ψαραδέλλη, Γιωτόπουλο και το τμήμα που αφορά τον κ. Γιωτόπουλο που είναι: η από 18/7/2000 έκθεση σωματικής έρευνας και κατάσχεσης του κ. Γιωτόπουλου για το τι βρέθηκε όταν τον έψαξαν την ημέρα εκείνη που συνελήφθη.

Επίσης η από 17/7/2000 έκθεση – έρευνα και κατάσχεση παρουσία εισαγγελέα στο σπίτι της κας Πεϊνό στο Βύρωνα του τι βρέθηκε εκεί κλπ. Επίσης υπάρχει στην ίδια δικογραφία στον ίδιο φάκελο η 3022/174812ΣΤ το έγγραφο στο οποίο επισυνάπτεται η 4812Ε10/10/2002 έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διερευνάται η γνησιότητα ή μη δύο κρίσιμων εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του κ. Γιωτόπουλου, δηλαδή η αστυνομική ταυτότητα με το όνομα Μιχαήλ Οικονόμου κι ένα δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου με στοιχεία γαλλικά, ότι προέρχεται από γαλλικές υπηρεσίες και αφορούν Γάλλο. Αυτή η έκθεση η οποία περιλαμβάνεται εκεί, νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωστεί.

Επειδή ήθελα πρώτα να σας πω και κάποια άλλα έγγραφα τα οποία είναι διασκορπισμένα, εάν το δικαστήριό σας δεχτεί την ανάγνωση αυτών των εγγράφων, σ’ ένα στάδιο επόμενο να φροντίσουμε να βγουν το ένα δίπλα στο άλλο και να μπουν όλα μαζί υπόψη του δικαστηρίου σας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν μια σειρά εγγράφων τα οποία νομίζω ότι πρέπει να αναγνωστούν: είναι η έκθεση εργαστηριακής γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης επί των ψηφιακών εγγράφων που βρέθηκαν στη Δαμάρεως 73, δηλαδή στις δισκέτες στους ψηφιακούς δίσκους κλπ. Εκεί, εξετάστηκαν αυτά τα πράγματα και βρέθηκε ποιες προκηρύξεις προέρχονται από το ένα τμήμα, ποιες προέρχονται από τον άλλο δίσκο κλπ. Είναι ένα έγγραφο το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωστεί.

Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικά κρίσιμο έγγραφο. Είναι η 4898Η12/10/2002 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης διαφόρων αντικειμένων που έχουν βρεθεί στην οδό Πάτμου και πλαστές πινακίδες αυτοκινήτων και διάφορα άλλα πράγματα.

Εκεί υπάρχει ένα εύρημα που λέει το εξής: στοιχεία τα οποία βρέθηκαν εκεί και κυρίως κάποια πλαίσια μεταξοτυπίας όπως χαρακτηρίζονται, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος που βρέθηκαν στην κατοχή του κ. Γιωτόπουλου. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο έγγραφο όσον αφορά τουλάχιστον την τύχη του κ. Γιωτόπουλου σε αυτή την υπόθεση, το οποίο επίσης προτείνω να αναγνωστεί.

Επίσης υπάρχει μια έκθεση με αριθμό 12216Α22/10/2002 που συνοδεύεται από 22 φωτογραφίες που είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα όπλα και πυρομαχικά που βρέθηκαν στην Πάτμου. Εκεί δηλαδή έχουμε κάποιο που τα κατάσχε και μας τα χαρακτηρίζει είναι αυτό, αυτό, αυτό, αλλά στη συνέχεια αυτά τα εξέτασαν ειδικοί άνθρωποι και έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη τι είναι το καθένα, ποια ήταν η επικινδυνότητά του, αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως όπλο, πυρομαχικό κλπ.

Μια άλλη έκθεση με αριθμό 12051Δ με ημερομηνία επίσης 23/10/2002 είναι το ίδιο για τα όπλα, πυρομαχικά κλπ. αντικείμενα που βρέθηκαν στη Δαμάρεως και συνοδεύεται από 13 φωτογραφίες.

Επίσης υπάρχει μια άλλη έκθεση πραγματογνωμοσύνης που εξετάζει αυτά που βρέθηκαν στην έκρηξη που τραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός και τα υπολείμματα της βόμβας που εξερράγη, αλλά και ολόκληρη βόμβα που βρέθηκε και καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα.

Επίσης υπάρχει μια άλλη έκθεση που συσχετίζει τους πλαστικούς σωλήνες που βρέθηκαν στην οδό Δαμάρεως με αυτοσχέδιους πυροσωλήνες διαφόρων υποθέσεων που χρησιμοποίησαν για την εκτόξευση ρουκετών. Υπάρχει επίσης μια άλλη έκθεση που συσχετίζει τους πλαστικούς σωλήνες που βρέθηκαν στην Πάτμου με αυτοσχέδιους πυροσωλήνες διαφόρων υποθέσεων.

Υπάρχουν κάποιες άλλες εκθέσεις τις οποίες θα ήθελα επίσης να αναγνωστούν, παρ’ όλο ότι είναι αρνητικές. Θέλω να αναγνωστούν ότι είναι αρνητικές, για να καταδειχθεί αυτό που εγώ πιστεύω ότι δηλαδή τα επιστημονικά εργαστήρια της Αστυνομίας δεν είναι μέρος το οποίο αναπτύσσονται θεωρίες συνωμοσίας.

Υπάρχει μια έκθεση που αφορά την εξέταση του computer της κας Πεϊνό και ό,τι αυτά τη συνοδεύουν. Είναι αρνητική. Λένε δηλαδή ότι αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά και για τίποτα. Επίσης υπάρχει μια έκθεση που αφορά δισκέτες που βρέθηκαν στο σπίτι του κ. Ψαραδέλλη και η απάντηση είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με εγκληματική δραστηριότητα πουθενά. Θα τα δούμε αυτά τα πράγματα την ώρα που πρέπει. Υπάρχουν δισκέτες που εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Υπάρχει μια άλλη έκθεση που εξετάζει μια γραφομηχανή Olympia που βρέθηκε στην Πάτμου και καταλήγει επιστημονικά μέσω των μαγνητοταινιών της μαργαρίτας κλπ., ποιες προκηρύξεις έχουν γραφεί με αυτή τη γραφομηχανή.

Υπάρχει μια έκθεση ελέγχου όλων όσων κατασχέθηκαν στο σπίτι του κ. Κωστάρη, η οποία είναι επίσης αρνητική. Λέει δηλαδή ότι αυτά που βρέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με ευρήματα στην Πάτμου, ή με οποιαδήποτε άλλη έκνομη ενέργεια. Υπάρχει μια έκθεση που λέει ότι το ξενόγλωσσο δίπλωμα με το όνομα Χονς Κριστιάν που κατείχε ο κ.Γιωτόπουλος, έχει χρησιμοποιηθεί μια γραφομηχανή ξενόγλωσση η οποία έχει κατασχθεί στο σπίτι της κας Πεϊνό και του κ. Γιωτόπουλου.

Υπάρχει μια άλλη έκθεση –δεν ξέρω αν έχει αναγνωστεί, έχω την εντύπωση ότι δεν έχει, την οποία την έχω εδώ και θα σας τη θέσω υπόψη σας- που λέει ότι ταυτίζεται το DNA του Σάββα με το αίμα που βρέθηκε εκεί στον τόπο της έκρηξης.

Όλα αυτά τα έγγραφα κ. Πρόεδρε είχα εδώ σημειώσει κι αυτό το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Χρυσικόπουλος προηγούμενα, πρέπει να είναι το 15736/18-7-2002 που έλεγε αποτυπώματα σε χειρόγραφο που βρέθηκε στην Πάτμου μέσα σε νάιλον σακούλα Υποδήματα Παρασκευόπουλος βρέθηκαν αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου.

Όλα αυτά τα έγγραφα αν το δικαστήριό σας να επιμεληθώ κατά κάποιο τρόπο γιατί εγώ τα έχω επισημάνει που βρίσκονται και έχω σημειώσει που βρίσκεται το καθένα, σε κάποια φάση αύριο το πρωί να αναγνωστούν κι αυτά τα έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καμία αντίρρηση;

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχουμε διαφορετική άποψη από την τοποθέτηση του κ. Εισαγγελέα περί συνωμοσιολογίας, δεν είναι θέμα συνωμοσιολογίας, είναι θέμα ακριβών πραγματογνωμοσυνών στις οποίες έρχονται εδώ κάποιες εκθέσεις μας λένε οι πραγματογνώμονες αυτά, χωρίς να έχει ελεγχθεί από την πλευρά των κατηγορουμένων στο χρόνο που έπρεπε να λεχθούν, αν αυτά αληθώς εξήχθηκαν τα συμπεράσματα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα, θα το θέσουμε και σαν αίτημα. Αυτή τη στιγμή απλώς διατυπώνω την άποψή μου, την αντίθεσή μου και βεβαίως πιστεύω ότι θα πρέπει να συμφωνήσει το δικαστήριό σας. Θα τα δούμε αυτά βέβαια σαν αίτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης έχει τον λόγο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν έχουμε αντίρρηση να αναγνωστούν αυτά τα έγγραφα στο βαθμό που αφορούν το Σάββα Ξηρό ο οποίος εν πάση περιπτώσει ομολογεί και κάποιες από αυτές τις πράξεις. Ως προς το θέμα του DNA έχουμε να θέσουμε ένα ζήτημα. Το πως ελέγχεται το DNA προβλέπεται από το νόμο και ποια είναι η διαδικασία λήψεως αίματος κλπ. Ο Σάββας Ξηρός όταν ο κ. Ζερβομπεάκος επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού αρνήθηκε να δώσει αίμα και μέσα βέβαια στα πλαίσια του δικαιώματός του για μη αυτο-ενοχοποίηση κλπ.

Το ερώτημά μας και επειδή αυτές οι ταυτοποιήσεις με το DNA μας δημιουργούν κάποια ερωτηματικά, πως ελήφθη αίμα και διασταυρώθηκε το DNA του Σάββα Ξηρού εφόσον έχει αρνηθεί. Πιθανότατα δηλαδή να υπάρχει εγώ το θεωρώ σχεδόν σίγουρο αλλά αυτό το πράγμα θα πρέπει να ελεγχθεί, αν αίμα χορήγησε ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ που ενδεχομένως είναι και ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά των ανθρώπων του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ.

Θα θέλαμε αυτές οι εκθέσεις του DNA που επιβεβαιώνουν κάποια πράγματα για το Σάββα Ξηρό και για λόγους τάξεως και για λόγους νομιμότητας να μας απαντηθεί από που ελήφθη το αίμα το οποίο διασταυρώθηκε από εδώ και από εκεί.

Το δεύτερο ζήτημα έχει σχέση με ένα δαχτυλικό αποτύπωμα το οποίο βρέθηκε στην ανθρωποκτονία του Περατικού μέσα σε μια σακούλα στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου με το οποίο οι δράστες διέφυγαν. Υπήρχε μια σακούλα στο εσωτερικό της οποίας βρέθηκε ένα αποτύπωμα του Σάββα Ξηρού του δεξιού δείκτη. Επίσης θα θέλαμε να πληροφορηθούμε με δεδομένο ότι ο Σάββας Ξηρός δεν έχει δεξιό δείκτη, πως διασταυρώθηκε αυτό το αποτύπωμα το οποίο σας λέω, τουλάχιστον μια απάντηση χρειαζόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανεγνώσθη αυτό το πράγμα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι βέβαια. Είναι έκθεση υπογραφόμενη από τον στρατηγό Κυριακάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανεγνώσθη εδώ;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι έχει αναγνωστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα λέει για δεξί δείκτη πρέπει να το δούμε. Δεν ανεγνώσθη. Να αναγνωστεί για να πούμε ότι δεν είναι αλήθεια; Το προτείνετε εσείς να αναγνωστεί;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βεβαίως να αναγνωστεί και θα ήθελα μια δήλωση από τον στρατηγό.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση στρατηγού Κυριακάκη

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει ταυτότητα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βεβαίως έχει ταυτότητα, αλλά αυτό θα πρέπει να μας απαντήσει. Επειδή τα άλλα είναι αριστεράς χειρός που ανέγνωσε χτες ο κ. Πρόεδρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αν όταν βγάζουμε δελτίο ταυτότητας μας παίρνουν και τις δύο παλάμες.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τα υπόλοιπα έγιναν από δαχτυλοσκόπηση που έγινε μετά τη σύλληψή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι στο δελτίο ταυτότητας. Υπάρχει -εκτός από αυτό που μπαίνει στο δελτίο ταυτότητας- κι ένα έγγραφο καρτέλα που νομίζω ότι μας παίρνουν όλα τα χέρια. Βέβαια εγώ έχω να βγάλω από το ‘74

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ας μας απαντήσουν σε αυτό το θέμα. Πρέπει να μας το πει ο αρμόδιος Δ/ντής της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών ο κ. Κυριακάκης ο οποίος πιστεύω ότι θα κληθεί στο δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα του πούμε «έλα εδώ κύριε, εδώ πέρα μου λες δεξιό. Που το βρήκες το δεξιό; Ο άνθρωπος όταν έγινε αυτή η εξέταση και αυτό το εύρημα ήταν στα χέρια σας δεν είχε δεξιό›. Θα ερωτηθούν ειδικά.

Ναι κ. Χρυσικόπουλε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σε σχέση με όσα και ο κ. Εισαγγελεύς εξέθεσε στο δικαστήριό σας βασικά δεν έχω αντίρρηση να αναγνωστούν αυτά τα έγγραφα, αυτό που δεν κατάλαβα από όσα είπα ο κ. Εισαγγελεύς είναι παλιά έγγραφα που υπήρχαν μέσα, ή είναι καινούρια; Είναι τα παλιά.

Το θέμα είναι γιατί δεν μπήκαν στον κατάλογο των αναγνωσθέντων εγγράφων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρω εγώ γιατί δεν μπήκαν;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα ζήτημα κ. Πρόεδρε. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τουλάχιστον εγώ και ο άλλος συνάδελφος ο κ. Ραχιώτης αυτή τη κατηγορία με αυτό τον όγκο των κατηγοριών εκπροσωπώντας τον κ. Γιωτόπουλο για εμένα είναι ένα ζήτημα. Έχουμε κάνει πολύ κόπο να διαβάσουμε τα έγγραφα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν μπήκε αναγνωστέο όπως είδατε πριν από λίγο. Η έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης για το αν η προκήρυξη είναι η δεν είναι. Το βασικό έγγραφο δηλαδή που εμπλέκει τον πελάτη σας δεν είχε μπει μεταξύ των αναγνωστέων.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί δεν μπήκαν; Και αυτό θέτω στο δικαστήριο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μα δεν γνωρίζετε την ύπαρξη αυτής της εκθέσεως;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα εγώ τίποτα για την έκθεση αυτή; ¶κουσα για μια άλλη έκθεση που είπατε όμως, την οποία δεν την ξέρω. Από όσα αναφέρατε δεν αναφέρομαι εδώ στην έκθεση κατάσχεσης ή στην έκθεση σωματικής έρευνας, αλίμονο. Δεν με απασχολούν αυτά τα έγγραφα. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Αναφερθήκατε σε μια έκθεση όμως, περί μεθοδολογίας για την κατασκευή μιας πλαστής ταυτότητας, την οποία δεν την ξέρω. Την ακούω πρώτη φορά σήμερα. Την ακούω, σαν ένα νούμερο που το λέτε, την οποία δεν την έχω δει και την ακούω στο στάδιο των αναγνωστέων.

Αυτό εγώ θα το πω στο δικαστήριο ότι έτσι είναι. Διότι είναι καθυστερημένο. Διότι είναι αιφνιδιασμός. Ασχέτως πως θα αξιολογηθεί στο τέλος, ασχέτως πως θα το κρίνετε, όταν εγώ σήμερα ως υπερασπιστής όμως σε αυτή τη δικογραφία το ακούω, θεωρώ ότι αιφνιδιάζομαι. Δεν μπορώ να μην το πω στο δικαστήριο απευθυνόμενος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε συνήγορε, εάν εσείς ανακαλύψετε ένα έγγραφο που αθωώνει τον πελάτη σας, τώρα, δεν θα το φέρετε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς εγώ υπερασπίζομαι έναν Έλληνα πολίτη ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την εισαγγελική Αρχή, τις ΔΑΕΒ, τις διωκτικές Αρχές, την προετοιμασία, τους πραγματογνώμονες, έχει όλο το μηχανισμό. Ξέρετε ποιο όπλο έχω εγώ κύριοι Δικαστές; Ένα έχω. Την αμφιβολία. Κανένα άλλο όπλο δεν έχω να αντιμετωπίσω όλο αυτό τον όγκο. Μην μου λέτε ότι εγώ άμα φέρω ένα έγγραφο; Βεβαίως άμα φέρω ένα έγγραφο εγώ είμαι υπερασπιστής και θα το φέρω και τελευταία στιγμή και ξέρετε ότι δικονομικά δεν υπάρχει ακυρότητα να προσκομίσει ο υπερασπιστής έγγραφα.

Είναι άλλο όμως οι διωκτικές Αρχές, είναι άλλο η εισαγγελική Αρχή και είναι άλλο η γνώση των εγγράφων τα οποία πρέπει να έχει υπόψη του ο κατηγορούμενος. Αυτές είναι βασικές και θεμελιώδεις δικονομικές αρχές. Δεν είναι το ίδιο. Δεν είμαστε το ίδιο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι μονόπλευρα τα πράγματα;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα μονόπλευρου. Είναι θέμα υπεράσπισης. Ο αδύνατος εδώ είναι αυτός που υπερασπίζεται. Δεν είναι ο δυνατός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο πιο δυνατός είναι ο κατηγορούμενος διότι αυτός φταίει. Ενώ εγώ ερευνώ.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εάν ο υπερασπιστής μπορεί και δικαιούται να φέρει και την τελευταία στιγμή κάποιο έγγραφο. Το δικαστήριό σας δεν θα διατάξει κάποιο έλεγχο αν το έγγραφο αυτό είναι αληθές ή όχι; Αυτό λέμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτα από όλα να ξεκινήσουμε με μια νομική βάση για να μπορέσουμε να βρούμε όλοι μας μια άκρη. Έχουμε δυο άρθρα σχετικά. Το 327 παρ. 1 εδ. β’ που λέει: «Ο Εισαγγελέας και ο δημόσιος κατήγορος οφείλουν να κλητεύσουν... κλπ. εκτός από τις αποδείξεις που έχουν συλλεγεί κατά την ανάκριση μπορούν να προσκομίσουν στο ακροατήριο νέους μάρτυρες και άλλες αποδείξεις›. Αυτό είναι το ένα.

Το άλλο 364 παρ. 1 που λέει: «Στο ακροατήριο διαβιβάζονται οι εκθέσεις των ανακριτικών υπαλλήλων που συντάχθηκαν σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους, καθώς και τα υπόλοιπα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας και δεν αμφισβητήθηκε η γνησιότητά τους›. Καταλάβατε; Διαβάζονται εκθέσεις που συντάχθηκαν κλπ. καθώς και τα υπόλοιπα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, δηλαδή μπορεί να υποβάλλονται έγγραφα.

Αλλά ένα πράγμα εμένα με κάνει κάπως να προβληματίζομαι. Τελειώνει η διαδικασία έχουμε μια μέρα μέχρι να βγάλουμε την απόφαση που είναι οι συνηθισμένες δίκες που κρατάνε μια μέρα. Έρχεται ο Εισαγγελεύς την τελευταία στιγμή και φέρνει ένα χαρτί που τον ενοχοποιεί τον κατηγορούμενο. Εκεί τι κάνουμε; Δεν ξέρω αν είναι όμως το ίδιο με μια διαδικασία που έχει ακόμη πάρα πολύ καιρό από εδώ και πέρα για να αντικρουστεί. Καταλάβατε;

Δηλαδή αν το διαβάσουμε σήμερα, έχετε εσείς τον καιρό ολόκληρο, μέχρι να φτάσουμε στις απολογίες να φέρετε την αντίθετη απόδειξη κλπ. Έτσι μήπως πρέπει να προβληματιστούμε για να προβληματιστούμε σωστά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να μην το είχαμε και λίγο πιο νωρίς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα αρχίσουμε να λέμε δηλαδή ότι αυτά τα διαβάζουμε όλα, εντάξει τα διαβάζουμε όλα. Αλλά το θέμα είναι μπορεί άραγε στο συγκεκριμένο στάδιο ο άλλος να υπερασπιστεί αυτόν; Αυτός είναι ο δικός μου ο προβληματισμός. Καταλάβατε; Και προσπαθώ να τον μεταφέρω σε όλους σας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ένα έγγραφο δεν θα πρέπει να ελέγξουμε πως αυτό το έγγραφο εξήχθη; Πως φτιάχτηκε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο αυτό. Η νομιμότητα του εγγράφου είναι άλλο στάδιο. Αν μπορεί να το φέρει είναι το ένα, και δεύτερον αν έχει αποδεικτική δύναμη το έγγραφο και ποια. Το πρώτο στάδιο όμως του συλλογισμού είναι: μπορεί ο Εισαγγελεύς να φέρνει σε αυτό το στάδιο κάποιο έγγραφο; Μπορεί ο συνήγορος να φέρει κι αυτός κάποιο έγγραφο; Δεν ξέρω.

Έπειτα μπορώ να πω ότι εσείς μπορείτε οποιαδήποτε ώρα να φέρετε και μάρτυρες. Εκείνο που δεν μπορώ -και απαντώ σε κάποιον που ίσως ενδιαφέρεται- είναι το εξής: δεν μπορεί ο Πρόεδρος να καλεί μάρτυρα κάποιον. Μπορεί αν θέλει, μέσω ενός συνηγόρου να έρθει να τον εξετάσω πολύ ευχαρίστως. Αλλά δεν μπορεί ο Πρόεδρος να καλεί μάρτυρα επειδή του το ζητάει με μια επιστολή ή οτιδήποτε. Αυτό να το ξέρετε. Δεν έχουμε τέτοιες εξουσίες από το νόμο.

Ο κ. Γεωργίου έχει τον λόγο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό το έγγραφο που επικαλείται ο κ. Εισαγγελεύς το φέρνει από το σπίτι του;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι βέβαια. Στη δικογραφία υπάρχει.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με συγχωρείτε κύριοι συνάδελφοι, εάν δεν μπορέσαμε να έχουμε γνώση μιας τεράστιας, ογκώδους πράγματι δικογραφίας επαρκή, δεν τίθεται δικονομικό πρόβλημα. ¶λλα είναι τα προβλήματα. Αλλά δικονομικό πρόβλημα δεν νομίζω ότι υφίσταται. Μέσω της δικογραφίας έρχονται.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Χρυσικόπουλε θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Αυτά τα έγγραφα τα ανακάλυψα και θα σας πω πως. Τις δύο μέρες που δεν λειτούργησε το δικαστήριό μας λόγω της αποχής, βρήκα την ευκαιρία και ήρθα ένα πρωί εδώ και κάθισα και είπα «Για σταθείτε ρε παιδιά, για να δούμε τι άλλο υπάρχει εδώ πέρα›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλο και κάτι θα βρίσκετε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όταν είδα ότι σε βασικά ζητήματα υπάρχουν παραλείψεις από τα αναγνωστέα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή ούτε η έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης. Έψαξα τους κρίσιμους φακέλους έναν προς έναν, κράτησα σημειώσεις και είπα «Το θέτω υπόψη του δικαστηρίου›. Αν είναι κατά την κρίση του χρήσιμο να αναγνωστούν, να αναγνωστούν. Αλλά μην μου πείτε ότι δεν τα ξέρατε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας είπα ότι δεν τα ξέρω όλα. Σας είπα ένα που δεν ξέρω. Τα άλλα τα ξέρω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γιατί θέλω να παρατηρήσω το εξής: η έκθεση σωματικής έρευνας και κατασχέσεως που λέω, είναι στη δικογραφία.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το ερώτημα που τίθεται για εμένα, είναι γιατί αυτή την εργασία την οποία έκανε ο κ. Εισαγγελεύς δεν την έκανε ο κ. Εισαγγελεύς που συνέτασσε τον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων. Αυτό είναι το ερώτημα. Με βάση και τη σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου που ξέρετε κ. Πρόεδρε ότι εγώ σπανίως την επικαλούμαι, δεν την επικαλούμαι καθημερινά, αλλά εδώ, το θεωρώ από ουσιαστικό.

Αυτό που λέτε ότι έκανε ο κ. Εισαγγελεύς όφειλε να το κάνει ο κ. Εισαγγελεύς ο οποίος συνέταξε τον κατάλογο των μαρτύρων και έβαλε τα αναγνωστέα έγγραφα, για να τα ξέρουμε κι εμείς και να είναι η βάση με την οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση. Γιατί δεν έγινε τότε και έγινε τώρα; Δεν είναι θέμα ικανοτήτων, αν έχω διαβάσει εγώ τη δικογραφία. Την έχω διαβάσει και πάρα πολύ καλά.

Αλλά αυτό που έζησα όταν ανέλαβα κι εγώ το Δεκέμβρη του 2002 την υπόθεση όπου προσπάθησα να έχω πρόσβαση στη δικογραφία και η πρόσβαση στη δικογραφία δεν ήταν σαν αυτή που εγώ ήξερα ενώ είμαι 20 χρόνια δικηγόρος, δεν μπορείτε να μου λέτε σήμερα ή να λέει ο κ. Γεωργίου ότι δεν διαβάσαμε εμείς καλά τη δικογραφία. Πολύ καλά τη διαβάσαμε, αλλά μας την έδιναν κομμάτι – κομμάτι, μας την έδιναν κομματιαστή και δεν είχα την πρόσβαση στη δικογραφία, που εγώ έχω μάθει ως δικηγόρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρκετά αναλωθήκαμε με αυτά. Το θέμα είναι: τα διαβάζουμε ή δεν τα διαβάζουμε;

(Διαλογικές συζητήσεις)

..........: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είστε εσείς; Δεν κάνω συζητήσεις. Σας είπα τί λέει ο νόμος. Πηγαίνετε στο καλό κύριε. Βγάλτε τον έξω από το ακροατήριο. Έρχεται ο καθένας εδώ και λέει ότι θέλει. Εγώ εφαρμόζω την δικονομία. Υπάρχουν εδώ συνήγοροι να σας προτείνουν. Πηγαίνετε στο καλό και αφήστε να κάνουμε την δουλειά μας. Προκαλεί ο Πρόεδρος; Παρακαλώ να αποβληθεί από το ακροατήριο ο κύριος για να μην τον στείλω 24ωρο. Όποιος θέλει ας έρθει εδώ πέρα να τον προτείνει η υπεράσπιση μάρτυρα. ¶μα είναι ηλικιωμένος να προσέχει.

Η κυρία η οποία είναι αυτόκλητος να φύγει γρήγορα από εδώ μέσα και να μην ξανάρθει. Η κυρία να βγει έξω αμέσως. Αμέσως να βγείτε έξω. Είστε θρασύτατη. Να την φέρετε εδώ για 24ωρη κράτηση. Να μάθετε να είστε ευγενής στο δικαστήριο.

..........: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έχει ευγένεια εδώ πέρα. Εδώ είναι ακροατήριο. Πώς λέγεστε;

..........: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος σας είπε να μιλάτε εδώ πέρα; Μόνο εγώ μιλάω.

..........: Όταν βλέπω να φέρονται έτσι σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα να βγει έξω. Γιατί δεν βγήκε;

...........: Γιατί πέσατε σαν κοράκια επάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδα ότι δεν έβγαινε. Θέλετε 24 ώρες κράτηση;

..........: Αν σας ευχαριστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είμαι υποχρεωμένος εγώ εδώ πέρα να επιβάλλω σεβασμός. Εάν εσείς δεν το έχετε από το σπίτι σας τί θέλετε να κάνω. Να βγει έξω. Κυρία, την άλλη δεν θα σας την χαρίσω. Όλο θρασύτητα εδώ μέσα. Τί είναι αυτή;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Πολίτης είναι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είναι οι πολίτες που σέβονται τα Δικαστήρια;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κεκλεισμένων των θυρών; Θα έρχεται ο καθένας εδώ πέρα και θα διαταράσσει το ακροατήριο; Όσο καθόταν και δεν μίλαγαν του είπα εγώ ποιος είναι;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Βγήκε ένας γεροντάκος και είπε μια κουβέντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν τον προτείνετε μάρτυρα της υπεράσπισης που έρχεται εδώ πέρα και φωνάζει. Μου κάνει επιστολές ότι θέλει να εξεταστεί. Φέρτε τον εσείς εδώ να μας τα πει ο άνθρωπος όπως τους ακούω όλους και είδατε με τι ευγένεια τους ακούω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι οφείλουμε να πούμε από πλευράς μας τουλάχιστον ένα λόγο γι αυτούς τους δύο πολίτες που παρενέβησαν με τον τρόπο που παρενέβησαν διακόπτοντας την διαδικασίας αντιδικονομικά. Πλην όμως νομίζω αντιμετώπισαν υπερβάλλουσα βία από πλευράς της Αστυνομίας. Ήταν φανερό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν λέτε για υπερβάλλουσα βία κα Κούρτοβικ μπροστά στα μάτια μας καταλαβαίνετε τί υποθέτουμε και για όλα τα άλλα που λέτε για υπερβάλλουσα βία. Εγώ δεν είδα τέτοια πράγματα. Εγώ είδα ανυπακοή πλήρη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ κρίνω με τα δικά μου κριτήρια και όχι αυτά των κατηγορούμενων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είδα ανυπακοή πλήρη του ανθρώπου αυτού να βγει, να συμμορφωθεί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ζητήσατε να βγει από το ακροατήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και όχι μόνο δεν βγήκε αλλά τους έσπρωξε τους ανθρώπους κιόλας. Τα είδα με τα μάτια μου, σας παρακαλώ πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί τον έσπρωχναν κι εμείς το είδατε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βίαιοι οι Αστυνομικοί εδώ μέσα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, το είδαμε όλοι κι εσείς κι εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς το είπατε μόνο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κι εσείς κι εμείς το είδαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είδα ότι αυτός ο άνθρωπος τους απωθούσε λες και ήταν σκουπίδια οι Αστυνομικοί. Δεν σέβεται τίποτα αυτός.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είδατε με ποιον τρόπο προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ποιο τρόπο;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει η σύσταση, υπάρχει η ευγενική σύσταση, υπάρχει και το τράβηγμα. Εμείς είδατε το τράβηγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είπα να βγει έξω. Δεν βγήκε; Έπρεπε να τον πάρουν με τα χέρια να τα βγάλουν έξω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, η βία προκαλεί βία πάντοτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει βία. Η βία δημιουργεί βία. Η αγένεια και η απρέπεια όμως στο ακροατήριο δημιουργεί καθήκον του Προέδρου να επιβάλλει εδώ μέσα την ευταξία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να επιβάλλετε την τάξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναρχία δεν υπάρχει εδώ μέσα. Αναρχία δεν έρθει εδώ μέσα είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε κανέναν σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μην εκνευρίζεστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκνευρίζομαι πάρα πολύ διότι αντί να προσπαθήσετε κι εσείς να πείτε ότι συμμεριζόμαστε ότι χρειάζεται η ευπρέπεια εσείς πάτε, για όνομα του Θεού δηλαδή.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να το δούμε λίγο δικονομικά. Αυτός που θα μπορούσε να παραπονεθεί για οποιαδήποτε συμπεριφορά θα έλεγα ήταν ο άνθρωπος ....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον έχουμε βγάλει έξω από την αίθουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τον αφήσω εδώ πέρα; Εδώ χάλασε τον κόσμο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η προστάτης του αδυνάτου;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ως δικηγόρος νιώθω την υποχρέωση όταν βλέπω ένα τέτοιο περιστατικό να διαμαρτυρηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το κάνουμε εδώ πέρα λαϊκό Δικαστήριο να πετάγονται από πίσω κα Κούρτοβικ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτή η βία σας ενοχλεί; Την άλλη δεν την είδατε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον δικό μου πολιτισμό κ. Γεωργίου ναι, αυτή η βία τον ενοχλεί.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η άλλη βία δεν τον ενοχλεί τον πολιτισμό σας. Τον ευχαριστεί και τον ικανοποιεί.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Τσόλκα έχετε το λόγο.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Ο κ. Εισαγγελεύς κατά την παρούσα χρονική φάση της διαδικασίας άσκησε νομίμως το δικαίωμά του το οποίο σαφώς προσδιορίζεται από τις διατάξεις του Κ.Π.Δ τις οποίες εσείς προηγουμένως αναφερθήκατε. Εν προκειμένω δεν γίνεται αντιληπτή η αιτίαση του κ. Χρυσικόπουλου, της υπεράσπισης του κ. Γιωτόπουλου για ένα και συγκεκριμένο έγγραφο στα οποία αναφέρθηκε ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς.

Το έγγραφο αυτό καθόσον εγώ γνωρίζω βρισκόταν ήδη στην δικογραφία όταν όλη η Ελλάδα με αντίγραφα αυτής, ο κ. Γιωτόπουλος είχε τον ικανό χρόνο να δει και να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αναφέρονταν σε κείνο το έγγραφο. Εν προκειμένω δε ανεξαρτήτως τούτο το έγγραφο αυτό νομίμως δύναται σήμερα να αναγνωσθεί από το Δικαστήριό σας και σε κάθε περίπτωση έχει ακόμη και από τώρα και εφεξής η υπεράσπιση του κ. Γιωτόπουλου τον ικανό χρόνο προκειμένου να το .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα αναγνωσθούν αυτά κ. Εισαγγελεύ. Έχουμε το υπ’ αριθμόν 11 έγγραφο. 29 Οκτωβρίου 2002. Είναι η βασική έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Αν είναι έγκυρη ή δεν είναι ας τα δούμε πιο πέρα. Δεν τηρήθηκε η διαδικασία λήψης αλλά αυτό δεν είναι για την ανάγνωση, αυτό είναι για την αξιολόγηση. Μπορούμε να την αναγνώσουμε αλλά να πούμε ότι αυτό είναι ένα παλιόχαρτο και το πετάμε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, ο νομικός ισχυρισμός που προεβλήθη και από τον κ. Ραχιώτη είναι ότι αυτή η έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης επιγράφεται πραγματογνωμοσύνη πλην όμως δεν είναι πραγματογνωμοσύνη κατά την έννοια του άρθρου 183 του Κ.Π.Δ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μία εργαστηριακή έκθεση, δεν είναι όμως πραγματογνωμοσύνη. Δεν τηρήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι άλλο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω. Αυτό το είπα και προηγουμένως, δεν θέλω να κουράζω. Λέει πράγματι το βούλευμα ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 342/77 το οποίο αφορά τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης ότι μπορεί να συντάσσει πραγματογνωμοσύνες και χωρίς την τήρηση των διατάξεων του άρθρου 183.

Ο ισχυρισμός ο δικός μας είναι, εμείς το θέτουμε και στο Δικαστήριό σας, ο ισχυρισμός ο νομικός είναι ότι αυτό δεν είναι νομικά ορθό. Δεν μπορεί να συντάσσει πραγματογνωμοσύνες η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών. Τις συντάσσει εφόσον πάρει εντολή και διοριστούν πραγματογνώμονες πάλι με το 183. Δεν λέει το 342/77, το 58-59-60 δεν έχει τροποποιήσει τον Κ.Π.Δ. ως προς το σημείο αυτό, ως προς το πώς διενεργούνται οι πραγματογνωμοσύνες. Αυτό λοιπόν αν αναγνωσθεί θα αναγνωσθεί σαν ένα έγγραφο και όχι σαν μία πραγματογνωμοσύνη. Δεν είναι πραγματογνωμοσύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δεν είπα κι εγώ; Θα εκτιμηθεί τί είναι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξέρουμε τί θα αξιολογήσουμε στο τέλος. Πραγματογνωμοσύνη θα αξιολογήσετε, έγγραφο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη έχουμε πραγματογνωμοσύνες. Δεν γεννάται θέμα. Μπορούμε να το αναγνώσουμε ως έγγραφο κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι κ. Πρόεδρε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή