Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (03/06/2003) Μέρος 6/6

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 21:06
A- A A+

Μάλιστα, οι αντιδράσεις του ήταν τόσο έντονες για το τσούξιμο, που παρόλο ότι αμέσως ξέπλυνα με φυσιολογικό ορό και καθάρισα την περιοχή, συνέχισε να διαμαρτύρεται για μερικά λεπτά. Με ανάγκασε να του πω, άνδρας είστε, μπορείτε να το ανεχθείτε για μερικά λεπτά δεν είναι τόσο φοβερό. Με ρώτησε επίσης σχετικά με τα φάρμακα και πόσο κοστίζει η νοσηλεία του στην μονάδα για θεραπεία γιατί δεν είχε ασφάλεια. Τον ρώτησα, πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, και μου απάντησε, ότι η γυναίκα του είχε κάποια κληρονομιά από την Ισπανία και θα ζητούσε την βοήθειά της.

Παυσίπονα δεν ζητούσε ούτε και παραπονιόταν για πόνο, ακόμα και στις αλλαγές του τραύματος του δεξιού χεριού του, εκτός από την μια φορά για τσούξιμο με ?βενζίνη που ανέφερα.

Συμπερασματικά θέλω να πω, ότι παρόλο που όπως μου είπε η συνάδελφος, είχε ξενυχτήσει όλο το βράδυ λόγω των καταθέσεων το πρωί ήταν σε καλή γενική κατάσταση και είχε πλήρη επαφή με το περιβάλλον. Καταλάβαινε τα πάντα και ήταν συνεργάσιμος. Πιστεύω ότι από τις συνομιλίες που είχα μαζί του και ανέφερα παραπάνω, είχε πλήρη διαύγεια πνεύματος.

Στην ερώτηση εάν του χορηγήθηκαν φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες, οι οποίες τον ανάγκασαν να καταθέσει χωρίς να έχει επίγνωση των όσων έλεγε δήλωσε: «όχι δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου να του έχουν χορηγηθεί φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες.› Η νοσηλεία γινόταν πάντα όπως είπα προηγουμένως, με δυο νοσηλευτές. Κάθε μέρα, κάθε δεύτερη μέρα η προϊσταμένη έγραφε το ατομικό συνταγολόγιο, όλα ανεξαρτήτως των φάρμακα που χρειάζονταν ο ασθενής, ένας αστυνομικός κατέβαζε το συνταγολόγιο στο φαρμακείο του νοσοκομείου και ο ίδιος αστυνομικός, συνόδευε τον φαρμακοποιό, ως επί τω πλείστον τον διευθυντή του φαρμακείου για να φέρουν τα φάρμακα στην ΜΕΘ2 όπου τα παραλάμβανε η υπεύθυνη νοσηλευτής του ασθενούς, πολύ συχνά ήμουν εγώ. Το ίδιο συνέβαινε και στον 4ο όροφο.

Όσον αφορά την διατροφή του από το Σάββατο 6 Ιουλίου 2002, που άρχισε να σιτίζεται με υγρά στην αρχή και μετά ελαφρά δίαιτα και μετά ελεύθερα, κάθε φορά που έπρεπε να φάει πηγαίναμε στην κουζίνα, ο νοσηλευτής βάρδιας και ο υπεύθυνος των ανδρών της αστυνομικής φρουράς, και μας υποδείκνυε εκείνος τι θα βάλουμε στο δίσκο για να δώσουμε στον ασθενή, από τις ενδεικνυόμενες τροφές. Δηλαδή στην τύχη επέλεγε κάποια μερίδα, από το σύνολο των μερίδων που ερχόντουσαν στην ΜΕΘ2, ή μετέπειτα στο 10ο όροφο για την διατροφή των ασθενών.

Το ίδιο γινόταν και με τα υγρά. Το νερό ήταν εμφιαλωμένο και η επιλογή γινόταν τυχαία όπως ανέφερα παραπάνω. Όταν χρειάστηκε κατά την νοσηλεία του στον 10ο όροφο να πίνει φυσικό χυμό πορτοκαλιού για την αύξηση του καλίου στύβαμε τα πορτοκάλια συνοδεία αστυνομικού.

Δεν ήθελε ζάχαρη και δεν έτρωγε γιατί έλεγε ότι μεταβολίζεται στο συκώτι και είχε πρόβλημα. Έτσι μας έλεγε. Έτρωγε μόνο μέλι. Δυστυχώς το νοσοκομείο μας δεν είχε μέλι. Από το Σάββατο το πρωί με παρακάλεσα να του μιλώ στον ενικό, για να αισθάνεται πιο οικεία. Εκείνος ποτέ δεν μου μιλούσε στον ενικό και όταν μου απηύθυνε το λόγο με αποκαλούσε κυρία νοσηλεύτρια.

Τέλος, θέλω να συμπληρώσω, ότι όταν βρισκόταν στον 10ο όροφο, με ρώτησε, γιατί είχαμε στην βουβωνική χώρα τον ?καθετήρα και του είπα, για να χορηγείται παρεντερική διατροφή χρειάζεται καθετήρας σε μεγάλη φλέβα.

Τότε μου απεκάλυψε ότι το Σάββατο 6 Ιουλίου 2002, τότε που του είχα κάνει παρατήρηση να μην τσακίζει σωληνάκια με τα χέρια του, το έκανε γιατί φοβόταν να μην του δώσουμε διάφορα φάρμακα που δεν μου κατονόμασε. Πίστευε ότι τσακίζοντας τα σωληνάκια, θα διέκοπτε την παροχή και θα έπαιρνε μικρότερες ποσότητες των φαρμάκων που φοβότανε.

Η κυρία Σύρμα Ευγενία, αντικαθιστώσα. Η νοσηλεία του στον 10ο όροφο που ήμουν υπεύθυνη, ήταν αυστηρά ελεγχόμενη και την εκτελούσαμε σύμφωνα πάντα με τις ιατρικές οδηγίες και με απόλυτη ακρίβεια. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να του είχαν χορηγηθεί ναρκωτικές ουσίες ή φάρμακα, εκτός απ’ αυτά που ήταν γραμμένα στα φύλλα νοσηλείας. Εκτελέσαμε το νοσηλευτικό μας έργο ευσυνείδητα και με το παραπάνω.

Η κα Παναγάτου Μαγδαληνή, νοσηλεύτρια. Δήλωσε στο ερώτημα, πότε άρχισαν οι κρίσεις και σχετικά με την κατάσταση του κ. Ξηρού. Από την ημέρα που αποσωληνώθηκε και συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2002 που είχα βάρδια, όπως και τις επόμενες ημέρες που ήταν στην ΜΕΘ, όσες φορές τον προσέγγισα για την νοσηλεία του, με ρωτούσε γύρω από την υγεία του, και μου έδινε την εντύπωση καλής επαφής με το περιβάλλον.

Ο κ. Τσακισμένος Κωνσταντίνος, νοσηλευτής. Την ημέρα που αποσωληνώθηκε είχα βάρδια στην μονάδα, ήταν ημέρα Πέμπτη 4 Ιουλίου 2002. Από 7 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και από 11 το βράδυ μέχρι 7 το πρωί και αποχώρησα από το νοσοκομείο το πρωί. Ο ασθενής, είχε καλή επικοινωνία με το περιβάλλον και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ήταν συνεργάσιμος και δεκτικός.

Η χορήγηση φαρμάκων στον ασθενή, γινόταν παρουσία της προϊσταμένης νυκτός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ο ασθενής με ρωτούσε διάφορα πράγματα όπως, πώς με λένε, τι δουλειά κάνω, τι φάρμακα του δίναμε και μάλιστα κάποια βρογχοδιασταλτικά του ήταν γνωστά, ότι είχε τα μάτια του κλπ.

Όταν κάποια στιγμή μπήκε η προϊσταμένη στο θάλαμο ρώτησε, ποιος άλλος είναι μαζί μου; Του απάντησα, η προϊσταμένη και της μίλησε για να ακούσει τη φωνή της. Γνώμη μου είναι ότι, ήξερε ότι είναι σε νοσοκομείο, μάλιστα ήθελε να ειδοποιηθούν κάποιοι συγγενείς του και του εξήγησα ότι μέσα στην νύχτα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δηλαδή η νοσηλεία του ακόμα και τα κολλύρια γίνονταν από μένα παρουσία της προϊσταμένης. Ο ασθενής νομίζω κατά την άποψή μου, έβλεπε θολά, διέκρινε σκιές, εμένα με έπιανε από την χροιά της φωνής, πάντα ρωτούσε ποιος είμαι, πώς με λένε για την επιβεβαίωση.

Στη συνέχεια και ακολουθώντας ιατρικές οδηγίες, σκεπάσαμε τα μάτια του με απλές γάζες, βάζοντας κολλύρια και αλοιφές. Παραπονιόταν ότι έτσουζαν τα μάτια του. Στη βάρδια τη δική μου από τότε που αποσωληνώθηκε, δεν χορηγήθηκαν ποτέ παυσίπονα, παρόλο που τα μάτια του ήταν σκεπασμένα με γάζες, αντιλαμβανόταν τα πάντα.

Η κα Μαρία Μπονίκου, νοσηλεύτρια. Στο ερώτημα, πότε άρχισαν οι κρίσεις και σε τι κατάσταση ήταν ο κ. Ξηρός δήλωσε: θυμάμαι ότι είχα βάρδια την δεύτερη ημέρα της αποσωλήνωσής του απόγευμα. Θυμάμαι ότι ήταν ήρεμος, συνεργάσιμος και ευγενικός. Επειδή είχε τα μάτια καλυμμένα, με ρωτούσε εάν θα γίνουν καλά τα μάτια του και το χέρι του και του απαντούσα ανάλογα και είχε πολύ καλή διαύγεια πνεύματος. Στο ερώτημα περί φαρμακευτικών – ναρκωτικών ουσιών δήλωσε: Όχι δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου, αλλά και δεν φαινόταν από την συμπεριφορά του και τις ερωτήσεις που μου έκανε, να ήταν υπό την επήρεια τέτοιων ουσιών. Στον ασθενή δεν δίναμε παυσίπονα, γιατί δεν τα χρειάζονταν, ακόμα και όταν κάναμε τις αλλαγές στα τραύματα, ποτέ δεν παραπονιόταν. Όταν έκανα νοσηλεία, με ρωτούσε και του απαντούσα τι ακριβώς φάρμακα του έδινα. Η κα Μπονίκου συμμετείχε στην νοσηλεία του κ. Ξηρού ως νοσηλεύτρια στην ΜΕΘ2 και στον 10ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ.

Η κα Καλλέργη Μαρίνα, νοσηλεύτρια. Συμμετείχα στην νοσηλεία του κ. Ξηρού, χωρίς να τύχει να χορηγήσω φάρμακο συγκεκριμένο. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ χρειάστηκε ορισμένες φορές να κάθομαι δίπλα του, γιατί ήταν λίγο ανήσυχος και ζητούσε κάποιο νοσηλευτή να είναι δίπλα του και να του κάνει παρέα. Αυτό συνέβη την τετάρτη και πέμπτη ημέρα νοσηλείας του. Τις επόμενες ημέρες δεν ζητούσε να είναι κάποιος δίπλα του να του κάνει παρέα.

Ο κ. Γιαννής Γεώργιος, νοσηλευτής: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, τις ημέρες της βάρδιάς μου, 5 Ιουλίου και 6 Ιουλίου 2002, μετά την αποσωλήνωσή του, όσες φορές ήμουν στο χώρο νοσηλείας του και παρείχα νοσηλευτική φροντίδα, διαπίστωσα ότι είχε πλήρη διαύγεια απ’ όσα μπορώ να κρίνω και αυτό από τις ερωτήσεις που μου απηύθυνε, δηλαδή τι φάρμακο είναι αυτό που μου δίνεις; Στην απάντησή μου, ότι είναι αντιβίωση, με ξαναρωτούσε για την τιμή του φαρμάκου, γιατί όπως μου έλεγε ήταν ανασφάλιστος και θα πλήρωνε από την τσέπη του όλα τα φάρμακα. Με ρωτούσε μάλιστα, όχι μόνο την τιμή, αλλά και πόσες φορές την ημέρα έπαιρνε το αντιβιοτικό για να υπολογίσει το κόστος, όπως φαινόταν από τις ερωτήσεις του.

Μπορώ να πω ότι η νοσηλεία του ήταν πολύ προσεγμένη, όλα ελέγχονταν από τους ιατρούς και την προϊσταμένη και στην ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων στον ασθενή είμαστε πάντα δυο νοσηλευτές.

Η κα Αβραμίδου Βασιλική, νοσηλεύτρια. Την συγκεκριμένη Παρασκευή μια μέρα μετά την αποσωλήνωσή του, θυμάμαι ότι είχε ακόμα καλυμμένα τα μάτια του με γάζες. Όταν τον πλησιάζαμε για νοσηλεία ο ασθενής ρωτούσε ποιοι είμαστε, τον ενημερώναμε σχετικά όπως και τι θα κάνουμε. Μου έδινε την εντύπωση ο ασθενής, γιατί για μας ήταν ο ασθενής και όχι ο κ. Ξηρός, ότι ήταν φοβισμένος και ένιωθε κάποια ανασφάλεια. Από όσα μπορώ να κρίνω είχε καλή επικοινωνία με το περιβάλλον.

Τις επόμενες ημέρες έμαθα ότι εκείνος ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή την Παρασκευή αργά το βράδυ. Δεν γνωρίζω τίποτα άλλο. Η παροχή νοσηλευτικής φροντίδας γινόταν απ’ όλους μας, απόλυτα ευσυνείδητα με ιδιαίτερη προσοχή και διατηρούσε αποστάσεις σε οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα, εκτός από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Η κα Χατζηπαναγιώτη Ιωάννα, νοσηλεύτρια: Όταν του χορηγούσαμε φάρμακα, ήταν πάντα δυο νοσηλευτές τα δείχναμε πρώτα στον γιατρό και ήταν υπογεγραμμένα στο φύλλο νοσηλείας. Γινόταν αυστηρός έλεγχος στην νοσηλεία του που ήταν άψογη.

Η κα Σταθάτου Ελένη, νοσηλεύτρια: Πριν μπω στο χώρο των αποδυτηρίων για να φορέσω στολή, έξω από το χώρο νοσηλείας των ασθενών, μου ζητούσαν τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που ήταν για την φρούρηση του κ. Ξηρού, όνομα κλπ. αναφέρεται στον αυστηρό έλεγχο, που διενεργείτο ακόμα και στο προσωπικό που προσήρχετο στους χώρους νοσηλείας.

Σταματεράτου Αικατερίνη, νοσηλεύτρια, Αβραμίδου Βασιλική νοσηλεύτρια, Γιαννής Γεώργιος νοσηλευτής και Σταθάτου Ελένη νοσηλεύτρια, καταθέτουν ότι: όταν γινόταν νοσηλεία στον ασθενή, συμμετείχαν σ’ αυτή πάντα δυο άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ.

Συμπέρασμα 1ο: Από το ως άνω αποδεικτικό υλικό προέκυψαν ότι, δεν χορηγήθηκαν οποιεσδήποτε φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ή άλλες ουσίες στον κ. Ξηρό, πέραν από εκείνες που ήταν απολύτως απαραίτητες για την νοσηλεία του. Από κανένα στοιχείο ή μαρτυρία, δεν προκύπτει η χορήγηση ουσιών, με σκοπό να διευκολυνθεί «οποιουδήποτε είδους κατάθεση›, αντίθετα ο κ. Ξηρός είχε απόλυτη διαύγεια, όπως αποδεικνύεται από όλες σχεδόν τις μαρτυρίες, αλλά και τις εξετάσεις αρμόδιου ψυχιάτρου και αποδεικνύεται από πάρα πολλά στοιχεία, όπως, συζήτηση με υγειονομικό προσωπικό ανησυχία για την ζωή του και την κατάσταση της υγείας του, ερώτηση και επαλήθευση των ονομάτων γιατρών και νοσηλευτών, ερωτήσεις για τα φάρμακα που του χορηγούνται, ερωτήσεις για το κόστος των φαρμάκων, επίγνωση του ότι ήταν ανασφάλιστος, προτίμησή του στις συγκεκριμένες τροφές, αποφυγή ζάχαρης, ζήτησε μέλι κλπ, ερωτήσεις για τον προσανατολισμό του δωματίου νοσηλείας, την επάρκεια φύλαξής του από τις αστυνομικές αρχές κλπ.

Συμπέρασμα 2ο. Από κανένα στοιχείο της αποδεικτικής διαδικασίας δεν προκύπτει ότι, έλαβε χώρα οποιοδήποτε ιατρικό σφάλμα, ή συμπεριφορά υγειονομικού ιατρού ή μέλους του νοσηλευτικού προσωπικού, που να προσκρούει στους παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας. Όλη η νοσηλεία του έλαβε χώρα?και μάλιστα επεδείχθη ιδιαίτερος ζήλος και αίσθημα καθήκοντος προς το πρόσωπο του ασθενούς

.

Αυτά αποδεικνύονται και από τις ευχαριστήριες δηλώσεις του ίδιου του κ. Ξηρού, προς τους ιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και προς τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος τονίζει στην κατάθεσή του ότι η συμπεριφορά του κ. Ρούσου και των υπολοίπων ιατρών, ήταν άψογη.

Συμπέρασμα 3ο. Δεν υπέπεσε στην αντίληψη κανενός από τους ερωτηθέντες, να έχει εισέλθει στο χώρο νοσηλείας του κ. Ξηρού, τρίτο πρόσωπο πέραν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αργότερα, μετά την έξοδό του από την ΜΕΘ του προσωπικού ασφαλείας.

4ο. Ο ασθενής κ. Σάββας Ξηρός ζήτησε ο ίδιος να καταθέσει στις υπεύθυνες Αρχές τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής 5ης Ιουλίου 2002, ξημερώματα Σαββάτου 6ης Ιουλίου 2002

.

Αποτελούσε η κατάθεσή του αυτή, από το ως άνω αποδεικτικό υλικό: 1ο προϊόν ελεύθερης βούλησης και 2ον υπήρχε άριστο επίπεδο συνείδησης όπως καταθέτει και η αρμόδια ψυχίατρος και 3ον η κατάθεση αυτή δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στη κατάσταση της υγείας του κ. Ξηρού. Τέλος καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση του προσωπικού, για τα όσα αναφέρθηκαν σε βάρος των ιατρών, των νοσηλευτών και του νοσοκομείου, από τα τηλεοπτικά μέσα, επειδή πιστεύουν όλοι ακράδαντα, ότι έπραξαν το καθήκον τους και με το παραπάνω›.

Ο Διενεργών την ΕΔΕ

Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Διαμαντόπουλος

Διευθυντής Β Παθολογικού

Παρατίθενται τα συνημμένα έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε επόμενα τι άλλο έχουμε;

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Αναγνώστηκε. Βεβαίως επιφυλασσόμαστε να κάνουμε παρατηρήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοείται. Είναι ένα θέμα που παραμένει εκκρεμές, εάν και κατά πόσο αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να δώσει κατάθεση, δεν μπορούσε?

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Επιφυλασσόμαστε, όταν θα έρθουν οι γιατροί την ημέρα εκείνη, διότι χρειάζεται και κάποιος ειδικός να μας πει, αν ήταν έτσι ή δεν ήταν έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήθελα να τα δω εγγύτερα αυτά τα πράγματα, γι’ αυτό και εγώ δεν συζητάω, την διαβάσαμε εδώ πέρα, για τους τύπους πρέπει να διαβάζονται όλα με τη σειρά, αλλά θέλω να το δω λίγο εγγύτερα το θέμα και εγώ αυτό. Με προβληματίζουν όλα αυτά και θέλω να το δω καλύτερα. Γι’ αυτό πρέπει να φέρουμε ποιους γιατρούς κύριε Εισαγγελεύ;

Αν θέλετε κάποιους να φέρουμε πείτε μου να τον καλέσω εγώ. Δεν έχω λόγο, όταν λέω εγώ εννοώ το Δικαστήριο.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Έχω κατονομάσει ήδη τα στοιχεία στον κ?που ήδη έχει καταθέσει και όταν ήταν να υπεισέλθει στις συνθήκες νοσηλείας, εσείς κ. Πρόεδρε τον διακόψατε και είπατε ότι αυτά θα συζητηθούν όταν διαβαστούν και τα σχετικά έγγραφα . Τώρα που έχουν διαβαστεί τα σχετικά έγγραφα μπορούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ας έρθει.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Χριστοδουλάκη που έχει ξανακαταθέσει ενώπιόν σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά αυτός θα έρθει ως μάρτυρας υπερασπίσεως, αλλά θέλετε να φέρουμε κανέναν απ’ αυτούς τους γιατρούς?ήδη τον έχουμε εξετάσει και θα τον ξαναφέρουμε τον κ. Χριστοδουλάκη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε η Εισαγγελική αρχή δεν χρειάζεται κανέναν γιατρό, εμείς θέλουμε την έκθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάστε όμως και τις καταθέσεις που σας δώσανε μήπως βρείτε κάτι, κανένα σημείο, γιατί είδα κάνει μια επιλογή ορισμένων αποσπασμάτων των καταθέσεων και ήθελα μήπως βρείτε και εσείς κάτι χρήσιμο να μου δώσετε και εν ανάγκη καλούμε εδώ πέρα να μας τα πούνε, να μας δώσουν διευκρινίσεις, δεν θέλω να περάσει έτσι αυτό είναι πολύ σοβαρό.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε επιφυλασσόμαστε, τουλάχιστον για τον κ. Χριστοδουλάκη που ήδη τον έχουμε κατονομάσει ως μάρτυρα, και αν κρίνει το Δικαστήριό σας και εμείς κάνουμε μια προαίτηση στο Δικαστήριό σας, να εξεταστεί συμπληρωματικά κάποιος άλλος?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η ιατρική έκθεση είναι βεβαία για την κατάσταση της υγείας του κ. Ξηρού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να το δούμε λοιπόν και να μου προτείνετε ειδικά τι θέλετε.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να διευκρινιστεί αν, τα συνημμένα έγγραφα τα οποία υπάρχουν στο πόρισμα, είναι σ’ αυτά τα οποία μας δώσατε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την βιντεοκασέτα?

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω την βιντεοκασέτα αυτή τη στιγμή. Εγώ θέλω, το αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα νοσηλείας του ασθενή κ. Ξηρού το υπ’ αριθμ. 8 συνημμένο έγγραφο του πορίσματος. Με ενδιαφέρει η νοσηλεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ζητηθεί και αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε συνήγορε εάν δεν είναι να το ζητήσουμε.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σ’ αυτά που μας δώσατε είναι, αυτό ρωτώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σημειώστε τι θέλετε κύριε συνήγορε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σημειώστε ένα κατάλογο και θα τα έχετε. Αλίμονο είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα. Το βλέπω πολύ σημαντικό θέμα και θέλω να το δούμε όλοι, ότι θέλετε να το πείτε, αν είναι μέσα σ’ αυτά θα το διαβάσουμε ή ότι θέλετε θα αναγιγνώσκουμε απ’ αυτά.

Κύριε Ξηρέ θέλετε κάτι να πείτε; Ο κ. Σάββας Ξηρός.

Σ.ΞΗΡΟΣ: θέλω να πω κάτι για το έγγραφο που αναγνώσθηκε τώρα, χωρίς να τεθεί το θέμα, απλώς για να μην αιωρούνται κάποια πράγματα ήθελα να πω. Καταρχήν ήθελα να πω ότι δεν περιέχει μόνο ψεύδη αυτό το έγγραφο, περιέχει επίσης και παραποιημένη αλήθεια. Μου έκανε έκπληξη το ότι γράφουν όλοι για πλήρη διαύγεια. Εγώ όταν άνοιξα τα μάτια μου στην Εντατική, όταν αντιλήφθηκα ότι θέλουν να μου κάνουν ανάκριση, ζήτησα χαρτί από γιατρούς, κάποια βεβαίωση που να λέει ότι είμαι σε θέση να δώσω κατάθεση.

Τότε μου είπαν ο κ. Διώτης που απ’ ότι κατάλαβα απ’ ότι μου είπε μετά, γιατί δεν ήξερα τότε ποιος είναι, οι γιατροί τη δουλειά τους και εμείς την δική μας. Θέλω να σημειώσω ότι μετά την αποσωλήνωση, τις μέρες που αναφέρουν, τις ίδιες μέρες ο φάκελός μου μιλάει για υψηλό πυρετό. Το άλλο είναι ότι εγώ μίλησα από την αρχή, ένα λάθος που έκανα, προσπάθησα να βρω την μέθοδο χωρίς να έχω καμία γνώση πάνω σ’ αυτό το θέμα, και μίλησα για φάρμακα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνο με μια μέθοδο συγκεκριμένη, παρόλο που υπάρχουν φάρμακα στο φάκελό μου, τα οποία τα ίδια έχουν χορηγηθεί στον Οτσαλάν, αποδεδειγμένα. Το άλλο που ήθελα να πω επίσης, ότι ο Οτσαλάν με μια τέτοια αγωγή ,ένα χρόνο μετά στο δικαστήριο είπε, σοβαρός όπως φαινότανε και υγιής, ότι η Ελλάδα μας βοηθούσε η Ελλάδα εκπαίδευε Κούρδους, αν είναι αυτό αλήθεια, τότε είναι αλήθεια και όλα τα υπόλοιπα. Πάντως δεν νομίζω ότι οπουδήποτε οποιαδήποτε αστυνομία?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθουμε εδώ στα δικά μας, να αφήσουμε τον Οτσαλάν.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Στα δικά μας λέμε. Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε αστυνομία στον κόσμο, θα της τύχαινε κάτι αντίστοιχο και δεν θα προσέφευγε στα βασανιστήρια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον Θεό πιστεύεις;?.που σε βγάλανε από τον τάφο, σε ανάστησαν οι γιατροί.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Με ρωτήσανε καταρχήν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στις 29/6 από τον τάφο σε αναστήσανε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Συγνώμη κύριε Εισαγγελεύ, δεν θα κάναμε την δίκη αυτή, αν ήταν στον τάφο ο κ. Ξηρός, τι να κάνουμε, μια μεθοδολογία έχουν όλα τα πράγματα?

(έντονες διαλογικές συζητήσεις)

Σ.ΞΗΡΟΣ: Εσείς πιστεύετε αυτό που λέει ο Μπους ότι ο Θεός είναι με την Αμερική;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ πιστεύω αυτό που βλέπω, ότι σας βγάλανε από τον τάφο.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Ο Μπούς δήλωσε ότι ο Θεός είναι με την Αμερική, το πιστεύετε κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει για τον Μπους εμένα, εγώ για σας μιλάω.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Όχι αλλά και εσείς κάτι παρόμοιο πιστεύετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο καθένας λέει έχουμε τον Θεό μας, δεν βαριέστε, δεν πειράζει

Σ.ΞΗΡΟΣ: Καταρχήν δεν ξέρετε, αν πιστεύω τώρα, αν πίστευα τότε, ή αν πίστευα και πριν, πώς βγάζετε συμπεράσματα, με τι δεδομένα βγάζετε συμπεράσματα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ερώτηση σας έκανα κ. Σάββα.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Και σας απαντώ, εσείς τοποθετείτε τον Θεό στο πλευρό του Σημίτη, πού τον τοποθετείτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε σένα τον τοποθετώ. Σε πήρανε νεκρό και σε αναστήσανε οι γιατροί και ο Θεός. Αυτό λέω.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Και τους έχω ευχαριστήσει γι’ αυτό. Εγώ μιλάω για πράκτορες, δεν μιλάω για γιατρούς, μιλώ για πράκτορες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αμφισβητείς τα πάντα τώρα!

Σ.ΞΗΡΟΣ: Καταρχήν αυτή την ΕΔΕ την διαψεύδει το δημοσίευμα του Διώτη, η ομολογία του Διώτη ότι τρεις μέρες μετά την έκρηξη βρέθηκε στην Εντατική. Πώς μας λένε οι γιατροί ότι δεν βρέθηκε κανείς μέσα στην Εντατική, είναι δυνατόν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κρίμα κύριε Σάββα.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Πάντως με την τροπή που έχει πάρει αυτή τη στιγμή το Δικαστήριο, ήθελα το λόγο, άσχετο θέμα είναι, γιατί έχει πάρει μια πολύ συγκεκριμένη τροπή το Δικαστήριο, να κάνω μια δήλωση προς το Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θέλετε, να σας ακούσουμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Παρακολουθώ πως μεθοδεύετε καθημερινά την απόρριψη της ένστασης και των ισχυρισμών για την προανάκριση και την ανάκριση. Παράλληλα οικοδομείται ένα προσωπείο υπέρμαχων της αόριστης δημοκρατίας, του Συντάγματος, του ανθρωπισμού, της λογικής.

Φαίνεται λογικό σ’ ένα τέτοιο Δικαστήριο να απορρίπτει μισή ένσταση με το «ανένειψεν› και μισή με το «αντιστάθηκε›; Νομίζω ότι είναι θεμιτά για ένα τέτοιο Δικαστήριο όλα τα μέσα. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται αλλού και είναι πολύ πιο βαθύ.

Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει άλλωστε ένα Δικαστήριο προϊόν του νομοεκτρώματος των 19 ψήφων; Σαν τέτοιο εντελώς δημοκρατικά νομοθετεί με 3 ψήφους διορισμένων δικαστών καταπατώντας όλα τα άρθρα του Συντάγματος σας. Ένα Δικαστήριο που βασίζεται στο μεσαιωνικό δίκαιο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα› διανθισμένο φυσικά με Αριστοτέλη ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πριν μας ρίξετε στην πυρά, εδώ πια είναι υβριστικό από δω και πέρα το κείμενο. Δεν μπορώ να σας επιτρέψω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Θα δείξω θέματα τα οποία έχουν ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας αποβάλλω από το ακροατήριο γιατί υβρίζετε το Δικαστήριο. Δεν έχετε δικαίωμα. Ούτε μεσαιωνικοί είμαστε εμείς, ούτε η Οργάνωση η οποία καθάριζε με το 45άρι. Εμείς εδώ είμαστε Δικαστήριο διορισμένο από τον ελληνικό λαό. Εσείς που ήσασταν ληστές και δολοφόνοι να μιλάτε έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο; Σας απαγορεύω να μιλάτε. Τελειώσατε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μου αφαιρείτε το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν συνεχίσετε βεβαίως διότι υβρίζετε το Δικαστήριο. Ειδάλλως θα σας κατεβάσω κάτω και θα δω εγώ πότε θα σας φέρω πάλι. Θα σέβεστε το Δικαστήριο θέλετε δεν θέλετε. Θα λέτε ότι είμαστε μεσαιωνικό Δικαστήριο;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μα εκεί βασίζεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί βασίζεστε εσείς, με τη δική σας τη φαντασία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν με αφήσετε να συνεχίσω θα καταλάβετε και τους λόγους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειάζεται να τους καταλάβουμε τους λόγους. Δεν έχετε δικαίωμα να βρίζετε το Δικαστήριο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Συνεχίζω χωρίς να βρίζω. Δικάζεται μια Οργάνωση που συντάσσεται με τις πρακτικές της το 3-4%, με τον πολιτικό της λόγο συμφωνεί το 25-27%.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, αυτά μπορεί να τα λέει ο άνθρωπος. Μπορεί να τα λέει αυτά. Εκείνο που δεν θέλουμε να λέει είναι να λέει το Δικαστήριο μεσαιωνικό κλπ κλπ. Αυτά είναι υβριστικά πλέον για το Δικαστήριο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Η δε αξιοπιστία του λόγου της εκτοξεύεται πάνω από αυτήν οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, δικαστικής εξουσίας ή διεθνούς Οργανισμού. Αυτό το πετύχαμε όχι μόνο με τη συνεπή 27χρονη πορεία μας, όχι μόνο με την ορθότητα του λόγου μας, όχι μόνο επειδή οι πράξεις μας στερούνται υστεροβουλίας, αλλά και επειδή απέναντι στην παραμικρή ενέργεια αντιπαραθέταμε τη ζωή μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το 45άρι. Τη ζωή του Περατικού, τη ζωή του Μπουλούκμπατσι, τη ζωή όλου του κόσμου αντιπαραθέτατε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ακούστε πρώτα τις κατηγορίες και μετά απολογείστε σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είχατε το θάρρος θα λέγατε εδώ «αυτά κάναμε›. Αλλά αφήστε τα αυτά τώρα. Τη δική σας ζωή που κρυβόσαστε, που ενεδρεύατε σαν τις ύαινες;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Σ. ΞΗΡΟΣ: ¶κουσον μεν, πάταξον δε κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ να σας ακούσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σιγά τώρα μη παίζατε εσείς τη ζωή σας. Τι να λέμε; Αφού λέει ότι αυτοί έπαιζαν τη ζωή τους για το καλό.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχω δικαίωμα να μιλάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά έχει δικαίωμα και ο ελληνικός λαός που σας ακούει για να βγάζει τα συμπεράσματα του.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Βεβαίως. Αυτό θέλω κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λοιπόν υπεραμύνεστε μιας δολοφονικής Οργάνωσης τι θέλετε να λέει ο κόσμος;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Περιμένετε τη συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τον αφήσω να μιλήσει; Να βρίζει το Δικαστήριο;

???.: Μισό λεπτό. Είπε να κάνει δήλωση και κάνει διάλογο με τον κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τις μπαμπεσιές του να πει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, σας παρακαλώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Απεδείχθη τίποτα που το λέτε αυτό; Τις μπαμπεσιές; Είναι λόγος αυτός από Εισαγγελέα; Σας παρακαλώ κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απολογείται για τη 17Ν. Αφήστε τον να ακούσει ο κόσμος ποια ήταν η 17Ν. Αφήστε παρακαλώ κ. Εισαγγελεύ, δεν είναι υπέρ του, ας τα πει. Χαίρομαι να ακούω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κάθομαι και ακούω τον κ. Εισαγγελέα να μας αποκαλεί εγκληματίες χωρίς να διαμαρτύρομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε εγκληματίες και ο κ. Βότσης από ό,τι θυμάμαι, είπε κι ένας άλλος εδώ πέρα, σας είπε δολοφόνους εκείνος. Γιατί δεν είπατε όχι; Δηλαδή τη 17Ν όχι εσάς προσωπικά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχει απάντηση και σε αυτό και περιμένετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπαν και αριστεράς όχι από τον Εισαγγελέα που εκπροσωπεί το νόμο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Και γι’ αυτό τον λόγο γράφτηκε αυτή η δήλωση και σας παρακαλώ περιμένετε να ακούσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν σας ωφελεί. Εγώ κοιτώ να σας προστατέψω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Συνεχίζω λοιπόν.

Αν εσείς κύριοι Δικαστές διακινδυνεύατε με μια λάθος κρίση να υποστείτε ισόβια, δεν θα λειτουργούσατε με επιλεκτική λογική, επιλεκτική ηθική και επιλεκτική αλήθεια. Δεν θα στήνατε ύπουλες παγίδες με γνώμονα όχι την αλήθεια αλλά την επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς σας παρακαλώ αφήστε τον να τελειώσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υβρίζει κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τον να τελειώσει. Αφήστε τον να βρίζει. Τι να τον κάνουμε; Δεν πειράζει. Αφήστε τον να τα πει. Ακούει ο κόσμος τον πολιτικό λόγο. Πόσο ωραίος είναι! Τώρα που είναι εδώ πέρα, μέσα στη φάκα –που λένε- και πως ήταν απ’ έξω. Ν’ ακούσουμε τον πολιτικό λόγο της Οργάνωσης πόσα επιχειρήματα υψηλής στάθμης! Είπαν εδώ οι Αριστεροί ποια είναι η υψηλή τους στάθμη. Εγώ θα τα πω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θίγομαι κ. Πρόεδρε. Πέστε μας, να δούμε πόσο υψηλής στάθμης είναι ο πολιτικός τους λόγος.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Παρεμπιπτόντως είδαμε και τα υποχείρια των ξένων μυστικών υπηρεσιών τους αμφιβόλου ηθικής διώκτες μας να αλληλοσπαράσσονται για τα μυστικά κονδύλια, όπως το καλοκαίρι του 2002 για τις επικηρύξεις παραβιάζεται ακόμη και αυτό το «Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια›! Μας έχετε αναφέρει πολλά για τη δημοκρατία σας της οποίας είστε θεματοφύλακες και εμείς δολιοφθορείς.

Η δημοκρατία σας όμως είναι συναυτουργός στο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού με στόχο 10 χιλιάδες αμάχους και την υποδομή της χώρας. Η δημοκρατία σας ξεπούλησε ένα εθνικοαπελευθερωτικό Κίνημα των 20 εκ. Κούρδων με την παράδοση του Οτσαλάν. Η δημοκρατία σας είναι υπεύθυνη για το 2ο Αττίλα στην Κύπρο όσο και η δικτατορία για τον 1ο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη έλεος! Κάντε μου το χατίρι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Απαντώ σε θέματα που έχουν θιγεί εδώ μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοντέψαμε να βγάλουμε τώρα την πολιτική της Ελλάδας και΄ότι ευθύνεται η δημοκρατία μας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για το θέμα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ υπάρχει ένα ιατρικό ζήτημα και ένα νομικό ζήτημα για το καθεστώς που εκρατείτο ο κ. Ξηρός, το οποίο θα το θέσουμε τις επόμενες μέρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά θα τα δούμε. Αυτά είναι θέματα που αφορούν εδώ τη διαδικασία. Τώρα για τη Γιουγκοσλαβία και την ποιότητα της δημοκρατίας!

Σ. ΞΗΡΟΣ: Η δημοκρατία έχει ακουστεί πολλές φορές εδώ μέσα και θέλω να μιλήσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είμαι περήφανος για τη δημοκρατία της πατρίδας μου.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ζήτησα τον λόγο κάθε φορά που έλεγε κάποιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε τα κ. Ξηρέ να τελειώνουμε. Αφού δεν ακούτε το συνήγορό σας, εμένα θα ακούσετε; Βγάζει ο κόσμος τα συμπεράσματά του και εμείς φυσικά τις συμπεριφορές τις εκτιμούμε, όπως καταλαβαίνετε. Δεν τις πετάμε πέρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτή η δημοκρατία αδυνατεί να υπακούσει το ’81 το 63% «Έξω από την ΕΟΚ› υπακούει όμως δουλικότατα την ΕΟΚ για κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαφάνιση του μικροεμπορίου, διάλυση της αλιείας, εκμηδένιση της αγροτικής παραγωγής, αποβιομηχάνιση, περιστολή ασφαλιστικών κατακτήσεων, υπερχρέωση.

Η δημοκρατία των εργολάβων, των κατασκόπων, των απατεώνων, των αιμοσταγών δολοφόνων και ληστών, των εγκληματιών του κοινού Ποινικού Δικαίου. Η δημοκρατία των ουμανιστών που συμμετέχει στη ληστρική επιδρομή στο Ιράκ, σπέρνει πτώματα και δηλώνει ωμά και μακάβρια ότι η ανάπτυξη χρειάζεται ένα σύντομο πόλεμο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποβληθεί από την αίθουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τον βάλουμε να τα αποδείξει αυτά, να φέρει και μάρτυρες! Ελάτε να τελειώνουμε! Είπε ότι ήμουν τόσες ημέρες που δεν μίλαγα. Αφήστε τον να τα πει τώρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ακριβώς. Όλα αυτά τα θέματα έχουν θιγεί εδώ μέσα επανειλημμένα και δεν ζητώ κάθε φορά τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε τα λοιπόν, αλλά άλλη φορά δεν θα σας αφήσω να πείτε ξανά για τη Γιουγκοσλαβία, ούτε για τον Οτσαλάν. Πέστε τα μια φορά για να είναι καταχωρημένα να ξέρουμε κι εμείς που πάει το μυαλό σας.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ακριβώς. Καλό θα είναι κι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια. Δεν είναι καλό;! Εδώ εμείς έχουμε μια δίκη, νομίζετε ότι μιας νοιάζει τι κάνει ο Μπους και ο Οτσαλάν που λέτε εσείς;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Η δημοκρατία σας όμως σας ενδιαφέρει τι κάνει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η δημοκρατία έχει τη νομιμοποίηση του λαού!

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν θα κάνω διάλογο αυτή τη στιγμή. Αφήστε να τελειώσω παρακαλώ, άμα θέλετε να ξεμπλέξετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς σας παρακαλώ αφήστε τον άνθρωπο να τελειώσει. Συνεχίστε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ακούμε καθημερινά κούφια λόγια για την αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω από όλα. Αν βρισκόσασταν στο χείλος του Ζαλόγγου θα πηδάγατε ή θα ρίχνατε σε αυτόν το επαναστατικό δίκαιο, υποκύπτοντας στο οθωμανικό; Έχετε ακούσει ποτέ για τίμιο θάνατο; Για κάποιο Καψάλη στο Μεσολόγγι; Έχετε ακούσει για τους Έλληνες καμικάζι στο Πούγκι και στο Αρκάδι; Έχετε προσέξει τις δύο πρώτες στροφές του ύμνου στην ελευθερία του Σολωμού, που μιλάνε για βία, τρομοκρατία και θάνατο; Έχετε διαβάσει το Ρήγα Φεραίο;

Μήπως πάνω από την ανθρώπινη ζωή είναι η τιμή, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία, η ελευθερία; Δεν πολεμήσαμε από το ’40 μέχρι σήμερα για κανένα Βαρδινογιάννη, ή Κόκκαλη, ή Περατικό, ή Αγγελόπουλο μεγαλο-εργολάβο, ή πολιτικάντη. Η δημοκρατία σας διέπραξε και διαπράττει εγκλήματα χωρίς να τιμωρηθεί ποτέ κανένας υπεύθυνος.

Το δε δικαστήριό σας σαν ενεργούμενος προασπιστής και στυλοβάτης αυτού του συστήματος έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία! Ενώ εσείς δεν έχετε κανένα μερίδιο ευθύνης! Η Οργάνωση δηλαδή όχι εσείς προσωπικά. Μια χαρά πήγαιναν όλα! Αποφασίζουμε, διατάσσουμε, εκτελούμε κι εμείς οι ίδιοι και είμαστε εντάξει. Ωραία! Μου άρεσαν αυτά που άκουσα!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν μπορείς να ξέρεις που βρίσκεσαι!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε στην έκθεση σωματικής έρευνας σε άνδρα και κατασχέσεως της 28/7/2002 από τον αστυνόμο Α. Παπαγεωργίου.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση σωματικής έρευνας σε άνδρα και κατασχέσεως της 28/7/2002 από τον αστυνόμο Α. Παπαγεωργίου

2. Έρευνα σε οικία απόντος ενοίκου και κατασχέσεως

3. Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έχουμε αύριο. Εκτός από αυτά έχουμε τα πειστήρια. Μπορούν να έρθουν; Πότε θα έρθουν τα πειστήρια; Κύριε Αγιοστρατίτη τι λέτε; Να έρθουν αύριο;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πρέπει να αναγνωστούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθουν μεθαύριο τότε; Να έρθουν την Πέμπτη και να έρθουν οι μάρτυρες της Πολιτικής Αγωγής αύριο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Παπαδάκη για το θέμα των πειστηρίων θέλουμε μια μέρα ακόμη γιατί υποτίθεται ότι θέλουμε να φέρουμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι θα μας δώσουν κάποιες εξηγήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένα πρόβλημα. Θα πούμε Παρασκευή αλλά θα φέρετε μάρτυρες Υπεράσπισης αύριο και μεθαύριο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως θα φροντίσουμε να φέρουμε. Όποιους μου φέρετε εγώ θα τους εξετάζω. Μόνο να μην φωνάζουν από κάτω να τους πείτε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή