Αντιδράσεις στα σενάρια περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013 17:54
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης

A- A A+

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στα σενάρια περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο, ενώ έντονα αντέδρασαν ΓΣΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου δεν προκύπτει από καμία προγραμματική συμφωνία.

«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζησωκράτης.

Προς αναμόρφωση του νόμου;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές έως το τέλος του 2013.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχει τίποτε σχετικό αυτή τη στιγμή». Eντούτοις, διατυπώνει τον προβληματισμό ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπό εξέταση βρίσκονται ήδη διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού νόμου.

Από τις κεντρικές ιδέες που μελετώνται είναι η αλλαγή της έννοιας της πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης, δηλαδή να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μία επιχείρηση και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.

Επίσης, στις προτάσεις υπάρχει η υπό όρους επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), δηλαδή στο κλείσιμο μίας επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αντίδραση ΓΣΕΕ - ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «την απαγόρευση των απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών».

«Την ώρα που συνεχίζονται οι δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και παράλληλα η φοροδιαφυγή, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν η Κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών. Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι όμως εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης των δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, καθώς και για προσπάθεια αναβίωσης «αντεργατικών νόμων που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας».
 

«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων “επενδυτών” μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας», όπως είπε.

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτήρισε «για τα μάτια του κόσμου» τη «φραστική», όπως είπε, διαφωνία της ΔΗΜΑΡ.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή