Τυνησία: Εμμένει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός Τζαμπαλί

Κηδεύτηκε ο δολοφονηθείς πολιτικός της αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 20:34
REUTERS/LOUAFI LARBI

Η Μπάσμα Τσούκρι, η γυναίκα του δολοφονηθέντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ, κατά τη διάρκεια της νεκρικής πομπής της σωρού του, στην περιοχή Τζεμπέλ Τζελούντ, στην Τύνιδα.

A- A A+

Εμμένει στην απόφαση για σχηματισμό κυβέρνησης με τεχνοκρατική και μη πολιτική σύνθεση μέχρι τη διεξαγωγή γενικών εκλογών ο τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμάντι Τζαμπάλι, παρά τις αντιρρήσεις τις οποίες εξέφρασε ανοικτά η ηγεσία του ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα, στο οποίο ανήκει και ο ίδιος.

Ο Τζαμπαλί δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι η απόφασή του να σχηματίσει νέο κυβερνητικό σχήμα με τεχνοκράτες ισχύει και μάλιστα η νέα κυβέρνηση δεν χρειάζεται καν την έγκριση της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν πρόκειται για παραίτηση της κυβέρνησης αλλά για αντικατάσταση όλων των μελών της. Η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Τυνησίας.

Η απόφαση ελήφθη στο φόντο της πολιτικής κρίσης η οποία ξέσπασε στη χώρα μετά τη δολοφονία του Σόκρι Μπελάιντ, στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης και σφοδρού επικριτή του ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα, κυρίαρχου στην πολιτική ζωή της Τυνησίας μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Άλι.

Την ίδια ώρα, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και το Λαϊκό Μέτωπο, στο οποίο ανήκε ο Μπελάιντ, ανακοίνωναν επισήμως την αποχώρησή τους από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία.

Χιλιάδες Τυνήσιοι στην κηδεία Μπελάιντ

REUTERS

Πλήθος χιλιάδων συμπατριωτών του συνόδεψε νωρίτερα τον Σόκρι Μπελάιντ στην τελευταία του κατοικία, εν μέσω γενικής απεργίας, διαδηλώσεων και κλίματος μεγάλης πολιτικής φόρτισης.

Δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι, πολλοί φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τύνιδας, όπου βρισκόταν το φέρετρο με τη σορό του Μπελάιντ.

Το φέρετρο στη συνέχεια μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου ετάφη το απόγευμα.

Η αστυνομία έκανε χρήση διακρυγόνων και έριξε πυροβολισμούς στον αέρα για να απωθήσει νεαρούς οι οποίοι επιτίθεντο σε αυτοκίνητα κοντά στο νεκροταφείο.

Χρήση δακρυγόνων έγινε εναντίον διαδηλωτών και κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα, καθώς και στην πόλη Γκάφσα, όπου διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Ένας άνδρας της αστυνομίας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Σποραδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Τυνησίας, ενώ 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Σίντι Μπουζίντ για να τιμήσουν τη μνήμη του Μπελάιντ. 

Τα συνδικάτα είχαν κηρύξει για σήμερα την πρώτη πανεργατική απεργία στη χώρα μετά από 35 έτη.

Η δολοφονία του Μπελάιντ την Τετάρτη έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες ημέρες βίαιες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα Ενχάντα ότι ευθύνεται για το θάνατο του πολιτικού.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη δολοφονία του Μπελάιντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή