Το Ισραήλ αποκλείει εκεχειρία με τους Παλαιστινίους

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2003 11:41
A- A A+

Σχεδόν κάθε ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους, απέκλεισε σήμερα ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, λίγο πριν από την έναρξη της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Ακαμπα της Ιορδανίας.

«Είμαστε κατά μιας απλής εκεχειρίας καθώς αυτό θα ήταν προς όφελος των τρομοκρατικών οργανώσεων για να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβί Πάζνερ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αξιωματούχος επανέλαβε την ισραηλινή απαίτηση να εξαρθρωθούν οι υποδομές των τρομοκρατών και αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί, κατά πρώτον, από την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Το Ισραήλ πηγαίνει στη σύνοδο κορυφής με την ελπίδα να προχωρήσει σε πρόοδο και να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία που πνίγηκε στη βία και την τρομοκρατία. Αλλά όλα εξαρτώνται από τους Παλαιστίνιους, εάν είναι έτοιμοι να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες, να κατασχέσουν τα όπλα τους, να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη και να εξαρθρώσουν τις υποδομές τους», υπογράμμισε.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μοσέ Γιααλόν εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι υπάρχει μια «καλή ευκαιρία» η Παλαιστινιακή Αρχή να συμφωνήσει με τις ριζοσπαστικές οργανώσεις για μια εκεχειρία όσον αφορά τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Γενικότερα, ο στρατηγός Γιααλόν είπε ότι «το κύμα της βίας που ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2000 (με την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης) θα μπορούσε να τερματιστεί» ανεξάρτητα με τη διευθέτηση ή όχι της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έφτασε σήμερα στην Ακαμπα για να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Η συνάντηση θα περιστραφεί στους τρόπους εφαρμογής του «οδικού χάρτη», του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για το Μεσανατολικό που προβλέπει κυρίως τον πλήρη τερματισμό των βιαιοτήτων της παλαιστινιακής εξέγερσης, το πάγωμα του εβραϊκού εποικιστικού προγράμματος στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Γάζας και τη δημιουργία έως το 2005 παλαιστινιακού κράτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή