Αντιδράσεις για τη συμφωνία της Ακαμπα

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 10:11
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους μπορεί να απέσπασε τη συγκατάθεση των ηγετών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την ειρήνη, αλλά την ίδια ώρα φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις μεταξύ των σκληροπυρηνικών εβραίων εποίκων και των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την κατάργηση των οικισμών των εποίκων που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια, αλλά και του Παλαιστινίου ομολόγου του, Μαχμούντ Αμπάς για τον τερματισμό της ένοπλης Ιντιφάντα έχουν πυροδοτήσει ήδη έντονες αντιδράσεις. Χιλιάδες Εβραίοι έποικοι συγκρότησαν χθες το βράδυ διαδηλώσεις στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου.

«Παλαιστινιακό κράτος σημαίνει καταστροφή για το κράτος του Ισραήλ», έγραφαν τα πανώ των εποίκων.

«Η συνάντηση της Ακαμπα ήταν μια ταπεινωτική τελετή στην οποία η ισραηλινή κυβέρνηση γιόρτασε την συνθηκολόγησή της στην παλαιστινιακή τρομοκρατία», ανακοίνωσε το συμβούλιο YESHA που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους.

Οι έποικοι διαφωνούν τόσο με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους το 2005 όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης, όπως και με την κατάργηση των χωρίς άδεια οικισμών.

Στη διαδήλωση μετείχαν μέλη ακροδεξιών κομμάτων, λέγοντας ότι η εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» συνιστά απειλή για το κράτος του Ισραήλ.

Εντονες είναι ομως και οι αντιδράσεις στην αντίπερα όχθη. Η οργάνωση Χαμάς ορκίστηκε ότι δεν θα σταματήσει την ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ισραηλινών εάν δεν απελευθερωθεί «κάθε εκατοστό της παλαιστινιακής γης». Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Αμπντούλ Αζιζ Ραντίσι, υποστήριξε μάλιστα ότι η σύνοδος ωφέλησε μόνο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Στο ίδιο μήκος κύματος η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ απείλησε ότι σκοπεύει να συνεχίσει «την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή για όσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η κατοχή».

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι αξιωματούχος της οργάνωσης χαρακτήρισε «δωρεάν προσφορά» τη δέσμευση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς για τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) προειδοποίησε επίσης ότι αρνείται να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

«Επιμένουμε στο ότι η αντίσταση και η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί και θα ενημερώσουμε γι' αυτό επισήμως τον Αμπού Μάζεν», τόνισε ο Τζαμίλ Μαζνταλανί, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της οργάνωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους που βρίσκεται σήμερα στο Κατάρ-τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή- δήλωσε ότι η τριμερής σύνοδος στην Ακαμπα «ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες», και πρόσθεσε ότι «συντελέστηκε ό,τι ελπίζαμε ό,τι θα συντελείτο».

«Η αληθινή πρόοδος θα είναι, πάντως, όταν θα συνυπάρχουν ειρηνικά πλάι-πλάι ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό κράτος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή