Αθ. Τσαυτάρης: Λύσεις με διάλογο, όχι με εκβιαστικές κινήσεις

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 15:18
MotionTeam/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο υπουργός Αργοτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης εγκαινιάζει το περιπτέρο του υπουργείου στην 8η έκθεσης για την πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία Zootechnia.

A- A A+

«Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο, κατανόηση και υπομονή και όχι με ανακρίβειες, ψεύδη και εκβιαστικές κινήσεις» διεμήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημειώνοντας πως λύσεις στα αγροτικά θέματα δεν δίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εγκαινιάζοντας το περίπτερου του υπουργείου στην 8η διεθνή έκθεση κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας Zootechnia, πρόσθεσε ότι το υπουργείο «προσπαθεί καθημερινά να λύσει ό,τι πρόβλημα μπορεί, στο μέτρο του εφικτού και του επιτρεπτού» με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε, η ηγεσία του υπουργείου δεν περιμένει να κινητοποιηθούν οι αγρότες για να καταπιαστεί με τα προβλήματά τους, είτε αυτά αφορούν τις ζωοτροφές είτε το ακριβό πετρέλαιο είτε τα συνταξιοδοτικά τους ζητήματα. Αντίθετα, «αγωνίζεται κάθε μέρα για να τα λύσει, αλλά οι λύσεις δεν είναι εύκολες».

Επισήμανε ακόμη πως τα προβλήματα των αγροτών δεν μπορεί όλα να τα λύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χρειάζεται συνεργασία με άλλα υπουργεία, το Οικονομικών, το Περιβάλλοντος (π.χ., για τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών μονάδων) και το Κοινωνικής Ασφάλισης (για τις συντάξεις).

«Οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους, γιατί [...] η γεωργία είναι ένας πυλώνας στον οποίο θέλουμε να πατήσουμε για να πάμε μπροστά [...]Είναι ο μόνος τομέας, μαζί με τον τουρισμό, που μπορεί να μας επιτρέψει γρήγορα να ορθοποδήσουμε» συμπλήρωσε.

Γενικότερα, αναφερόμενος στην ανάγκη στροφής της Ελλάδας στη γεωργία ποιότητας και στην εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, σημείωσε πως ό,τι σήμερα φαίνεται σαν πρόβλημα περιβάλλοντος, αύριο μπορεί να είναι πλεονέκτημα εισοδήματος. «Ο δρόμος αυτός (της ποιοτικής γεωργίας) είναι εφικτός, ο άλλος αδιέξοδος» κατέληξε.

Την ίδια ώρα πάντως, οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους και ετοιμάζονται να απαντήσουν στις κυβερνητικές προτάσεις με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παραχωρήσεων.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα συνεδριάσουν το μεσημέρι στα «Πράσινα Φανάρια» προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, όπως δήλωσαν μετά από συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία και του ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου και του γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ο υπουργός μας άκουσε, λύσεις δεν έδωσε. Η πρόταση της συντονιστικής θα είναι να επιδιώξουμε συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Χρήστος Τσιλιάς.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας είχαν προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Β. Μπούτας: Μας παίρνουν καρβέλια και μας δίνουν ψίχουλα

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας για τις προτάσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών.

Συλλαλητήριο διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου, με πορεία στη συνέχεια προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όπου πραγματοποιείται η Zootechnia. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο.

Το μπλόκο της Ημαθίας, όπου οι αγρότες παραμένουν για 17 ημέρες, επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Από την πλευρά τους οι σερραίοι αγρότες που βρίσκονται από τη Δευτέρα το πρωί στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Το παρών» στο μπλόκο αυτό έδωσαν το μεσημέρι εκπρόσωποι των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία, με σκοπό να καλέσουν τους σερραίους αγρότες να συμμετάσχουν στην μεγάλη αγροτική κινητοποίηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Λάρισα.

Σερραίοι και Θεσσαλοί αγρότες πραγματοποίησαν σύσκεψη με θέμα τα κοινά αιτήματα που τους απασχολούν και αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ μετά τη σύσκεψη έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης για δέκα λεπτά, κάτω από την επίβλεψη μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

«Ο αγώνας είναι κοινός από όλα τα μέτωπα των αγροτών», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μακούδας, ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το αγροτικό ζήτημα είπε: «Η κυβέρνηση μας εμπαίζει, μας δίνει μια χούφτα καλαμπόκι και ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ».

Οι Σερραίοι αγρότες, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον Προμαχώνα, μετά τη σύσκεψη με τους Λαρισαίους αγρότες αποφάσισαν να παραστούν την Κυριακή στη Λάρισα, ενώ την ίδια ώρα το κομβόι των παρατεταγμένων τρακτέρ ενισχύεται καθημερινά.

Εξάλλου, «το παρών» στο μπλόκο του Πλαταμώνα, έδωσαν σήμερα, σερραίοι αγρότες από το μπλόκο των Κερδυλλίων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης Αγροτών Ελλάδας.

Την ίδια ώρα οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας-Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Τέλος, σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Την Κυριακή οι αγρότες από όλα τα μπλόκα της χώρας καλούνται να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή