Τυνησία: Σε κλίμα μεγάλης έντασης η κηδεία του δολοφονηθέντος πολιτικού

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 11:35
REUTERS/ANIS MILI

Μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Τύνιδα, ενώ το φέρετρο του δολοφονηθέντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ μεταφερόταν στο νεκροταφείο του Ελ-Τζελάζ, όπου θα ταφεί το απόγευμα.

A- A A+

Βαθαίνει η κρίση στην Τυνησία, καθώς η κηδεία του δολοφονηθέντος πολιτικού Σόκρι Μπελάιντ τελείται σήμερα σε κλίμα μεγάλης έντασης, εν μέσω γενικής απεργίας και διαδηλώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι, πολλοί φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τύνιδας, όπου βρισκόταν το φέρετρο με τη σορό του Μπελάιντ εν αναμονή της κηδείας του.

Το φέρετρο στη συνέχεια μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου θα ταφεί το απόγευμα. Η αστυνομία έκανε χρήση διακρυγόνων και έριξε πυροβολισμούς στον αέρα για να απωθήσει νεαρούς που επιτίθεντο σε αυτοκίνητα κοντά στο νεκροταφείο.

REUTERS

Χρήση δακρυγόνων έγινε εναντίον διαδηλωτών και κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα, καθώς και στην πόλη Γκάφσα, όπου  διαδηλωτές φέρονται να πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Η δολοφονία του Μπελάιντ την Τετάρτη πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα Ενάχντα ότι ευθύνεται για το θάνατο του πολιτικού.

Τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία για σήμερα. Οι αρχές έχουν δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να μην πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο μαθήματα, ενώ η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι τα γαλλικά σχολεία στην Τύνιδα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο.  Όλες οι σημερινές πτήσεις της Tunis Air ακυρώθηκαν.

REUTERS

Οι εντάσεις ανάμεσα στους κυρίαρχους ισλαμιστές και τους κοσμικούς αντιπάλους τους κλιμακώνονται στην Τυνησία, τη στιγμή που η αυξάνεται η απογοήτευση των πολιτών για την απουσία προόδου από την ανατροπή του δικτάτορα Ζίνε αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι τον Ιανουάριο του 2011.

Προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά τη δολοφονία του Μπελάιντ, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Χαμάντι Τζεμπαλί, ανακοίνωσε την Τετάρτη τη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και τον σχηματισμό κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, τόσο το κόμμα του, το Ενάχντα, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της συγκυβέρνησης και τμήμα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο για να εφαρμοστεί.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Μπελάιντ, δικηγόρου και πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή