Αμφισβητούν τα περί απάτης με τον αγροτικό ΦΠΑ

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 11:17
Phasma/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Tις κατηγορίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί μεγάλης απάτης με την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ αντικρούουν οι αγρότες. Σύμφωνα με τον υπουργό Αθ. Τσαυτάρη, στην υπόθεση που αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ για το 2012, εμπλέκονται 37.000 αγρότες, οι οποίοι εισέπραξαν συνολικά 244 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορούν  να τα δικαιολογήσουν βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για τους αγρότες, πέρυσι η επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 11% ανήλθε στα 400 εκατ. ευρώ και αφορούσε 292.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, μετά από ελέγχους και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης στη φετινή επιστροφή ΦΠΑ μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), αποδείχθηκε ότι 37.000 αγρότες λάμβαναν αδικαιολόγητα ποσά επιστροφής ΦΠΑ που ανήλθαν σχεδόν στο μισό του συνολικού ποσού που διατέθηκε.  

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων για τη φετινή επιστροφή του ΦΠΑ που πια έχει μειωθεί στο 6%, έδειξαν πως οι εν λόγω αγρότες είχαν εισόδημα από ΦΠΑ μέχρι και τετραπλάσιο του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο δικαιολογείται αυτή η επιστροφή του ΦΠΑ. 

Την ακρίβεια των αποκαλύψεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αμφισβήτησε ανοικτά ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι 37.000 αγρότες έκλεβαν το ΦΠΑ και εισέπραξαν πολλαπλάσια χρήματα; Για χαζούς μας πέρασαν;» παρατήρησε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αlpha 989. «Δεν αποκλείω ότι κάποιοι μπορεί να το έκαναν, αλλά δεν είναι δυνατόν να λένε ότι τόσες χιλιάδες αγρότες είναι απατεώνες», υπογράμμισε ο κ. Μπούτας και κατηγόρησε τον υπουργό ότι λέει ψέμματα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κοινωνικές ομάδες που εξεγείρονται, είναι copy paste, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης για την υπόθεση. Όπως και με τους απεργούς του μετρό ή την απεργία στη ΔΕΗ, βγαίνει και επικαλείται σωστά ή λανθασμένα στοιχεία  για να οξύνει τον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστήριξε ο κ. Βούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή