ΗΠΑ: Δύσκολη προβλέπεται η ακρόαση για τον διορισμό του Μπρέναν στην CIA

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 15:35
REUTERS/YURI GRIPAS

Ο Τζον Μπρέναν, υποψήφιος για επικεφαλής της CIA, καταθέτει την Πέμπτη στην Γερουσία. Ο Μπρέναν αναμένεται να αναφερθεί στην χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τρομοκρατικών στόχων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο κατάθεσης του ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του.

A- A A+

O προταθείς από τον Μπαράκ Ομπάμα για την ηγεσία της CIA Τζον Μπρέναν αναμένεται σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολε ερωτήσεις στην ακρόασή του ενώπιον της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού του.

Ανάμεσα στα «δύσκολα» ζητήματα για τα οποία αναμένεται να ερωτηθεί ο κ. Μπρέναν είναι οι διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών, το τι γνώριζε για τις σκληρές μεθόδους ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία που κρατούνταν σε μυστικές φυλακές επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών γαι την εξουδετέρωση στόχων στο εξωτερικό.

Ωστόσο, παρά τα δύσκολα ερωτήματα, ο κ. Μπρέναν δεν αναμένεται να  βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικές αντιδράσεις ως προς τον διορισμό τους στην κορυφή της CIA.

Το όνομά του είχε για πρώτη φορά ακουστεί σε σχέση με την ηγεσία της CIA το 2008, ωστόσο απέσυρε την υποψηφιότητά του λόγω των διαμαρτυριών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τις αμφίσημες δηλώσεις του ως προς τις μεθόδους ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, απόρρητα μηνύματα της CIA καταδεικνύουν ότι ο κ. Μπρέναν είχε λεπτομερή γνώση της χρήσης από την υπηρεσία των λεγόμενων «ενισχυμένων μεθόδων ανάκρισης», συμπεριλαμβανομένου και του εικονικού πνιγμού.

Εν τω μεταξύ, μετά τη δημοσιοποίηση από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στοιχείων για την επιχειρηματολογία της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την εξουδετέρωση Αμερικανών που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, ο κ. Ομπάμα διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα στο Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητο έγγραφο όπου στοιχειοθετούνται τα νόμιμα επιχειρήματα για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανών υπηκόων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλούνται διεθνή και αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο κ. Μπρέναν θεωραίται ότι επέβλεπε το πρόγραμμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον φερόμενων ως στελεχών τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή