Αθ. Τσαυτάρης: Κανένα περιθώριο περαιτέρω παραχωρήσεων

Σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή στη Λάρισα καλούνται οι αγρότες από όλα τα μπλόκα
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 13:05
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
A- A A+

Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παραχωρήσεων στους αγρότες, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη.

«Δώσαμε ό,τι είναι εφικτό στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Λύσαμε ακόμη και προβλήματα, που ανήκαν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως το ΥΠΕΚΑ και το Εργασίας», σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων για τους αγρότες,  λίγο πριν την αναλυτική παρουσίασή του σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης είναι τα εξής:

  • αποκατάσταση στα περσινά επίπεδα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, δηλαδή από τα 130 στα 160 εκατομμύρια ευρώ
  • καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τους αγρότες,
  • ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα και η απομείωση των υποθηκών,
  • αντιμετώπιση του προβλήματος με την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το ’48 και φέτος θα έπρεπε να βγουν σε σύνταξη γήρατος

Ευ. Βενιζέλος: Κάποιοι δεν θέλουν η χώρα να κάνει τη στροφή

Έκκληση στους αγρότες να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώησε σήμερα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν η χώρα να κάνει  τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση. Μην επιχαίρετε, μην επενδύετε στο αρνητικό σενάριο, σε πείσμα σας η χώρα θα κάνει την στροφή, διεμήνυσε και κάλεσε τους αγρότες να αφήσουν τα μπλόκα και να έρθουν να συζητήσουν δεδομένου ότι από πλευράς της κυβέρνησης «υπάρχει καλή πίστη».

ΣΥΡΙΖΑ: Πακέτο ημίμετρων και πλαστών υποσχέσεων

Για πακέτο ημίμετρων και πλαστών υποσχέσεων στους αγρότες, που «δεν απαντά ούτε στο ελάχιστο στην επιτακτική ανάγκη των αγροτών να μείνουν στη γη τους και να συνεχίσουν να παράγουν», έκανε λόγο η Κουμουνδούρου.

Ενδεικτικά, τα μέτρα για την εξασφάλιση της υποθηκευμένης αγροτικής γης χαρακτηρίζονται ως σκόπιμη παραπλάνηση, ενώ για την καθιέρωση νυχτερινού ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνεται ότι εξυπηρετεί μόνο μερίδα αγροτών και συγκεκριμένες καλλιέργειες και όχι το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας.

Όσο για το αγροτικό πετρέλαιο, αφού τονίζεται ότι  έπρεπε να είναι αφορολόγητο, επισημαίνεται ότι «η αυτονόητη κρατική υποχρέωση της επιστροφής του ΕΦΚ  εντός του 2013, ως μέτρο δήθεν ανακούφισης» αποτελεί άλλη μια παραπλάνηση από την πλευρά το υπουργείου και της κυβέρνησης.

«Σε άλλους στέλναμε φύλλα επίταξης. Στους αγρότες να μη δώσουμε χάντρες και καθρεφτάκια;» παρατήρησε χαρακτηριστικά  κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησή του στη Βουλή, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστόλου,

«Αυτή είναι η τακτική σας», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσετε τα "έχουν δίκιο", "έχουν δίκιο". Το δίκιο πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να υπηρετείται».

ΚΚΕ: Βαφτίζουν τους φόρους παροχές

«Εξαγγελίες κοροϊδίας» χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους αγρότες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει τους φόρους παροχές».

«Το 3ο μνημόνιο επιβάλλει ένα δισ. ευρώ για φόρους και χαράτσια που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε εξοντωτικά επίπεδα. Με τις εξαγγελίες κοροϊδίας η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα των αγροτών, ενώ τα 30 εκατομμύρια ευρώ που υπόσχεται να επιστρέψει στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα τα πάρει πολλαπλάσια με την πρόσθετη φορολόγηση των αγροτών και των χωραφιών», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Οι εξαγγελίες αποτελούν εμπαιγμό με στόχο να σπάσει το αγωνιστικό μέτωπο της αγροτιάς, που παλεύει για την επιβίωσή της», προσθέτει και καλεί εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα να στηρίξουν τους αγρότες. 

Εμπαιγμός το πακέτο μέτρων, λένε οι αγρότες

«Εμπαιγμό» χαρακτηρίζουν τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης οι αγρότες και ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Την Κυριακή οι αγρότες από όλα τα μπλόκα της χώρας καλούνται να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού την περαιτέρω στάση τους.

Τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κ. Τζέλας, υποστήριξαν ότι στην ουσία δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Για την Παρασκευή, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις 13.00 στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα. 

Β. Μπούτας: Μας παίρνουν καρβέλια και μας δίνουν ψίχουλα

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας για τις προτάσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου, με πορεία στη συνέχεια προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όπου πραγματοποιείται η Zootechnia.

Όπως είπε ο κ. Μπούτας, κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών. «Ούτε καν μας ανακουφίζουν», σχολίασε  χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «στόχος της πολιτείας είναι να μπερδέψει την κοινή γνώμη, που συντάσσεται για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο πλευρό των αγροτών, ύστερα από πολλά χρόνια».  

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα συνεδριάσουν το μεσημέρι της Παρασκευής στα «Πράσινα Φανάρια» για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Αυτό δήλωσαν μετά από συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία και του ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου και του γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ο υπουργός μας άκουσε, λύσεις δεν έδωσε. Η πρόταση της συντονιστικής αύριο θα είναι να επιδιώξουμε συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Χρήστος Τσιλιάς.

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα, όταν εκπρόσωποι Σερραίων αγροτών θέλησαν να συζητήσουν με τον εξερχόμενο από τη συνάντηση, κ. Τσαυτάρη, ο οποίος και θα κατευθυνόταν σε άλλη συνάντηση με τον ολλανδό ομόλογό του. Ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Καράογλου τους δέχτηκαν για λίγο σε άλλη αίθουσα - καθώς η άλλη σύσκεψη συνεχιζόταν - και τους εξήγησαν τη στενότητα χρόνου, αντιτείνοντας να τους δεχτεί ο κ. Τσαυτάρης άλλη μέρα, «ακόμη και αύριο, μεθαύριο», ακόμη και στις Σέρρες. Το γεγονός εξαγρίωσε τους εκπροσώπους των Σερραίων αγροτών, που αφού κατήγγειλαν έντονα «διακριτική» μεταχείριση σε βάρος τους, αποχώρησαν.

«Δεν αρνείται κανένας τον διάλογο, κανένας, ούτε εγώ, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε όλα τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε κλάδου για να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, δεν μπορεί να γίνεται όμως ανοργάνωτα και έξω από τα προγράμματα. Είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα, υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συνέχισε:

«Είπα ο ίδιος αν δυσκολεύονται να πάω ο ίδιος στις Σέρρες, όπως γυρίζω και όλη την Ελλάδα και να συζητήσω και τα εξειδικευμένα προβλήματα και των Σερρών δεν μπορεί όμως να γίνεται ανοργάνωτα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις καταγγελίες των Σερραίων αγροτών για «διαφορετική αντιμετώπιση» ο κ. Τσαυτάρης το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες: «Είναι γραμμένα αυτά που είπαμε, απλά επεξηγούμε τις θέσεις μας».

Σε άλλη ερώτηση, για την καταγγελία των Σερραίων «γιατί δεν έγινε κοινή η συνάντηση» απάντησε ο κ. Καράογλου, διευκρινίζοντας ότι το ραντεβού με τον κ. Τσαυτάρη, κλείστηκε μέσω του ιδίου, μετά από αίτημα των αγροτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής «για εξειδικευμένα προβλήματα», που «δεν είναι κοινά για όλους» και ότι παρόλο που ο κ. Τσαυτάρης δεν είχε χρόνο προθυμοποιήθηκε να τους χαιρετίσει και αυτούς και να τους ακούσει προγραμματισμένα σε επόμενη συνάντηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή