Τυνησία: Δεν δέχεται τη διάλυση της κυβέρνησης το κόμμα του πρωθυπουργού

Βαθαίνει η κρίση μετά τη δολοφονία αντιπολιτευόμενου πολιτικού
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 12:49
REUTERS/LOUAFI LARBI

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Σόκρι Μπελάιντ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα την Πέμπτη.

 

A- A A+

Το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα της Τυνησίας Ενάχντα απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Χαμάντι Τζεμπαλί για διάλυση της κυβέρνησης, βαθαίνοντας τη χειρότερη κρίση στη χώρα μετά την εξέγερση του 2011 που πυροδότησε την «Αραβική Άνοιξη».

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία, χθες, του στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ συνεχίστηκαν σήμερα, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει οργισμένους διαδηλωτές κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα και στην πόλη Γκάφσα.

Παράλληλα, οι επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν την πραγματοποίηση γενικής απεργίας αύριο. Αύριο είναι επίσης πιθανό να τελεστεί η κηδεία του δολοφονηθέντος πολιτικού, ενισχύοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω αναταραχές.

Η γαλλική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά όλα τα γαλλικά σχολεία στην Τύνιδα την Παρασκευή και το Σάββατο εν μέσω φόβων για νέα επεισόδια.

Την απόφαση να διαλύσει το παρόν υπουργικό συμβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποτελούμενη από τεχνοκράτες ανακοίνωσε χθες ο τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμάντι Τζεμπαλί, μετά τη δολοφονία του Μπελάιντ το πρωί της Τετάρτης και το κύμα διαδηλώσεων που προκάλεσε.

Όπως είχε ανακοινώσει χθες ο πρωθυπουργός, οι νέοι υπουργοί θα είχαν εντολή που θα περιοριζόταν στη «διαχείριση των ζητημάτων της χώρας μέχρι τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχός του κόμματός του δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός ότι δεν είχε συμβουλευτεί το Ενάχντα.

«Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε τη γνώμη του κόμματός του», δήλωσε ο Αμπντελχαμίντ Τζελασί, αντιπρόεδρος του Ενάχντα.

«Εμείς στο Ενάχντα πιστεύουμε ότι η Τυνησία χρειάζεται πολιτική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», πρόσθεσε.

Την κίνηση του πρωθυπουργού απέρριψαν επίσης και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να ζητηθεί η γνώμη τους προτού σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αργά το απόγευμα, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, διαδηλωτές εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στην Τύνιδα και κατέστρεψαν έγγραφα, ενώ πέταξαν έπιπλα στο δρόμο πριν αποχωρήσουν από το κτήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή