Απορρίπτει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 12:08
REUTERS/Leader.ir/Handout

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

 

A- A A+

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για διμερείς συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όπως δήλωσε σε ομιλία του, οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες την ώρα που «στρέφουν το όπλο κατά του Ιράν».

«Σε κάποιους αφελείς ανθρώπους αρέσει η ιδέα των διαπραγματεύσεων με την Αμερική, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Αν κάποιοι θέλουν να εγκαθιδρυθεί και πάλι η αμερικανική εξουσία στο Ιράν, το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα τους αντιμετωπίσει», πρόσθεσε.  

YOUTUBE/PRESSTVGLOBALNEWS

Το Σάββατο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε απευθείας συνομιλίες σε διμερές επίπεδο, πέρα από τις διεθνείς που είναι προγραμματισμένες για αυτό το μήνα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τέθηκε χθες σε ισχύ η επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Τα μέτρα περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση του Ιράν στα έσοδα από το πετρέλαιο που παράγει, ενώ περιλαμβάνουν και οικονομικούς περιορισμούς στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ μετά την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το Κογκρέσο πριν από έξι μήνες.

Σύμφωνα με αυτές, τα χρήματα που εισπράττει το Ιράν από την πώληση πετρελαίου σε έναν αριθμό χωρών θα πρέπει να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε αυτές τις χώρες και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αγορά αγαθών από αυτές.

Παράλληλα, διευθυντικά στελέχη κρατικών μέσων ενημέρωσης θα υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες ουσιαστικά μπλοκάρουν την πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή