Ο «Δικαστής» σε αναμετάδοση από το Εθνικό Θέατρο Αγγλίας

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 11:33

Συνεχίζοντας τη σειρά μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει σε μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση - με αγγλικούς υπέρτιτλους - την κλασική βικτωριανή φαρσοκωμωδία του σερ Άρθουρ Γουίνγκ Πινέρο, «Ο δικαστής».

A- A A+

Μια μικρή απάτη γυναικείας φιλαρέσκειας πυροδοτεί έναν χείμαρρο  ευτράπελων καταστάσεων και ανατροπών, που οδηγούν στο χάος έναν ανύποπτο «Δικαστή», ο οποίος μας επισκέπτεται από την Αγγλία.

Συνεχίζοντας τη σειρά μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει σε μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση - με αγγλικούς υπέρτιτλους - την κλασική βικτωριανή φαρσοκωμωδία του σερ Άρθουρ Γουίνγκ Πινέρο, «Ο δικαστής», σήμερα Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.

Ο επιτυχημένος σκηνοθέτης μιούζικαλ, Τίμοθι Σήντερ, σκηνοθετεί τον - υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Tony - κορυφαίο αμερικανό ηθοποιό Τζον Λίτγκοου, τη βραβευμένη με Olivier Award, Νάνσι Κάρολ και τον νεαρό Τζόσουα Μακγουάιρ, παρεμβάλλοντας στη ροή της παράστασης με αριστοτεχνικό τρόπο μουσικά και τραγουδιστικά ινρτερλούδια στο πνεύμα του βοντεβίλ, σε μουσική του Ρίτσαρντ Σίσον και στίχους του Ρίτσαρντ Στίλγκοου, που τα ερμηνεύει μια ομάδα από οπερατικές καρικατούρες.

Ένας έφηβος με πρόωρη ανάπτυξη

Με αναπάντεχο χιούμορ και συνεχείς αιφνιδιασμούς, το έργο μας μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου μια 37χρονη χήρα  παντρεύεται έναν ευυπόληπτο δικαστή. Από γυναικεία ματαιοδοξία, του κρύβει 5 χρόνια από την ηλικία της, με αποτέλεσμα να πρέπει να κόψει και 5 χρόνια από τον 19χρονο γιο της, παρουσιάζοντας τον σαν πρόωρα αναπτυγμένο 14χρονο. Όμως, ο  υποτιθέμενος έφηβος πίνει, καπνίζει,  χαρτοπαίζει και συχνάζει σε ύποπτα ξενοδοχεία.

Ένα βράδυ παρασύρει σε ένα από τα παράξενα στέκια του τον ανυποψίαστο πατριό του. Η απρόσμενη συνάντηση με τη μητέρα και τη θεία του προκαλεί ένα τρελό χάος, που απογειώνεται με την επιδρομή  της αστυνομίας, αφού ο δικαστής καταφέρνει να κρυφτεί, αλλά την επόμενη μέρα πρέπει να δικάσει τη γυναίκα του και την αδελφή της, οι οποίες έχουν συλληφθεί.

Αποκατάσταση μετά από χρόνια

Ο «Δικαστής» είχε παρουσιαστεί για τελευταία φορά στο Εθνικό του Λονδίνου, το 1989. Μέχρι το 2012, ο συγγραφέας του δεν ήταν τόσο δημοφιλής στον κύκλο των βρετανών σκηνοθετών. Όμως αυτήν τη χρονιά, το βρετανικό θέατρο  αποφάσισε να αποκαταστήσει τον σπουδαίο Άρθουρ Γουίνγκ Πινέρο (1855 -1934), ο οποίος έχει γράψει 59 έργα και είναι ο δεύτερος άνθρωπος του θεάτρου που έγινε σερ, αλλά παρά την αναγνώριση και την επιτυχία του, το ενδιαφέρον για τα έργα του άρχισε να μειώνεται μετά το 1910.

Τα 4 έργα του, που παίζονται παράλληλα στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία, επαληθεύουν το αποφθέγματά του: «Το μέλλον δεν είναι παρά ξανά το παρελθόν, που μπαίνει από άλλη πόρτα».   

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ.     

Προτεινόμενα για εσάς