Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ δραστικών μεταρρυθμίσεων στην αμφιλεγόμενη Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκές Ένωσης. Το πακέτο που ενέκριναν προβλέπει την προστασία απειλούμενων αλιευμάτων και την απαγόρευση της «απόρριψης» των ανεπιθύμητων ψαριών στη θάλασσα, γι’ αυτό και η εξέλιξη θεωρείται θρίαμβος για τις οικολογικές οργανώσεις που εδώ και χρόνια πίεζαν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αλιευτικής βιομηχανίας, οι μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν με 502 ψήφους υπέρ και μόλις 137 κατά. Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Μαρία Δαμανάκη χαιρέτισε το αποτέλεσμα, ενώ οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος έκαναν λόγο για μία «ιστορική ψηφοφορία».
Επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων είναι η απαγόρευση, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, της λεγόμενης «απόρριψης», μιας πρακτικής που απορρέει από τους σημερινούς κανονισμούς της ΚΑΠ, οι οποίοι περιορίζουν την ποσότητα των αλιευμάτων που εκφορτώνονται, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος ποσοστώσεων.
Αποτέλεσμα: εκατοντάδες τόνοι βρώσιμων ψαριών να ρίχνονται – συνήθως νεκρά – πίσω στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύονται. Ο κυανόπτερος τόνος του Ατλαντικού είναι το πλέον υπεραλιευμένο είδος σε ευρωπαϊκά ύδατα.
Βάσει του σχεδίου, τα «παζάρια» γύρω από τις ποσοστώσεις θα περάσουν στην ιστορία, αφού τα όρια θα τίθενται σύμφωνα με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις γύρω από τη «μέγιστη βιώσιμη απόδοση» (MSY). Οι μεταρρυθμίσεις «θα βάλουν τέλος στο τελετουργικό που λαμβάνει χώρα κάθε Δεκέμβριο, όταν οι υπουργοί Αλιείας διαπραγματεύονται έως τις 4 τα ξημερώματα, αγνοώντας τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και θέτοντας πολύ υψηλές ποσοστώσεις», είπε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του πακέτου μέτρων στην ολομέλεια, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ουλρίκε Ρόντουστ.
«Από το 2015, θα εφαρμόζεται η αρχή της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης, κάτι που σημαίνει ότι κάθε χρόνο δεν θα ψαρεύουμε περισσότερα ψάρια απ’ όσα μπορεί να αναπληρώσει ένας πληθυσμός», εξήγησε η κ. Ρόντουστ. «Στόχος μας είναι οι εξαντλημένοι πληθυσμοί να έχουν ανακάμψει έως το 2020. Έτσι θα επωφεληθεί και η φύση, αλλά και οι αλιείς: όσο μεγαλύτερα είναι τα αποθέματα τόσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις.»
Η διαμάχη πάντως δεν τελειώνει εδώ. Για παράδειγμα, οι εμπλεκόμενοι καλούνται να βρουν τρόπους να στηρίξουν τους μικρούς αλιείς κατά τη μεταβατική περίοδο από την εφαρμογή των νέων κανονισμών έως την ανάκαμψη των πληθυσμών. Εξάλλου, της εφαρμογής της πρότασης θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27», κατά τις οποίες υπουργοί από χώρες με μεγάλους αλιευτικούς στόλους, όπως είναι η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να διατυπώσουν ενστάσεις.